ΚΙΤΡΙΝΟΡΙΖΑ (ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ -TURMERIC) (1)
Γεια σας φίλοι μου
Θα μιλήσουμε σήμερα λίγο για την θέση που αξίζει να πάρει η κουρκουμίνη στη διατροφή μας.
Η κουρκουμίνη είναι μία φυσική χρωστική που περιέχεται στον κουρκουμά (turmeric για τους αγγλομαθείς), μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από τις ρίζες του φυτού Curcuma Longa που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβερίδων. Μικρό πολυετές φυτό με αρωματικό ρίζωμα που θυμίζει εκείνο του πιπεριού αλλά με πιο έντονη πικρή γεύση. Συναντιέται ως ιθαγενές φυτό στην Ινδία και την Ινδονησία καθώς και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού, στην Κίνα και την τροπική Ασία.
Στις χώρες αυτές συνδυάζεται πάντοτε με ρύζι και μάλιστα φυτεύεται στο κέντρο κάθε ορυζώνα για να φέρει τύχη και καλή σοδειά. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τους Πέρσες και στη συνέχεια από τους Άραβες.
Η κουρκουμίνη με το δυνατό κίτρινο χρώμα της είναι η βάση της σκόνης «κάρι» που χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα, αλλά και της Αγγλικής μουστάρδας. Η χρήσης της όμως δεν περιορίζεται στην κουζίνα. Έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, γι αυτό και στην Ινδία χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Οι επιδράσεις αυτές οφείλονται σε μία ομάδα φαινολικών ενώσεων που περιέχονται σε αυτή τη χρωστική, που είναι γνωστές ως κουρκουμινοειδή.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πολλές από τις θεραπευτικές της ιδιότητες και έτσι ο κουρκουμάς πρέπει να γίνει αποδεκτός και να μπει στη διατροφή του δυτικού κόσμου γιατί έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία μας. Σας παραθέτω πιο κάτω τις πιο σημαντικές από τις ιδιότητες αυτής της ουσίας:
- Είναι ένα πολύ καλό αντιβιοτικό εξωτερικής χρήσης, προλαμβάνει δηλαδή μικροβιακές λοιμώξεις στα τραύματα και επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης, ότι κάνει και το μέλι δηλαδή, όπως είχαμε πει παλαιότερα.
- Μειώνει τη χοληστερίνη, προστατεύοντας έτσι τα αγγεία μας.
- Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν επίσης δείξει ότι προστατεύει τον οργανισμό βοηθώντας τη λειτουργία του συκωτιού, από μεγάλο αριθμό βλαβερών ουσιών, όπως το τετραχλωρίδιο του άνθρακα, η βενζόλη και το διχλωροβενζόλιο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στις χημικές εκείνες ουσίες που μπορούν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα από απόβλητα εργοστασίων χημικών, πλαστικών ή πετρελαίου και να καταλήξουν έτσι στον οργανισμό μας.
- Μελέτες επίσης σε πειραματόζωα έχουν δείξει πως έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις (βοηθάει τις αρθρίτιδες), αντιοξειδωτικές αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες. Φαίνεται πως η κουρκουμίνη μας προστατεύει από τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες που δημιουργούνται στο κρέας κατά το παρατεταμένο ψήσιμό του και θεωρούνται καρκινογόνοι, αλλά και εμποδίζει τη δράση ενζύμων που επιδεινώνουν ορισμένους καρκίνους.
Συνεχίζεται
Πηγές : http://www.yumm.gr/article/19234
http://www.hungry.gr/bahar/kurkuma.asp
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου