Ο Σ Τ Ε Ο Π Ο Ρ Ω Σ Η (4ο)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα τελειώσουμε το κεφάλαιο των φαρμάκων της οστεοπόρωσης, που έχω αρχίσει να σας περιγράφω εδώ και κάποιες μέρες.
Το τελευταίο φάρμακο που σας ανέφερα, από αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της, οι εκλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων οιστρογόνων (φάρμακα που δίνονται και στον καρκίνο του μαστού, όπως η ραλοξιφένη), φαίνεται να είναι το μόνο που δεν επηρεάζει αρνητικά τη καρδιακή λειτουργία, αλλά αντίθετα την βοηθάει, βοηθώντας συγχρόνως και την οστεοπόρωση. Μελέτες αναφέρουν μάλιστα, πως οι γυναίκες που έπαιρναν τα φάρμακα αυτά για θεραπεία οστεοπόρωσης είχαν και λιγότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Το σημαντικό που πρέπει να καταλάβετε όμως, δεν είναι μόνον το ποιό φάρμακο είναι καλύτερο σε παρενέργειες από το άλλο, αλλά και τι είναι αυτό που σας προκαλεί την οστεοπόρωση.
Αν λοιπόν μετρηθείτε και δεν έχετε έλλειψη ασβεστίου ή βιταμίνης D (αυτή η τελευταία έλλειψη είναι σπάνια στη χώρα μας που έχει τόση ηλιοφάνεια), τότε για την οστεοπόρωσή σας δεν φταίει η μητέρα σας και η κληρονομικότητά σας όπως νομίζετε. Φταίνε τα στρες της ζωής. Αυτά κρύβονται κάτω από όλα σχεδόν τα νοσήματα που μας παιδεύουν. Αν δεν αντιμετωπίσετε σωστά αυτά τα στρες, όσα φάρμακα και αν πάρετε, δεν θα δείτε όφελος για την οστεοπόρωσή σας και συγχρόνως θα παιδεύεστε από τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε για να τη διορθώσετε.
Δείτε σας παρακαλώ με προσοχή την πιο κάτω εικόνα. Είναι παρμένη από τα σεμινάρια που κάνω για το στρες, και θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει και χαλάνε εξ αιτίας του, τα κόκαλά σας.
Οι διακεκομμένες γραμμές δείχνουν αναστολή της λειτουργίας, ενώ οι γεμάτες γραμμές δείχνουν διέγερση της λειτουργίας. Δείτε λοιπόν πώς το στρες μέσω της παραγωγής κορτιζόνης (γλυκοκορτικοειδή), καταστρέφει τα οστά μας και άμεσα (είναι γνωστό σε όλους πως η κορτιζόνη προκαλεί οστεοπόρωση), αλλά και έμμεσα μέσω αναστολής της παραγωγής της αυξητικής ορμόνης (GH) που είναι η ορμόνη που ενισχύει την παραγωγή οστού και μας προφυλάσσει από την οστεοπόρωση.
Το στρες επίσης , όπως βλέπετε στην αριστερή επάνω άκρη της εικόνας, διεγείρει την παραγωγή μια άλλης ορμόνης, της σωματοστατίνης (STS), η οποία με τη σειρά της αναστέλλει και αυτή την παραγωγή αυξητικής ορμόνης, που είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση των οστών μας. Όχι με έναν μόνον λοιπόν, αλλά με τρεις διαφορετικούς τρόπους το στρες καταστρέφει τα κόκαλά μας.
Πιστεύετε λοιπόν πως μπορούν τα φάρμακα να σώσουν το σώμα μας από μια τέτοια καταστροφή; Θα πρέπει να είναι κουτός νομίζω κανείς για να πιστέψει κάτι τέτοιο…..
Με αγάπη
Συνεχίζεται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου