Σελίδες

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Καλοκαίρι (4)

Γεια σας φίλοι μου
Λίγα λουλούδια αντέχουν πια στο ζεστό Μεσογειακό μας καλοκαίρι. Ένα από τα ωραιότερα είναι η γνωστή σε όλους βουκαμβίλια. Φυτό ανθεκτικό στη ζέστη και χωρίς πολλές απαιτήσεις σε νερό στολίζει αυλές, μπαλκόνια και πέργκολες αυτή την εποχή με τα έντονα χρώματά της, όπως και η δική μου που βλέπετε στη φωτογραφία. Είναι σκαρφαλωμένη στη πέργκολα που σκεπάζει τον χώρο που παρκάρω το αυτοκίνητο. Μου γεμίζει βέβαια το αυτοκίνητο ξερά λουλούδια όταν μπαίνει ο χειμώνας, αλλά χαλάλι της. Χαλάλι στο έντονο χρώμα και την  καλοκαρινή ομορφιά της που στολίζει τόσο όμορφα τον χώρο αυτό όλο το καλοκαίρι.....
Οι ιβίσκοι επίσης όπως και οι λαντάνες, με λουλούδια σε διάφορα χρώματα, είναι φυτά του μεσογειακού καλοκαιριού, που μπορεί κανείς να διαμορφώσει όπως θέλει, προκειμένου να τα προσαρμόσει στο δικό του σχέδιο κήπου. Αυτός είναι ένας ροζ ιβίσκος στον κήπο μου, διαμορφωμένος σε μικρό δέντρο, στη μπροστινή αυλή μου.
Ο λαχανόκηπος τώρα, με προμηθεύει βέβαια ακόμη με ντομάτες, αγγουράκια, κολοκυθάκια και μελιτζάνες, τα φυτά όμως δεν έχουν πια την αρχική τους αίγλη, σε εμφάνιση δυστυχώς. Όπως οι άνθρωποι και αυτά, όσο είναι μικρά και έτοιμα να ανθίσουν και να γονιμοποιηθούν είναι γεμάτα σφρίγος, χυμούς και έντονο πράσινο χρώμα. Όταν όμως οι πρώτοι καρποί αρχίσουν και δένουν τα φυτά σιγά-σιγά εξασθενούν, χάνουν το έντονο χρώμα τους, αρχίζουν να αρρωσταίνουν, χάνουν φύλλα και γενικά δείχνουν ταλαιπωρημένα και γερασμένα…. Συνεχίζουν βέβαια να κάνουν καρπούς, όλο και λιγότερους όμως, όλο και μικρότερους, ώσπου τελικά δεν αντέχουν άλλο και πεθαίνουν….
Είδατε ομοιότητα στο κύκλο της ζωής μας; Σας το έχω πολλές φορές πει και θα το επαναλάβω: είμαστε όλοι (άνθρωποι, ζώα, φυτά) ένα. Ένα ενιαίο συμπυκνωμένο ενεργειακό σύνολο σε συνεχή αναδιαμόρφωση. Βοηθάει πολύ τον ψυχισμό μας αυτό, αν το συνειδητοποιήσουμε. Μας κάνει λιγότερο υπερόπτες και εγωιστές, μας κάνει να αγαπάμε τη φύση και κάθε μορφή ζωής, μαλακώνει τη ψυχή μας και μας γεμίζει συμπόνια για όλα και για όλους, όσους υποφέρουν, αλλά και ευγνωμοσύνη για το μεγαλείο αυτό όλων των μορφών της ζωής που μας έχει δοθεί η δυνατότητα να μοιραζόμαστε επάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Και ξέρετε αυτά τα συναισθήματα, αγάπη, συμπόνια, ευγνωμοσύνη, είναι συναισθήματα που οδηγούν το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιά μας σε εναρμόνιση με αυτό του εγκεφάλου μας και των υπόλοιπων ενεργειών του σώματός μας, πράγμα που, όπως πολλές φορές σας έχω πει κάνει τον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά και να μην αρρωσταίνουμε. Δεν σας τα επαναλμβάνω όλα αυτά κάθε τόσο σαν ένας ανόητος ερασιτέχνης φιλόσοφος, αλλά σαν γιατρός που του χρειάστηκαν χρόνια επίμονης και πολύ μοναχικής μελέτης, για να καταλάβει τι σημαίνει και πώς παράγεται η αρρώστια. 
Επί τη ευκαιρία θέλω να πω στους φίλους ερασιτέχνες κηπουρούς, να μη πηγαίνουν κόντρα στη φύση, προσπαθώντας με ραντίσματα και λιπάσματα να κρατήσουν τα φυτά του λαχανόκηπού τους στη ζωή. Όταν αρχίσουμε να συλλέγουμε καρπούς, δεν επιτρέπεται να ψεκάσουμε ξανά τα φυτά μας, ούτε με τον απλό χαλκό ή το σαπούνι που χρησιμοποιούμε εμείς που μεγαλώνουμε τα φυτά μας οργανικά. Είναι φυσικό με την εμφάνιση των καρπών να αρχίσουν τα φύλλα να χαλούν και να ξεραίνονται. Μπορούμε όμως αν θέλουμε, να έχουμε προνοήσει να φυτεύουμε διαδοχικά καινούργια νεαρά φυτά, ώστε να έχουμε μία συνεχή παραγωγή καρπών στο κήπο μας.
Με αγάπη

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Παιδική χαλάρωση και οραματισμοί (2)

ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Γεια σας φίλοι μου

Σήμερα θα σας δώσω ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης για τα παιδιά σας, ηλικίας 6 – 18 ετών. Λειτουργούν βέβαια εξ ίσου καλά και για ενήληκες. Είναι απλές, αλλά παρ όλα αυτά βρήκα και σας δίνω κάποιες εικόνες, για τη καλύτερη κατανόησή τους, αν θέλετε να τις δείξετε και στα παιδιά σας. Αν και η παιδική φαντασία είναι τόσο μεγάλη, που θα ξαφνιαστείτε όταν θα δείτε πως αρκεί να τους πείτε μία φορά τι πρέπει να κάνουν και αυτά χωρίς τη βοήθεια καμιάς εικόνας θα κάνουν αυτό που πρέπει πολύ καλά, διασκεδάζοντας μάλιστα.
Κάποιες από τις ασκήσεις προέρχονται από το βιβλίο «30 Scripts for relaxation imagery and inner healing» Volume 2. Εκδ. Julie T. Lusk. Άλλες όμως είναι ελαφρά παραποιημένες από εμένα, και άλλες τςι έχω προσθέσει εγώ η ίδια, γιατί είδα από την εμπειρία μου, πως λειτουργούν καλύτερα στα παιδιά που έχω μέχρι τώρα βοηθήσει.
Όλες οι ασκήσεις διδάσκουν τα παιδιά πώς να συσπούν και να χαλαρώνουν τους μυς τους, χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να κάνετε ολόκληρη τη σειρά των ασκήσεων. Στα μικρότερα, αρχίστε με μερικές από αυτές (αυτές που θα σας δώσω σήμερα) και σιγά –σιγά προσθέστε περισσότερες όσο το παιδί τις συνηθίζει και μπορεί να μείνει με τα μάτια κλειστά για περισσότερη ώρα.
Έχετε υπομονή με τα παιδιά σας, δημιουργείστε μία γαλήνια και ευχάριστη ατμόσφαιρα πριν αρχίσετε, και πέστε τους πως θα παίξετε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι μαζί τους που θα μοιάζει με όνειρο, γιατί θα το παίξετε με κλειστά τα μάτια. Εξηγήστε τους πως μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους όποτε το θελήσουν, αλλά είναι καλύτερα να τα έχουν κλειστά για να «βλέπουν» με το μυαλό τους πιο καλά τις εικόνες που εσείς θα τους λέτε. Αν παρ όλα αυτά ανοίγουν τα μάτια τους, με υπομονή ζητήστε τους να τα ξανακλείσουν για την επόμενη άσκηση. Με τον καιρό θα είναι σε θέση να κρατούν τα μάτια κλειστά σε όλη τη διάρκεια των ασκήσεων.
Μ Υ Ϊ Κ Η   Χ Α Λ Α Ρ Ω Σ Η (1o)  
1. Ασκήσεις της χελώνας
.  Κλείσε τα μάτια και χαλάρωσε….. Φαντάσου πως είσαι μια μικρή χελώνα που λιάζεται σε μία πέτρα σε μια μικρή ήσυχη λιμνούλα….
Ξαφνικά, αισθάνεσαι κίνδυνο…. κάποιος εχθρός πλησιάζει. Κρύψε το κεφάλι σου βαθιά-βαθιά μέσα στο καβούκι σου. Τράβηξε ψηλά τους ώμους σου και κρύψε μέσα τους καλά το κεφάλι σου…. Κράτα το σφιχτά. Δεν είναι πολύ εύκολο να είσαι μία χελώνα μέσα σε ένα καβούκι…
Ωραία…. Τώρα ο κίνδυνος πέρασε. Ξαναβγαίνεις στον ζεστό ήλιο πάλι και χαλαρώνεις, με τα μάτια κλειστά. Απολαμβάνεις τον ήλιο….
Ωχ! Πάλι κάποιος έρχεται….. Κρύψου πάλι καλά. βάλε βαθιά μέσα στο καβούκι σου το κεφάλι σου και κράτα το εκεί σφιχτά…… ( η άσκηση επαναλαμβάνεται 2-3 φορές)
Τελειώνοντας λέμε: Πολύ καλά …. Τώρα νοιώσε πόσο πιο ωραίο είναι να είσαι έτσι χαλαρός –ή αντί να είσαι σφιγμένος-η



.  Έτσι όπως κάθεσαι ωραία- ωραία και λιάζεσαι επάνω στη πέτρα σου, έρχεται μια μεγάλη μύγα και κάθεται επάνω στη μύτη σου. Προσπάθησε να τη διώξεις σουφρώνοντας τη μύτη σου, αφού δεν έχεις χέρια. Ρυτίδωσε τη μύτη σου, όσο πιο πολύ μπορείς…. Έτσι μπράβο…. Τα κατάφερες..... Χαλάρωσε τώρα το πρόσωπό σου…..
Ουυυπς…. Έρχεται η μύγα πάλι…. Κάθεται πάλι στη μύτη σου….. Καθώς σουφρώνεις τη μύτη σου για να τη διώξεις, νοιώσε πως σουφρώνει ολόκληρο το πρόσωπό σου. Τα μάτια, το μέτωπο, τα χείλια….
Τα κατάφερες πάλι…. Χαλάρωσε τη μύτη και ολόκληρο το πρόσωπο… Νοιώσε πως δεν υπάρχει καμιά ρυτίδα, πουθενά. Όλο σου το πρόσωπο είναι ήρεμο και χαλαρό….



1γ. Έτσι όπως κάθεσαι ωραία- ωραία και λιάζεσαι επάνω στη πέτρα σου, έρχεται ένα μικρό παιδάκι κοντά και κατά λάθος, σε σπρώχνει με το πόδι του και σε γυρίζει ανάποδα…..
Σφίξε καλά τη κοιλιά σου για να τα καταφέρεις να γυρίσεις πάλι από την καλή……. Σφίξε τη κι άλλο…. Κι άλλο…. Μπράβο τα κατάφερες και γύρισες και χαλαρώνεις πάλι κάτω από τον ήλιο…..
Να!... το παιδάκι έρχεται πάλι κοντά σου και με το πόδι του σε γυρίζει πάλι ανάποδα… Σφίξε και πάλι τη κοιλιά σου για να αναποδογυρίσεις….. Σφίξε τη πολύ…. Πολύ…. Έτσι μπράβο…. Τα κατάφερες και πάλι…. Τώρα χαλαρώνεις κάτω από τον ζεστό ήλιο….



Οι ασκήσεις είναι καλό να επαναλαμβάνονται 2 με 3 φορές. Έμφαση χρειάζεται να δίνεται στο τέλος στη διαφορά της αίσθησης του σφιξίματος από τη χαλάρωση.
Στη επόμενη κουβέντα μας θα συνεχίσουμε το θέμα της μυϊκής χαλάρωσης με μερικές ακόμη διαφορετικές ασκήσεις-οραματισμούς.
Με αγάπη

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (3)

  Γεια σας φίλοι μου
Τα πυρηνόκαρπα ροδάκινα και δαμάσκηνα είναι φρούτα που πολεμούν τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Agriculture and Food Chemistry. ΟΙ ερευνητές Dr. Byrne και Dr. Luis Cisneros-Zevallos κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δύο φαινολικά συστατικά που υπάρχουν στα φρούτα αυτά είναι υπεύθυνα για το αποτέλεσμα αυτό.
Οι φαινόλες είναι ελαφρώς όξινες οργανικές ενώσεις που υπάρχουν στα φρούτα και είναι υπεύθυνες για την οσμή, το χρώμα και τη γεύση των διαφόρων φρούτων. Κάποιες από αυτές, οι χλωρογενείς και οι νεοχλωρογενείς ενώσεις είναι αυτές που θεωρήθηκαν υπεύθυνες για τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων στη πιο πάνω μελέτη και παρ ότι οι ουσίες αυτές είναι πολύ συνηθισμένες στα φρούτα γενικά, τα προαναφερθέντα ροδάκινα και δαμάσκηνα είναι αυτά που περιέχουν την μεγαλύτερη ποσότητα από αυτές τις συγκεκριμένες φαινόλες.
Εκτός όμως από τα επιτυχημένα πειράματά τους σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων, οι πιο πάνω ερευνητές διαπίστωσαν ότι μελέτες σε ζώα έδωσαν ακόμη περισσότερες ενδείξεις πως οι πιο πάνω οργανικές ουσίες έχουν δυνατές αντικαρκινικές ιδιότητες. Χορηγώντας τα πιο πάνω συστατικά των φρούτων αυτών κατάφεραν να αποτρέψουν την ανάπτυξη όγκων στα πειραματόζωα που μελέτησαν. Τα αποτελέσματα ήταν εξ ίσου καλά και στους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του μαστού που ερευνήθηκαν.
Σημαντικά νέα, δεν νομίζετε;
Για άλλη μια φορά σας θυμίζω πως σωστή διατροφή είναι αυτή που περιέχει δύο σαλάτες και δύο με τρία φρούτα ημερησίως. Αυτές είναι οι τροφές που θα δώσουν στον οργανισμό σας αρκετά αντιοξειδωτικά, για την προστασία των κυττάρων σας από τα στρες της ζωής, ώστε να προφυλαχθείτε από τις ασθένειες, ακόμη και τις χειρότερες από αυτές, όπως βλέπετε στο σημερινό μας άρθρο. Μη το ξεχνάτε.
Με αγάπη

             http://www.eurekalert.org/multimedi...
             http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ομοιοπαθητική (3)

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (3ο τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα το θέμα της ομοιοπαθητικής με όσες πληροφορίες έχω να σας δώσω για το θέμα της μνήμης του νερού. Θέμα πολύ συζητημένο και αρκετά παρεξηγημένο από τους σοβαροφανείς επιστήμονες, ημών  των γιατρών συμπεριλαμβανομένων….
Φυσικοί όμως και Χημικοί ανά τον κόσμο έχουν βαλθεί να βρουν μία εξήγηση, και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Η εξήγηση που δημοσιεύθηκε από τον φυσικό Smith το 1985 είναι η εξής: Το νερό αποτελείται όπως είναι γνωστό από Υδρογόνο και Οξυγόνο. Ο φυσικός διατύπωσε τη θεωρεία πως οι δεσμοί υδρογόνου του νερού κρατούν τα μόρια του νερού κοντά το ένα στο άλλο σε έναν ελικοειδή σχηματισμό που λειτουργεί σαν πηνίο. Έτσι, τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που εκπέμπονται από τα μόρια μια φαρμακευτικής ουσίας που μπαίνει μέσα στο νερό, δημιουργούν ρεύματα μέσα σε αυτές τις έλικες νερού. Αυτά τα ρεύματα αντηχούν μέσα σε αυτά τα πηνία του νερού και μένουν να αντηχούν ακόμη και αν αραιωθεί πολύ το νερό. Χτυπώντας συγχρόνως με δύναμη το νερό αυτό, τα σήματα αυτά αντήχησης μεταφέρονται όλο και σε περισσότερα πηνία νερού, έτσι ώστε ακόμη και αν με τις πολλαπλές αραιώσεις δεν μείνει κανένα χημικό μόριο της αρχικής φαρμακευτικής ουσίας, το νερό παραμένει διεγερμένο από το ηλεκτρομαγνητικό σήμα αυτής της ουσίας.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2001, μία ερευνητική ομάδα χημικών από την Νότια Κορέα διαπίστωσε στα πειράματά της πως μόρια ουσίας μέσα σε ένα διάλυμα μπορούν να μαζευτούν σε συμπλέγματα με σχήμα μπάλας που όλο και μεγαλώνουν καθώς το διάλυμα αραιώνεται, πράγμα που έφερε αναστάτωση στις μέχρι τότε γνώσεις για τη συμπεριφορά των διαλυμένων ουσιών αφενός, βοήθησε την ομοιοπαθητική αφετέρου, να κάνει κάποιες ακόμη υποθέσεις για το πώς λειτουργούν τα φάρμακά της.
Στην Ιρλανδία τώρα, η φαρμακολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βασιλίσσης στο Μπέλφαστ, πολέμια της ομοιοπαθητικής, Madeleine Ennis, αποφάσισε να κάνει μία έρευνα σχετικά με το θέμα της μνήμης του νερού, για να τελειώσει μια και καλή αυτό το ζήτημα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της όμως, που επιβεβαιώθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά εργασήρια, έδειξαν ακριβώς το αντίθετο και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Inflammation Research, vol 53, p 181. Τα ομοιοπαθητικά διαλύματα φάνηκε να δρουν ακριβώς όπως οι  αρχικές χημικές ουσίες που διαλύθηκαν μέσα σε αυτά. Η ερευνήτρια δηλώνει πως δεν μπορεί να εξηγήσει το φαινόμενο, και προτρέπει και άλλους ερευνητές να ασχοληθούν με το θέμα προκειμένου να ερμηνευθεί.
Ο καθηγητής της Εφαρμοσμένης Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου Martin Chaplin σε δημοσιίευσή του στο περιοδικό «Homeopathy» λέει από την άλλη, πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους το νερό μπορεί να κρατήσει μνήμη. Επιστήμονες από την Τσεχία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ρωσσία, την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παρουσιάσει εκπληκτικές διαφορετικές μεταξύ τους μεθόδους, πράγμα που δείχνει πως αλλαγές δομής μπορούν να συμβούν σε μεγάλη κλίμακα μέσα στο νερό και κάποιες από αυτές μπορεί να ευθύνονται γι αυτό που λέγεται μνήμη του νερού.
Ένα βιβλίο που έχει γραφτεί πρόσφατα με τον τίτλο «APPLIED BIOPHYSICS OF ACTIVATED WATER. The Physical Properties, Biological Effects and Medical Applications of MRET Activated Water» αναφέρεται διεξοδικά στις μοντέρνες αυτές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για το νερό και τις ιδιότητές του.
Η ικανότητα του νερού άλλωστε να αποθηκεύει και να αναμεταδίδει πληροφορίες είναι αναμφισβήτητο χαρακτηριστικό των κυττάρων μας, τα οποία αποτελούνται κατά 70% - 90% από νερό, όπως είναι γνωστό, λένε οι επιστήμονες, στις μέρες μας. Αλλά για την επικοινωνία αυτή των κυττάρων μας θα μιλήσουμε σε άλλη μας κουβέντα για να μη σας κουράσω περισσότερο.
Με αγάπη
Πηγές : James Oshman «Energy Medicine. The scientific basis» 2000
             http://www.science20.com/news/does_water_have_memory
             http://www.bibliotecapleyades.net/salud/esp_salud18.htm
             http://www.bspcn.com/2008/08/22/5-really-weird-things-about-water/

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (6)

Γεια σας φίλοι μου
Είναι καιρός νομίζω να σας δώσω μία υγιεινή συνταγή. Πρόκειται για σολομό μαριναρισμένο και παναρισμένο με σουσάμι ( πολλά μαζί αντιοξειδωτικά σε αυτή τη συνταγή) με συνοδεία κινόας. Γι αυτόν τον σπόρο ενός φυτού που μοιάζει με το σπανάκι, σας έχω ξαναμιλήσει (ετικέτα «υγιεινές συνταγές» 4). Σας ξαναθυμίζω πως εκτός των άλλων είναι ο μοναδικός ίσως σπόρος που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα, είναι δηλαδή μία πλήρης πρωτεϊνική τροφή, ιδιαίτερα σημαντική για όσους είναι καθαρά χορτοφάγοι.
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σολομός πανέ με κινόα
Σολομός κομμένος σε μερίδες
Μαρινάτα : μέλι (1/2 κ.γ. ανά μερίδα),                           
 σόγια σος (1 κ.γ. ανά μερίδα),
βαλσαμικό ξύδι (1 κ.σ. ανά μερίδα), ξύσμα λεμονιού .
Μουστάρδα
Σουσάμι
Για το συνοδευτικό
Κινόα ( 1/2 φλ. τσ. ανά μερίδα)
Κύβος λαχανικών
Καλαμπόκι κατεψυγμένο
Αγγούρι
Ντομάτα
Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Μαρινάρουμε τον σολομό στη μαρινάτα για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια τον αλοίφουμε με μουστάρδα και τον πανάρουμε σε σουσάμι. Τον ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15’ περίπου ρίχνοντας από πάνω τη μαρινάτα ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Τον βάζουμε στο πιάτο και με χυμό λεμονιού και λίγο νερό αραιώνουμε τα υπολείμματα του ταψιού ή του τηγανιού φτιάχνοντας έτσι λίγη σάλτσα που ρίχνουμε από πάνω στο ψάρι.
Την κινόα την βράζουμε σε διπλάσια από αυτήν ποσότητα νερού, όπου έχουμε ρίξει κύβο λαχανικών (1/4 για κάθε μερίδα), αφού πρώτα την πλύνουμε καλά σε σουρωτήρι, κάτω από την βρύση. Τη βράζουμε σκεπασμένη σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, και την αφήνουμε στη συνέχεια να φουσκώσει, αφού ρίξουμε μέσα και το καλαμπόκι (1/2 χούφτα για κάθε μερίδα). Όταν είναι έτοιμη, ρίχνουμε μέσα ψιλοκομμένο αγγουράκι και ντομάτα, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με πηρούνι.
Καλή σας όρεξη

Χαλάρωση (17)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
ένα μικρό βίντεο με καινούργιες εικόνες από δάση και μονοπάτια για να έχετε να διαλέγετε για την χαλάρωση και την ενεργειακή σας εναρμόνιση που συνοδεύεται από όμορφη μουσική σας χαρίζω σήμερα. Η μουσική του μπορεί να σας συνοδεύει στο σερφάρισμά σας σε αυτή τη σελίδα, χαλαρώνοντάς σας.
Με αγάπη

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (9)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ  ΤΟΥ (9ο)
Γεια σας φίλοι μου
Θα κλείσω σήμερα το κεφάλαιο της λειτουργίας των κυττάρων μας για να μη σας κουράσω περισσότερο με αυτό το θέμα, με ένα ακόμη πολύ σημαντικό τμήμα του κυττάρου, τον κυτταροσκελετό.
Ο κυτταροσκελετός είναι ένα διατατικό δίκτυο που αποτελείται από τα ίδια συστατικά που αποτελείται και το μυοσκελετικό μας σύστημα. Από πρωτεΐνες δηλαδή όμοιες με αυτές που αποτελούν τους μυς, τα κόκκαλα και τους τένοντές μας. Η διαφορά είναι πως ο κυτταροσκελετός δεν είναι σταθερός, όπως το μυοσκελετικό μας σύστημα, αλλά κινείται, σπάζει και ξαναενώνεται, αλλάζει σχήμα, συρρικνώνεται ή μεγαλώνει, μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου. Με τον τρόπο αυτό οργανίδια μετακινούνται μέσα στο ίδιο το κύτταρο επειδή τα σπρώχνει μεταβαλλόμενος ο κυτταροσκελετός, αλλά και το ίδιο το κύτταρο μπορεί να κινείται ή να αλλάζει σχήμα, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Το δίκτυο αυτό του κυτταροσκελετού εσωτερικά φτάνει μέχρι το DNA, ενώ εξωτερικά συνδέεται με την εξωκυττάρια ουσία, που είναι ένα δίκτυο πρωτεϊνών και πάλι, διαφορετικών όμως (το γνωστό μα κολλαγόνο είναι μία από αυτές) που συνδέει όλα τα κύτταρα μεταξύ τους. Έτσι, το DNA κάθε κυττάρου είναι συνδεδεμένο με όλα τα άλλα κύτταρα σε μία ενιαία ολότητα, μέσω ενός δικτύου (το συνολικό αυτό δίκτυο λέγεται ζώσα ουσία) πάνω στο οποίο μόρια συναντώνται και αντιδρούν χημικά μεταξύ τους και ενέργειες μετατρέπονται συνεχώς η μία σε άλλη.
Τα συστατικά αυτού του δικτύου είναι πιεζοηλεκτρικά. Το σχήμα τους αλλάζει δηλαδή όταν ενεργήσουν επάνω τους ηλεκτρικά πεδία, ενώ μηχανικά ερεθίσματα που οδηγούν σε αλλαγές στο σχήμα τους, αλλάζουν την ηλεκτρική τους κατάσταση.
Ταυτόχρονα αυτό το δίκτυο είναι ημιαγωγός του ηλεκτρισμού. Κάτι ανάμεσα σε καλό και κακό αγωγό του ηλεκτρισμού δηλαδή. Διακινεί λίγα ηλεκτρικά φορτία (πολύ μικρό αριθμό ηλεκτρονίων) και τα διακινεί με αναλογικό (όχι ψηφιακό) τρόπο, δηλαδή αργά. Αυτό κάνει το δίκτυο αυτό της ζώσας ουσίας να είναι ευαίσθητο σε μαγνητικά πεδία τόσο εσωτερικά (της καρδιάς μας και του εγκεφάλου μας) όσο και εξωτερικά, όπως αυτά της γης και του ήλιου και γενικά τα συμπαντικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό αναφορικά με αυτό το δίκτυο είναι ότι αυτό μπορεί να κρατάει μνήμη, σύμφωνα με τις νεώτερες απόψεις των βιολόγων. Γι αυτό και συχνά αναφέρονται στον κυτταροσκελετό σαν το νευρικό σύστημα του κυττάρου.
Δεν θα σας ζαλίσω περισσότερο, μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες, όσοι το επιθυμείτε, στο βιβλίο μου ή και ακόμη περισσότερες σε βιβλία βιολογίας.
Ελπίζω μόνον να καταλάβατε από αυτά τα λίγα που μέχρι τώρα έχουμε πει για τα κύτταρά μας, πως αυτά είναι ολόκληροι κόσμοι. Σύμπαντα , όπως σας ξαναείπα στη προηγούμενη κουβέντα μας. Και μετά τη σημερινή μας κουβέντα βλέπετε πως τα σύμπαντα αυτά είναι και απόλυτα συνδεδεμένα τόσο μεταξύ τους, όσο και με τη γη, τον ήλιο και τον υπόλοιπο κόσμο!!!....
Μη μου πείτε πως ακόμη αισθάνεστε μόνοι!!!....
Κλείστε τα μάτια σας και μπείτε μέσα σας, όποτε νοιώθετε άσχημα, σκεφθείτε τα σύμπαντα κύτταρά σας να επικοινωνούν ηλεκτρονικά, νοιώστε το βουητό των ενεργειών που κινούνται ασταμάτητα μέσα σας (είναι ένα είδος διαλογισμού αυτό) και απολαύστε το μεγαλείο αυτού του κόσμου που κρύβεται μέσα στο κορμί σας. Νιώστε τη σύνδεσή σας με το υπόλοιπο σύμπαν. Όταν θα ξανανοίξετε τα μάτια σας και ξαναβρεθείτε στη πραγματικότητα, θα είσαστε πολύ πιο ευτυχισμένοι και γεμάτοι…. Πιστέψτε με.
Με αγάπη

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Παιδική χαλάρωση και οραματισμοί (1)

ΑΣ  ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ  ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
Σήμερα φίλοι μου αποφάσισα να σας δώσω τα όπλα να βοηθήσετε εσείς οι ίδιοι τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν τα στρες της ζωής, φτιάχνοντας αυτήν εδώ τη καινούργια στήλη στην ιστοσελίδα μου.
Είσαστε γελασμένοι αν νομίζετε πως τα παιδιά δεν επηρεάζονται από τα στρες. Πρώτα -πρώτα τα σπίτια μας, βαμμένα με χρώματα τελείως ανθυγιεινά είναι γεμάτα με συνθετικά υφάσματα, καθαρίζονται με χημικά και αποτελούν έτσι πηγές στρες για τον οργανισμό όλων μας. Οι διάφορες ακτινοβολίες από την άλλη με τις οποίες έχουμε γεμίσει τα σπίτια μας, φορητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κινητά κ.λ.π. αποτελούν άλλη μία πηγή στρες.
Το δικό σας στρες από τα άγχη της δουλειάς και της ζωής σας γενικότερα, αποτελεί επίσης πηγή στρες για τα παιδιά σας, αφενός λόγω της συμπεριφοράς σας απέναντί τους και αφετέρου επειδή είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, όπως λέει και το βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο που πριν λίγο καιρό σας είχα προτείνει να διαβάσετε. Το διαβάσατε αλήθεια;
Έξω από τα σπίτια μας η κατάσταση μη νομίζετε πως είναι καλύτερη. Η μολυσμένη ατμόσφαιρα των πόλεων είναι από μόνη της ένα άλλο μεγάλο στρες, ενώ οι θόρυβοι (ηχορύπανση), οι πυλώνες του ηλεκτρικού όπως και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας αποτελούν επίσης πηγές στρες.
Ας σταματήσω εδώ όμως. Δεν κερδίζουμε τίποτα με την ανάλυση των στρες της ζωής μας. Είναι τόσο πολλά και συνεχώς γίνονται περισσότερα, αφήνοντάς μας ανήμπορους, σαν οργανισμούς, να τα αντιμετωπίσουμε, γιατί η εξέλιξη των ειδών δυστυχώς δεν τρέχει με την ταχύτητα που τρέχει ο πολιτισμός και η τεχνολογική μας πρόοδος.
Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα στρες που γίνονται ολοένα και περισσότερα γύρω μας, γιατί αλλιώς θα αρρωσταίνουμε όλο και περισσότερο, παρά τη πρόοδο της επιστήμης. Το βλέπετε άλλωστε πόσο συχνός έχει γίνει ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες όχι μόνον στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και στους νέους και τα παιδιά.
Για να σας μιλήσω για όλα αυτά και να σας βοηθήσω να προστατευθείτε, έγραψα το βιβλίο «Πώς να νικήσετε το στρες. Πέντε χρυσοί κανόνες για υγεία και ευεξία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, εδώ και κάποιους μήνες.
Οι κανόνες που σας δίνω εκεί, αφορούν βεβαίως και τα παιδιά σας. Μόνον που αυτά χρειάζονται ειδικές ασκήσεις προκειμένου να χαλαρώσουν μυϊκά και πνευματικά, γι αυτό σκέφτηκα να βάλω σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα αυτή την καινούργια ενότητα, όπου θα βρίσκετε ασκήσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά σας. Ασκήσεις τόσο για χαλάρωση και αντιμετώπιση του στρες, αλλά και ασκήσεις που θα τα βοηθήσουν στην επιτυχία των στόχων τους και της ζωής τους γενικότερα. Είναι όλες γραμμένες από γνωστούς παιδοψυχολόγους. Δεν σας χρειάζονται περισσότερα από 15-20 λεπτά την ημέρα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας και να τους δώσετε τα εφόδια να αντιμετωπίζουν σωστότερα τα στρες της ζωής τους, όσο θα μεγαλώνουν. Ιδιαίτερα χρήσιμες είναι αυτές οι τεχνικές για τα «δύσκολα» και νευρικά παιδιά, όπως και για τα παιδιά που υποφέρουν από αλλεργίες, άσθμα κ.λ.π. Θα πρέπει όμως να τις συνδυάζετε απαραίτητα και με κάποιες ώρες άσκησης στο αγαπημένο τους άθλημα, εβδομαδιαία, όπως και με σωστή διατροφή.
Ελπίζω να σας φανώ χρήσιμη και σε αυτόν τον τομέα. Θα ήθελα όμως να σας παρακαλέσω να με ενημερώνετε για τα αποτελέσματα που θα βλέπετε στη συμπεριφορά και την υγεία των παιδιών σας, αν δεν σας κάνει κόπο.
Με αγάπη

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/αναψυκτικά (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σίγουρα θα μου πείτε πως έχω πάθε ψύχωση με τα αναψυκτικά και τα γλυκά γενικότερα. Όμως δεν είναι αλήθεια. Δεν φταίω εγώ που οι ανά τον κόσμο επιστήμονες τα περιλαμβάνουν στις έρευνές τους και καταλήγουν μόνιμα σε ….τραγικά για αυτούς που τα καταναλώνουν αποτελέσματα.
Λοιπόν ακούστε τα νέα που έχω για σας σήμερα.
Η φρουκτόζη, είναι το σάκχαρο που περιέχεται σε μικρές ποσότητες στα φρούτα και είναι σαφώς καλύτερο από τη γλυκόζη, όπως έχουμε ξαναπεί, γιατί δεν μπαίνει κατευθείαν στο αίμα μας όπως εκείνη, αλλά πηγαίνει στο συκώτι μας και από εκεί βγαίνει λίγη-λίγη στο αίμα μας ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας. Δεν αναγκάζει έτσι το πάγκρεας να κουράζεται και να εξαντλείται βγάζοντας συνέχεια ινσουλίνη για να βάλει το σάκχαρο μέσα στα κύτταρά μας προκειμένου να καεί αυτό και να παραχθεί ενέργεια.
Το κακό είναι, πως οι διάφοροι βιομήχανοι, για λόγους που εκείνοι ξέρουν, χρησιμοποιούν εδώ και αρκετό καιρό γλυκαντικές ουσίες με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, (όπως το σιρόπι καλαμποκιού με μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης) για τη κατασκευή αναψυκτικών, αρτοσκευασμάτων και άλλων τροφών.
Οι επιστήμονες λοιπόν ερεύνησαν αυτή τη φορά τη συσχέτιση της αυξημένης κατανάλωσης τέτοιων προϊόντων με την αυξημένη αρτηριακή πίεση που παρατήρησαν πως όλο και περισσότεροι Αμερικανοί εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό J Am Soc Nephrol  πολύ πρόσφατα και είναι τα εξής:
Καθημερινή κατανάλωση ποσότητας φρουκτόζης ίση με αυτή που περιέχεται σε 2,5 αναψυκτικά καθημερινά, συσχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που δεν είχαν κανένα ιστορικό υπέρτασης. Και όσο πιο ψηλή η τιμή της αρχικής πίεσης του ατόμου τόσο περισσότερη ήταν η αύξηση της πίεσής του που προκαλούσε η πιο πάνω κατανάλωση.
Όπως βλέπετε, οι γλυκαντικές ουσίες δεν επηρεάζουν μόνο τα λιπίδιά μας όπως είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο, αλλά και την πίεσή μας!!!
Προσέξτε τη διατροφή σας φίλοι μου. Η σωστή διατροφή δεν είναι μόνον ένα όπλο ενάντια στο στρες, όπως σας έχω πει στο βιβλίο μου («Πώς να νικήσετε το στρες. Πέντε χρυσοί κανόνες για υγεία και ευεξία») αλλά και ένα όπλο ενάντια σε όλους αυτούς τους ασυνείδητους που προσπαθούν να σας εξοντώσουν με τις διάφορες …. νοστιμιές που δημιουργούν για να σας ξελογιάζουν…. Διαβάστε προσεχτικά τις ετικέτες για να ξέρετε τι περιέχει αυτό που τρώτε. 
Αντισταθείτε!!! και νά χετε πάντα στο νου σας το γνωστό "παν μέτρον άριστον".
Με αγάπη



Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (8)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ  ΚΑΙ ΟΙ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ (8)
Γεια σας φίλοι μου

Όπως είπαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας εκτός από τις βαλβίδες μέσα από τις οποίες διακινούνται ιόντα (ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια) υπάρχουν και αντλίες που κάνουν την ίδια δουλειά ενεργητικά. Αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά πρωτεΐνες και πάλι.
Όπως σας έχω πει όλες σχεδόν οι λειτουργίες των κυττάρων μας στηρίζονται σε αυτές.
Θα κλείσουμε όμως σήμερα το θέμα των πρωτεϊνών με λίγα λόγια για τις πρωτεΐνες υποδοχείς, γιατί αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των κυττάρων τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον, αλλά και στη γενικότερη λειτουργία τους.
Οι πρωτεΐνες υποδοχείς βρίσκονται τόσο στη μεμβράνη του κυττάρου, όσο και στη μεμβράνη του πυρήνα αλλά και μέσα στο εσωτερικό του κυττάρου, στο κυτταρόπλασμα δηλαδή. Δέχονται διάφορα σήματα από το περιβάλλον και τα μεταφέρουν στο εσωτερικό του κυττάρου ή του πυρήνα ανάλογα με τη θέση που αυτές βρίσκονται. Στη συνέχεια άλλες πρωτεΐνες αναλαμβάνουν δράση, παίρνουν το σήμα, το ερμηνεύουν και εκτελούν την αντίστοιχη δουλειά.
Κάποιες από αυτές που βρίσκονται επάνω στη μεμβράνη κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθούν τα κύτταρα αυτά να φαγοκυτταρώσουν μικρόβια. Ενώνονται δηλαδή με κάποιο σημείο του αντισώματος που έχει κολλήσει επάνω στο μικρόβιο, και δίνουν έτσι το σήμα στο κύτταρο που τους περιέχει στη μεμβράνη του να ….καταπιεί το μικρόβιο αυτό. (έχουμε μιλήσει για αυτά και γενικότερα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας σε παλαιότερα άρθρα. Ετικέτα: «ανοσοποιητικό»)
Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών των πρωτεϊνών υποδοχέων. Μόνον οι υποδοχείς που βρίσκονται στη κυτταρική μεμβράνη είναι πάνω από 1200!...
Και μη μου πείτε «τι μας νοιάζουν εμάς τώρα αυτά; Γιατροί θα γίνουμε;». Δεν τα λέω για να σας κουράσω, ούτε για να σας κάνω να βαρεθείτε. Σας τα λέω, όσο πιο περιληπτικά μπορώ, για να σας δείξω πόσο εκπληκτικά περίπλοκα όντα είμαστε….. Για να καταλάβετε το μεγαλείο της ύπαρξής σας!.... Για να μη ξανανιώσετε «μικροί» και «αδύναμοι» ποτέ.
Για να μη ξανανιώσετε μόνοι. Είσαστε, είμαστε, ένα…. σύμπαν, απόλυτα διασυνδεδεμένο με τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα σύμπαντα και πολύτιμο κομματάκι ολόκληρης της δημιουργίας. Αν αυτό είναι μοναξιά φίλοι μου, εμένα μου αρέσει πολύ που είμαι ….. μόνη μου και σας βεβαιώ δεν με βρίσκω καθόλου μικρή και αδύναμη!....
Με αγάπη

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (7)

ΤΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ (7)
Γεια σας φίλοι μου

Θα μιλήσουμε σήμερα για μία από τις λειτουργίες της μεμβράνης του κυττάρου, του εξωτερικού του περιβλήματος δηλαδή, που το διαχωρίζει από τα υπόλοιπα κύτταρα και από το περιβάλλον. Μία από αυτές τις λειτουργίες είναι η ανταλλαγή ιόντων με το περιβάλλον.
Αυτή η ανταλλαγή, οδηγεί το κύτταρο σε διέγερση. Κάνει π.χ. τα κύτταρα της καρδιάς μας να κινούνται έτσι ώστε η καρδιά μας να λειτουργεί σαν αντλία.
Όταν το κύτταρο είναι σε ηρεμία, τα ιόντα Καλίου είναι περισσότερα σε αριθμό στο εσωτερικό του κυττάρου, ενώ τα ιόντα Νατρίου είναι περισσότερα έξω από το κύτταρο. Όταν ένα καρδιακό κύτταρο χτυπάει (κινείται), ανοίγουν ειδικές βαλβίδες που υπάρχουν στη μεμβράνη του κυττάρου (σχήμα) και επιτρέπουν την είσοδο των ιόντων Νατρίου από έξω στο εσωτερικό του κυττάρου ενώ αντίθετα αφήνουν τα ιόντα Καλίου να βγουν έξω από το κύτταρο. Η κίνηση αυτή των ηλεκτρικών φορτίων, γιατί τα ιόντα είναι φορτισμένα σωματίδια, οδηγεί τα κύτταρα σε διέγερση.
Υπάρχουν και αντλίες που διακινούν και άλλα ιόντα ενεργητικά μέσα και έξω από τα κύτταρα, αλλά δεν θα μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες τώρα εμείς.
Θα προσθέσω μόνον πως όταν ένα καρδιακό κύτταρο χτυπάει, οι βαλβίδες των ιόντων Νατρίου ανοίγουν για περίπου 2/1000 του δευτερολέπτου, ιόντα Νατρίου μπαίνουν μέσα στο κύτταρο, αυξάνοντας έτσι τη ποσότητα θετικών φορτίων στο εσωτερικό του κυττάρου, πράγμα που προκαλεί την εκπόλωση της μεμβράνης, όπως λέγεται. Τη διεγείρει δηλαδή. Στη συνέχεια γίνεται μία πιο αργή, διάρκειας ½ δευτερολέπτου έξοδος ιόντων Καλίου προς το εξωτερικό του κυττάρου, πράγμα που επαναπολώνει την κυτταρική μεμβράνη. Επαναφέρει δηλαδή του κύτταρο σε ηλεκτρική ισορροπία.
Τα πράγματα δεν είναι βέβαια τόσο απλά, γιατί συμμετέχουν και άλλα ιόντα σε αυτή τη διαδικασία, αλλά σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα δεν χρειάζεται νομίζω να σας κουράσω περισσότερο….
Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερα και είναι Αγγλομαθείς, μπορούν να βρουν λεπτομέρειες και πολύ όμορφες κινούμενες εικόνες σαν την πιο πάνω στη διεύθυνση http://www.cellsalive.com/ που ήταν και η πηγή των πιο πάνω πληροφοριών.
Με αγάπη

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Άσκηση (13)

ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ 
Γεια σας φίλοι μου
Εχει περάσει αρκετός καιρός χωρίς να σας έχω δώσει ένα καινούργιο βιντεάκι με ασκήσεις για να κινηθείτε λιγάκι. Σήμερα λοιπόν βρήκα μια καινούργια και εύκολη άσκηση και σας την χαρίζω, ελπίζοντας να σας έχω μέχρι τώρα κινητοποιήσει να ασκείστε λίγο καθημερινά, έστω και μόνοι σας στο σπίτι.
Σηκωθείτε......

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (6)

Γεια σας φίλοι μου
Αν νομίζετε πως οι τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων σας οφείλονται μόνον στις λιπαρές τροφές που καταναλώνετε, είσαστε γελασμένοι. Πρόσφατη ιατρική έρευνα με συμμετέχοντες πάνω από 6000 ανθρώπους, έδειξε πως η κατανάλωση γλυκών τροφών ή ποτών οδηγεί και αυτή σε δυσλιπιδαιμία (διαταραχή των λιπιδίων του αίματός μας, δηλαδή των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης).
Παλαιότερη μελέτη δημοσιευμένη στο heartwire είχε δείξει πως αρκεί ένα αναψυκτικό την ημέρα για να ανεβούν τα τριγλυκερίδιά σας, ανεξάρτητα από το αν αυτά περιέχουν ζάχαρη ή χημικές γλυκαντικές ουσίες (είναι light δηλαδή).
Η πρόσφατη όμως έρευνα στηρίχθηκε στην κατανάλωση γλυκαντικών ουσιών μέσω της γενικότερης τροφής των συμμετεχόντων και όχι μόνον των αναψυκτικών. Κα σε αυτή όμως βρέθηκε το ίδιο αποτέλεσμα. Εκείνοι που κατανάλωναν τις τροφές που περιείχαν τις περισσότερες γλυκαντικές ουσίες, είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αυξημένων τριγλυκεριδίων και χαμηλότερης καλής χοληστερίνης (HDL) πράγμα που συσχετίσθηκε με μεγαλύτερα ποσοστά εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων.
Δυστυχώς, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το ποσοστό κατανάλωσης ζάχαρης μέσω των διαφόρων προϊόντων που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στη διατροφή τους έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από 10,6% σε 15,8% στη συνολική ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Γι αυτό και συνιστούν οι ερευνητές να προσέχουν οι καταναλωτές τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνουν, ως προς την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες και να λαμβάνουν την πληροφορία αυτή σοβαρά υπ όψιν.
Πριν λίγες ημέρες σας είχα ενημερώσει για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα αυτό (Παγκόσμια νέα...3, ετικέτα: "νέα από τον κόσμο"). Αντίδραση που προφανώς σχετίζεται άμεσα με αυτές τις καινούργιες ιατρικές έρευνες. Σκεφθείτε καλά τι τρώτε φίλοι μου και κυρίως , το επαναλαμβάνω και ας γίνω βαρετή, τι δίνετε στα παιδιά σας να τρώνε….
Με αγάπη


Πηγή: http://www.medscape.com/HeartwireCME/ Added Sugars in Diet Linked to Higher Triglycerides, Lower HDL-C in NHANES Data CME


Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (32)

Γεια σας φίλοι μου
Μία ορτανσία άρχισε να ανθίζει δίπλα στο αγαλματάκι μου, στον κήπο, αυτόν τον καιρό, αλλάζοντας τελείως και πάλι την εικόνα σε αυτό το σημείο του κήπου.
Είναι σημαντικό να βάζουμε σε κάθε παρτέρι, λουλούδια που ανθίζουν διαδοχικά στις διάφορες εποχές του χρόνου, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα κάτι να θαυμάζει το μάτι μας σε όλες τις μεριές του κήπου μας.
Η ορτανσία μου όπως βλέπετε πάσχει από …σιδηροπενία. Της λείπει σίδηρος δηλαδή, γι αυτό δεν έχουν όλα τα φύλλα της έντονο πράσινο χρώμα. Η ορτανσία, όπως και η καμέλια, η γαρδένια, οι αζαλέες και τα ροδόδενδρα, είναι φυτά που χρειάζονται πολύ σίδηρο για να έχουν μία καλή ανάπτυξη και ωραίο πράσινο χρώμα στα φύλλα τους. Εγώ προσωπικά, ρίχνω σε αυτά τα φυτά σίδηρο σε κόκκους, μία χούφτα κάθε 15 περίπου ημέρες, από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Όποτε το ξεχνάω ή το αναβάλλω τα φυτά μου αυτά χάνουν το σκούρο χρώμα των φύλλων τους. Ίσως να φταίει και το είδος του χώματος που υπάρχει στον κήπο. Αλλά το ίδιο κάνω και στις γαρδένιες που τις έχω σε γλάστρες. Σε αυτές μάλιστα βάζω και λίπασμα διαλυμένο στο νερό του ποτίσματός τους κάθε 15 ημέρες εναλλάξ με το σίδηρο. Με τον τρόπο αυτό έχω καταφέρει να έχω πάντα καταπράσινες γαρδένιες και μεγάλη ανθοφορία.
Κάτι που η πείρα μου δίδαξε πως χρειάζονται επίσης οι γαρδένιες όταν βρίσκονται σε γλάστρες, είναι η πολύ καλή αποστράγγιση της γλάστρας. Να μην μένει δηλαδή η γλάστρα μέσα στο νερό που βγαίνει κατά το πότισμα στο πιάτο που βάζουμε από κάτω. Είναι καλύτερα να στέκεται η γλάστρα μας επάνω σε δύο τούβλα που απέχουν μεταξύ τους, μέσα στο πιάτο αυτό, ώστε η τρύπα της γλάστρας να είναι ελεύθερη για την αποστράγγιση και έξω από το νερό. Και βέβαια τόσο οι γαρδένιες όσο και όλα τα υπόλοιπα οξύφιλα φυτά (που ευδοκιμούν σε όξινο χώμα δηλαδή) που σας ανέφερα πιο πάνω δεν αγαπούν τον πολύ ήλιο.
Δείτε και την μικρή σιδερένια αψίδα μου τι όμορφη που δείχνει τώρα καθώς είναι ολάνθιστη αυτόν τον καιρό η περικοκλάδα που την έχει καλύψει με τα άσπρα της λουλούδια. Τα λουλούδια δεν έχουν μυρωδιά η εμφάνισή τους όμως είναι πολύ όμορφη. Δεν βρήκα ακόμη όμως δυστυχώς το όνομά της, για να σας το πω.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη Ιατρική/ομοιοπαθητική (2)

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ (2)

Γεια σας φίλοι μου
Θα συνεχίσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον διακεκριμένο Γάλλο βιολόγο Jacques Benveniste και τις ερευνητικές του ανακαλύψεις. Οι συνάδελφοί του τον θεώρησαν «γραφικό» και τον εκδίωξαν από τη επιστημονική κοινότητα, ισχυριζόμενοι πως τα πειράματά του δεν επαληθεύθηκαν από άλλα εργαστήρια, πράγμα που όπως φαίνεται από τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι αναληθές. Ο ίδιος συνέχισε μέχρι τον πρόσφατο θάνατό του να πειραματίζεται πάνω στις πολύ προοδευτικές ιδέες του, οι οποίες όταν (δεν λέω «αν», όπως βλέπετε, γιατί προσωπικά τις θεωρώ αρκετά πιθανές) γίνουν παγκόσμια αποδεκτές θα αλλάξουν εκ βάθρων, την θεραπευτική αλλά και την διαγνωστική ιατρική.
Να τι λέει λοιπόν ο ίδιος ο βιολόγος σε ομιλία του σχετική με τα πειράματά του το 1999:
Πρώτα βεβαιωθήκαμε πως πάρα πολύ αραιωμένα υδατικά διαλύματα, τόσο ώστε να μην υπάρχει κανένα φυσικό μόριο μέσα τους, μπορούν να έχουν επίδραση σε βιολογικά συστήματα * . Κάποια από αυτά τα πειράματα επαναλήφτηκαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια και στη συνέχεια δημοσιεύσαμε αντίστοιχα άρθρα στο περιοδικό Nature.
Μετά αποδείξαμε πως η ενέργεια τέτοιων πολύ αραιωμένων διαλυμάτων καταργείται από ηλεκτρομαγνητικά πεδία, πράγμα που δεν ισχύει για τα γνήσια (αρχικά) μόρια που χρησιμοποιήθηκαν για το διάλυμα.
Αργότερα, εκατοντάδες πειράματα επιβεβαίωσαν την ικανότητά μας να μεταφέρουμε στο νερό, χρησιμοποιώντας έναν ενισχυτή, την ειδική μοριακή** ενέργεια πάνω από 30 ουσιών, όπως φαρμακευτικές ουσίες, αντιγόνα, ακόμη και ειδικά σήματα μικροβίων.
Στα πιο πρόσφατα πειράματά μας καταγράψαμε ψηφιακά σε ένα κομπιούτερ διάφορες τέτοιες ειδικές βιολογικές ενέργειες (40kHZ). Όταν τις ξαναπαίξαμε σε νερό ή κύτταρα, είδαμε να παράγεται αποτέλεσμα όμοιο με αυτό της αρχικής ουσίας.
Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν δυνατά, πως τα μοριακά σήματα έχουν ηλεκτρομαγνητική φύση και αυτό το ηλεκτρομαγνητικό σήμα το οποίο στη συνέχεια απομνημονεύεται στο νερό μεταφέρεται με αυτό σε όλο το σώμα μεταφέροντας έτσι τη πληροφορία του μορίου, όπου χρειάζεται.
 *Ουσιαστικά επαλήθευσε κάτι που πιστεύουν εδώ και χρόνια, όπως γνωρίζετε, οι ομοιοπαθητικοί, γι αυτό και κατηγορήθηκε ο Benveniste πως τους υποστήριζε.
**Είναι από χρόνια γνωστό πως τα μόρια εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία


Αυτά είναι λόγια του ίδιου του βιολόγου στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα The Indipendent. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, όσοι ενδιαφέρεστε, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον, στη διεύθυνση:  http://www.tcm.phy.cam.ac.uk/~bdj10/water.memory/milgrom.html
Μπορείτε επίσης όσοι ενδιαφέρεστε να ακούσετε τον ίδιο τον βιολόγο να περιγράφει τα πειράματά του στο you tube στη διεύθυνση:
http://www.youtube.com/watch?v=BWYlMSHOGBw&feature=related 
 Όσο και αν φαίνονται περίεργα εκ πρώτης όψεως τα ευρήματα αυτά των πειραμάτων που σας ανέφερα, υπήρξαν στη συνέχεια φυσικοί, οι οποίοι διατύπωσαν μία θεωρεία σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε το νερό να κρατάει στη «μνήμη» του κάποια ηλεκτρομαγνητικά σήματα. Αλλά για να μη σας κουράσω θα σας μιλήσω γι αυτή την θεωρεία στην επόμενη κουβέντα μας.
Με αγάπη

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (1)

                                                       Γεια σας φίλοι μου
Για δύο μεγάλες πρόσφατες ιατρικές έρευνες θα σας μιλήσω σήμερα. Και οι δύο αφορούν τη συσχέτιση του άγχους με τα αρτηριακή πίεση και τη στεφανιαία νόσο. Η μία έγινε σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας και η άλλη στη Σουηδία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 29 Ιουνίου 2010 στο περιοδικό «Journal of the American college of Cardiology» και με λίγα λόγια λένε πως τo άγχος είναι πολύ σοβαρό όπλο κατά της καρδιάς μας, και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς την ισχαιμία της, δεκάδες χρόνια πριν. Και όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, παρ’ όλο που χρειάζονται πολλές μελέτες για να αποδειχθεί πως η θεραπεία του άγχους βοηθάει στην αποφυγή καρδιακής ισχαιμίας, οι σώφρονες γιατροί θα πρέπει από τώρα, να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να αντιμετωπίζουν το άγχος τους, παράλληλα με τα φάρμακα που τους χορηγούν για την αντιμετώπιση της ισχαιμίας τους.
Επιτέλους φίλοι μου, άρχισε η κλασσική ιατρική να περιλαμβάνει και τους ψυχικούς παράγοντες στις αιτίες των νοσημάτων. Αυτό είναι μόνον η αρχή. Προσωπικά πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα είναι πια από όλους παραδεκτό πως οι διαταραχές του ψυχισμού μας είναι αυτές που μας οδηγούν σε όλα τα νοσήματα, διαταράσσοντας το ενεργειακό μας υπόστρωμα. Προς το παρόν όμως, μια που επιβεβαιώθηκε πως το άγχος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ισχαιμική καρδιακή νόσο μετά από κάποια χρόνια, χρησιμοποιείστε φίλοι μου τις τεχνικές χαλάρωσης και διαχείρισης των συναισθημάτων που σας δίνω στα αντίστοιχα άρθρα, για να χαλαρώνετε συχνά.
Σύντομα θα σας δώσω τεχνικές χαλάρωσης και αντιμετώπισης του στρες και για τα παιδιά σας. Απλές τεχνικές που μαζί με σωστή διατροφή (συμβουλές σας δίνω συνεχώς στα άρθρα με την ετικέτα «υγιεινή διατροφή») θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να μεγαλώσουν σωστά και να γίνουν υγιείς ενήλικες. Αφού όπως αποδείχθηκε στα πιο πάνω άρθρα που σας ανέφερα το άγχος των παιδιών σας, αν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, θα τα οδηγήσει σε ισχαιμία μυοκαρδίου στην ενήλικη ζωή τους.
Με αγάπη

Πηγή: http://www.medscape.com/ Heartwire «Anxiety Predicts Heart Disease Years Later» Lisa Nainggolan

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Χαλάρωση (16)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ   
Με μουσική υπόκρουση μία αφιέρωση του Μπετόβεν στην Ελίζα (fur Elise) σας προτείνω σήμερα φίλοι μου να χαλαρώνετε, καθώς θα διαβάζετε τα άρθρα αυτής της ιστοσελίδας. Οι πολύ όμορφες εικόνες με τους καταρράκτες από την άλλη, μπορεί να σας βοηθήσουν στον οραματισμό με την λίμνη και τον καταρράκτη, που σας έδωσα πριν λίγες ημέρες για τη διαχείριση των συναισθημάτων σας.

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (6)

Το κύτταρο και οι λειτουργίες του (6)
Γεια σας φίλοι μου
Όπως είπαμε και στη προηγούμενη κουβέντα μας, τα πάντα μέσα στα κύτταρά μας γίνονται από τις πρωτεΐνες. Όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας είναι συνδεδεμένες με πρωτεΐνες και ανάλογα με τη δουλειά που αυτές κάνουν τις έχουμε μοιράσει σε ομάδες με διάφορα ονόματα, αν και μερικές φορές κάποιες από αυτές μπορεί να έχουν περισσότερες από μία λειτουργίες και γι αυτό, μπορούν να ανήκουν σε περισσότερες από μία ομάδες.
Οι ομάδες των πρωτεϊνών είναι:
1. Τα ένζυμα
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι πρωτεΐνες που υποβοηθούν τις χημικές και βιοχημικές αντιδράσεις μέσα και έξω από τα κύτταρα των έμβιων οργανισμών. Είναι μάλλον η μεγαλύτερη κατηγορία πρωτεϊνών.
2. Οι ορμόνες
Εδώ ανήκουν οι πρωτείνες που ρυθμίζουν πολλές από τις διαδικασίες των οργανισμών. Είναι συνήθως μικρές (πεπτίδια, δηλαδή). Από τις πιο γνωστές πρωτεΐνες ορμόνες είναι η ινσουλίνη, η προλακτίνη, η αυξητική ορμόνη, οι θυρεοειδικές ορμόνες κ.λ.π
3. Οι πρωτεΐνες μεταφορείς
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι πρωτεΐνες που μεταφέρουν, ή φυλάνε, διάφορες χημικές ουσίες και ιόντα. Παράδειγμα τέτοιας πρωτεΐνης είναι η γνωστή σε όλους μας αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει το οξυγόνο μέσα στο σώμα μας.
4. Τα αντισώματα (ή ανοσοσφαιρίνες)
Οι πρωτείνες αυτής της κατηγορίας συμμετέχουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού για την εξουδετέρωση ξένων μορίων που μπορεί να είναι βλαπτικά για αυτόν. Καμμιά φορά αυτές μπορεί να δράσουν και σαν ένζυμα.
5. Οι διαρθρωτικές πρωτεΐνες
Σε αυτές ανήκουν οι πρωτεΐνες που διατηρούν την δομή των κυττάρων ή των ιστών, όπως είναι το γνωστό μας κολλαγόνο, η ελαστίνη κ.ά. Δεν ξέρουμε ακόμη αν συμμετέχουν και σε άλλες εργασίες μέσα στον οργανισμό αυτές οι πρωτεΐνες.
6. Οι πρωτεΐνες κίνησης
Οι πρωτεΐνες αυτής της κατηγορίας μπορούν να μετατρέπουν χημική ενέργεια σε μηχανική, βοηθώντας έτσι την κίνηση διαφόρων δομών του κυττάρου. Σε αυτές ανήκουν οι γνωστές ακτίνη και μυοσίνη που ευθύνονται και τις κινήσεις των μυών μας.
7. Οι υποδοχείς
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πρωτείνες που είναι υπεύθυνες για την ανίχνευση σημάτων τα οποία στη συνέχεια μετατρέπουν σε άλλα σήματα. Πολλές από αυτές βρίσκονται στη μεμβράνη του κυττάρου, παίρνουν σήματα που φθάνουν από έξω στο κύτταρο και τα μετατρέπουν σε σήματα τα οποία στη συνέχεια οδηγούν το κύτταρο στη σωστή απάντηση στο εξωτερικό ερέθισμα.
8. Οι πρωτεΐνες σηματοδότησης
Οι πρωτεΐνες αυτής της κατηγορίας βοηθούν στην επεξήγηση των διαφόρων σημάτων από το περιβάλλον και συνήθως αλλάζει η διάπλασή τους όταν υπάρχουν γύρω σηματοδοτικά μόρια. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να δρουν και σαν ένζυμα.
9. Οι αποθηκευτικές πρωτεΐνες
Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν πρωτείνες που μπορούν να διαφυλάσσουν ενέργεια η οποία στη συνέχεια απελευθερώνεται κατά τις διάφορες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό. Η καζεΐνη του γάλακτος ανήκει σε αυτή τη κατηγορία, αλλά σχεδόν όλες οι πρωτεΐνες μπορούν να χρησιμεύσουν σαν πηγή ενέργειας αν φαγωθούν.
Οι πρωτεΐνες χωρίζονται επίσης σε κατηγορίες ανάλογα με το αν βρίσκονται μέσα ή έξω από τα κύτταρα ή στη μεμβράνη των κυττάρων, ανάμεσα στα δύο στρώματα λιπιδίων που υπάρχουν εκεί.
Σε παλαιότερη κουβέντα μας έχουμε μιλήσει για κάποιες από αυτές ( ακουαπορίνες) αλλά θα σταματήσω για σήμερα εδώ για να μη σας κουράσω περισσότερο.
Με αγάπη

Πηγή :  http://proteincrystallography.org/protein/

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (3)

Αγαπητοί μου φίλοι
Η καρδιά μας δεν χτυπάει με τον ίδιο ρυθμό όλη την ημέρα. Ανάλογα με τις ανάγκες μας σε οξυγόνο, χτυπάει πότε πιο γρήγορα και πότε πιο αργά. Η μεταβλητότητα αυτή του καρδιακού ρυθμού, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, μπορεί να γίνει πολύ πιο αρμονική και να παρασύρει σε εναρμόνιση (ή συνοχή –coherence-) και άλλους βιολογικούς ρυθμούς μας , όπως είναι η αρτηριακή πίεση, η αναπνοή κ.α. με διάφορες τεχνικές διαλογισμού ή προσευχής, όπως οι τεχνικές που σας δίνω και εγώ σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. 
Είναι όμως παρατηρημένο πως η εναρμόνιση αυτή επιτυγχάνεται πολύ πιο εύκολα όταν η καρδιά μας είναι απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα και είναι γεμάτη από θετικά, όπως αυτά της αγάπης και της ευγνωμοσύνης. Αυτά τα δύο φαίνεται να είναι τα πιο δυνατά από τα θετικά συναισθήματα που οδηγούν τη καρδιά μας και κατ επέκταση όλον τον οργανισμό μας σε εναρμόνιση (ή συνοχή –coherence-), όπως δείχνουν οι έρευνες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Heartmath.(www.heartmath.org)
Έτσι σήμερα θα σας δώσω μία ακόμη μέθοδο διαχείρισης συναισθημάτων που ενισχύει τα θετικά συναισθήματα:
Αφού ασχοληθείτε για λίγο με την πρώτη άσκηση ενεργειακής εναρμόνισης που σας έχω δώσει (ενεργειακή εναρμόνιση 1) κλείνετε στη συνέχεια τα μάτια και φέρνετε στο νου σας την εικόνα προσώπου (ή προσώπων), ζώου ή πράγματος που αγαπάτε περισσότερο από κάθε τι στον κόσμο. Παρατηρείτε όλες τις λεπτομέρειες της εικόνας και την κάνετε όσο μπορείτε πιο ζωηρή σε χρώματα. Νοιώθετε τώρα πόσο πολύ τα αγαπάτε….. Νοιώθετε τη καρδιά σας να ξεχειλίζει από αυτή την αγάπη…. Μένετε σε αυτή την εικόνα και αυτό το συναίσθημα όσο περισσότερο μπορείτε, και στη συνέχεια παίρνετε μία βαθιά αναπνοή και  σιγά-σιγά επανέρχεστε στην φυσιολογική σας κατάσταση και ανοίγετε τα μάτια σας.
Δοκιμάστε την μέθοδο,  αν και απλή, θα σας βοηθήσει πολύ.
Με αγάπη