Σελίδες

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Οστοαθρίτιδα: φάρμακα, χειρουργείο ή τίποτα;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόσφατη έρευνα θα σας μιλήσω σήμερα. Πρόκειται για μία ανακοίνωση στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε στην  Νότιο Κορέα εφέτος (2025) για την οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η γνωστή νόσος φθοράς των αρθρώσεων που σχεδόν όλοι οι άνω των 50 ετών εμφανίζουν, με συμπτώματα άλλοι ελαφρά και άλλοι βαρύτερα από τις διάφορες αρθρώσεις.

Κάποιοι παίρνουν φάρμακα, κάποιοι φθάνουν στο χειρουργείο, άλλοι παίρνουν ομοιοπαθητικά και κάποιοι τα καταφέρνουν να ζουν αρκετά καλά, δίχως να τους εμποδίζει το πρόβλημα των αρθρώσεών τους.

Αυτό ακριβώς συζητήθηκε και στο συνέδριο. Με μεγάλη έκπληξη

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025

Στρες, χαλάρωση, χοληστερίνη και άλλα...


Γεια σας φίλες και φίλοι
Η αντίδραση του στρες του οργανισμού, όπως πολλές φορές σας έχω πει, τον οδηγεί σε ασθένειες αν είναι συνεχής και δεν έχει ευκαιρία το σώμα μας να βρίσκει και πάλι την ισορροπία του. Γι αυτό είναι απαραίτητη η σωστή διαχείριση του στρες. Σας ξαναθυμίζω πως πρέπει να ασκούμαστε συχνά, να προσέχουμε τη διατροφή μας, να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, να ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τη φύση και φίλους και να γελάμε όσο περισσότερο μπορούμε. Παράλληλα, μπορούμε με μικρές ασκήσεις να σταματάμε συχνά μέσα στην ημέρα μας την αντίδραση αυτή. Όσο πιο συχνά, τόσο καλύτερα για την υγεία και τη ζωή μας ολόκληρη.




 

Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

ΠΡΟΣΟΧΗ! τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες...

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Πρόσφατα τελείωσα τη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου μου και το έστειλα σε εκδοτικούς οίκους για αξιολόγηση και πιθανή έκδοσή του. Είναι ένα βιογραφικό βιβλίο και συγχρόνως επιστημονικό και φιλοσοφικό.

Σ’ αυτό μεταξύ άλλων αναφέρω πως δεν συμφωνώ με τον όρο «ψυχιατρική» γιατί δεν πιστεύω πως η ψυχή, κάτι άυλο, μπορεί να πάσχει ώστε να χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Αυτά που κατά την άποψή μου μπορεί να πάσχουν είναι τα όργανα του υλικού μας σώματος. 

Μετά από τη μελέτη

Τρίτη 10 Ιουνίου 2025

Καθιστική ζωή και εγκέφαλος

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Στην έρευνα για τα οφέλη της άσκησης στη λειτουργία του εγκεφάλου που σας ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτησή μου, ήρθε μέσα σε λίγε μέρες να προστεθεί άλλη μία ενδιαφέρουσα σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Alzheimer's & Dementia. και πάει το θέμα ακόμη πιο μακριά και σκέφτηκα να σας την πω:

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και αν ασκείται κάποιος τα απαραίτητα 150 λεπτά την εβδομάδα, θα πρέπει να μειώνει όσο μπορεί τις ώρες που περνάει καθισμένος, αν θέλει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση τον εγκέφαλό του και

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Άσκηση και εγκέφαλος

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Σήμερα κουράστηκα σκάβοντας και κουβαλώντας πέτρες για να φτιάξω ένα παρτέρι στη θέση που κάποια σπόρια από περσινά ντοματίνια αποφάσισαν να φυτρώσουν.

Λόγω πρόσφατου κατάγματος στο αριστερό μου χέρι είχα αποφασίσει να μην ασχοληθώ με λαχανόκηπο ετούτο το καλοκαίρι, αλλά το σύμπαν είχε άλλα σχέδια για μένα…

Το ταλαιπώρησα το χέρι μου βέβαια, αλλά η ικανοποίηση από την εμφάνιση του μικρού παρτεριού με τα ντοματίνια με αντάμειψε αρκετά. Μπήκα μέσα ικανοποιημένη και κουρασμένη. Μετά από ένα γρήγορο ντους, ανοίγοντας το κομπιούτερ μου το μάτι μου έπεσε σε ένα πρόσφατο άρθρο σχετικά με την σωματική άσκηση.

Τα οφέλη της για τη διαχείριση του στρες

Κυριακή 1 Ιουνίου 2025

Η πρώτη προσπάθεια γονιδιακής θεραπείας σε βρέφος

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Είμαι πολύ σκεπτική ως προς τα επιτεύγματα της γονιδιακής ιατρικής, όπως αρκετές φορές σας έχω πει. Γιατί δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτα για το μεγαλύτερο μέρος του DNA μας. Τα γνωστά μας γονίδια αποτελούν μόνον ένα πολύ μικρό μέρος του. Και δεν ξέρουμε τη σχέση τους με το υπόλοιπο τμήμα του. Οπότε θεωρώ πως κάθε προσπάθεια επέμβασής μας στα γνωστά μας γονίδια μπορεί να κρύβει κινδύνους για τη λειτουργία του οργανισμού που δεν μπορούμε προς το παρόν ούτε να φανταστούμε…

Ωστόσο διάβασα ένα πρόσφατο σχετικό άρθρο αρκετά ελπιδοφόρο και νομίζω πως πρέπει να σας το πω. Αφορά ένα μωρό