Σελίδες

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Πρόληψη ασθενειών και ευγνωμοσύνη

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Με τις πολλές δουλειές τελείωσα στον κήπο. Καθάρισα τα παρτέρια από τα διάφορα ζιζάνια που τα είχαν κατακλείσει μετά τις πολλές Κερκυραϊκές χειμωνιάτικες βροχές, έκανα αρκετές μεταφυτεύσεις αλλάζοντας για άλλη μια φορά την όψη των παρτεριών, σκόρπισα παντού λίγους σπόρους από παπαρούνες και μπάμιες που μια φίλη φρόντισε να μου δώσει και πρόσθεσα παντού λίγη φυτική κοπριά και νέο χώμα.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά οι μπάμιες κάνουν ένα εκπληκτικό λουλούδι που ομορφαίνει πολύ τα λουλουδοπαρτέρια. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή. Θα σας τα φωτογραφίσω αν εμφανιστούν εφέτος στον κήπο.

Παράλληλα, ετοίμασα κι ένα μικρό σπορείο με σπόρους από τη δική μου περσυνή παραγωγή (ντόπια ποικιλία νοστιμότατης ντομάτας, αγγουράκια, ντοματίνια και πιπεριές ) και το τοποθέτησα με το κάλυμμά του μπροστά σε ένα παράθυρο μέσα στο σπίτι, ώστε να έχει αρκετό φως και υγρασία για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη των σπόρων. Πιο μαγικό θετικό συναίσθημα από αυτό που νιώθει κάποιος όταν φτάνει η ώρα της συγκομιδής καρπών από φυτά που ο ίδιος έχει αναπτύξει με σπόρο, δεν υπάρχει. Αν δεν το έχετε νιώσει μέχρι τώρα αξίζει να δοκιμάσετε. Πιστέψτε με.                                                       


Παρακολουθώντας ένα σπόρο να φυτρώνει, να μεγαλώνει σιγά-σιγά το φυτό και να σου προσφέρει τελικά τους καρπούς του, συνειδητοποιείς το θαύμα της ζωής. Γεμίζεις ευγνωμοσύνη και χαρά κατανοώντας πως είσαι μέρος αυτού του θαύματος, μειώνονται οι ανασφάλειες και μαζί και το στρες σου…

Το μεγαλύτερο μέρος του στρες της ζωής μας οφείλεται στα αρνητικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν. Αυτή είναι η αιτία των περισσοτέρων νοσημάτων. Κανείς όμως δεν μας έχει μάθει από παιδιά να τα διαχειριζόμαστε αυτά τα συναισθήματα σωστά.  Να τα αναγνωρίζουμε δηλαδή, και να τα εκφράζουμε με τρόπους που δεν θα βλάψουν ούτε το εαυτό μας ούτε κάποιον άλλον. Αυτή θα ήταν η σωστή πρόληψη όλων των ασθενειών και όχι τα εμβόλια, οι συχνές εξετάσεις και όλα όσα μεταφράζονται σε χρηματικό όφελος διαφόρων επαγγελματικών ομάδων,  όπως προσπαθούν να μας πείσουν…

Γινόμαστε γονείς δίχως καμία εκπαίδευση για το μεγάλωμα των παιδιών μας, και το σχολείο δεν έχει αναλάβει αυτό το έργο, όπως θα έπρεπε. Τίποτα δεν θα αλλάξει στον κόσμο αν δεν φροντίσουμε να αναπτύξουμε από νωρίς τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών μας. Αυτή είναι η μόνη "εκπαίδευση" που χρειάζονται τα παιδιά μας από εμάς, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό, καθώς είμαστε κι εμείς ανεκπαίδευτοι...

Ωστόσο, ως ενήλικοι, ο ευκολότερος τρόπος μείωσης του στρες των αρνητικών συναισθημάτων είναι, όπως πολλές φορές σας έχω πει,  η άσκηση στο θετικό συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Η ευγνωμοσύνη είναι το συναίσθημα που εύκολα μπορεί να αναπτύξει καθένας, όταν αρχίσει να παρατηρεί τη φύση και τη μαγεία της, είτε ασχολούμενος με κηπουρική, είτε κάνοντας απλούς περιπάτους σε δάση ή ακρογιαλιές. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμη και η παρακολούθηση εικονικών περιπάτων στη φύση σε οθόνες έχει επιταχύνει την ανάρρωση ασθενών σε νοσοκομεία…

Και ένας δεύτερος τρόπος ανάπτυξης του συναισθήματος της ευγνωμοσύνης είναι η συχνή ανάμνηση θετικών καταστάσεων της ζωής μας. Χρειάζεται συχνά να φέρνουμε στη μνήμη μας καταστάσεις θετικές της ζωής μας και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που αξιωθήκαμε να τις ζήσουμε, προκειμένου να αλλάξει διαδρομή ο εγκέφαλός μας και αντί να στέλνει τα ερεθίσματα κατευθείαν στο κέντρο του στρες, όπως συμβαίνει συχνά, να τα στέλνει στο κέντρο της ανταμοιβής, βελτιώνοντας έτσι την υγεία και τη ζωή μας.

Σταματήστε λοιπόν να μηρυκάζετε τις ταλαιπωρίες σας και αρχίστε να θυμάστε τις ωραίες στιγμές της ζωής σας. Όσο πιο πολύ τις θυμάστε τόσο καλύτερη θα γίνεται η υγεία και η ζωή σας. Πιστέψτε με

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου