Σελίδες

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023

Η εσωτερική μας κάνναβη

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Είναι γνωστό σε όλους πως η κάνναβη θεωρείται απαγορευμένη ουσία και όμως πολλοί είναι αυτοί, ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, που καταφεύγουν σε αυτήν για να νιώσουν καλύτερα και να αντέξουν τις δυσκολίες της ζωής…

Ο οργανισμός μας όμως, παράγει τη δική του ποσότητα κάνναβης, για τις ανάγκες του. Το ξέρετε αυτό; Οι διάφορες ουσίες με τις ίδιες με την κάνναβη ιδιότητες που παράγουμε ονομάζονται "ενδο-κανναβοειδή". Ο όρος δηλώνει πως οι ουσίες αυτές έχουν τη δράση της γνωστής κάνναβης και παράγονται μέσα στο σώμα μας (ενδο-).

Εδώ και χρόνια ερευνητές

προσπαθούν να βρουν πώς, πού και πότε αυτές οι ουσίες δρουν μέσα στο σώμα μας, αλλά προς το παρόν, πολύ λίγα γνωρίζουμε γι αυτές, εκτός από το ότι υπάρχουν στον εγκέφαλο κύτταρα τα οποία διαθέτουν υποδοχείς (ανιχνευτικές κεραίες στο εξωτερικό τους τοίχωμα) στους οποίους δεσμεύονται αυτές οι ουσίες και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκείνα λειτουργούν.

Πρόσφατα ερευνητές κατέληξαν σε ένα πιο ειδικό συμπέρασμα. Διαπίστωσαν πως αυτά τα ενδο-κανναβοειδή δεσμεύονται στους υποδοχείς κάποιων συγκεκριμένων κυττάρων του εγκεφάλου που βρίσκονται στην περιοχή του κέντρου της ανταμοιβής, και ασκούν επάνω τους την ίδια επίδραση που ασκεί το στρες, όσον αφορά το άγχος και την παρότρυνση για δράση… Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το στρες επηρεάζει το άγχος και τα κίνητρα προς δράση και θα οδηγήσουν σε τρόπους βελτίωσης της κατάστασης πασχόντων από μετατραυματικό στρες και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

Μένει ακόμη αρκετό ταξίδι μέχρι να βρούμε πού αλλού και πώς δρουν αυτές οι ενδογενώς παραγόμενες ουσίες. Όπως καταλαβαίνετε, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της κατανόησης της λειτουργίας του οργανισμού μας. Κι όμως φάρμακα παράγονται συνεχώς και χορηγούνται, δίχως να γνωρίζουμε σε πόσους λεπτούς μηχανισμούς της λειτουργίας αυτού του οργανισμού μπορεί να επιδρούν και να τους επηρεάζουν… Και οι κόσμος με εμπιστοσύνη στην «επιστήμη» τα παίρνει δίχως δισταγμό. Για την σωστή διαχείριση του στρες όμως, που βοηθάει δίχως καμία παρενέργεια τον οργανισμό, κανείς δεν μιλάει ακόμη δυνατά όσο θα έπρεπε... 

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου