Σελίδες

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Σχέση γιατρού με ασθενή

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Ένα πολύ όμορφο και παρήγορο νέο διάβασα πρόσφατα και με πολύ χαρά σας το ανακοινώνω. Σε επιστημονική έρευνα διαπιστώθηκε πως η παρουσία γιατρού με ενσυναίσθηση κοντά στον ασθενή, μειώνει τον πόνο που αισθάνεται ο δεύτερος.

Οι ερευνητές μελέτησαν με MRI την λειτουργία του εγκεφάλου ασθενών με χρόνιο πόνο, στα οποία δημιουργούσαν κάποιο πρόσθετο πόνο με ερεθίσματα στα πόδια. Οι ασθενείς μοιράστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα ασθενών ήταν μόνοι τους κατά τη διάρκεια του πειράματος. Η δεύτερη ομάδα είχε δίπλα της γιατρό. Η τρίτη ομάδα είχε δίπλα της γιατρό με τον οποίο είχε ήδη προηγούμενα συζητήσει το θέμα του χρόνιου πόνου της μαζί του.

Οι ασθενείς που  αντιμετώπισαν μόνοι το πείραμα

αισθάνθηκαν μεγαλύτερο πόνο από τους άλλους, αν και δέχθηκαν της ίδιας έντασης ερέθισμα.  Διαπιστώθηκε, πως όταν υπήρχε δίπλα στους ασθενείς γιατρός με τον οποίο είχαν συνομιλήσει πριν από την εξέταση, υπήρχε μεγαλύτερη διέγερση στο τμήμα του εγκεφάλου τους που διαχειρίζεται τον πόνο και οι ασθενείς ένιωσαν λιγότερο πόνο με της ίδιας έντασης ερέθισμα. Το ενδιαφέρον είναι πως η εξέταση του εγκεφάλου έδειξε αλλαγές λόγω της ενσυναίσθησης και στον εγκέφαλο των γιατρών που συνομίλησαν με τους ασθενείς.

Και  οι ερευνητές κατέληξαν, πως η σωστή αντιμετώπιση του ασθενούς από τον γιατρό του είναι εξ ίσου σημαντική για την μείωση του πόνου του με τα φάρμακα που εκείνος θα του συστήσει. Δεν μπορεί η συζήτηση να αντικαταστήσει βέβαια την φαρμακευτική αγωγή, μπορεί όμως να την συμπληρώσει και να την ενδυναμώσει.

Ξαναμπαίνει ευτυχώς στο προσκήνιο η μεγάλη σημασία της συναισθηματικής επαφής του γιατρού με τον ασθενή, μέσα από μία καλή κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού, που στις μέρες μας τείνει να εξαφανιστεί και να αντικατασταθεί με πληθώρα εργαστηριακών εξετάσεων. Ελπίζω σύντομα η ιατρική να βρει και πάλι τον σωστό της δρόμο... 

Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου