Σελίδες

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Πώς αλλάζουμε αντιδράσεις και συμπεριφορές

 

Γεια σας φίλες και φίλοι


Είναι δύσκολο να αλλάξει κάποιος αντιδράσεις και συμπεριφορές απέναντι στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, σχολίασε κάποιος φίλος κάτω από ένα βίντεο που ανέβασα πρόσφατα στο κανάλι μου στο youtube.

Ναι συμφωνώ πως δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται, αν γνωρίζει κάποιος την αιτία της δυσκολίας και τρόπους με τους οποίους μπορεί να την υπερνικήσει. Η αιτία της δυσκολίας μας είναι η ύπαρξη του RAS, αυτής της ομάδας νευρικών κυττάρων που

βρίσκονται στον προμήκη (τέλος του εγκεφάλου προς τον νωτιαίο μυελό) και επιβλέπουν την είσοδο όλων των ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Σας έχω μιλήσει αναλυτικά γι αυτά τα κύτταρα και τον ρόλο τους σε παλαιότερο άρθρο.

Από τα αμέτρητα ερεθίσματα που φτάνουν στις αισθήσεις μας, μόνον 2.000 ερεθίσματα το δευτερόλεπτο επιτρέπουν αυτά τα κύτταρα να περάσουν στον εγκέφαλο για να γίνουν αντιληπτά και να τα επεξεργαστεί αυτός. Τα κριτήρια για να τους επιτραπεί η είσοδος στον εγκέφαλο, σας θυμίζω, είναι τρία :

  1.       Ένστικτο αυτοσυντήρησης (φόβος)
  2.        Σημαντικά για εμάς
  3.        Να μην έχουν ξαναπεράσει παλαιότερα

Ότι σχετίζεται με τους φόβους μας δηλαδή θα γίνεται αντιληπτό. Αν όμως το σημαντικό για εμάς είναι και πάλι οι φόβοι μας (ανασφάλεια) τότε, όπως καταλαβαίνετε, θα ζούμε όλη τη ζωή μας με μία συνεχή αντίδραση στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής) αφού με αυτή την αντίδραση αντιμετωπίζει ο οργανισμός μας κάθε φόβο (απειλή)…

Και δυστυχώς αυτή η αντίδραση, όπως πάρα πολλές φορές σας έχω πει, αν δεν έχουμε μάθει στη ζωή μας να την διαχειριζόμαστε σωστά, θα οδηγήσει σε βία, εθισμούς και νοσήματα.

Το βασικό λοιπόν για να αλλάξουμε αντιδράσεις και συμπεριφορές (αν η ζωή που ζούμε δεν μας αρέσει), είναι να αλλάξουμε πεποιθήσεις (τι θεωρούμε σημαντικό και τι όχι), αφού είναι το μόνο κριτήριο εισόδου ερεθισμάτων στον εγκέφαλο στο οποίο μπορούμε να επέμβουμε για να το αλλάξουμε.  

Ωστόσο οι πεποιθήσεις μας έχουν δημιουργηθεί στα πρώτα παιδικά μας χρόνια και έχουν πια κλειστεί καλά στο υποσυνείδητό μας, οδηγώντας από εκεί τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας. Δεν είναι πολύ εύκολο να τις αλλάξουμε. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο…

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου