Σελίδες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Το στρες στη ζωή μου (Οι υποθέσεις)

Γεια σας

Αμυγδαλιά 2022

Στη δεύτερη ετούτη συνάντησή μας θα σας μιλήσω για το πόσο χρόνο και ενέργεια χάνουμε κάνοντας υποθέσεις στη ζωή μας, που οι περισσότερες από αυτές αποδεικνύονται άχρηστες και λανθασμένες τελικά, αφήνοντάς μας μόνον το στρες των αρνητικών συναισθημάτων…

Χρειάζεται πολλή δουλειά ο κήπος, όπως οι περισσότεροι θα ξέρετε ετούτη την εποχή. Η γέρικη αμυγδαλιά μου άνθισε και πάλι αυτές τις μέρες, θυμίζοντάς μου πως η άνοιξη πλησιάζει... Τα δέντρα τα οπωροφόρα πρέπει να κλαδευτούν (αν ο κήπος είναι μικρός και χρειάζεται να ελεγχθεί το ύψος τους), οι θάμνοι  να καθαριστούν από τα ξερά ή καμένα από το κρύο του χειμώνα κλαδιά τους, πολυετή φυτά χρειάζονται αραίωμα κ.λπ.

Μοσχεύματα

Είναι επίσης η κατάλληλη εποχή για να φτιάξει κάποιος μοσχεύματα, αν θέλει να πολλαπλασιάσει τα φυτά του κήπου του και να έχει έτοιμα φυτά σε γλάστρες για δώρα σε άλλους φίλους λάτρεις της κηπουρικής.

Όση αγάπη και αν έχω για την κηπουρική, και όσο και αν καταναλώνω ώρες στην φροντίδα του κήπου μου, υπάρχουν πράγματα που μόνη μου δεν μπορώ να κάνω και χρειάζομαι βοήθεια. Και αυτήν μου την προσφέρει εδώ και κάποιο καιρό ο Γιάννης.

Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν πήρα τηλέφωνο τον Γιάννη για να κανονίσουμε να έρθει να με βοηθήσει στον κήπο. Μου απάντησε πως θα ερχόταν την Πέμπτη.  Η μέρα αυτή που έχω βοήθεια στον κήπο είναι για μένα πάντα πολύ σημαντική, γι αυτό ξυπνάω νωρίς, ώστε να έχω προλάβει να κάνω τις απλές γυμναστικές ασκήσεις που κάνω κάθε πρωί και να έχω πάρει το πρωϊνό μου πριν έρθει ο άνθρωπος που με βοηθάει, γιατί εργάζομαι κι εγώ πάντα δίπλα του, υποδεικνύοντάς  του τι θέλω να κάνει εκείνος και βοηθώντας τον όσο μπορώ στις πιο απλές δουλειές.

Η Πέμπτη έφτασε, οι ώρες περνούσαν αλλά ο Γιάννης δεν φαινόταν…

Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Η απομόνωση βλάπτει την υγεία

 Γεια σας φίλες και φίλοι

Stephen Porges
Ο Αμερικανός καθηγητής ψυχιατρικής Stephen Porges, όπως σας έχω ξαναπεί, διατύπωσε εδώ και κάποιο καιρό την θεωρεία του για την εξέλιξη του νεύρου της χαλάρωσης (πνευμονογαστρικό, vagus) στα ζώα και τον άνθρωπο. Είναι η γνωστή τώρα πια «polyvagal theory».

Τώρα ξέρουμε δηλαδή πως στα πρωτεύοντα (πίθηκοι και άνθρωποι) το νεύρο της χαλάρωσης στον θώρακα, με ένα πρόσθιο κλάδο του, έχει συνδέσει με ίνες του τη καρδιά με τα μάτια, τα αυτιά, τα χείλια και τις φωνητικές χορδές μας. Τα πρωτεύοντα δηλαδή χαλαρώνουν και νιώθουν ασφάλεια με την κοινωνικοποίηση και απολαμβάνουν τις τέχνες.

Εξηγείται δηλαδή πολύ καλά με τη θεωρεία αυτή το κακό που η αντιμετώπιση της «πανδημίας» της εποχής μας έχει κάνει σε πολλούς. Η απομόνωση, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων,

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Το στρες στη ζωή μου (Η κριτική)

Γεια σας και καλή εβδομάδα!

Η διάθεσή μου έχει ανέβει πολύ αυτόν τον καιρό, γιατί αισθάνομαι την άνοιξη να πλησιάζει.


Η γέρικη αμυγδαλιά στον κήπο μου άρχισε να ανθίζει, όπως και η λευκή τσιντόνια, ενώ τα αγαπημένα μου μανουσάκια που γέμιζαν μέχρι τώρα τον κήπο με τη μοσχοβολιά τους αρχίζουν σιγά-σιγά να με αποχαιρετούν... Την γερή τριήμερη βροχή της αρχής της περασμένης εβδομάδας διαδέχτηκαν ηλιόλουστες μέρες που μου έδωσαν την ευκαιρία να αρχίσω να ασχολούμαι και πάλι με τον κήπο. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να καθαριστούν από τα αγριόχορτα τα παρτέρια, να κλαδευτούν τα δέντρα, οι θάμνοι και τα αναρριχώμενα και να προστεθούν καινούργια φυτά εκεί που κάποια καταστράφηκαν…

Αυτή την εποχή, η κηπουρική είναι η καλύτερη απασχόληση για την βελτίωση της διάθεσης που τόσο άσχημα έχει επηρεάσει ο χειμώνας και η απαράδεκτη παγκόσμια κατάσταση που ζούμε εξ αιτίας ενός ιού.

Και δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μεγάλο κήπο. Ακόμη και

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Το στρες στη ζωή μου

 Α Ν Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η



Γεια σας φίλες και φίλοι της σελίδας αυτής.

Σήμερα πήρα μια μεγάλη απόφαση. Από εδώ και στο εξής, κάθε Δευτέρα θα βρίσκομαι κοντά σας με μία ανάρτηση σχετική με τη διαχείριση του στρες, που θα έχει άμεση σχέση με τον τρόπο της ζωής μου. Τη σειρά θα ονομάσω "Το στρες στη ζωή μου". Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω εκεί τους τρόπους με τους οποίους εγώ η ίδια αντιμετωπίζω τις διάφορες καταστάσεις στη ζωή μου μετά από 15 χρόνια μελέτης του στρες και της σωστής του διαχείρισης και παράλληλα να σας μεταφέρω απαντήσεις σε ερωτήματα που μου έχουν κατά καιρούς κάνει φίλες και φίλοι που εκπαιδεύονται μαζί μου στη διαχείριση του στρες για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων στη δική τους ζωή. 

Δεν ξέρω αν θα έχει για εσάς κάποιο ενδιαφέρον, αλλά η εμπειρία μου με τα άτομα που έχουν ασκηθεί μαζί μου στη διαχείριση του στρες μου έχει δείξει, πως οι κανόνες και οι συμβουλές δεν αρκούν, γιατί εύκολα ξεχνιούνται όταν αντιμετωπίζουμε κάποια δυσκολία.

Τα πρακτικά παραδείγματα όμως, και βοηθούν στην κατανόηση των κανόνων και μένουν ευκολότερα στη μνήμη μας. Γι αυτό αποφάσισα να προσπαθήσω με έναν καινούργιο τρόπο να σας βοηθήσω.

Τα σχόλιά σας κάτω από αυτές τις αναρτήσεις, θα μου είναι πολύ χρήσιμα στη βελτίωση του εγχειρήματος και τα περιμένω. Θα προσπαθήσω να τα συζητάω μαζί σας, όσο μπορώ.

Καλή αντάμωση την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Το ξέρετε ότι... (155)


Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας και ιδιαίτερα για την λειτουργία των Τ-λεμφοκυττάρων που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα; 

*Φροντίστε να μην λείπει από τον οργανισμό σας.



Πηγή: https://medicalxpress.com/news/2022-01-magnesium-essential-immune-cancer.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly-nwletter




Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Πολίτικη σαλάτα τουρσί

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να κάνετε τουρσί λαχανικά, χωρίς ξύδι, μόνο με ζύμωση; 

Είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία και το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο και πολύ υγιεινό συνοδευτικό για κάθε φαγητό σας. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα οφέλη των προϊόντων της ζύμωσης. Θεωρούνται γενικά τροφή πολύ καλή για την υγεία σωματική και ψυχική, γιατί βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου μας, για το οποίο σας έχω μιλήσει σε αρκετές παλαιότερες αναρτήσεις μου.

Πρόσφατα εγώ εκτός από το ψωμί με προζύμι που ζυμώνω εδώ και καιρό πρόσθεσα στην διατροφή μου και την γνωστή "πολίτικη σαλάτα" η οποία αποκτάει την αναγκαία οξύτητά της από ζύμωση και φυλάσσεται στο ψυγείο για πολύ καιρό έτοιμη μέσα στο υγρό της ζύμωσης.

Νομίζω πως αξίζει να σας πω τον τρόπο παρασκευής της και να τον δοκιμάσετε. Θα έχετε μία πεντανόστιμη σαλάτα έτοιμη στο ψυγείο σας για καθημερινή χρήση χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Πολίτικη σαλάτα τουρσί
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Πολίτικη σαλάτα

Παίρνετε ένα γυάλινο δοχείο διαστάσεων περίπου 16 Χ 20 και το πλένετε καλά. Κόβετε ένα μικρό λάχανο (1 κιλό περίπου) σε λεπτές λουρίδες, δύο καρώτα σε λεπτές λουρίδες με το πίλερ που τα έχετε καθαρίσει, μία μεγάλη ή δύο μικρότερες πιπεριές Φλωρίνης σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια, δύο κλωνάρια σέλινο κομμένα σε κομμάτια, ένα μεγάλο ή δύο μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε μισές ροδέλλες (μπορείτε και να τα  παραλήψετε) και 2-3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση, χωρίς το φύτρο.

Τοποθετείτε τα πιο πάνω υλικά σε στρώσεις εναλλάξ μέσα στο βάζο, πατώντας τα καλά με το χέρι σας ή ένα γουδοχέρι. Ρίχνετε στο τέλος από πάνω 2 κουτ. σούπας θαλασσινό αλάτι και γεμίζετε το βάζο με νερό μέχρι να σκεπαστεί το μίγμα της σαλάτας. Πρέπει να υπάρχει ένα κενό μέχρι το καπάκι 2-3 εκ. Από πάνω στρώνετε ένα ολόκληρο φύλλο λάχανου για να σκεπάσετε καλά όλο το μίγμα και τοποθετείτε ένα βάρος επάνω του (ένα μικρό πιάτο είναι αρκετό) ώστε όλη η κομμένη σαλάτα να βρίσκεται σκεπασμένη από το υγρό, για να μην μουχλιάσει. 

Αφήνετε το βάζο σε μία θέση μέσα στη κουζίνα σας και από την επομένη το ξεσκεπάζετε καθημερινά, ανασηκώνετε το φύλλο του λάχανου που σκεπάζει τη σαλάτα και με ένα ξύλινο καλαμάκι ή το χέρι μιας ξύλινης κουτάλας τρυπάτε σε διάφορα σημεία τη σαλάτα μέχρι κάτω, ώστε να ανεβούν επάνω φυσαλίδες από τον αέρα που σχηματίζεται από τη ζύμωση. Μετά τοποθετείτε και πάλι το φύλο του λάχανου και το βάρος και κλείνετε το καπάκι. Κάνετε αυτή τη μικρή διαδικασία, μία φορά την ημέρα, επί μία εβδομάδα και δοκιμάστε τη σαλάτα σας. Αν την θέλετε περισσότερο ξιδάτη την αφήνετε περισσότερες μέρες να συνεχιστεί η ζύμωση. Όταν η σαλάτα σας αποκτήσει την οξύτητα που επιθυμείτε, βγάζετε το φύλο του λάχανου που τη σκεπάζει και το βάρος και την φυλάτε μέσα στο υγρό της στο ψυγείο, έτοιμη για σερβίρισμα όποτε επιθυμείτε, προσθέτοντας μόνον λίγο λάδι στο πιάτο σας. 

Καλή σας όρεξη!

* Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε την ίδια σαλάτα, μπορείτε να προσθέσετε μαζί με το αλάτι και
1-2 κουτάλες της σούπας από το υγρό της προηγούμενης σαλάτας σας που έχετε στο ψυγείο, για να μικρύνετε τη χρονική διάρκεια της ζύμωσης.

 

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Κοινωνική απομόνωση και υγεία

Γεια σας φίλες και φίλοι


Δύο χρόνια τώρα, η ζωή μας έχει αλλάξει εξ αιτίας αυτής της «πανδημίας» της εποχής. ΟΙ κυβερνήσεις έχουν τρομοκρατήσει και συνεχίζουν οι περισσότερες να τρομοκρατούν τον κόσμο «για το καλό του»… Διασπείρουν φόβο προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία μας, αλλά ο φόβος είναι πασίγνωστο πως είναι ο χειρότερος εχθρός της υγείας, γιατί δημιουργεί στον οργανισμό την αντίδραση του στρες η οποία όταν διαρκεί πολύ καταστρέφει όλα τα συστήματά του.

Μέσω του φόβου έχουν κάνει δηλαδή τον κόσμο πολύ πιο ευάλωτο όχι μόνον στον ιό της εποχής αλλά σε όλους του ιούς και τα μικρόβια που μας περιτριγυρίζουν και την αντιμετώπιση της κάθε νόσου πολύ δυσκολότερη.

Ο τρόπος αντιμετώπισης ετούτης της κρίσης όμως εκτός του φόβου έβλαψε την κοινωνία και με

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Στρες και διαβήτης

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Η σημερινή μου ανάρτηση είναι ένα μικρό απόσπασμα που αναφέρεται στον διαβήτη, από το πρώτο μου βιβλίο με τον τίτλο "Πως να νικήσετε το στρες" του οποίου η έκδοση έχει εξαντληθεί, αλλά σύντομα ετοιμάζω την επανέκδοσή του με όλες τις νεότερες πληροφορίες που έχω στο μεταξύ συλλέξει.  

"Ο συνδυασμός της μειωμένης δράσης της αυξητικής ορμόνης  και των αναπαραγωγικών ορμονών  (που δημιουργείται από την αντίδραση του στρες), μαζί με την αυξημένη κορτιζόλη που παράγεται σε αυτή την αντίδραση, προκαλεί το

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Το ξέρετε ότι... (154)


Στο αρχικό τμήμα του εντέρου μας  (λεπτό έντερο - 12δάκτυλο) υπάρχουν κύτταρα τα οποία αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στη ζάχαρη και τους άλλους γλυκαντικούς παράγοντες και μεταφέρουν άμεσα το μήνυμα στον εγκέφαλο μέσω σημάτων που στέλνουν στο πνευμονογαστρικό νεύρο;



Πηγή: https://www.nature.com/articles/s41593-021-00982-7

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Βαρύτητα της νόσου Covid και στρες (2, γονίδια)

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Στη συνέχεια του προηγούμενου άρθρου που αφορούσε τον ρόλο του στρες στη βαρύτητα της νόσου της εποχής μας, θέλω να ολοκληρώσω σήμερα τις σκέψεις μου και με τον ρόλο των γονιδίων. Γιατί είναι αρκετοί οι επιστήμονες που αναρτούν άρθρα σχετικά με την ανεύρεση γονιδίων που ευθύνονται για την βαρύτητα της νόσου.

Η καλή ή όχι λειτουργία των γονιδίων μας εξαρτάται και αυτή από την σωστή διαχείριση του στρες. Άτομα που διαχειρίζονται σωστά το στρες στη ζωή τους μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία προβληματικών γονιδίων που έχουν ίσως κληρονομήσει