Σελίδες

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Το νεύρο της χαλάρωσης και η λειτουργία του


Γεια σας φίλες και φίλοι
Θα σας πω δυο λόγια, σήμερα, για το νεύρο της χαλάρωσης, επειδή η χαλάρωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας υγείας, γιατί σταματάει την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλο, που είναι υπεύθυνη για μεταλλάξεις γονιδίων και τις περισσότερες ασθένειες.

Το νεύρο της χαλάρωσης ονομάζεται «πνευμονογαστρικό (ΠΓ)». Αυτό το νεύρο, σύμφωνα με τις τελευταίες απόψεις της επιστήμης έχει εξελιχθεί σιγά-σιγά με τα χρόνια, από τότε που τα ερπετά εμφανίστηκαν στη στεριά, μαζί με την εξέλιξη των ειδών.
Το νεύρο αυτό συνδέει τον εγκέφαλο με τα σπλάχνα και λειτουργεί προς δύο κατευθύνσεις: μεταφέρει από τα σπλάχνα πληροφορίες στον εγκέφαλο και από εκείνον μεταφέρει στα σπλάχνα το μήνυμα της χαλάρωσης, σταματώντας την επίδραση που έχει σ΄ αυτά η αντίδραση του στρες. 

Η καλή λειτουργία αυτού του νεύρου, είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού, όπως καταλαβαίνετε. Η ικανότητά του να διεγείρεται
όποτε είναι αναγκαίο, έχει ονομαστεί «τόνος του ΠΓ». Ψηλός τόνος του ΠΓ σημαίνει πως αυτό το νεύρο διεγείρεται εύκολα και οδηγεί τον οργανισμό σε χαλάρωση. Χαμηλός  τόνος του ΠΓ σημαίνει πως δύσκολα έρχεται το μήνυμα της χαλάρωσης από τον εγκέφαλο στα σπλάχνα, επιτρέποντας στις ορμόνες του στρες να τα καταστρέφουν.
 
Το κακό είναι πως όταν το στρες γίνει χρόνιο, ο τόνος του ΠΓ μειώνεται και η χαλάρωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τον οργανισμό. Αυτό έχει συσχετισθεί με διάφορα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, γι αυτό και η προσπάθεια βελτίωσης του τόνου του ΠΓ είναι απαραίτητη σε κάθε νόσο, είτε οξεία είναι αυτή (όπως η πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό της εποχής) είτε χρόνια.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αυξήσει κάποιος τον τόνο του ΠΓ με πολύ θετικά αποτελέσματα στην υγεία του είναι οι εξής 4:
  1. Αραίωση των αναπνοών (< 6/λεπτό)
  2. Παράταση της εκπνοής
  3. Ελαφρύς ερεθισμός του λάρυγγα κατά την εκπνοή (ήχος χχχχχχααααμμμ)
  4. Θετικά συναισθήματα

Θα καταλάβατε τώρα, ελπίζω, γιατί επιμένω τόσο πολύ να σας συμβουλεύω να μάθετε να κάνετε συχνά αργές αναπνοές μέσα στην ημέρα σας, όπως και να ασχοληθείτε με την σωστή έκφραση και διαχείριση των αρνητικών σας συναισθημάτων (συναισθηματική νοημοσύνη). 
Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, γιατί μόνον έτσι μπορείτε να τον προφυλάξετε από ασθένειες και να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Με αγάπη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου