Σελίδες

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Ας γεράσουμε όμορφα!


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε πρόσφατο άρθρο διάβασα, πως έχουν αυξηθεί κατά πολύ, τα περιστατικά με άνοια στον κόσμο. Υπερδιπλασιάστηκαν αυτά από το 1990 μέχρι το 2016, κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, υποθέτουν οι συγγραφείς. Και επισημαίνουν, πως με την έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης και αποτελεσματικής θεραπείας για την άνοια, η ανάγκη σε τμήματα του συστήματος υγείας που θα περιθάλπουν ηλικιωμένους θα αυξάνει ταχύτατα, τα επόμενα χρόνια.
Υπολογίζεται, πως κατά το 2050, ο αριθμός των ατόμων που θα ζουν με άνοια θα
είναι περίπου 100 εκατομμύρια, στον κόσμο…

Επειδή έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με την μελέτη της αντίδρασης του στρες και των επιπτώσεων που αυτή έχει στον οργανισμό και έχω πεισθεί πλέον πως αυτή βρίσκεται κάτω από τη φθορά του οργανισμού και κάτω από κάθε διαταραχή του, ανέτρεξα στην πρόσφατη βιβλιογραφία για να δω, εάν έρευνες έχουν τοποθετηθεί επάνω σε αυτή τη σχέση μεταξύ στρες και άνοιας.

Και βρήκα αρκετές: 
Τον Αύγουστο του 2010 στο ιατρικό περιοδικό Brain δημοσιεύονται τα αποτελέσματα ερευνητικής εργασίας, στα οποία οι συγγραφείς καταλήγουν ότι βρήκαν συσχέτιση μεταξύ του ψυχολογικού στρες κατά τη μέση ηλικία και την εμφάνιση άνοιας, κυρίως νόσου Αλτσχάιμερ.

Ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, σε άλλο ιατρικό περιοδικό, δημοσιεύτηκε εργασία στην οποία οι συγγραφείς δηλώνουν πως στην έρευνά τους, διαπίστωσαν στα ούρα ασθενών  που έπασχαν από νόσο Αλτσχάιμερ, προϊόντα ενδεικτικά βλάβης του DNA από οξειδωτικό στρες, που δεν υπήρχαν σε φυσιολογικά άτομα.

Το 2006 ερευνητές σε άρθρο τους συμπεραίνουν πως «αρκετές αποδείξεις υπάρχουν για τον παθογενετικό ρόλο των ορμονών του στρες στη δημιουργία και την πρόοδο των γνωσιακών διαταραχών στους ηλικιωμένους».

Δεν χωράει αμφιβολία πως για πολλά ακόμη χρόνια οι ερευνητές θα προσπαθούν να συσχετίσουν το στρες με τις διάφορες διαταραχές που εμφανίζει ο οργανισμός, προκειμένου να γίνει απόλυτα κατανοητός ο ρόλος του σε αυτές.
Παραμένει όμως γεγονός αναμφισβήτητο πως η σωστή του διαχείριση βοηθάει στην υγεία και την  μακροημέρευση. 
Γι αυτό δεν θα κουραστώ να σας συμβουλεύω: Μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά το στρες στη ζωή σας. Μην το αφήνετε να σας γερνάει πρόωρα και να σας αρρωσταίνει!

Καλές γιορτές!



2. Oxidative stress and oxidative DNA damage is characteristic for mixed Alzheimer disease/vascular dementia

Volume 266, Issues 1–2, 15 March 2008, Pages 57-62

3. Midlife psychological stress and risk of dementia: a 35-year longitudinal population study 
Brain, Volume 133, Issue 8, 1 August 2010, Pages 2217–2224,https://doi.org/10.1093/brain/awq116

4. Stress and dementia: the role of the hypothalamic-pituitary-adrenal axis
April 2006, Volume 18, Issue 2, pp 167–170| Cite as




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου