Σελίδες

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Το στρες μας γερνάει γρηγορότερα!


 Στην Αθήνα, πριν λίγες ημέρες, μία νέα φίλη που ήρθε για πρώτη φορά σε
σεμινάριο δικό μου, απόρησε όταν άκουσε την ηλικία μου. Με θεώρησε πολύ πιο νέα. Το έχω αντιμετωπίσει αρκετές φορές αυτό και δεν παραξενεύομαι πια. Απαντάω, πως αιτία είναι η ενασχόλησή μου με το στρες και η σωστή του διαχείριση από την μεριά μου. Φοβάμαι όμως, ότι δεν με πιστεύουν.

Με την ευκαιρία όμως αυτή, ξανακοίταξα τα δεδομένα από τις σχετικές  επιστημονικές έρευνες και βρήκα μία, στην οποία αρκετά χρόνια πριν, οι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν το πώς το χρόνιο στρες οδηγεί σε προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιολογικά νοσήματα και η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε γρήγορη γήρανση.

Διαπίστωσαν λοιπόν σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που μελέτησαν τα κύτταρα
του αίματός τους, πως το ψυχικό στρες και η διάρκειά του συνδέονται σημαντικά με την παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου (οξειδωτικό στρες), την μείωση της δράσης του ενζύμου «τελομεράση» και την ελάττωση του μήκους των τελομερών σε αυτά τα κύτταρα. Στοιχεία που είναι γνωστό πως έχουν άμεση σχέση με την γήρανση και την διάρκεια ζωής των κυττάρων.

Τα τελομερή είναι τα κομμάτια του DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων, όταν το  DNA τυλίγεται και δημιουργεί αυτά τα τελευταία κατά την διαίρεση του κυττάρου (τα ροζ κομμάτια στη φωτογραφία). Επειδή αυτά τα κομμάτια του DNA είναι σημαντικά για τη ζωή και λειτουργία του κυττάρου, υπάρχει ένα ένζυμο (η λεγόμενη «τελομεράση») το οποίο επιδιορθώνει τα τελομερή, όταν αυτά παθαίνουν κάποια βλάβη από τις πολλές διαιρέσεις των κυττάρων.
Το στρες, λοιπόν, όπως διαπίστωσαν οι πιο πάνω ερευνητές, μειώνει τη διάρκεια ζωής των κυττάρων, όχι μόνον μειώνοντας το μήκος των τελομερών, αλλά και εμποδίζοντας την τελομεράση να τα επιδιορθώσει!
Αυτό σημαίνει γρηγορότερη γήρανση των κυττάρων.

Οι έρευνες για τις επιδράσεις του στρες στον οργανισμό, όπως βλέπετε συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον από τους διάφορους επιστήμονες. Όλο και περισσότερο αποδεικνύεται πως αυτές οι επιδράσεις κρύβονται κάτω από την φθορά του φυσικού μας σώματος και τις ασθένειες. 
Ενδιαφέροντα νέα από τις έρευνες αυτές σχετικά με σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος, για τον οποίο επανειλημμένα σας έχω μιλήσει, θα συζητήσουμε και πάλι σε επόμενη ανάρτηση.

Ως τότε φροντίστε να αντιμετωπίζετε σωστά τα στρες της ζωής, γιατί δεν γίνεται να τα αποφύγει κανείς. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξάνουμε την αντοχή μας σε αυτά, ζώντας και σκεπτόμενοι καλύτερα.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου