Σελίδες

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Ψυχοκυβερνητική


Ένας πλαστικός χειρουργός,o Maxwell Maltz,  παρατήρησε, πριν κάποια χρόνια, πως όταν άλλαζε (με το χειρουργείο) το πρόσωπο των πελατών του, άλλαζε και η προσωπικότητά τους και μαζί με αυτήν, ολόκληρη η ζωή τους.

Μελέτησε λοιπόν ψυχολογία και κατέληξε να γράψει το 1960 ένα βιβλίο με τον τίτλο “Pshyco Cybernetics”(ψυχοκυβερνητική).  Όπως λέει σε αυτό ο ίδιος, «κάθε καλός χειρουργός είναι και πρέπει να είναι, ψυχολόγος. Όταν αλλάζεις το πρόσωπο ενός ανθρώπου, αλλάζεις σχεδόν πάντα και το μέλλον του. Άλλαξε την φυσική του όψη, και θα αλλάξεις σχεδόν πάντα τον άνθρωπο (την προσωπικότητά του, την συμπεριφορά του και καμιά φορά και τα ταλέντα του και τις ικανότητές του)».

Αυτό που τον εντυπωσίασε, όμως, και τον έκανε να μελετήσει ψυχολογία ήταν, πως αυτό συνέβαινε σχεδόν πάντα, όχι πάντα. Υπήρχαν , δηλαδή, άνθρωποι, οι οποίοι αν και βελτίωναν κάποια δυσμορφία τους, με την δική του χειρουργική παρέμβαση, δεν άλλαζαν ωστόσο προσωπικότητα και ζωή. Αυτή ήταν η αιτία που μελέτησε ψυχολογία ο πιο πάνω χειρουργός και οδηγήθηκε σε αυτό που ονόμασε «ψυχοκυβερνητική».

Θεωρεί ότι ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα γενικά, λειτουργεί σαν μία
μηχανή που προγραμματίζεται και στη συνέχεια λειτουργεί μόνη της αυτοματοποιημένα,  προς τον στόχο που εμείς έχουμε βάλει… Η βασική του ιδέα είναι δηλαδή, πως αν βάλουμε κάποιο στόχο στο μυαλό μας, εκείνο αυτόματα θα μας οδηγήσει σε αυτόν.

Το βιβλίο του περιέχει οδηγίες  για το πώς θα προσθέσει κάποιος χρόνια στη ζωή του και πώς θα προσθέσει ζωή στα χρόνια του και κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα Ελληνικά εδώ και αρκετά χρόνια.

Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή, κατά την άποψη του Maxwell, είναι η πνευματική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Αυτή είναι το κλειδί για την προσωπικότητα και τις συμπεριφορές μας και διαμορφώνεται από τις εμπειρίες της ζωή μας, κυρίως αυτές της παιδικής μας ηλικίας.

Το ερώτημα είναι: μπορεί κάποιος να αλλάξει αυτή την εικόνα που έχει διαμορφώσει για τον εαυτό του, όταν οι περισσότερες από τις εμπειρίες του έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο,  και δημιουργούν από εκεί αυτόματες συμπεριφορές, που δεν μπορούν να ελεγχθούν λογικά*;

Προσωπικά, πιστεύω πως ναι. Μόνο που η εμπειρία μου τόσα χρόνια σε αυτόν τον τομέα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες (ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ) μου έχει δείξει, πως αυτό δεν μπορεί να γίνει με λογική συζήτηση και μόνο. Χρειάζεται απαραίτητα η εκπαίδευση στην ύπνωση, με όποιον τρόπο προτιμάει κάποιος (χαλάρωση, διαλογισμό, προσευχή κ.λπ) γιατί μόνον τότε ανοίγει ο δρόμος προς το υποσυνείδητο και μπορεί κάποιος με οραματισμούς να αλλάξει τις καταγραφές που βρίσκονται κλεισμένες εκεί, από χρόνια.


* Μην ξεχνάτε πως το υποσυνείδητο λειτουργεί ένα εκατομμύριο φορές γρηγορότερα από τη λογική μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου