Σελίδες

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Πόσο συχνά τρώτε κουνουπίδι;


Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το κουνουπίδι έχει πολλές  θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό, σε κάποιες μάλιστα υπερέχει του μπρόκολου, του οποίου η γεύση δεν αρέσει σε πολλούς, ιδιαίτερα σε παιδιά.

Είναι τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην μείωση των βλαβών που η αντίδραση του στρες δημιουργεί στον οργανισμό (ελεύθερες ρίζες οξυγόνου).  Ενώ, συγχρόνως, περιέχει χημικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης , όταν το κουνουπίδι τρώγεται βρασμένο, λόγω της καλής δέσμευσης των χολικών αλάτων.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κατανάλωση μίας μερίδας την εβδομάδα από αυτό το
λαχανικό, μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου και μάλιστα, σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό της αντίστοιχης κατανάλωσης μπρόκολου. Στον καρκίνο του προστάτη έχουν και τα δύο λαχανικά παρόμοια θετικά αποτελέσματα στη πρόληψη.

Όσο για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, δεν υπάρχουν έρευνες ξεχωριστές για το κουνουπίδι, αλλά συμπεριλαμβάνεται αυτό στις έρευνες που έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη αυτών των νοσημάτων με την κατανάλωση ανθοκραμβοειδών (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια βρυξελλών).

Όσον αφορά το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνεται το κουνουπίδι, φαίνεται πως δεν έχει αυτό τόσο μεγάλη σημασία, αρκεί να μην βράζει πολλή ώρα μέσα στο νερό.  
Ωμό, αλεσμένο στο μούλτι, τρώγεται πολύ ωραία και προσθέτει γεύση πιπεράτη σε σαλάτες και σε λαχανικά που μαγειρεύονται γρήγορα σε γουόκ και συνοδεύουν βρασμένο ρύζι.  
Βρασμένο επί 5-10 λεπτά στον ατμό ή ελαφρά σοταρισμένο σε ζωμό λαχανικών διατηρεί πολύ καλά τόσο τη γεύση του όσο και τα θρεπτικά συστατικά του.

Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσω κάποιες εύκολες, νόστιμες και υγιεινές συνταγές με κουνουπίδι. Φροντίστε να βάλετε αυτό το λαχανικό στην μαγειρική σας πιο συχνά. Θα βοηθήσετε την υγεία σας.

Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου