Σελίδες

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Είναι υγιεινό το λάδι καρύδας;


Το λάδι καρύδας έχει πολλές χρήσεις και κάποιοι το προτείνουν σαν υγιεινό λίπος μαγειρικό, ιδιαίτερα στην παρασκευή γλυκών. Είναι όμως πράγματι υγιεινό;

Νέες επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι είναι και αυτό ένα κορεσμένο λίπος, το ίδιο βλαβερό με όλα τα υπόλοιπα κορεσμένα λίπη, όπως το βούτυρο.

Το λάδι, και μάλιστα τη ελαιόλαδο, είναι, σίγουρα και αναμφισβήτητα,  ένα από τα καλύτερα για την υγεία λίπος για μαγείρεμα. Παρά τα όσα, όμως, κατά καιρούς έχουν ειπωθεί για τα κορεσμένα λίπη, από πολλούς αμφισβητείται ακόμη η βλάβη που αυτά προκαλούν στον οργανισμό.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι άτομα που κατανάλωναν κορεσμένα λίπη (γάλα πλήρες, τυρί
και άλλες μορφές κορεσμένων λιπών) δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, ούτε άλλων νοσημάτων σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν κορεσμένα λίπη.

Μία άλλη μελέτη στην οποία πήραν μέρος 135.00 άτομα από 18 κράτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet έδειξε, μάλιστα, πως υψηλή κατανάλωση λιπών και χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων οδήγησε σε 25% μείωση του κινδύνου θανάτου… 
Είναι οι υδατάνθρακες χειρότεροι για την υγεία από τα λίπη;

Η απάντηση θα αργήσει, για πολλούς λόγους, να δοθεί. Ωστόσο η «λογική» κατανάλωση όλων των ειδών τροφής είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει κάποιος για να μην βλάπτει την υγεία του. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα ενός είδους τροφής, πιστεύοντας όλα όσα διαφημίζονται κατά καιρούς για λόγους καθαρά διαφημιστικούς.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου