Σελίδες

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Γονεϊκή συμπεριφορά και πηδηχτά γονίδια


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Για τα «πηδηχτά» γονίδια σας έχω μιλήσει παλαιότερα. 
Σας θυμίζω πως γονίδια λέγονται τμήματα του  DNA που περιέχουν μία πλήρη οδηγία προς το κύτταρο για την δημιουργία μιας πρωτεΐνης. Στη δημιουργία αυτής της πρωτεΐνης, παίζει ρόλο και η θέση του γονιδίου μέσα στην αλυσίδα του DNA καθώς και η συνεργασία του με άλλα γονίδια. Πράγματα που ακόμη δεν έχουν διευκρινισθεί από την επιστήμη.

Έχουν όμως παρατηρήσει οι ερευνητές, πως κάποιες φορές, γονίδια αντιγράφουν τον εαυτό τους και τον τοποθετούν σε άλλη θέση μέσα στην αλυσίδα του DNA.
Μεταναστεύουν, δηλαδή, και πηγαίνουν να γειτονεύσουν με άλλα γονίδια. Αυτά τα γονίδια που μεταναστεύουν μέσα στο DNA έχουν ονομαστεί «πηδηχτά γονίδια» (jumping genes). Το φαινόμενο το μελετούν οι επιστήμονες περίπου μισό αιώνα τώρα, χωρίς όμως ακόμη να έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα για τις αιτίες που το δημιουργούν και το ρόλο του στην υγεία.

Πρόσφατα ερευνητές, μελέτησαν το φαινόμενο σε νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου νεαρών ποντικών (στη θέση που λέγεται «ιππόκαμπος») και παρατήρησαν πως όσο λιγότερη φροντίδα είχαν τα μικρά ζώα από τη μητέρα τους, τόσο εντονότερο ήταν το φαινόμενο της μετάθεσης κάποιου συγκεκριμένου γονιδίου, στα κύτταρα του ιπποκάμπου του εγκεφάλου τους. Το περίεργο ήταν πως αυτή η μετάθεση αυτή αφορούσε ένα συγκεκριμένο γονίδιο και όχι διάφορα άλλα. Και μελετώντας περισσότερο το φαινόμενο, παρατήρησαν πως αυτό το γονίδιο είχε ήδη υποστεί κάποια μετάλλαξη, πράγμα που συμφωνεί με προηγούμενες μελέτες στις οποίες είχε διαπιστωθεί ότι η έλλειψη φροντίδας στα μικρά ποντίκια οδηγεί σε μεταλλάξεις γονιδίων που τα κάνει περισσότερο ευαίσθητα στην αντίδραση του στρες του οργανισμού.

Το πείραμα, όπως λένε οι ερευνητές, δείχνει πως η κληρονομικότητα μπορεί να καθορίζει τα γονίδια που έχουμε στα κύτταρά μας, αλλά οι συνθήκες της ζωής μας (περιβαλλοντικοί παράγοντες), ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής, επηρεάζουν τη λειτουργία αυτών των γονιδίων και αλλάζουν τη λειτουργία του οργανισμού μας.

Όπως σε παλαιότερο άρθρο μου (που αξίζει να διαβάσετε) σας είχα πει, κάποιοι πιστεύουν πως αυτά τα πηδηχτά γονίδια έχουν σχέση με την συναισθηματική μας μνήμη, και αυτό ταιριάζει με τα αποτελέσματα αυτής της πρόσφατης μελέτης, που αφορά την επίδραση της γονεϊκής συμπεριφοράς στα μικρά ποντίκια. 

Η επιστήμη της επιγενετικής, που ασχολείται με όλες αυτές τις αλλαγές των γονιδίων, είναι ο ήλιος που φωτίζει τα όνειρα όσων επιθυμούν μία καλύτερη ανθρωπότητα… Αν και τα διάφορα εξουσιαστικά συστήματα (πολιτικά, θρησκευτικά κ.λπ) δεν θα αφήσουν εύκολα τα "ποίμνιά" τους να αλλάξουν...

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου