Σελίδες

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

ΒΡΑ και διαταραχές σεξουαλικότητας

Γεια σας
Τα θέματα της ομοφυλοφιλίας απασχολούν συχνά στην εποχή μας τα ΜΜΕ. Μοιάζουν οι διαστάσεις του προβλήματος των διαφόρων διαταραχών της σεξουαλικότητας να έχουν αυξηθεί κατά πολύ στον καιρό μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν πράγματι συμβαίνει αυτό ή είναι μόνον η καλύτερη πληροφόρηση της εποχής μας που κάνει αυτές τις διαστάσεις να φαίνονται  μεγαλύτερες…

Είναι γνωστό πως στη φύση (στην ύλη γενικότερα) υπάρχει δυαδικότητα. Δεν
υπάρχουν όμως, μόνον τα δύο αντίθετα άκρα, αλλά και όλες οι μεταξύ τους διαβαθμίσεις. Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με τη σεξουαλικότητα;

Ωστόσο είδηση που διάβασα πρόσφατα σε επιστημονικό άρθρο, με έχει βάλει σε σκέψεις, για την πιθανότητα το ανθρώπινο χέρι να ευθύνεται τελικά για μια πραγματική και όχι εικονική αύξηση των διαταραχών της σεξουαλικότητας στην εποχή μας.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια, κατά την οποία παρατηρήθηκε πως η έκθεση των εγκύων ποντικών στην γνωστή ουσία ΒΡΑ (ακόμη και σε μικρότερη ποσότητα από την επιτρεπόμενη) δημιουργεί στον εγκέφαλο των ζώων αλλαγές τέτοιες που επηρεάζουν την λειτουργία του και τη σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων, οδηγώντας τα σε νευρολογικές διαταραχές και διαταραχές της σεξουαλικής διαφοροποίησης. Κατά τους ερευνητές, η επίδραση αυτή στην σεξουαλικότητα βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη στα θηλυκά έμβρυα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στον EFET η BPA είναι μία οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC). Τα πλαστικά αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από το σύμβολο PC. Πλαστικά που περιέχουν BPA παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στη θερμότητα είναι άκαμπτα, ελαφριά και διάφανα. Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια. Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης μελέτης του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Φορέα Περιβάλλοντος (UBA, 2010) για την ΒΡΑ (1) , κατά το 2006 παρήχθη εντός της ΕΕ περίπου το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής (1, 15 εκ τόνοι/ετησίως) της εν λόγω χημικής ουσίας, με την Γερμανία να κατέχει την μερίδα του λέοντος (~70%).

Οι επιστημονικές έρευνες γίνονται πάντα σε ζώα, όπως είναι γνωστό, ωστόσο τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που ανέφερα πιο πάνω για  την επίδραση της ουσίας αυτής στα έμβρυα, δεν θα πρέπει να μείνουν μόνο καταγεγραμμένα στα επιστημονικά περιοδικά. Πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί η περίπτωση να επιδρούν αυτά καταστροφικά στον άνθρωπο ακόμη και πριν την γέννησή του,  σε ποσότητες μικρότερες από αυτές που μέχρι τώρα θεωρούνται ασφαλείς.

Όσο και αν τα συμφέροντα των βιομηχανιών είναι μεγάλα, το συμφέρον της υγείας της ανθρωπότητας πρέπει να είναι πάνω από κάθε άλλο, πιστεύω. Ελπίζω οι σχετικές με το θέμα έρευνες που έχουν ξεκινήσει την τελευταία δεκαετία, να συνεχιστούν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να έχουμε σύντομα νεότερα αποτελέσματα που θα αφορούν τους ανθρώπους, σχετικά με τη χρήση αυτής της, τόσο διαδεδομένης στην εποχή μας, ουσίας.

Σας είχα μιλήσει και παλαιότερα γι αυτή την ουσία και τις επιδράσεις της στον οργανισμό. Μπορείτε να ξαναδείτε το άρθρο, αν σας ενδιαφέρει κάνοντας κλικ εδώ.  

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου