Σελίδες

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Η χαλάρωση του εγκεφάλου και η καρδιά μας

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πρόσφατα παρακολούθησα μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του Dr. Rollin McCraty, ερευνητή του Heartmath ινστιτούτου της Αμερικής, για τις σημαντικές έρευνες του οποίου πολλές φορές σας έχω μιλήσει.
Η ομιλία, που έγινε στο πλαίσιο ενός διαδικτυακού συνεδρίου του Quantum University, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που έχουν βρεθεί σχετικά με την επίδραση της λειτουργίας της καρδιάς στην λειτουργία του εγκεφάλου.
Διαπίστωσα κάτι πολύ σημαντικό σε αυτή την ομιλία και θεώρησα απαραίτητο να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί αφορά τη χαλάρωση και τη διαχείριση των συναισθημάτων, πράγματα για τα οποία πολύ συχνά σας μιλάω τόσο στις αναρτήσεις μου όσο και στα βίντεο το κανάλι μου στο youtube, αφού αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της σωστής διαχείρισης του στρες.
Η χαλάρωση του εγκεφάλου (λειτουργία του στα άλφα ή θήτα κύματα) σταματάει την αντίδραση του στρες, δεν ομαλοποιεί όμως απαραίτητα και την λειτουργία της καρδιάς. Δεν

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Προσοχή στα αναψυκτικά που πίνετε!

Γεια σας
Σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Cell metabolism που αφορά τις γλυκαντικές ουσίες και την επίδρασή τους στον μεταβολισμό, αναφέρονται τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έγινε σε πανεπιστήμιο της Αυστραλίας σχετικά με την επίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών στην όρεξη.

Οι ερευνητές πρόσφεραν σε μύγες διατροφή με διάφορες αναλογίες υδατανθράκων και γλυκαντικών ουσιών. Παρατήρησαν πως όταν διατροφή με μειωμένους υδατάνθρακες συνοδευόταν από την λήψη γλυκαντικών ουσιών, αυξανόταν η λήψη τροφής. Και αυτή η αύξηση ήταν ανάλογη με την

Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...   


Η μεγαλύτερη ανακάλυψη της γενιάς μου είναι πως ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του αλλάζοντας τη συμπεριφορά του νου του...



~William Jamies~ 

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Έχω δίκιο ή άδικο;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η αντιμετώπιση του στρες, για την οποία συνεχώς σας μιλάω σ’ αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, δεν είναι κάτι τόσο εύκολο, όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. 
Αυτό που δυσκολεύει τα πράγματα (και γι αυτό δεν είναι εύκολο να μελετηθεί επιστημονικά, με έρευνες, η επίδραση της ολοκληρωμένης διαχείρισης του στρες) είναι, πως υπάρχει τεράστια αντίδραση μέσα στον άνθρωπο, όπως έχω διαπιστώσει στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι αποκλειστικά με το θέμα αυτό.

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Το ξέρετε ότι... (106)

το υποσυνείδητό μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες που φθάνουν στον εγκέφαλό μας 1.000.000 φορές πιο γρήγορα από τον συνειδητό μας νου; 
Γι αυτό οι πράξεις και τα λόγια μας εξαρτώνται περισσότερο από τις παλιές μας μνήμες και όχι από την τωρινή λογική μας.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Διαβήτης και στρες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τον διαβήτη θα μιλήσουμε σήμερα.

Ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν εάν η ομαδική αντιμετώπιση του στρες μπορεί να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να ρυθμίσουν καλύτερα το ζάχαρό τους. 
Για τον σκοπό αυτό, χώρισαν διαβητικούς ασθενείς σε δύο ομάδες, οι οποίες έλαβαν 5 συνεδρίες  βοηθητικές για την αντιμετώπιση του διαβήτη τους, η μία ομάδα χωρίς και η άλλη με παράλληλη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του στρες.
Η άσκηση στην αντιμετώπιση του στρες περιελάμβανε εκπαίδευση στην

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Μικρόβια του εντέρου και εγκεφαλικά επεισόδια

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Για τα μικρόβια του εντέρου μας και την σημασία που έχουν αυτά για την υγεία μας, σας έχω πολλές φορές μιλήσει. Ο ρόλος της διατροφής, είναι πολύ σημαντικός για την σωστή αναλογία και λειτουργία αυτών των μικροβίων στον πεπτικό μας σωλήνα. 
Η «σωστή» διατροφή που βοηθάει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών που η αντίδραση του στρες δημιουργεί στο σώμα, για την οποία πολύ συχνά σας μιλάω στις αναρτήσεις μου,  βοηθάει επίσης στην καλή αναλογία και λειτουργία αυτού του μικροβιακού πληθυσμού.
Και η σωστή αναλογία και λειτουργία αυτού του μικροβιακού πληθυσμού έχει

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Τι θα ήταν η ζωή μας δίχως στρες;

Η πρώτη και κυριότερη απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα θα ήταν πως δεν θα υπήρχε εξέλιξη των ειδών… γιατί, χωρίς προβλήματα προς επίλυση και δυσκολίες προς διευθέτηση ο εγκέφαλος των ζώων δεν θα εξελισσόταν.

Ζούμε, λοιπόν, εμείς την ανθρώπινη ζωή μας, χάρη στην αντίδραση του στρες του οργανισμού και αντί να συνεχίζουμε να την έχουμε αυτή φίλη και βοηθό στην εξέλιξη του είδους μας προς κάτι πολύ καλύτερο, την έχουμε μετατρέψει σε εχθρό της υγείας και τη ζωής μας από άγνοια…

Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως κάποιοι, κατανοώντας τα πιο πάνω πολύ καλά, έχουν αποφασίσει να κρατήσουν το ανθρώπινο είδος σε

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Το αφεντικό του εγκεφάλου

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...   


Η προσοχή μας είναι κατά κάποιο τρόπο το αφεντικό του εγκεφάλου μας.
Όπου πάει αυτή, εκείνος ακολουθεί με σκέψεις και προγραμματισμούς...



~ ~

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Νηστεία και ανοσοποιητικό

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
www.telegraph.co
Πριν από λίγο καιρό σας είχα αναφέρει ένα άρθρο σχετικά με την νηστειοθεραπεία και την βελτίωση του διαβήτη.
Ο Έλληνας γιατρός κ. Παπαγιαννόπουλος που ασχολείται με την νηστειοθεραπεία έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να απαλλαγεί από ασθένειες (έτυχε να γνωρίζω κάποιους από αυτούς), αν και πολλοί αμφισβητούν την μέθοδό του.

Εγώ η ίδια δοκίμασα μέθοδό του, όταν πριν κάποια χρόνια στην αρχή μιας ίωσης (μόλις εμφανίστηκαν συμπτώματα

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Η επίδραση του διαλογισμού

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η ψυχολογία εδώ και κάποια χρόνια, εξελίχθηκε προς την «θετική ψυχολογία», μία νέα επιστήμη που έχει ανθίσει τις τελευταίες δεκαετίες, επειδή οι ερευνητές παρατήρησαν πως η γνωστή «ψυχολογία» εστίαζε κυρίως στα αρνητικά βιώματα.

Με τα χρόνια όμως, ο διαχωρισμός αυτός εστίασης της θεραπευτικής προσέγγισης σε αρνητικά και θετικά βιώματα άλλαξε και όπως φάνηκε από τις έρευνες που ανακοινώθηκαν στο τελευταίο (5ο) παγκόσμιο συνέδριο της θετικής ψυχολογίας η προσπάθεια τώρα γίνεται προς μία συνολικά καλύτερη άποψη ζωής.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο αυτό ήταν ο διαλογισμός και

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Το καθημερινό στρες και οι παλιές τραυματικές εμπειρίες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε ένα παλαιότερο άρθρο μου είχα συζητήσει μαζί σας τις αιτίες που οδηγούν άλλους στη ζωή τους να αντιμετωπίζουν τις παλιές τους τραυματικές εμπειρίες σαν «μάθημα» που βελτιώνει τη ζωή τους και άλλους σαν «πάθημα» που την καταστρέφει.
Σας είχα εξηγήσει εκεί, πως τα πρώτα παιδικά  μας χρόνια είναι αυτά κατά τα οποία μπαίνουν οι βάσεις του πώς θα αντιμετωπίζει ο εγκέφαλός μας τα στρες στη ζωή μας.
Το άρθρο είχε τελειώσει με την προτροπή μου να χρησιμοποιείται η εκπαίδευση στην σωστή διαχείριση του στρες σε κάθε θεραπεία, φυσική ή ψυχολογική.

Ίσως σε κάποιους να φαίνεται «γραφική» αυτή η εμμονή μου στη σωστή διαχείριση του στρες, όμως οι επιστημονικές έρευνες, συνεχώς, με δικαιώνουν.

Μία νέα έρευνα που πρόσφατα δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο του Τέξας

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Έχετε υπέρταση; φοβάστε το αλάτι;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλοί ανάμεσά μας παρουσιάζουν από κάποια ηλικία και έπειτα αυξημένη αρτηριακή πίεση και καταφεύγουν σε φάρμακα. Ένα από τα πρώτα πράγματα που γιατροί και φίλοι συστήνουν στην περίπτωση αυτή είναι  το «κόψε το αλάτι». Πόσο σωστή είναι όμως αυτή η συμβουλή;

Είναι αλήθεια πως η πολύ μεγάλη κατανάλωση αλατιού (>6 γρ. την ημέρα) αυξάνει τις πιθανότητες θανάτου από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Θέλετε να βελτιώσετε υγεία και ζωή;

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ  ΖΩΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ;

Να μάθετε να ζείτε πιο σωστά, να χαλαρώνετε και να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας, ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας, να μειώσετε τα φάρμακα που τυχόν παίρνετε και να ζήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε;
Και όλα αυτά να τα συνδυάσετε με ένα τριήμερο διακοπών στην Κέρκυρα σε ένα πανέμορφο ξενοδοχείο μέσα σε μία μοναδική φύση, δίπλα στο κύμα;
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ (ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ) με το πρόγραμμά του «healthy life greece» καλεί 10 από εσάς να απολαύσετε μία τέτοια εμπειρία στο ξενοδοχείο Δελφίνια της Κέρκυρας, με συντονίστρια της εκπαίδευσής σας την γιατρό Δρ Ελένη Τσουκαλή και βοηθούς στη χαλάρωσή σας την ρεφλεξολόγο κα Ζαχαρούλα Μουζακίτη και την φυσιοθεραπεύτρια Άρτεμη Τσιριγγάκη.
Φροντίστε να κλείσετε έγκαιρα θέση γιατί ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός (10) προκειμένου να υπάρχει στενή επαφή και καλύτερη εκπαίδευση.

Άτομα που παρακολούθησαν το προηγούμενο τριήμερο του Μαΐου είπαν για την εμπειρία τους:

Νέλλα Λεβεντογιάννη : Παρακολούθησα το σεμινάριο 12-14/05 2017. Είναι το ωραιότερο δώρο που μου έχω κάνει! Πολύ ωραία και η επιλογή του ξενοδοχείου! Ευχαριστώ πολύ!

Κατερίνα Παπαγεωργίου: Ήταν μοναδική εμπειρία! Ευχάριστη και πολύτιμη για μας που το παρακολουθήσαμε και δεχτήκαμε δώρα μοναδικά, εμπλουτίζοντας την εσωτερική αναζήτηση που οφείλουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας, με μία εκπαιδεύτρια ακούραστη, αεικίνητη, να μοιράζει με μεθοδικότητα και να διαχέει με αγάπη τις γνώσεις της!  Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που σε κάνει να μην κρατάς απόσταση, να χαίρεσαι που βρέθηκες εκεί απολαμβάνοντας τη φύση μαζί και τον φιλόξενο τρόπο των ανθρώπων του… Ευχαριστώ

Περισσότερες πληροφορίες στο 6932665878 και στο https://lenahealth.blogspot.gr/2017/01/healthy-life-greece.html

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Πόση ευγνωμοσύνη αισθάνεστε;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για το στρες που προκαλούν στον οργανισμό τα αρνητικά μας συναισθήματα, (λόγω του ότι βασίζονται αυτά σε φόβους)  σας έχω μιλήσει επανειλημμένα και σε αναρτήσεις μου και σε μικρά βίντεο στο κανάλι μου στο Youtube.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως αυτά είναι καταστροφικά για την υγεία μας, γι αυτό και πρέπει να μάθουμε έγκαιρα να τα διαχειριζόμαστε σωστά, αφού σαν υλοποιημένοι άνθρωποι είναι αδύνατον να αποφύγουμε να  τα νιώθουμε.
Οι έρευνες για τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων στην υγεία όμως, δεν είναι πολλές. Αυτό γιατί, πίστευαν οι επιστήμονες πως τα θετικά συναισθήματα απλά δεν βλάπτουν τον οργανισμό όπως τα αρνητικά και αυτό δεν το θεωρούσαν σημαντικό προς έρευνα.
Όταν όμως κάποιοι αποφάσισαν να μελετήσουν τη δράση των θετικών

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Γιατί πιέζουμε έτσι τα παιδιά μας;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η κατάθλιψη και το άγχος κυριαρχούν στην εποχή μας ανάμεσα στους νέους ανθρώπους, όχι μόνον στους μεγαλύτερους, όπως θα ήταν φυσικό.
Από τις τελευταίες ήδη τάξεις του λυκείου, νέες και νέοι παραπονιούνται για πολύ άγχος και πανικούς. Το γεγονός με έχει εντυπωσιάσει. Μιλώντας με αρκετά από αυτά τα παιδιά διαπίστωσα πως όλο αυτό το άγχος προέρχεται, κυρίως, από την κοινωνική πίεση για επιτυχία…
Γονείς, συγγενείς, δάσκαλοι, αλλά και η κοινωνία ολόκληρη, περιμένει από αυτά τα παιδιά να «πετύχουν» στη ζωή τους… Η επιτυχία αυτή μεταφράζεται σε είσοδο

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Η συμπαντική σύνδεσή μας

Γεια σας φίλες και φίλοι
Ο ρυθμός με τον οποίο χτυπάει η καρδιά μας δεν είναι σταθερός. Αυξάνει αυτός λίγο κατά την εισπνοή μας και μειώνεται κατά την εκπνοή μας. Αυξάνει επίσης όταν κάνουμε κάποια εργασία και μειώνεται όταν ξεκουραζόμαστε. Ο λόγος είναι προφανής. Η καρδιά σαν έξυπνο όργανο λειτουργεί κάθε στιγμή με βάση τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια (οξυγόνο).
Αυτή η αυξομείωση της ταχύτητας του καρδιακού ρυθμού ονομάζεται

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Αίτια της νόσου Αλτσχάιμερ

Γεια σας φίλες και φίλοι
Πολλές είναι οι έρευνες που γίνονται για την εύρεση των αιτίων της νόσου Αλτσχάιμερ. Υπάρχει η άποψη πως φλεγμονή των νευρικών κυττάρων οδηγεί στην καταστροφή τους, γιατί σε μελέτες έχει διαπιστωθεί πως η νόσος συνοδεύεται από ευρήματα φλεγμονής στον εγκέφαλο.
Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε πως βακτήρια ευθύνονται πιθανά για την φλεγμονή αυτή.
Ερευνητές που μελέτησαν ανθρώπινους εγκεφάλους από δότες, διαπίστωσαν διαφορετικό