Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η σχέση της υπέρτασης με τη ζάχαρη

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θα μιλήσουμε σήμερα λίγο, για τα προβλήματα που δημιουργεί η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης στη διατροφή μας. 

Η ζάχαρη που καταναλώνουμε, περιέχει γλυκόζη και φρουκτόζη και διασπάται σε αυτά τα απλά σάκχαρα μέσα στον οργανισμό.  Οι πρωτείνες, το κύριο δομικό συστατικό του σώματός μας,  έχουν την ιδιότητα να ενώνονται στο αίμα με τη
γλυκόζη  και να δημιουργούν τις λεγόμενες γλυκοζυλιωμένες πρωτείνες.  Αυτές με τη σειρά τους, εάν  υπάρχουν σε περίσσεια στο αίμα ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μεγάλα κολλώδη μόρια, τα οποία δεν είναι δυνατόν να διαλυθούν. Τέτοια κολλώδη μόρια σχηματίζονται τόσο στο αίμα όσο και στους ιστούς.

Μέσα στην κυκλοφορία, αυτά τα μεγάλα κολλώδη μόρια κολλώντας στο τοίχωμα των αγγείων, εμποδίζουν το νιτρικό οξύ που παράγει ο οργανισμός να χαλαρώσει και να διαστείλει τα αγγεία και οδηγούν με αυτόν τον τρόπο σε αύξηση της πίεσης στην κυκλοφορία. Οδηγούν, δηλαδή, στη δημιουργία της υπέρτασης, κάνοντας ανελαστικά τα αγγεία μας.

Μεγάλα μόρια γλυκοζυλιωμένης  πρωτείνης κολλούν επίσης και στην εξωτερική μεμβράνη των κυττάρων, και κάνουν έτσι τα κύτταρα πιο άκαμπτα. Αυτό, έχει μεγάλη σημασία για την κυκλοφορία μας. Γιατί τα ερυθρά αιμοσφαίρια, εάν γίνουν άκαμπτα, δυσκολεύονται να περάσουν μέσα από τα πολύ στενά μικρά αγγεία που βρίσκονται στα απομεμακρυσμένα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα προβλήματα στην  κυκλοφορία. Τέτοια προβλήματα επηρεάζουν και την κυκλοφορία στους νεφρούς, οδηγώντας σε ανεπάρκεια τα όργανα αυτά.

Ο οργανισμός, με την απίστευτη σοφία του έχει βέβαια μηχανισμό απαλλαγής από αυτά τα μεγάλα μόρα γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών.   Κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, λευκά δηλαδή αιμοσφαίρια που ονομάζονται «μακροφάγα» έχουν υποδοχείς, με τους οποίους συνδέονται με τα μεγάλα καταστροφικά κολλώδη μόρια των πρωτεινών για να τα οδηγήσουν σε καταστροφή. Αν όμως οι ποσότητες αυτών των μορίων είναι μεγάλες, ο αμυντικός αυτός μηχανισμός του σώματος δεν επαρκεί.

Είναι και άλλες οι βλάβες που αυτά τα μεγάλα κολλώδη μόρια προκαλούν στον οργανισμό, αλλά δεν χρειάζεται, νομίζω, να σας ζαλίσω άλλο. Πιστεύω πως είναι αρκετά όσα σας ανέλυσα πιο πάνω, για να καταλάβετε πόσο κακό μπορεί να κάνει η πολλή ζάχαρη στη διατροφή σας ώστε να φροντίσετε να την περιορίσετε σιγά-σιγά.

Δεν σημαίνει αυτό πως πρέπει να βγάλουμε τελείως τα γλυκά από τη ζωή μας, σίγουρα όμως, πρέπει να τα περιορίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου