Σελίδες

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Το μισογεμάτο ποτήρι (53)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Παρ΄ ότι έχω αφιερώσει αυτή την ιστοσελίδα στην σωστή αντιμετώπιση του στρες και τα πιο πολλά άρθρα μου αναφέρονται σε αυτή την αντιμετώπιση, σήμερα θα σας θυμίσω κάτι άλλο που αφορά το στρες, πολύ ενδιαφέρον.

Πως, περισσότερο από την σωστή αντιμετώπιση του στρες, μετράει για τον
κάθε οργανισμό, το πώς  αντιλαμβάνεται ο ίδιος το στρες που βιώνει σε κάθε στιγμή της ζωής του. Η συνείδησή μας δηλαδή, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις επιπτώσεις που το στρες θα έχει στην υγεία και τη ζωή μας. Αυτός είναι και ο λόγος, που αφιέρωσα ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο θέμα αυτό της συνείδησης, στο καινούργιο μου βιβλίο (το 3ο ) που βρίσκεται υπό έκδοση.

Οι έρευνες έχουν δείξει, πως εάν πιστεύει κάποιος πως το στρες, που βιώνει σε κάποια κατάσταση, τον δυναμώνει και τον κάνει πιο ικανό να αντιμετωπίσει αυτή τη κατάσταση, αυξάνεται  η αντοχή του οργανισμού του και οι ορμόνες του στρες δεν τον βλάπτουν! Η ψυχολόγος  Kelly McGonigal έχει γράψει, μάλιστα, βιβλίο επάνω στο θέμα αυτό, με τον τίτλο «The Upside of Stress».

Το γνωστό σε όλους ποτήρι που άλλος το βλέπει μισοάδειο και άλλος μισογεμάτο, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη ζωή γενικότερα. Η αισιοδοξία κάνει την ενέργεια του στρες να γίνεται εφαλτήριο για την επιτυχία στόχων και να καταναλώνεται, χωρίς να βλάπτει τον οργανισμό, ενώ η απαισιοδοξία κάνει τις ορμόνες του στρες να παραμένουν στο σώμα και να αποδιοργανώνουν τις ενέργειες και τη λειτουργία του.

Σε πρόσφατη έρευνα στην Αμερική σε φοιτητές που τους δόθηκε μία δύσκολη πνευματική άσκηση, παρατηρήθηκε πως οι φοιτητές που θεωρούσαν πως με την άσκηση αυτή θα αναπτυχθούν οι ικανότητές τους και θα γίνουν καλύτεροι, παρέμειναν ακμαίοι μετά το τέλος της άσκησης, ενώ οι φοιτητές που θεωρούσαν φυσικό να κουραστούν μετά από μία τόσο δύσκολη άσκηση, κουράστηκαν τόσο, που χρειάστηκε να πάνε να ξεκουραστούν μετά το τέλος της άσκησης !

Σε ένα μικρό βίντεο σας έχω μιλήσει παλαιότερα για την σωστή χρησιμοποίηση της ενέργειας του στρες, προκειμένου να μην αφήνουμε αυτήν να βλάπτει τον οργανισμό μας. Δείτε το πάλι εάν το έχετε ξεχάσει και προτείνετε να το  δουν και τα νέα παιδιά.

Η αντίδραση του στρες του οργανισμού δεν έχει φτιαχτεί για να  μας βλάψει, σας το θυμίζω. Είναι μία αντίδραση που χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό για να παλέψει με οτιδήποτε είναι εχθρικό προς τη λειτουργία του.  

Όλα είναι σοφά μελετημένα στον οργανισμό, όπως και σε ολόκληρη τη φύση. Η ανθρώπινη λογική είναι αυτή που κάνει τα πράγματα να φαίνονται εχθρικά, ακόμη και όταν δεν είναι, δημιουργώντας συνεχώς φόβους, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν. Όπως, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε εμπόδια της ζωής. 
Τα εμπόδια είναι ενδείξεις πως πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να αυξήσουμε την ενέργειά μας προκειμένου να τα υπερπηδήσουμε. Η αντίδραση του στρες, λοιπόν, μας δίνει αυτή την ενέργεια, αρκεί να πιστεύουμε πως μπορούμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια και να τα καταφέρουμε. Αν δεν αφήνουμε, δηλαδή, τον φόβο και την απαισιοδοξία να μας κάνουν να κλειστούμε στον εαυτό μας.

Είναι, με λίγα λόγια, απαραίτητο να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, αν θέλουμε να έχουμε υγεία και καλή ζωή.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου