Σελίδες

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Πόσες αισθήσεις έχουμε; (1o) (55)

Prof. Brian Josephson
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Το πόσες αισθήσεις έχουμε εμείς οι άνθρωποι, μοιάζει κουτό, σαν ερώτημα, ίσως όμως να μην είναι…
Ξέρουμε όλοι πως οι αισθήσεις μας είναι πέντε, (όραση, ακοή, γεύση, αφή, όσφρηση) και οι ικανότητές τους πεπερασμένες. Δεν ακούμε, τους υπερήχους, δεν βλέπουμε την υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία κ.λπ.

Ωστόσο υπάρχουν άτομα που βλέπουν πράγματα που οι υπόλοιποι δεν βλέπουν, άλλοι ακούνε φωνές και ήχους που υπόλοιποι δεν ακούν, υπάρχουν άτομα που βλέπουν καταστάσεις μελλοντικές με λεπτομέρειες, ή παρόμοιες του παρελθόντος και γενικότερα έχουν εμπειρίες διαφορετικές από αυτές που μας δίνουν οι πέντε συνηθισμένες αισθήσεις μας.

Με την ευκολία που έχουμε, σαν είδος, να βάζουμε ταμπέλες σε όλους και όλα
και να θεωρούμε προβληματικό και λανθασμένο ότι δεν ταιριάζει στα δικά μας μέτρα και σταθμά, άλλα από αυτά τα άτομα τα έχουμε ονομάσει «σχιζοφρενείς», άλλους τους θεωρούμε «μάγους» κ.λπ. Άλλους τους λυπόμαστε, τους συμπονούμε και προσπαθούμε να τους «θεραπεύσουμε», ενώ άλλους τους φοβόμαστε και τους βλέπουμε με καχυποψία.

Πολύ λίγοι ανάμεσά μας σκέπτονται πως μπορεί τα άτομα αυτά να έχουν κάποια έκτη αίσθηση που οι περισσότεροι δεν έχουμε αναπτύξει, (ή ίσως και να έχουμε καταπνίξει, με τον τρόπο που η κοινωνία μας έχει μεγαλώσει), ή πάλι, να έχουν διαφορετικό εύρος ικανοτήτων στις πέντε κοινές για όλους μας αισθήσεις.  

Ευτυχώς, υπάρχουν και επιστημονικά μυαλά, σε θέσεις που έχουν επιστημονική βαρύτητα, που προβληματίζονται επάνω στα θέματα αυτά, και τα ερευνούν σοβαρά.
Ένας τέτοιος επιστήμονας, είναι ο φυσικός  Μπράιαν Τζόζεφσον, Ουαλός θεωρητικός φυσικός, ομότιμος καθηγητής της φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που πήρε το Νόμπελ φυσικής το 1973.
Ο Τζόζεφσον ενδιαφέρθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 για το πρόβλημα νου και σώματος, και είναι ένας από τους λίγους επιστήμονες που υποστηρίζει ότι τα παραψυχολογικά φαινόμενα (τηλεπάθεια, ψυχοκίνηση και άλλα παραφυσικά θέματα) μπορεί να είναι πραγματικά.
Παρ’ ότι έχει κατά καιρούς χλευαστεί από πολλούς συναδέλφους του, συνεχίζει, με πείσμα,  να ερευνά τα παραψυχολογικά φαινόμενα και τον σύνδεσμο ύλης-νου, έχοντας  αρχίσει ο ίδιος να ασχολείται με τον υπερβατικό διαλογισμό από το 1971.

Στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες» εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ, έχω κάνει κάποια μικρή αναφορά σε δικούς μου προβληματισμούς και υποθέσεις επάνω στο θέμα αυτό. Πιστεύω πως ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που οι 5 γνωστές μας αισθήσεις επιτρέπουν, ωστόσο συμφέροντα εξουσιαστικά είναι αυτά που δεν αφήνουν την γνώση αυτή να γίνει ευρέως γνωστή και παραμένει κλεισμένη σε στενούς κύκλους μυημένων "εκλεκτών". 
Σε επόμενη δημοσίευση θα συζητήσουμε το θέμα αναλυτικότερα…

Συνεχίζεται…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου