Σελίδες

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Το πιστεύατε για τις ρυζογκοφρέτες; (51)

Γεια σας
Είναι καλό να γνωρίζουμε τον γλυκαιμικό δείκτη των διαφόρων τροφών που καταναλώνουμε. Γιατί εκτός από την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά και την ενεργειακή τους δύναμη που ανακάλυψε πρόσφατα  η νεότερη φυσική, οι διάφορες τροφές έχουν την ικανότητα, άλλες γρηγορότερα και άλλες αργότερα, να αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος, μετά την είσοδό τους στον οργανισμό. Αυτή η αύξηση του σακχάρου, προκαλεί στη συνέχεια αύξηση της παραγόμενης από το πάγκρεας ινσουλίνης, για να μεταβολισθεί.
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι το συγκριτικό ποσοστό της ανόδου του σακχάρου του αίματος από μία τροφή, σε σχέση με την χορήγηση καθαρής γλυκόζης. Τροφή δηλαδή με γλυκαιμικό δείκτη 95% λειτουργεί στον οργανισμό σαν καθαρή γλυκόζη ενώ τροφή με γλυκαιμικό δείκτη 20% αυξάνει το σάκχαρο του αίματος μόνον κατά 20% σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη. Είναι επομένως πολύ καλύτερη για τον οργανισμό μία τροφή που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Συνηθισμένες τροφές που έχουν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι το άσπρο ρύζι και οι ρυζογκοφρέτες, τα άσπρα ζυμαρικά και το άσπρο ψωμί, η ψητή πατάτα (ζεστή), το καλαμπόκι και οι νιφάδες του (corn flakes).  
Ειδικότερα, το άσπρο ψωμί, οι ρυζογκοφρέτες, τα διάφορα μπισκότα και (όσο και αν φαίνεται παράξενο) τα περισσότερα πακεταρισμένα δημητριακά που χρησιμοποιούνται για πρωινό γεύμα, έχουν τον ψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από όλα τα τρόφιμα (περίπου 70%)
Ακολουθούν με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες και το κους κους (56-69%)
Και τέλος στις τροφές με τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη ανήκουν τα περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί, αναποφλοίωτοι σπόροι, και τα χαμηλής περιεκτικότητας λίπους γαλακτοκομικά προϊόντα.

Δεν είναι μόνον θέμα ρύθμισης του σακχάρου οι παραπάνω γνώσεις. Αφορούν αυτές και την παχυσαρκία, γιατί η αντίσταση στην ινσουλίνη που αναπτύσσεται σιγά-σιγά με την κατανάλωση τροφών με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οδηγεί και στην παχυσαρκία (με ιδιαίτερη εναπόθεση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς) και στη συνέχεια σε προβλήματα πηκτικότητας του αίματος, υπερχοληστεριναιμίας και υπέρτασης.

Όταν μάλιστα η υπερκατανάλωση τροφών με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνοδεύεται και από έντονο στρες, πράγμα που είναι συνήθης κατάσταση στην εποχή μας, τα άσχημα αποτελέσματα στην υγεία γίνονται πολύ πιο γρήγορα αντιληπτά, αφού η κύρια ορμόνη του στρες (η κορτιζόνη), όπως σας έχω εξηγήσει πολλές φορές οδηγεί ακριβώς στις ίδιες διαταραχές.
Η τροφή μας μπορεί να γίνει όπλο υπεράσπισης ή καταστροφής της υγείας μας, Μην το ξεχνάτε, και μάθετε τα παιδιά σας από νωρίς να το καταλάβουν αυτό.

Με αγάπη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου