Σελίδες

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Το "τρομερό" γονίδιο του καρκίνου του στήθους (57)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Το "τρομερό" γονίδιο του καρκίνου του στήθους δεν είναι τελικά τόσο "τρομερό" όσο προσπαθούσαν να μας πείσουν. Νεότερα δεδομένα για το γονίδιο, εξ αιτίας του οποίου πολλές γυναίκες έχουν οδηγηθεί σε ακρωτηριασμούς στην εποχή μας, έχω να σας πω σε αυτό το άρθρο. 

Το γονίδιο BRCA1 που έχει συσχετισθεί με τον καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Τα πειράματα έγιναν όπως συνήθως σε ποντίκια, και οι ερευνητές του Salk Institute for Biological Studies διαπίστωσαν πως το γονίδιο αυτό προστατεύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των ζώων. Γιατί σε ποντίκια που αφαιρέθηκε αυτό το γονίδιο από τα κύτταρα του εγκεφάλου τους, βρέθηκε πως επηρεάστηκαν άμεσα τα κέντρα της νόησης και του ελέγχου της κίνησης των μυών, ενώ παρατηρήθηκαν και άλλες αρνητικές επιδράσεις, όπως στον φλοιό, στην παρεγκεφαλίδα και στο κέντρο της οσμής .

Με λίγα λόγια, η έρευνα έδειξε πως το γονίδιο αυτό είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, τουλάχιστον στα πειραματόζωα. Συνήθως όμως, τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών επιβεβαιώνονται και στους ανθρώπους. Μένει να το δούμε… Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Με την ευκαιρία αυτή είναι νομίζω καλό να επισημάνουμε πως, το θέμα των γονιδίων είναι πολύ πολύπλοκο θέμα, και μόνον «αφελής» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί  όποιος πιστεύει πως κάτι ξέρουν γι αυτό οι επιστήμονες που το ερευνούν, προς το παρόν. Παρ΄ότι αρκετοί μιλούν γι αυτά με απόλυτη σιγουριά. Μια σιγουριά που, πολύ φοβάμαι, οφείλεται σε έλλειψη αρκετής γνώσης...

Βρισκόμαστε στην αρχή και μόνον της μελέτης ενός από τα πιο πολύπλοκα συστήματα του οργανισμού, κατά την άποψή μου. Το γονίδια, σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχουν  διαπιστωθεί, δεν είναι ανεξάρτητα και δεν λειτουργούν αυτόνομα, αλλά σε άπειρους συνδυασμούς μεταξύ τους. Επηρεάζονται το ένα από το άλλο, ανάλογα με τον τρόπο της λειτουργίας τους, την θέση τους στην αλυσίδα του DNA κ.ά. Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να μελετηθούν  ώστε να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε κάπως καλύτερα τον ρόλο τους (ακόμη και τα συναισθήματά μας έχει βρεθεί πως τα επηρεάζουν), που θα χρειασθούν αρκετά ακόμη χρόνια έρευνας κοπιαστικής. Είναι όμως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερευνητικά πεδία, χωρίς άλλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου