Σελίδες

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Σκουπιδοτροφές και ψυχική υγεία(46)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Επανέρχομαι σήμερα στο θέμα της διατροφής και τη σχέση της με την ψυχική μας υγεία, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό και κάτι που δεν έχει γίνει πιστευτό από πολλούς, ιδιαίτερα από την ιατρική κοινότητα.

Για την σημασία της σωστής διατροφής στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής, σας έχω μιλήσει επανειλημμένα σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, οι αναποφλοίωτοι σπόροι, οι ξηροί καρποί κα τα όσπρια, είναι τροφές που δίνουν στον οργανισμό ελεύθερα ηλεκτρόνια με τα οποία μπορούν να εξουδετερωθούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες από τα στρες μέσα στα κύτταρα, ώστε να μην βλαφθούν τα διάφορα μόριά τους.

Η τροφή όμως, έρχεται και σε άμεση επαφή με ένα μεγάλο σύστημα του οργανισμού, το πεπτικό σύστημα. Αυτό αποτελείται από το στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το παχύ και το λεπτό έντερο.

Εδώ και κάποια χρόνια γνωρίζουμε πως το σύστημα αυτό έχει ένα πολύ καλά ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα, έναν δικό του εγκέφαλο δηλαδή, τα κύτταρα του οποίου παράγουν σχεδόν όλες τις ουσίες και ορμόνες που παράγει και ο εγκέφαλος που βρίσκεται μέσα στο κρανίο μας. Το μεγαλύτερο ποσό της γνωστής ορμόνης «σεροτονίνης» που έχει σχέση με την ψυχική μας διάθεση έχει βρεθεί πως παράγεται σε αυτόν τον εγκέφαλο του πεπτικού μας. Είναι λοιπόν φυσικό, το είδος της τροφής  που καταναλώνουμε να έχει κάποια επίδραση στη ψυχική μας διάθεση, αφού έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο αυτόν του εντέρου μας. Έρευνες τα τελευταία χρόνια, το έχουν αυτό επιβεβαιώσει και έχει πια διαπιστωθεί πως η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους τόσο σε ενήλικες όσο και εφήβους.

Ερευνητές όμως στην Αυστραλία αποφάσισαν να μελετήσουν το κατά πόσο η διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία αυτών των παιδιών στη συνέχεια της ζωής τους. Και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Τα παιδιά που δεν είχαν σωστή διατροφή στα πρώτα χρόνια της ζωής τους (μέχρι την ηλικία των πέντε ετών) και κατανάλωναν πολλές από αυτές  που ονομάζουμε «σκπουπιδοτροφές» είχαν αυξημένο κίνδυνο στη ζωή τους να παρουσιάσουν ψυχική νόσο, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν μια προσεγμένη σωστή διατροφή.

Μπαίνουν από νωρίς, όπως φαίνεται και είναι και φυσικό, οι βάσεις της ψυχικής μας υγείας και η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η πιο πάνω έρευνα κατέληξε και σε ένα άλλο ενδιαφέρον συμπέρασμα. Διαπίστωσαν οι ερευνητές πως σημαντικό ρόλο για την ψυχική υγεία των παιδιών παίζει και η διατροφή της μητέρας τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Μητέρες που έτρωγαν πολλές «σκουπιδοτροφές» κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν ευερέθιστα και βίαια παιδιά.  

Έχουμε μεγάλη ευθύνη για τις επερχόμενες γενεές. Ο ρόλος της διατροφής στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικός, όπως βλέπετε, και όχι μόνον επειδή αυτός βοηθάει στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής και μας χαρίζει σωματική υγεία. Σχετίζεται αυτός και με την ψυχική μας υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου