Σελίδες

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Υγιεινή διατροφή/ Χοληστερίνη (16)

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο…. Και χοληστερίνη

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλούς παιδεύει το θέμα της ψηλής χοληστερίνης τους, και η δίαιτα και οι συνεχείς μετρήσεις της στο αίμα τους δημιουργεί ένα συνεχές άγχος.
Οι καλύτερες συνθήκες δηλαδή για να οδηγηθεί κανείς σε αρτηριοσκλήρυνση, όχι από την ίδια την χοληστερίνη, αλλά από το στρες που όλη αυτή η κατάσταση  δημιουργεί στον οργανισμό…
Και όμως κανείς δεν τους το λέει αυτό. Συμφέροντα οικονομικά, οδηγούν σε οδηγίες που θέλουν όλο και πιο χαμηλή την ιδανική τιμή της χοληστερίνης μας, πράγμα που βλάπτει στην πραγματικότητα τον οργανισμό, γιατί η χοληστερίνη είναι απαραίτητη ουσία για την δημιουργία των ορμονών μας. Το 80% της χοληστερίνης στο αίμα μας, παράγεται από τον οργανισμό μας για την κάλυψη των αναγκών του, και αυτός ο  ίδιος ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος από χοληστερίνη και κορεσμένο λίπος… Η μεγάλη μείωσή της λοιπόν, οδηγεί σε προβλήματα όπως η σεξουαλική δυσλειτουργία και βλάβες μυών, νεύρων  και οργάνων.

Τι συμβαίνει λοιπόν;
Η κατανάλωση των αντιχοληστεριναιμικών φαρμάκων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, οι καρδιοπάθειες όμως, δεν έχουν την αντίστοιχη μείωση που θα έπρεπε.
Παρατηρώντας το αυτό σώφρονες ερευνητές, μελέτησαν τη κατάσταση ξανά, και οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως για τα λίπη στο αίμα μας ευθύνονται περισσότερο οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες  (άσπρη ζάχαρη) παρά τα κορεσμένα λιπαρά της τροφής.

Όλοι συμφωνούν πια πως η λεγόμενη μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, αναποφλοίωτους σπόρους και όσπρια, είναι η καλύτερη συμβουλή για την καλή κατάσταση των αγγείων μας, μαζί με την σύσταση για προσεκτική χρήση στη διατροφή των εξευγενισμένων υδατανθράκων και των κορεσμένων λιπών.
Παν μέτρον άριστον… είπαν οι πρόγονοί μας. Τα έχουν πει όλα…

Φάτε λοιπόν χωρίς τύψεις το νόστιμο τυράκι σας, και το βουτυράκι σας για να μοσχοβολήσει το όμορφο ριζότο σας απλά μην τον παρακάνετε. Το στρες που σας δημιουργεί η έλλειψή τους και η ιδέα της υποχρεωτικής τους στέρησης είναι χειρότερα για την υγεία σας από τις ίδιες τις τροφές αυτές. Το φαγητό, από την άλλη είναι μία απόλαυση, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά όλες τις άλλες απολαύσεις που στερούμαστε...

Σε μία παλαιότερη έρευνα (Aimsworth et al 1978), οι ερευνητές είχαν χωρίσει κουνέλια σε δύο ομάδες, και τα τάιζαν όλα καθημερινά με λιπαρές τροφές. Τα κουνέλια της  μίας ομάδας, δεν έβγαιναν  καθόλου από τα κλουβιά τους. Της δεύτερης ομάδας τα κουνέλια, αυτός που τα τάιζε, τα έβγαζε από το κλουβί τους και τους μιλούσε και τα χάιδευε πριν τους δώσει το φαγητό τους. Μαντεύετε το αποτέλεσμα;
Τα κουνέλια που είχαν την τρυφερή περιποίηση, είχαν κατά 60% λιγότερη αρτηριοσκλήρυνση στα αγγεία τους,  σε αντίθεση με τα κουνέλια της άλλης ομάδας, παρά την ίδια λιπαρή διατροφή τους.

Το συναισθηματικό στρες είναι ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες βλάβης του οργανισμού μας, γιατί όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει, τα αρνητικά συναισθήματα είναι το χειρότερο στρες για τον οργανισμό. Χειρότερο από όλα τα άλλα στρες που μας περιβάλλουν. Ενώ τα θετικά συναισθήματα, μειώνοντας τις ορμόνες του στρες και αυξάνοντας την έκκριση της ορμόνης οξυτοκίνης, οδηγούν σε χαλάρωση και επιδιορθώνουν τις βλάβες του οργανισμού, χαρίζοντάς μας υγεία.

Μην παιδεύεστε λοιπόν πολύ με υπερβολικές δίαιτες και χάπια και φροντίστε πάνω απ΄όλα τον ψυχισμό σας. Μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας. Η διαχείριση των συναισθημάτων θα σας οδηγήσει να τρώτε με μέτρο, και αν ακολουθήσετε και τους υπόλοιπους 4 κανόνες διαχείρισης του στρες, είναι βέβαιο πως θα βελτιώσετε πολύ την υγεία σας.  

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου