Σελίδες

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (14)


Ω3 και παιδικό άσθμα       
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τα ω3 λιπαρά οξέα έχουμε μιλήσει επανειλημμένα σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα (κλικ εδώ για να ξαναδείτε το τελευταίο σχετικό άρθρο). Επανέρχομαι όμως στο θέμα σήμερα γιατί  μου έκανε εντύπωση ένα νέο ιατρικό άρθρο που διάβασα πρόσφατα,  στο οποίο συσχετίζονται αυτά  με  την εμφάνιση άσθματος στα παιδιά.
Στο άρθρο αναφέρεται πως ερευνητές στο Ρότερνταμ της  Ολλανδίας είδαν πως ανάμεσα στα 7210 παιδιά που παρακολούθησαν, εκείνα που έτρωγαν ψάρι από τον 6ο έως τον 12ο μήνα της ζωής τους είχαν το μικρότερο ποσοστό εμφάνισης άσθματος στη ζωή τους. Ενώ αντίθετα, βρέφη που έφαγαν ψάρι νωρίτερα από την ηλικία των 6 μηνών ή μετά το πρώτο έτος της ζωής τους, είχαν σημαντικά μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισης άσθματος.
Φαίνεται πως ανάμεσα στην ηλικία των 6  και 12 μηνών τα ω3 επηρεάζουν  λειτουργίες που έχουν σχέση στην συνέχεια με την εμφάνιση του άσθματος στα παιδιά, κατέληξαν οι ερευνητές και φαίνεται να είναι αυτή η καλύτερη ηλικία για να προστεθεί το ψάρι στη διατροφή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύθηκαν  ηλεκτρονικά στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics (12 Νοεμβρίου 2012).

Με την ευκαιρία αυτής της πρόσφατης έρευνας και μια που μιλάμε για παιδιά, θα ήθελα να σας πω ότι και με τον αυτισμό των παιδιών έχουν συσχετισθεί τα ω3 λιπαρά οξέα και με την Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας. Και τις δύο αυτές κατηγορίες παιδιών έχει διαπιστωθεί πως βοηθάει η χορήγηση των ω3 λιπαρών οξέων.

Η διατροφή όπως πολλές φορές έχουμε πει σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων υγείας. Η σωστή διατροφή μας δίνει όλα εκείνα τα αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των καταστροφών που κάνουν στον οργανισμό μας οι ορμόνες που παράγονται από τα διάφορα στρες της ζωής. (κλικ εδώ για να δείτε το σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο). Και αυτά τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται, όπως πολλές φορές έχουμε πει, στα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα λιπαρά ψάρια (πηγή ω3). Αυτά τα τελευταία πρέπει να καταναλώνονται 2-3 φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν βέβαια και τα υποκατάστατα για όσους είναι αμιγώς χορτοφάγοι  ή για κάποιον άλλο λόγο δεν μπορούν να φάνε τα ψάρια (λιναρόσπορος κ.λπ.)

Η σωστή διατροφή της εγκύου λοιπόν είναι εξ ίσου σημαντική για το παιδί που θα έρθει στον κόσμο, όσο και η μετέπειτα σωστή διατροφή του ίδιου του βρέφους. Γιατί από αυτήν τρέφεται αυτό όσο βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της και στη συνέχεια  με τον θηλασμό.
Και πρέπει να ενημερωθούν γι αυτά εγκαίρως οι νέοι άνθρωποι, αυτοί που πρόκειται να φέρουν παιδιά στον κόσμο. Η έλλειψη ενημέρωσης, που κατά την άποψή μου θα έπρεπε να γίνεται στα σχολεία και η κακή διατροφή, με την υπερκατανάλωση κρέατος και έτοιμου πρόχειρου φαγητού που γίνεται στην εποχή μας, θα οδηγεί συνεχώς σε αύξηση του αριθμού των παιδιών που παρουσιάζουν από νωρίς προβλήματα υγείας, δημιουργώντας πρόσθετο στρες στις νέες οικογένειες.
Και μη ξεχνάτε πως τα γονίδια δεν είναι το πεπρωμένο μας όπως νομίζαμε παλαιότερα (κλικ εδώ για  να δείτε το σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο). Η διατροφή είναι ένας από τους παράγοντες που τα επηρεάζει και μπορεί ακόμη και να αλλάξει τελείως τη λειτουργία τους. Φροντίστε την λοιπόν όσο μπορείτε. Μην θεωρείτε τον εαυτό σας θύμα της κληρονομικότητας και επαναναπαύεστε.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου