Σελίδες

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (9)

Προσφορά, αγάπη, αλτρουϊσμός χαρίζουν υγεία.
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έχουμε ξαναμιλήσει για τα θαυματουργά αποτελέσματα της αγάπης στον οργανισμό μας. Το θετικό αυτό συναίσθημα, έχει αποδειχθεί με πολλές επιστημονικές έρευνες πως εναρμονίζει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας, και μέσα από αυτά όλες τις ενέργειες του κορμιού μας, χαρίζοντάς μας υγεία.
Η καινούργια ιατρική ειδικότητα, η «νευροκαρδιολογία» που πολύ πρόσφατα δημιουργήθηκε, έχει αρχίσει να ρίχνει φως στη λειτουργία της καρδιάς μας και πράγματα θαυμαστά και διδασκαλίες που υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες αρχίζουν να αποκτούν επιστημονική εξήγηση.
Ξέρουμε τώρα πως η καρδιά μας, όπως ακριβώς και ο εγκέφαλός μας,  παράγει ορμόνες πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση του στρες και όχι μόνον. Ανάμεσα στις ορμόνες αυτές πολύ σημαντικές είναι η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και  η οξυτοκίνη. Η τελευταία έχει να κάνει με την κοινωνική μας συμπεριφορά και αποτελεί όπλο κατά του στρες.  Την δράση της ενισχύουν τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες) ενώ αντίθετα οι ανδρικές ορμόνες την καταστέλλουν. Αυτό ίσως να εξηγεί την προστασία που έχουν οι γυναίκες μέχρι την εμμηνόπαυση από κάποιες παθήσεις του στρες όπως οι καρδιοπάθειες.
Έρευνες έχουν δείξει πως ενέσεις οξυτοκίνης σε ποντίκια μπόρεσαν να κατεβάσουν  την πίεσή τους μέσα σε πέντε ημέρες κατά 10 – 20 χιλ. υδραργύρου, ενώ κατέβασαν επίσης και την στάθμη της κορτιζόνης τους, της κύριας ορμόνης που παράγεται από το μεγάλης διάρκειας στρες, με όλες τις καταστροφικές της συνέπειες.
Το ευχάριστο είναι πως αυτή η ορμόνη η τόσο προστατευτική για την υγεία μας (η οξυτοκίνη), αυξάνει όταν η καρδιά μας είναι ευχαριστημένη με θετικές κοινωνικές εμπειρίες, όπως είναι η συμπόνια και ο αλτρουισμός, ενώ συγχρόνως σε αυτή την περίπτωση, όπως οι έρευνες έχουν αποδείξει, εκκρίνονται και άλλες ουσίες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, όπως η ντοπαμίνη και ενδορφίνες (ουσίες παρόμοιες σε δράση με την μορφίνη).
Σε μία μελέτη που παρακολούθησε 400 γυναίκες επί 30 χρόνια, οι ερευνητές  διαπίστωσαν πως το 52% από αυτές που δεν είχαν ασχοληθεί με εθελοντισμό παρουσίασαν σοβαρή νόσο. Ανάμεσα σε αυτές που ασχολήθηκαν με εθελοντισμό το ποσοστό ήταν μικρότερο (36%). Ενώ έρευνα που έγινε στην Βρετανία ανάμεσα σε εθελοντές, έδειξε πως οι μισοί από αυτούς παρουσίασαν βελτίωση της ασθένειάς τους στο διάστημα του εθελοντισμού τους και το 1/5 από αυτούς δήλωσε πως ο εθελοντισμός τους βοήθησε μάλιστα να χάσουν βάρος.
Μία άλλη μεγάλη έρευνα  έδειξε 44% μείωση στους θανάτους ανάμεσα σε αυτούς που ήταν εθελοντές, ποσοστό που κατά τους ερευνητές είναι πιο σημαντικό από αυτό που επιτυγχάνεται με 4 φορές την εβδομάδα άσκηση!...  
Το να βοηθάει λοιπόν κανείς φίλες και φίλοι μου, όσους έχουν ανάγκη, με αγάπη και χωρίς βαρυγκώμια, φαίνεται πως το εισπράττει πίσω σε υγεία και ευτυχία!!...
Αυτό είναι πια επιστημονική διαπίστωση, όχι απλά θρησκευτική άποψη. 
Ακόμη και η μαυρίλα της εποχής μας, κρύβει μέσα της έναν τρόπο δηλαδή να κρατηθούμε υγιείς και ευτυχισμένοι: Βοηθώντας με αγάπη ο ένας τον άλλον!!!..
Με αγάπη και από εμένα


Πηγές:
1. OXYTOCIN MAY MEDIATE THE BENEFITS OF POSITIVE SOCIAL INTERACTION AND EMOTIONS1 Kerstin Uvnäs-Moberg* Department of Physiology and Pharmacology, Division of Pharmacology, Karolinska Institute, S-171 77 Stockholm, Department of Animal Physiology, Swedish University of Agricultural Sciences, S-750 07 Uppsala, Sweden  Available online 15 December 1998. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου