Σελίδες

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (36)

Η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μας υπεύθυνη για κατάθλιψη και αυτισμό.
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τα μικρόβια του εντέρου μας και τη σημασία των προβιοτικών και των πρεβιοτικών στην διατροφή μας έχουμε μιλήσει σε παλαιότερες κουβέντες μας, στη στήλη της υγιεινής διατροφής. Το πρώτο άρθρο της σειράς μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ωστόσο θεωρώ σκόπιμο να σας ξαναθυμίσω τη σπουδαιότητα, που τα 1.000 περίπου τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο έντερό μας έχουν για την υγεία μας. Τα μικρόβια αυτά εκτός από το ότι βοηθούν την αποδόμηση των τροφών στα θρεπτικά συστατικά τους τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται με το αίμα μας στα διάφορα κύτταρά μας, συμβάλλουν επίσης πολύ στην άμυνα του οργανισμού εναντίον μολύνσεων από μικρόβια που φτάνουν εκεί με τις τροφές μας, ενισχύοντας έτσι τη δράση του ανοσοποιητικού μας.  Συγχρόνως με τις σωστές αντιδράσεις τους απέναντι σε ρύπους και άλλα παθογόνα, διεγείρουν τη δράση των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως το 80% της δράσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος εξαρτάται από τα μικρόβια του εντέρου μας!...
Ο αμυντικός αυτός στρατός μικροβίων που ζει στο έντερό μας όμως μπορεί να διαταραχθεί από τον τρόπο ζωή μας. Η λήψη πολλών αντιβιοτικών π.χ., ή η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος που περιέχει αντιβιοτικά (λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζώα από τους εκτροφείς τους) μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου μας και να μειώσει τα ωφέλιμα μικρόβια αφήνοντας να αναπτυχθούν εκεί και να επικρατήσουν μικροβιακοί πληθυσμοί που δεν είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας, οδηγώντας έτσι τον οργανισμό σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα εντομοκτόνα, καθώς και τα διάφορα άλλα χημικά που υπάρχουν στις τροφές μας που και αυτά βλάπτουν τα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου μας.
Έχουμε ήδη μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για τη σχέση των μικροβίων αυτών με την κατάθλιψη.
Χρειάζονται βέβαια και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά, ωστόσο οι ερευνητές συμβουλεύουν τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη ή πολύ άγχος να βοηθήσουν την καλύτερη υγιεινή του εντέρου τους με λήψη προβιοτικών.
Πρόσφατα όμως ο μικροβιακός πληθυσμός του εντέρου συσχετίσθηκε και με παιδικά ψυχολογικά νοσήματα όπως ο αυτισμός, η διάσπαση προσοχής, η υπερδιέγερση ακόμη και η δυσλεξία.  Η γιατρός Dr. Natasha Campbell-McBride, νοσηλεύει παιδιά με τέτοια προβλήματα στην παιδιατρική κλινική που διευθύνει, διορθώνοντας την διατροφή τους και επιδιορθώνοντας την εντερική τους χλωρίδα. Έχοντας η ίδια αυτιστικό παιδί, λέει πως η διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί με την κατάποση αμνιακού υγρού από το έμβρυο να οδηγήσει  σε διαταραχή της εντερικής χλωρίδας και του παιδιού που θα γεννηθεί.  Και πως αν δεν συμβεί τα παιδιά να εκδηλώσουν ψυχολογικά προβλήματα όπως αυτά που προανέφερα, μπορεί να εκδηλώσουν φυσικά προβλήματα, όπως άσθμα, εκζέματα και αλλεργίες από πολύ μικρή ηλικία. Γι αυτό και συστείνει στις εγκύους να βοηθούν την καλή κατάσταση του εντέρου τους με κατάλληλη διατροφή και προβιοτικά, τα δε παιδιά που πάσχουν από προβλήματα σαν αυτά που σας προανέφερα να αντιμετωπίζονται σωστά ως προς την καλή λειτουργία του εντέρου τους από τους παιδιάτρους.
Με αγάπη


Πηγές: http://medicalxpress.com/news/2011-...
           
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/...
            
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7...

               http://www.purenewyou.com/shop/inde...
               http://gaps.me/?page_id=20

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου