Σελίδες

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - πολιτισμός (10)


Αστρολογία ή "Εποχιακή βιολογία" ;
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Δεν πρέπει να είμαστε ευκολόπιστοι, αυτό είναι βέβαιο. Δεν πρέπει όμως να είμαστε και τελείως αρνητικοί, πράγμα που συμβαίνει συχνά, για πράγματα που δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί επιστημονικά αν έχουν ή όχι κάποια δόση αλήθειας.
Άλλωστε μη ξεχνάτε πως η επιστήμη προχωράει με βήματα αρκετά γρήγορα και πράγματα που πριν κάποια χρόνια θα μας φαινόντουσαν απίθανα, στις μέρες μας φαίνονται φυσικά και μη αμφισβητήσιμα. Δεν θέλω να σας τα απαριθμήσω γιατί θα χάσουμε άδικα την ώρα μας, μια που είμαι βέβαιη πως όλοι και όλες γνωρίζετε τα περισσότερα από αυτά.
Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για την αστρολογία. Πόσο πιστευτό είναι ότι ο χαρακτήρας μας και επομένως και η ζωή μας εξαρτάται από την εποχή της γέννησής μας;
-Καθόλου, είμαι βέβαιη πως θα απαντήσετε οι περισσότεροι, ιδιαίτερα οι πιο μορφωμένοι ανάμεσά σας.
Ακούστε λοιπόν τα καινούργια επιστημονικά νέα επάνω στο θέμα αυτό, από μία έρευνα που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε προ έτους στην επιστημονική εφημερίδα Nature Neuriscience:  
Είναι γνωστό πως ένας πολύ σημαντικός αδένας στον εγκέφαλό μας, του οποίου η λειτουργία δεν έχει ακόμη πλήρως διασαφηνισθεί από την επιστήμη, που λέγεται επίφυση, είναι κατά κάποιο τρόπο το βιολογικό μας ρολόι, γιατί ανάλογα με το φως της ημέρας κανονίζει μέσω της έκκρισης μιας ορμόνης που λέγεται μελατονίνη, τους ρυθμούς έκκρισης όλων των υπολοίπων ορμονών στον οργανισμό μας, ρυθμίζοντας έτσι τη λειτουργία του.
«Τα βιολογικά μας ρολόγια μετρούν το μήκος της ημέρας και αλλάζουν τη συμπεριφορά μας ανάλογα με τις εποχές. Είμαστε λοιπόν περίεργοι να δούμε αν τα σήματα του φωτός μπορούν να αλλάξουν την ανάπτυξη αυτού βιολογικού ρολογιού», είπε ο υπεύθυνος της έρευνας που σας ανέφερα στην αρχή του άρθρου, Douglas McMahon από το πανεπιστήμιο του Vanderbilt.    
Οι επιστήμονες αυτής της ερευνητική ομάδας λοιπόν, μεγάλωσαν μία ομάδα μωρών ποντικών από την γέννησή τους μέχρι τον απογαλακτισμό τους σε συνθήκες φωτός όμοιες με αυτές του κύκλου που κάνει το  φως τον χειμώνα (αναλογία ημέρας με νύχτα) και μία δεύτερη ομάδα, σε συνθήκες εναλλαγής του φωτός όμοιας με αυτή του καλοκαιριού.
Μετά τον απογαλακτισμό, οι δύο ομάδες είτε παρέμειναν στις ίδιες συνθήκες φωτισμού, είτε άλλαξαν και έμειναν στις συνθήκες της άλλης ομάδας επί 28 επιπλέον ημέρες. Όταν πια ενηλικιώθηκαν, τοποθετήθηκαν όλα τα ποντίκια σε συνθήκες σκοταδιού και μελετήθηκαν οι συμπεριφορές τους.
Ακούστε τώρα τα αποτελέσματα:
Τα ποντίκια που γεννήθηκαν στις συνθήκες φωτισμού του χειμώνα, έδειξαν μια παρατεταμένα αργή συμπεριφορά στις καθημερινές τους δραστηριότητες ανεξάρτητα από το αν παρέμειναν στις χειμερινές συνθήκες φωτισμού ή μεταφέρθηκαν σε συνθήκες ημέρας μετά τον απογαλακτισμό τους. Όταν δε οι ερευνητές μελέτησαν τα βιολογικά ρολόγια των ποντικιών στον εγκέφαλό τους, βρήκαν πως ένα γονίδιο αυτού του αδένα είχε πολύ πιο χαμηλή λειτουργία στα ποντίκια των συνθηκών του χειμώνα από αυτά του καλοκαιριού. Και αυτό όχι μόνον διαφοροποιούσε τα ποντίκια ως προς την συμπεριφορά τους, αλλά και ως προς την σύνδεση των νευρώνων (νευρικά κύτταρα) σε αυτό  το βασικό βιολογικό ρολόι.
Το ενδιαφέρον σε αυτό το πείραμα ήταν πως η επίδραση στη λειτουργία του γονιδίου κατά τις συνθήκες γέννησης, είχε δραματικά αποτελέσματα στις αντιδράσεις του βιολογικού ρολογιού στις αλλαγές των εποχών αργότερα στη ζωή. Τα βιολογικά ρολόγια και η συμπεριφορά των ποντικιών που γεννήθηκαν σε συνθήκες φωτός καλοκαιριού παρέμεναν σταθερά και σε αντιστοιχία με τον χρόνο παραμονής τους στο σκοτάδι, ενώ τα ποντίκια που γεννήθηκαν σε συνθήκες φωτός χειμώνα, είχαν μεγάλες διαφορές στις συμπεριφορές τους όταν τα τοποθέτησαν σε συνθήκες φωτός καλοκαιριού.
Η έρευνα καταδεικνύει μία ενδιαφέρουσα πιθανότητα, λένε οι ερευνητές: πως οι αλλαγές των εποχών ως προς το φως, κατά τη διάρκεια που ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητα.
Γνωρίζουμε πως το βιολογικό μας ρολόι κανονίζει τη διάθεση σε εμάς τους ανθρώπους. Αν λοιπόν ένας μηχανισμός όμοιος με αυτόν των ποντικιών λειτουργεί και στον άνθρωπο, θα μπορούσε αυτός να ευθύνεται τόσο για διάφορες διαταραχές συμπεριφοράς, όσο και να έχει μία γενικότερη επίδραση στην ανθρώπινη προσωπικότητα, δήλωσε ο McMahon. Είναι σημαντικό να το επισημάνουμε αυτό, έστω και αν ακούγεται λίγο σαν αστρολογία. Αλλά δεν είναι. Είναι "εποχιακή βιολογία" (!)….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου