Σελίδες

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθοκηπος/Αν.-Φθιν. (23)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Αμπέλια (abelia grandiflora) 
Σήμερα Σάββατο, μια μέρα γλυκιά και ζεστή, δούλεψα πολύ όλο το πρωί στον κήπο. Έβγαλα επιτέλους τις ξεραμένες ντοματιές από το παρτέρι τους και το έσκαψα για να αεριστεί το χώμα και να φυτέψω στη θέση τους μαρούλια, σπανάκι και κρεμμυδάκια. Οι πρόσφατες βροχές είχαν μαλακώσει το χώμα και έκαναν τη δουλειά μου ευκολότερη. Στενοχωρήθηκα πολύ όμως, όταν ξεριζώνοντας ένα φυτό που έβλεπα ξερό, είδα έκπληκτη πως ήταν γεμάτο ντοματίνια έτοιμα να ωριμάσουν!.. Παρ ότι το φυτό φαινόταν ξερό, κλωνάρια του είχαν απλωθεί κάτω από κάτι αγκινάρες που υπήρχαν εκεί κοντά. Τα φύλλα από τις αγκιναριές που άρχισαν να μεγαλώνουν με τις πρώτες βροχές έκρυβαν καλά από τα μάτια μου όλα αυτά τα ντοματίνια και ξερίζωσα το φυτό, προς μεγάλη μου στενοχώρια. Όσο και αν φαίνεται τρελό, ένιωσα την ανάγκη να του ζητήσω συγγνώμη…. Και μάλιστα πολλές φορές….
<> 
Κουνουπίδι
Παρά λίγο μάλιστα να πάθω το ίδιο και με τα κουνουπιδάκια μου. Είχα φυτέψει πέρυσι κάτι σπόρους από μπρόκολα που βγάζουν μικρά μπουκετάκια από λουλούδια, ώστε να μπορείς να τα κόβεις λίγα-λίγα και περίμενα να τα δω να ωριμάζουν. Όλο τον χρόνο όμως, μόνον φύλλα έβγαζαν αυτά. Περίμενα, περίμενα αλλά ούτε ένα λουλούδι δεν εμφανιζόταν. Έκανα πολλές σκέψεις… Πως μάλλον δεν θα τους άρεσε η σύσταση του εδάφους μου, ή ηλιοφάνεια του κήπου μου κ.λ.π.
Σκεφτόμουν να τα ξεριζώσω για να φυτέψω στη θέση τους κάτι άλλο, αλλά επειδή εφέτος το καλοκαίρι, λόγω μεγάλου φόρτου δουλειάς (γράψιμο, διάβασμα, ομιλίες, κ.λ.π.) δεν είχα πολύ χρόνο για τον κήπο και δεν φύτεψα πολλά ζαρζαβατικά όπως άλλοτε, δεν χρειάστηκα το παρτέρι και επειδή βαρέθηκα να τα βγάλω, τα άφησα στη θέση τους. Φαντάζεστε την έκπληξή μου λοιπόν , όταν πριν από λίγες ημέρες τα είδα να ανθίζουν και να γεμίζουν άσπρα μπουκετάκια, όπως τα βλέπετε στη φωτογραφία. Δεν ήταν μπρόκολα,όπως έγραφε το φακελάκι τους, ήταν κουνουπίδια, αλλά άνθισαν τελικά τη δεύτερη χρονιά. Καλά που δεν τα ξερίζωσα και αυτά την προηγούμενη άνοιξη…. Σήμερα τα γεύτηκα μαγειρεμένα ελάχιστα στον αχνό μαζί με πατάτες και καρώτα και ένιωσα μεγάλη ευτυχία!
Το ξαναείπαμε. Δεν ασκεί μόνον το σώμα μας,  ασκεί και  την υπομονή μας η κηπουρική...
Aμπέλια (abelia grandiflora)
Σας φωτογράφισα και έναν θάμνο που άνθισε πάλι αυτόν τον καιρό όπως την άνοιξη στον κήπο, με τα μικρά λουλουδάκια του σε χρώμα αχνό ροζ και μια καταπληκτική ευωδιά μελιού. Λέγεται αμπέλια (abelia grandiflora).Σας φωτογράφισα από κοντά και το λουλούδι του (φωτ. επάνω δεξιά).Είναι πολύ ευκολοσυντήρητος θάμνος, χαρίζει μοσχοβολιά στον κήπο και έλκει έντομα όπως οι μέλισσες. που είναι πολύ χρήσιμα για την επικονίαση των φυτών, πράγμα που βοηθάει την καρποφορία των δέντρων και των λαχανικών του κήπου.
Φωτογράφισα και άλλα ανθισμένα σήμερα φυτά,μια που η μέρα ήταν τόσο όμορφη, θα σας τα δείξω όμως στην επόμενη κηπο-κουβέντα μας
Με αγάπη.  

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Χαλάρωση (41)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με τη μουσική ενός πολύ αγαπητού Κερκυραίου συναδέλφου, του Βαγγέλη Πετσάλη, και εικόνες καλοκαιρινής ανεμελιάς σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε.
Αφήστε τη καρδιά σας να γεμίσει συναισθήματα χαράς και γαλήνης φέρνοντας στη μνήμη σας κάποιες δικές σας όμορφες ημέρες διακοπών και ξεχάστε έστω και για αυτά τα λίγα λεπτά όλα όσα γίνονται γύρω σας.
Θα βοηθήσει αυτό πολύ την υγεία σας και θα αυξήσει την αντοχή σας στην αντιμετώπιση προβλημάτων, πράγμα απαραίτητο αυτή την εποχή.
Με αγάπη

                                  

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (34)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ανατρεπτικά νέα έχω να σας ανακοινώσω σήμερα.
Σε πρόσφατη Νορβηγική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Ιατρικό περιοδικό Journal of Evaluation in Clinical Practice, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το πολυσυζητημένο θέμα της μείωσης όσο το δυνατόν περισσότερο της τιμής της χοληστερίνης προκειμένου να προληφθούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά, θα πρέπει πιθανόν να αναθεωρηθεί.
Η ενδιαφέρουσα αυτή πρόσφατη έρευνα, έγινε σε 52.087 άτομα ηλικίας 20-74 ετών, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 10 χρόνια, ως προς τα αίτια θανάτου τους. Σκοπός της έρευνας ήταν, κατά τους συγγραφείς, η διαπίστωση του κατά πόσον οι πρόσφατες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) για την μείωση όσο το δυνατόν περισσότερο της τιμής της χοληστερίνης προκειμένου να προληφθούν τα αγγειακά νοσήματα (καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια), οδηγούν πράγματι σε αυτό το αποτέλεσμα.
Οι ερευνητές με έκπληξή τους διαπίστωσαν πως τα αποτελέσματα της δικής τους έρευνας δεν συμφωνούν με αυτό.
Στην έρευνά τους τα αίτια θανάτου από αγγειακά επεισόδια των ατόμων που μελετήθηκαν δεν ήταν ανάλογα με την αυξημένη τιμή της χοληστερίνης τους, ιδιαίτερα στις γυναίκες (όσο βέβαια οι τιμές αυτές δεν ήταν εξαιρετικά ψηλές, όπως συμβαίνει σε κάποιες κληρονομικές καταστάσεις). Στις γυναίκες τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μάλιστα πως σε πολλές περιπτώσεις η ελαφρά αυξημένη χοληστερίνη τους ήταν, αντίθετα με ότι πιστεύεται μέχρι τώρα, προστατευτική. Και η μικρή αύξηση της χοληστερίνης είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Έτσι οι Νορβηγοί επιστήμονες προτείνουν να αναθεωρηθούν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές ως προς την προτεινόμενη τιμή της ολικής χοληστερίνης και να αντικατασταθεί αυτή με κάποια άλλη τιμή, όπως πιθανόν την τιμή της LDL (κακής) χοληστερίνης, μετά από έρευνες.
Πολύ σημαντικά τα νέα φίλες και φίλοι μου. Σημαντικά, γιατί επιτέλους κλασσικοί γιατροί αποφάσισαν να αμφισβητήσουν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές που κρύβουν από πίσω τους συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών.
Τα φάρμακα της χοληστερίνης, όπως έχουμε ξαναπεί, έχουν σοβαρές παρενέργειες και θα πρέπει να παίρνονται με σύνεση και υπευθυνότητα. Ωστόσο, πρέπει να σας ξανατονίσω με αυτή την ευκαιρία, πως η χοληστερίνη δεν είναι  καταστροφική για τα αγγεία μας, παρά μόνον όταν οξειδωθεί αυτή από περίσσεια ελευθέρων ριζών οξυγόνου, που παράγονται στον οργανισμό μας όταν δεν αντιμετωπίζουμε σωστά τα στρες της ζωής.
Γι αυτό σας τονίζω για άλλη μια φορά πως η σωστή αντιμετώπιση των στρες της ζωής είναι ο μόνος δρόμος για υγεία και ευεξία.
Με αγάπη .   

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Επιστήμη - Πολιτισμός (8)


Κινητά τηλέφωνα. Πόσο βλαβερά είναι;
Τα κινητά τηλέφωνα είναι γνωστό πως εκπέμπουν μία ακτινοβολία μη ιονίζουσα. Έτσι ονομάζεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία δεν διασπά το DNA. Σε αυτήν ανήκουν επίσης το ορατό φως, η υπέρυθρη ακτινοβολία, τα μικροκύματα, τα ραδιοκύματα και τα πολύ χαμηλής συχνότητας πεδία που δημιουργούνται από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και συσκευές που λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Η κυριότερη βιολογική επίδραση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι η αύξηση της θερμότητας των ιστών (μικροκύματα) οι οποίοι υποβάλλονται σε αυτή κάτω από ορισμένες συνθήκες.
Ως προς το κατά πόσο αυτό το είδος ακτινοβολίας είναι καρκινογόνο ή γενικότερα βλαπτικό για τον οργανισμό, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε ένα θετικό συμπέρασμα. Ωστόσο πληθαίνουν τελευταία όλο και περισσότερο οι έρευνες που την συσχετίζουν με προβλήματα υγείας.
Όσον αφορά τα κινητά τηλέφωνα για τα οποία αποφάσισα να σας ενημερώσω σήμερα, μια που εκτός από εμάς τους ενήλικες, όλο και περισσότερα παιδιά κάθε ηλικίας τα χρησιμοποιούν, τα πράγματα έχουν ως εξής:
 Ενώ από τότε που πρωτοεμφανίστηκαν επικρατούσε η άποψη πως δεν επηρεάζουν την υγεία, εφέτος, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής, ανακάλυψαν σε έρευνά τους, ότι λιγότερο από μία ώρα χρήσης κινητού μπορεί να επιταχύνει την λειτουργία του εγκεφάλου στην περιοχή που είναι πιο κοντά στην κεραία του τηλεφώνου. Σαν πιθανή εξήγηση θεώρησαν πως πιθανόν παράγονται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου οι οποίες δημιουργούν φλεγμονώδη αντίδραση στον εγκέφαλο.  
Και υπάρχουν έρευνες που έχουν συσχετίσει την πολύωρη χρήση κινητού τηλεφώνου με καρκίνους της παρωτίδας, ακουστικό νευρίνωμα (όγκος που δημιουργείται εκεί που το αυτί συναντά τον εγκέφαλο)    και γλοίωμα που είναι ένας επιθετικός καρκίνος του εγκεφάλου. Οι έρευνες αυτές ακόμη και αν δεν είναι τέλειες όσον αφορά τη μεθοδολογία τους, δεν μπορούν να απαξιωθούν ολότελα, παρά τις όποιες αδυναμίες τους. Θέτουν σοβαρούς προβληματισμούς.
Πρόσφατη όμως έρευνα (Μάιος 2011) από διεθνείς ερευνητές, αντίθετα με όσα λέγονται για τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, διαπίστωσε πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να διαταράξει το DNA και να βλάψει την εγκεφαλική λειτουργία. Τέσσερες ώρες έκθεσης σε  κινητό τηλέφωνο αρκούν για να βλάψουν το DNΑ, καθώς και την εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και τη λειτουργία του σπέρματος, όπως αναφέρουν οι πιο πάνω ερευνητές.
Υπάρχουν και παλαιότερες έρευνες που έχουν συσχετίσει την ανδρική ανικανότητα με τη χρήση του κινητού για πάνω από τέσσερες ώρες την ημέρα, λόγω μικρότερου αριθμού σπερματοζωαρίων και μειωμένης κινητικότητας.
Αλλά και άλλες που συσχετίζουν τη διαταραχή του σπέρματος με τη τοποθέτηση του κινητού ανοιχτού στη τσέπη του παντελονιού και την μετάδοση θερμότητας στους όρχεις.
Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά αποτελέσματα, φίλες και φίλοι μου, όμως είναι φανερό από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα πως τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι τελείως αθώα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν γίνει σε άτομα που άρχισαν σε μεγάλη ηλικία να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές. Η χρήση τους τώρα από τη νεαρή ηλικία, θα πρέπει οπωσδήποτε να μας προβληματίσει.
Όσοι είσαστε γονείς, φίλες και φίλοι μου, θα πρέπει να σκεφθείτε πολύ τις ευθύνες σας σε αυτό το θέμα.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Σοφά λόγια (37)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ... 

Τα καλύτερα και τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή δεν μπορεί κανείς να τα δει ούτε ακόμη και να τα αγγίξει... Πρέπει να τα νιώσει με τη καρδιά.


~ Helen Keller~
Από το βιβλίο «Finding joy» του Mac Anderson


Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Το ξέρετε ότι... (20)

Στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας (2011) ανακοινώθηκε από Βρετανούς επιστήμονες πως η κατανάλωση σοκολάτας ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα;
Οι ερευνητές ανέφεραν πως αναδρομική μελέτη προηγούμενων σχετικών εργασιών έδειξε πως αυτοί που έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα (σε οποιαδήποτε μορφή) είχαν 37% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακά επεισόδια και 29% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν εγκεφαλικά επεισόδια.
  

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (9)

 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μανιτάρια πλευρώτους
Ένα πολύ υγιεινό ριζότο έφτιαξα σήμερα για μεσημεριανό. Το βρήκα πολύ νόστιμο και αποφάσισα να σας δώσω τη συνταγή. Το έφτιαξα με μανιτάρια πλευρώτους, μια που δεν τρώω κρέας και τα μανιτάρια είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Περιέχουν επίσης  φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) καθώς επίσης σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα μανιτάρια είναι τροφή πολύ σημαντική για τους χορτοφάγους αλλά και για όλους, μια που δεν έχουν ούτε πολλές θερμίδες ούτε λίπη όπως τα κρέατα.
Την διατροφική αξία της σημερινής συνταγής την κάνει ακόμη μεγαλύτερη η περιεκτικότητα αναποφλοίωτου ρυζιού (τρία είδη), για το οποίο έχουμε μιλήσει παλαιότερα στη στήλη «Υγιεινή διατροφή» και το πολύ υγειεινό ελαιόλαδο στη θέση του συνηθισμένου βούτυρου που περιέχουν συνήθως οι συνταγές για ριζότο. Το γεγονός επίσης πως δεν χρειάζεται να στέκεται κανείς όρθιος για να ανακατεύει το ρύζι συνεχώς, κάνει την συνταγή αυτή πολύ πιο εύκολη στην εκτέλεσή της.
ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
  
Ριζότο με αναποφλοίωτο ρύζι και μανιτάρια
Ριζότο με αναποφλοίωτο ρύζι και μανιτάρια
½ φλ. ρύζι μπασμάτι αναποφλοίωτο
¼ φλ. ρύζι κόκκινο
¼ φλ. ρύζι μαύρο
1 κύβος λαχανικών (βιολογικός)
2,5 φλ. νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
4-5 μεγάλα φύλλα μανιτάρια πλευρώτους (ή όποια άλλα προτιμάτε. Αν βάλετε διάφορα είδη ανάμικτα, γίνεται ακόμη νοστιμότερο )
2 σκ. σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
6 κ.σ. λάδι
1 ποτηράκι κρασί
Πιπέρι χοντροκομμένο
Μαϊντανός
Αλάτι δεν χρειάζεται
Μουσκεύουμε το ρύζι από το βράδυ σε νερό. Το πρωί το ξεπλένουμε  και το βάζουμε σε κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει τον κύβο και το νερό να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα και να πιεί το νερό του.
Μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό αν το δείτε να στεγνώνει πολύ ή το θέλετε πιο μαλακό.
Όσο γίνεται το ρύζι, σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και μαραίνουμε το κρεμμύδι για λίγη ώρα σε χαμηλή  φωτιά για να γλυκάνει. Στη συνέχεια, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια κομμένα σε λουρίδες ή κομάτια και το σκόρδο. Τα γυρίζουμε για λίγο όλα μαζί στο λάδι να ψηθούν τα μανιτάρια (όχι πολύ) και τα σβήνουμε με το κρασί. Μόλις αυτό εξατμισθεί, προσθέτουμε μέσα το ρύζι που έχει ήδη βράσει στο διάστημα αυτό, ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενωθούν και προσθέτουμε πιπέρι χοντροκομμένο.
Σερβίρουμε το ριζότο γαρνιρισμένο με μαϊντανό.
Αν μάλιστα  φάμε αυτό το φαγητό συνοδεύοντάς το με λίγο γιαούρτι, η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του γίνεται ίση σχεδόν με αυτήν του κρέατος.
Καλή σας όρεξη

* Αν προσθέσετε στα μανιτάρια σας όταν τα τσιγαρίζετε 1 κ.σ.  (κοφτή) πάπρικα καπνιστή και αντικαταστήσετε το κρασί με 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό θα έχετε μία εντελώς καινούργια, σε γεύση, συνταγή και πολύ νόστιμη επίσης

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας-βιολογία- (13)

Φανταστικό ταξίδι μέσα στο σώμα μας (2 τελευταίο) 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε σήμερα το φανταστικό ταξίδι μας στο εσωτερικό του κορμιού μας.
Είχαμε στο προηγούμενο άρθρο μείνει εκεί που, σαν την μικρή Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, τρέχετε μέσα στη πόλη του κυττάρου σας να βρείτε το ταξί με το ειδικό σήμα που θα σας περάσει μέσα από μία από τις πολλές πύλες που υπάρχουν επάνω στη σφαίρα του πυρήνα του κυττάρου σας, στο εσωτερικό αυτού του πυρήνα.
Πολλά ταξί λοιπόν βλέπετε να κυκλοφορούν τριγύρω και τα οδηγούν σχεδόν όλα γυναίκες…. Ρωτάτε το όνομά τους … Τι περίεργο έχουν όλες οι γυναίκες οδηγοί το ίδιο όνομα (Πρωτεΐνη) μόνο στα επίθετα διαφέρουν. Σας δείχνουν όμως ευγενικά το ταξί με το ειδικό σήμα που μπορεί να σας περάσει στο εσωτερικό του πυρήνα. Το σταματάτε, μπαίνετε μέσα και χωρίς άλλη ταλαιπωρία περνάτε από μία πύλη του πυρήνα. Ο φρουρός χαιρετάει με ευγένεια την κα Πρωτείνη με το ειδικό σήμα (φαίνεται να τη γνωρίζει…) και της δείχνει τον δρόμο προς το εσωτερικό του πυρήνα.
Περνώντας την πύλη, το ταξί σας βρίσκεται μέσα σε ένα τούνελ μακρύ που στο τέλος του υπάρχει μία ακόμη πύλη. Την περνάτε και αυτή και βγαίνετε στο εσωτερικό του πυρήνα… Επιτέλους...
Εδώ το ταξί σας αφήνει . Μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνησή σας περπατώντας….
Κοιτάτε γύρω σας με θαυμασμό… Παντού βλέπετε σκάλες φωτεινές να κολυμπούν στον χώρο, αλλάζοντας συνεχώς αποχρώσεις στο φως τους και σχήμα…. Μοιάζουν ενωμένες μεταξύ τους…. αλλού όμως τυλίγονται γύρω από κάτι μεγάλα κουβάρια, αλλού μαζεύονται και τυλίγονται μεταξύ τους σφιχτά, βρίσκονται σε συνεχή αλλαγή…. ενώ τριγύρω τους τρέχουν με ταχύτητα φορτηγά γεμάτα με φακέλους και ντοσιέ.
Σταματάτε ένα τέτοιο φορτηγό και ρωτάτε τι είναι όλοι αυτοί οι φάκελοι και πού τους πηγαίνουν.
-Είναι γεμάτοι πληροφορίες, σας απαντούν. Πληροφορίες και εντολές προς τα διάφορα εργοστάσια και τις εταιρείες της πόλης για να παραχθούν τα απαραίτητα για την επιβίωση αυτής της πόλης προϊόντα και εργαλεία.  
Τώρα καταλάβατε…. Εδώ μέσα είναι το αρχηγείο, η κεντρική διοίκηση της πόλης…
Και εσείς, με την απορία και τον θαυμασμό της μικρής Αλίκης πλησιάζετε κοντά…. όλο και πιο κοντά μια τέτοια σκάλα, προσπαθώντας να καταλάβετε από πού πηγάζουν όλες αυτές οι πληροφορίες….
Βλέπετε πως αποτελείται από χιλιάδες λαμπάκια αναμμένα…. είναι τα «μόρια» του DNA σας.
Πλησιάζετε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο λαμπάκι…. το βλέπετε πελώριο μπροστά στα μάτια σας και με τις μαγικές ικανότητες της μικρής Αλίκης, ανοίγετε μια πόρτα και μπαίνετε μέσα…
Αντί όμως να βρεθείτε μέσα σε ένα γραφείο με πρόσωπα, όπως νομίζατε, που θα συνεδριάζουν γύρω από μεγάλα τραπέζια, βρίσκεστε να κολυμπάτε μέσα σε ένα πελώριο γαλαξία...
Τριγύρω σας υπάρχουν πολλοί ήλιοι γύρω από τους οποίους τριγυρίζουν σε διάφορες τροχιές πλανήτες…  Είναι τα «άτομα» που αποτελούν τα μόρια του DNA σας. Οι ήλιοι είναι οι πυρήνες τους και οι πλανήτες που γυρίζουν γύρω τους , τα ηλεκτρόνιά τους…
Κοιτάτε με έκθαμβα μάτια όλα αυτά τα ηλιακά συστήματα γύρω σας!...
-Τώρα, σας χρειάζονται φτερά…  σκέφτεστε. Πρέπει να μπείτε μέσα σε έναν ήλιο από αυτούς, για να βρείτε επιτέλους αυτούς ή αυτόν που διοικεί αυτή την πόλη…
Σαν την μικρή Αλίκη λοιπόν, βγάζετε από την τσέπη σας τα φτερά σας, τα φοράτε και αρχίζετε να πετάτε πλησιάζοντας έναν από αυτούς του ήλιους που βλέπετε τριγύρω σας…
Φτάνετε κοντά του ( στον πυρήνα του ατόμου) ανοίγετε μια πόρτα και …μπαίνετε μέσα….
Προς μεγάλη σας έκπληξη όμως ούτε εδώ βρίσκετε διοικητικές επιτροπές να συνεδριάζουν. Αντίθετα, βρίσκεστε να κολυμπάτε μέσα σε έναν ουρανό γεμάτο αστέρια που αναβοσβήνουν γύρω σας…. Είναι τα σωματίδια που απαρτίζουν τον πυρήνα του ατόμου, τα κβάντα, που άλλοτε είναι σωματίδια και άλλοτε καθαρή ενέργεια…
Και τότε, γεμάτη θαυμασμό η μικρή Αλίκη μέσα σας αναφωνεί, καθώς κοιτάτε γύρω σας τα αστέρια αυτά στον ουρανό να αναβοσβήνουν:
-Δεν υπάρχει κεντρική διοίκηση!!!... Τα κύτταρά μου διοικούνται από το σύμπαν!....

Με αγάπη                                                

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία-(12)


Φανταστικό ταξίδι μέσα στο σώμα μας (1)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τι θα λέγατε αν σήμερα σας πρότεινα να ξαναγίνετε όλοι και όλες παιδιά και να παίξετε το παιχνίδι «Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων»;
Αφορμή μου έδωσε το σχόλιο ενός φίλου της ιστοσελίδας που μου ζήτησε να μιλήσω για την ενεργειακή μας φύση. Σκέφτηκα λοιπόν να σας ζητήσω να μισοκλείσετε για λίγο τώρα τα μάτια, να φανταστείτε πως είσαστε η μικρή Αλίκη και να ξεκινήσετε ένα ταξίδι στο εσωτερικό του κορμιού σας... Πρόκειται για ένα "μαγικό !..." ταξίδι όπως σας έχω ξαναπεί, που αξίζει να το ζήσετε.
Βρίσκεστε επάνω στο στήθος σας λοιπόν, στο μέρος της καρδιάς , ανοίγετε μία μικρή πόρτα, μπαίνετε μέσα στο στήθος σας και αντί να βρείτε μπροστά σας όπως η μικρή Αλίκη ένα μεγάλο φλιτζάνι για να μπείτε μέσα του, βρίσκεστε μπροστά σε μια περίεργη μεγάλη μαλακή κόκκινη μπάλα που σφύζει… την καρδιά σας….
Πλησιάζετε με περιέργεια κοντά της  και βλέπετε πως αυτό το παιχνίδι μοιάζει με ένα μεγάλο  σφαιρικό παζλ…
Πλησιάζετε ακόμη περισσότερο και βλέπετε από κοντά ένα κομματάκι αυτού του παζλ που τώρα φαντάζει πελώριο μπροστά στα μάτια σας… Είναι ένα κύτταρό σας….
Με περιέργεια βλέπετε  πορτούλες επάνω του να ανοιγοκλείνουν και κάτι περίεργα ανθρωπάκια που μοιάζουν με ηλεκτρικά λαμπιόνια  με  το γράμμα Κ ζωγραφισμένο επάνω τους να βγαίνουν από μέσα, ενώ άλλα ανθρωπάκια με το γράμμα Ν επάνω τους,  να μπαίνουν μέσα… Είναι τα ιόντα Καλίου και Νατρίου, φορτισμένα σωματίδια που μπαινοβγαίνουν έτσι μέσα στο κύτταρό σας, αλλάζοντας την ηλεκτρική του κατάσταση.   
Παρακολουθείτε για λίγο αυτό το πήγαιν-έλα και μετά, με την εξυπνάδα και τις μαγικές ικανότητες της Αλίκης,  κρύβεστε πίσω από ένα τέτοιο λαμπιόνι με το γράμμα Ν και μπαίνετε και εσείς μαζί του μέσα σε αυτό το κύτταρό σας….
Σε μία τεράστια  μαγική πόλη βρίσκεστε τώρα…. Τριγύρω σας  υπάρχουν σπίτια…. εργοστάσια…. δρόμοι τεράστιοι όπου φορτηγά αυτοκίνητα μεταφέρουν εμπορεύματα…  και σιδηροτροχιές με τραίνα που κινούνται επάνω τους με ταχύτητες μεγάλες….
Με έκπληξή σας βλέπετε πως πολλοί από αυτούς τους δρόμους, όπως και σιδηροτροχιές τραίνων σπάνε ξαφνικά και από τα κομματάκια τους που εκσφενδονίζονται τριγύρω, ξαναφτιάχνονται με τρόπο μαγικό, καινούργιοι δρόμοι και σιδηροτροχιές προς άλλες κατευθύνσεις ….
(Αυτός είναι ο κυτταροσκελετός . Το σύστημα μυών, τενόντων και οστών του κυττάρου μας. Οι δομές αυτού του κυτταροσκελετού, χαλάνε και ξαναφτιάχνονται ανάλογα με τις ανάγκες των κυττάρων και βοηθάει τα κύτταρα να κινούνται προς κάθε κατεύθυνση).
Στο βάθος, διακρίνετε μία πελώρια σφαίρα και παίρνετε το δρόμο που σας οδηγεί σε αυτήν, γεμάτοι περιέργεια….
Προχωράτε… προχωράτε… και σαν την μικρή Αλίκη ανοίγετε το στόμα και τα μάτια σας από θαυμασμό, όταν φθάνετε μπροστά σε αυτή την πελώρια σφαίρα…. Είναι γεμάτη μικροσκοπικές πύλες  γύρω-γύρω….Βρίσκεστε μπροστά στον πυρήνα του κυττάρου σας....
Εδώ δεν περνάνε τώρα τα μαγικά σας. Δεν μπορείτε όπως πριν να ανοίξετε μια πόρτα και να μπείτε μέσα…. Μπορείτε όμως να γίνετε ακόμη πιο μικροί …. και να χωρέσετε, σκέφτεστε, να περάσετε μέσα από μία από αυτές τις πύλες….
Αυτό και κάνετε….
Μικραίνετε λοιπόν ακόμη περισσότερο και προσπαθείτε να περάσετε από μία τέτοια πύλη… Τα πράγματα όμως δεν είναι εύκολα, όπως νομίζετε...
Ένας φρουρός σας σταματάει  εδώ και σας ζητάει να του δείξετε την ειδική ταυτότητα με την οποία πρέπει να είναι εφοδιασμένος όποιος θέλει να περάσει από μία τέτοια πύλη !…..
Του λέτε πως δεν έχετε τέτοια ταυτότητα και αυτός σας στέλνει να πάτε να βρείτε ένα ταξί ειδικό, που είναι εφοδιασμένο με αυτή την ταυτότητα για να σας περάσει εκείνο από την πύλη…..
Τρέχετε λοιπόν να βρείτε το μαγικό αυτό ταξί….
Συνεχίζεται

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (17)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μπήκε  ο Οκτώβρης για τα καλά,  αλλά μόλις τώρα άρχισε να βρέχει στο νησί μας.  Έτσι μπορούσα μέχρι πρόσφατα να ασκούμαι αρκετά ακόμη τόσο στον κήπο, ξεχορταριάζοντας και σκαλίζοντας τα παρτέρια, όσο και στη θάλασσα, όπου συνέχισα να κολυμπάω μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί όσοι ζούμε κοντά της….
Στον λαχανόκηπο έσπειρα πριν λίγες ημέρες  ρόκα, σπανάκι, αντίδια και σέσκουλα,  φύτεψα κρεμμυδάκια και μαρουλάκια, ενώ σκεπτόμουν αυτή την εβδομάδα να αραιώσω τις αγκινάρες μου που άρχισαν να βγάζουν τα καινούργια τους φύλλα. Με πρόλαβαν όμως οι βροχές. Να δούμε τώρα πότε θα σταματήσουν...
Στον λουλουδόκηπο φύτεψα αυτόν τον καιρό λίγους καινούργιος βολβούς από τουλίπες, γιατί δεν ευδοκιμούν πολύ στον κήπο μου αυτά τα λουλούδια. Μετά την δεύτερη χρονιά άνθισης, εξαφανίζονται και γι αυτό πρέπει να τα ανανεώνω τακτικά.  Αντίθετα με τα μανουσάκια, τους νάρκισσους και τα άγρια ζουμπούλια, που κάθε χρόνο με τιμούν με την επανεμφάνισή τους την άνοιξη και γεμίζουν τον κήπο με την μαγική τους μυρωδιά, χωρίς να χρειάζεται να τα ανανεώνω κάθε φθινόπωρο.
Επάνω από το γαλάζιο πλουμπάγκο που βρίσκεται κοντά σε μία πέργκολα του κήπου, έκαναν την φθινοπωρινή εμφάνισή τους αυτές τις μέρες τα εκπληκτικά μπλε λουλουδένια τσαμπιά  αυτού του θάμνου που σας έχω ξαναφωτογραφίσει όταν ήταν στην ανοιξιάτικη ανθοφορία του και που δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του.  (φωτ. επάνω αριστερά). Είναι πολύ εντυπωσιακό φυτό και πολύ εύκολο στη συντήρηση και τον πολλαπλασιασμό του. Σας το φωτογράφισα και από κοντά σε μιαν άλλη γωνιά του κήπου, ώστε να δείξετε αν θέλετε μία φωτογραφία του στο κατάστημα που προμηθεύεστε φυτά για να σας το φέρουν αν το επιθυμείτε.  Μπορείτε να το ανεβάσετε σε πέργκολες ή να το κουρεύετε ώστε να μένει ένας ψηλός θάμνος. Συνδυάζεται πολύ όμορφα   όπως βλέπετε τόσο με το γαλάζιο πλουμπάγκο που βρίκσεται από κάτω του, όσο και με τον ροζ ιβίσκο που έχω διαμορφώσει σε μικρό δέντρο ακριβώς δίπλα του. (φωτ. κάτω αριστερά)
Προτιμάω τις παστέλ αποχρώσεις στο κήπο, όπως θα έχετε παρατηρήσει. Είναι θέμα γούστου τα χρώματα που επιλέγει κανείς, όμως οι αποχρώσεις αυτές δημιουργούν μία γαλήνια ήρεμη ατμόσφαιρα  τριγύρω που ξεκουράζει και το μάτι και την ψυχή.
Κάθε εποχή βέβαια, έχει την ομορφιά της στον κήπο. Το φθινόπωρο όμως, σου  δημιουργεί μια τόσο γλυκιά αίσθηση που σε κάνει να μη θέλεις να μπεις μέσα στο σπίτι. Ίσως γιατί ξέρεις πως σε λίγο καιρό τα καταπράσινα ακόμη κλαδιά θα μείνουν γυμνά,  η πολυχρωμία των λουλουδιών γύρω σου θα είναι παρελθόν, τα πουλιά δεν θα τιτιβίζουν χαρούμενα τριγύρω  και εσύ θα περιμένεις την επόμενη άνοιξη, κοιτάζοντας περιοδικά κήπου και καταλόγους  σπόρων και φυτών κλεισμένος  ή κλεισμένη πίσω από μία τζαμόπορτα που σε προφυλάσσει από το κρύο.
Ακόμη και αν σε χωρίζει ένα τζάμι απο αυτόν όμως, ο κήπος εξεκολουθεί να σου δίνει μηνύματα αισιοδοξίας και χαράς. Σου ζεσταίνει την καρδιά γιατί σου θυμίζει συνεχώς την άνοιξη που πρόκειται να έρθει... Και αυτό αυτόματα στο νου σου δρα χαλαρωτικά, συσχετίζοντας αυτή την αναμονή με την αναμονή ενός καλύτερου αύριο γενικότερα στη ζωή, που είναι βέβαιο πως θα έρθει, αφού όπως οι εποχές, τίποτα δεν μένει ίδιο για πολύ και σε αυτή. Χαρές και λύπες πάντα εναλλάσσονται σε ένα παιχνίδι δίχως τέλος...
Με αγάπη

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Το ξέρετε ότι... (19)


Πρόσφατη ιατρική έρευνα έδειξε πως άτομα που έπαιρναν την συνηθισμένη δόση των 400 IU βιταμίνης Ε ημερησίως, είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο (17%) να παρουσιάσουν καρκίνο προστάτη σε σχέση με άτομα που έπαιρναν ένα εικονικό φάρμακο (placebo);

Οι ερευνητές δηλώνουν, πως αν και το ποσοστό αυτό δεν είναι πολύ μεγάλο, ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει πως ακόμη και σκευάσματα που θεωρεί «άκακα», όπως οι βιταμίνες, δεν θα πρέπει να παίρνονται αλόγιστα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι μελέτες για το καλό που υποτίθεται πως αυτά κάνουν παραμένουν ακόμη αντικρουόμενες.
 Πηγές:1.  Medscape Medical News > Oncology «Vitamin E Supplements May Raise the Risk for Prostate Cancer» Roxanne Nelson                                                                                                                                   
               2. JAMA. 2011;306:1549-1556. Abstract

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Άσκηση (28)

ΑΣ  ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ  ΛΙΓΟ...
Γεια σας φίλες και φίλοι μοιυ
Οι καταστάσεις γύρω μας όλο και δυσκολεύουν και το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα γεμίζουν τις ψυχές όλο και περισσότερων ανάμεσά μας.
Αυτή την εποχή περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να γυμνάζεστε και εσείς και τα παιδιά σας. Γιατί μη νομίζετε πως είναι μικρά και δεν καταλαβαίνουν ακόμη. Εισπράττουν όλα τα αρνητικά σας συναισθήματα και επηρεάζεται από αυτά όχι μόνον η ψυχική τους υγεία αλλά και η σωματική, αφού αυτές οι επιδράσεις ασκούνται ακόμη και στα γονίδιά τους, όπως θα σας εξηγήσω σε άλλη στήλη σύντομα.
Στο διάλειμμα λοιπόν ανάμεσα στα διαβάσματά τους, βάλτε έστω και αυτό το μικρό βιντεάκι που σας δίνω σήμερα, με την ένταση του ήχου αρκετά ψηλά και χορέψτε μαζί τους για να κάψετε έτσι όλοι μαζί λίγο από το στρες σας. Στη συνέχεια φτιάξτε και πιείτε ένα φρέσκο φρουτοχυμό ή φάτε ένα φρούτο και πιείτε ένα ποτήρι νερό. Αγκαλιαστείτε, φιληθείτε και ξαναγυρίστε όλοι στις ασχολίες σας.
Η απόδοσή σας σε ότι κάνετε αμέσως μετά θα είναι καλύτερη, πιστέψτε με, και η υγεία όλων σας θα έχει ωφεληθεί πολύ. Μην αφήνετε τα στρες της ζωής να σας την καταστρέψουν γιατί είναι ότι πολυτιμότερο έχετε.
Με αγάπη
                              

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/ RAS (3

Το RAS και η λειτουργία του (3)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όλα τα ερεθίσματα από το περιβάλλον, περνούν επιλεκτικά, όπως είπαμε στις προηγούμενες κουβέντες μας, μέσα από το RAS προκειμένου να φτάσουν στα διάφορα μέρη του εγκεφάλου μας και να ακολουθήσει κάποια αντίδραση.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ο εγκέφαλός μας να λειτουργεί στα β-κύματα ή τα γ-κύματα.  Να είμαστε δηλαδή σε εγρήγορση. Μιλήσαμε γι αυτά τα εγκεφαλικά κύματα στην αρχή αυτής της σειράς άρθρων. Όταν ο εγκέφαλός μας λειτουργεί στα κύματα του ύπνου (α, θ, δ) το RAS απενεργοποιείται και τα ερεθίσματα περνούν, πιθανώς, από άλλους δρόμους μέσα στον εγκέφαλό μας, δρόμους που δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί και μελετηθεί από τους επιστήμονες ερευνητές.
Σημασία όμως έχει πως το RAS σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ασκεί έλεγχο και επομένως δεν εμποδίζονται τα ερεθίσματα να μπουν και να προχωρήσουν μέχρι τα υπόλοιπα τμήματα του εγκεφάλου.
Στον ύπνο επομένως όλα τα ερεθίσματα περνούν στον εγκέφαλό μας (σε αυτό στηρίχθηκε η "υπνοπαιδεία"), αλλά το ίδιο γίνεται και στην ύπνωση. Κατά την ύπνωση ο εγκέφαλός μας λειτουργεί στα ίδια με τον ύπνο κύματα, χωρίς όμως να κοιμόμαστε στην πραγματικότητα. Πού ακριβώς οφείλεται αυτή τη διαφορά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.
Η πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, που έχει σχέση με όλα αυτά που συζητάμε σε αυτά τα άρθρα είναι όμως, πως ο εγκέφαλος  των παιδιών, μέχρι περίπου τα 5-6 τους χρόνια λειτουργεί σε αυτά τα θ-κύματα του ύπνου, ακόμη και όταν αυτά είναι ξύπνια!....
Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί λένε πως τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια και πως αντιλαμβάνονται τα πάντα γύρω τους….
Με το RAS μας κλειστό λοιπόν, ως παιδιά (αλλά και ως έμβρυα ακόμη) προσλαμβάνουμε πληθώρα ερεθισμάτων και αντιδράσεις από το περιβάλλον μας, που καταγράφονται στο υποσυνείδητό μας και που στη συνέχεια μέσα από αυτό το υποσυνείδητο κυβερνούν τη ζωή μας χωρίς εμείς να το καταλαβαίνουμε.
Έτσι μπαίνουν και καταγράφονται στο υποσυνείδητό μας όσο είμαστε παιδιά, συναισθήματα και τρόποι αντίδρασης σε αυτά τα συναισθήματα, από τους ανθρώπους που μας περιτριγυρίζουν, καθορίζοντας τον τρόπο που και εμείς στην συνέχεια σαν ενήλικοι θα αντιδρούμε σε ανάλογες περιπτώσεις.  Καθορίζοντας επομένως και τη ζωή μας, αφού η πορεία μας σε αυτήν εξαρτάται από τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.  
Θα έχετε ασφαλώς πολλοί ανάμεσά σας  διαβάσει για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν κάνει βίαιες πράξεις πως είναι μέλη οικογενειών μέσα στις οποίες έχουν υποστεί οι ίδιοι βία και κακοποιηθεί σαν παιδιά.
Όλοι μας επομένως, άλλος λίγο και άλλος πολύ, έχουμε επιρροές στις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας που προέρχονται από τις εικόνες που ζήσαμε σαν παιδιά.
Και όταν αυτές οι εικόνες είναι θετικές, όταν πρόκειται για συναισθήματα θετικά και πράξεις αγάπης, συμπόνιας, συγχώρεσης, το υποσυνείδητό μας μπορεί να μας οδηγήσει σε ευημερία και ευτυχία, μέσα από τις αντίστοιχες αντιδράσεις στην ενήληκη ζωή μας. Αν όμως έχουν καταγραφεί εκεί συναισθήματα και εικόνες  αρνητικές, οι αντιδράσεις σε αυτά θα καθορίζουν δυστυχώς τις πράξεις μας στην ενήλικη ζωή μας, οδηγώντας μας σε δυστυχία. Γιατί όπως αναφέρεται στην ψυχολογία, οι πράξεις μας καθορίζονται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό από την λογική μας. Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι πράξεις μας καθορίζονται από το υποσυνείδητό μας, όσο και εάν εμείς –σαν λογικά όντα- πιστεύουμε πως συμβαίνει το αντίθετο.
Καταλαβαίνετε λοιπόν αγαπητές φίλες και φίλοι πόσο μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος ζωής των γονιών μέσα σε ένα σπίτι που μεγαλώνουν παιδιά!!!... Πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα συναισθήματα που βιώνουν οι γονείς και  οι τρόποι αντίδρασής τους. Ακόμη και αν αυτά δεν εκφράζονται με λόγια, τα παιδιά τα αντιλαμβάνονται μέσα από τη γλώσσα του σώματος, αλλά και ενεργειακά θα πρόσθετα εγώ, και τα καταγράφουν στο υποσυνείδητό τους αφήνοντάς τα με αυτό τον τρόπο να καθορίζουν στη συνέχεια την ενήλικη ζωή τους.
Και βέβαια οι αντιδράσεις των γονέων παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στη ζωή μας  περνώντας στο υποσυνείδητο κατά την παιδική μας ηλικία, αλλά και των δασκάλων, ιερέων, φίλων των γονέων και συγγενών οι συμπεριφορές επιδρούν στον παιδικό εγκέφαλο, και γενικά ο κοινωνικός περίγυρος.
Θα σταματήσω όμως για σήμερα για να μη σας κουράσω περισσότερο. Θα συνεχίσουμε σύντομα.
Με αγάπη