Σελίδες

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/ RAS (2)

Το RAS και η λειτουργία του (2)
.  Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τη κουβέντα μας για το μέρος αυτό του εγκεφάλου που λέγεται RAS και που ευθύνεται για τα πιστεύω μας, τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα και διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας.
Τα νευρικά κύτταρα που απαρτίζουν αυτό το μικρό τμήμα του  εγκεφάλου μας λοιπόν, αποφασίζουν ανάλογα με τις προηγούμενες εμπειρίες μας και τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει εξ αιτίας τους στη ζωή μας, αν ένα νέο ερέθισμα από το περιβάλλον θα μπει και θα περάσει στην συνείδησή μας και στη συνέχεια στο υποσυνείδητό μας,  ή αν θα απορριφθεί ως άχρηστη πληροφορία.
Ο λόγος είναι καθαρά πρακτικός.  Υπάρχει ένα όριο ταχύτητας με την οποία ερεθίσματα από το περιβάλλον μπορούν να περάσουν μέσα από το RAS. Από τις 400 δισεκατομμύρια πληροφορίες που ανά δευτερόλεπτο λαμβάνουν οι αισθήσεις μας, μόνον 2000/δευτερόλεπτο μπορεί να διαχειριστεί το RAS μας. Και αφού όλες οι πληροφορίες πρέπει να περάσουν μέσα από αυτό προκειμένου να μεταβιβαστούν στον υπόλοιπο εγκέφαλό μας, το RAS πρέπει να τις …ξεσκαρτάρει. Να πετάξει δηλαδή όσες θεωρεί πως δεν έχουν σημασία για εμάς και να κρατήσει όσες είναι απαραίτητες κατά την άποψή του (πράγμα που απορρέει από προηγούμενες καταγραφές που έχουν περάσει στο υποσυνείδητο) για τη ζωή μας.  
Σε αυτή την ιδιότητα του RAS, να κάνει επιλεκτική είσοδο ερεθισμάτων από το περιβάλλον, στηρίζεται αγαπητές φίλες και φίλοι η επίτευξη στόχων με την συνεχή τους ενατένιση, που προτείνουν πολλοί, ψυχολόγοι και σύμβουλοι ζωής.
Αν δηλαδή έχει κανείς στραμμένη συνεχώς την προσοχή του σε ένα στόχο, αναγκάζει το RAS του να επιτρέπει σε ερεθίσματα από το περιβάλλον που έχουν σχέση με την επίτευξη αυτού του στόχου να περνούν στην συνείδησή του, ενώ αλλιώς το RAS θα τα απέρριπτε ως άχρηστα και θα περνούσαν απαρατήρητα.  Έτσι η επίτευξη αυτού του στόχου γίνεται ευκολότερη.
Π.χ. θα έχετε ίσως προσέξει οι περισσότεροι πως όταν περιμένετε να γίνετε γονείς, βλέπετε όλο και περισσότερα μωρά σε καροτσάκια τριγύρω σας απ' ότι προηγουμένως. Ή όταν ξεκινάτε να κάνετε μία δίαιτα παρατηρείτε πόσο πολλοί είναι γύρω σας οι παχύσαρκοι ενώ μέχρι τότε δεν δίνατε σημασία, κ.λ.π.  Το RAS σας δηλαδή επιτρέπει στις πληροφορίες που έχουν σχέση με τον στόχο σας να περνούν στη συνείδησή σας, πράγμα που δεν γινόταν  προηγουμένως.
Έχει λογική εξήγηση επομένως η συνεχής ενατένιση ενός στόχου, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ευκολότερα φίλες και φίλοι μου. Είναι αυτό μία απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχετε αυτό που επιθυμείτε στη ζωή. Από την σωστή διαχείριση των συναισθημάτων σας μέχρι την απόκτηση υλικών αγαθών.
Έχοντας στραμένη συνεχώς την προσοχή σας στον στόχο σας, το RAS αναγκάζεται να περνάει στον εγκέφαλό σας ώστε να τις αναγνωρίζει αυτός, καταστάσεις που είναι σχετικές με αυτόν τον στόχο και έτσι μπορείτε να τις αντιλαμβάνεστε και να τις εκμεταλλεύεστε κατάλληλα, εάν το επιθυμείτε.  
Όσο για το τι γίνεται τώρα με τις προηγούμενες καταγραφές που έχουν γίνει στο υποσυνείδητό μας μέσω του RAS από την αρχή της ζωής μας και πώς μπορούμε αυτές να τις αλλάξουμε ώστε να αλλάξουμε τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές μας αλλάζοντας έτσι και τη ζωή μας, θα μιλήσουμε στην επόμενη συνάντησή μας.
Με αγάπη

2 σχόλια:

  1. Ελπίζω σε μια παρουσίαση πιο αναλυτική όσον αφορά στο RΑS για την καλύτερη κατανόηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω πως όταν θα ολοκληρωθεί αυτή η σειρά των άρθρων για τα συναισθήματα θα έχετε καταλάβει αρκετά τη λειτουργία αυτού του τμήματος του εγκεφάλου μας. Αν όχι,ενημερώστε με και πάλι.
    Παρ ότι οι υπάρχουσες μέχρι τώρα πληροφορίες μας επάνω στο θέμα αυτό δεν είναι και πάρα πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή