Σελίδες

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (6)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Θα θυμάστε βέβαια τα άρθρα που σας έγραψα παλαιότερα, αναφορικά με την καινούργια επιστήμη  την Μεταγονιδιωματική, που μελετάει το DNA μικροβιακών ομάδων, όπως αυτές βρίσκονται στην φύση.  Το πρώτο σχετικό άρθρο μπορείτε να ξαναδείτε εδώ. (http://lenahealth.blogspot.com/2011/03/1.html)
Στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ  επιστήμονες που ασχολούνται σε αυτόν τον τομέα, δημιούργησαν ένα IQ τεστ, προκειμένου να ξεχωρίζουν τα πιο έξυπνα από τα πιο κουτά βακτήρια που κατοικούν στον πλανήτη μας!
Καταπληκτικό έτσι; Ποιος θα το φανταζόταν πριν λίγα χρόνια πως θα φθάναμε να μετράμε το IQ των μικροβίων! αυτών των μικροοργανισμών που θεωρούσαμε συνολικά καταστροφικούς για τον άνθρωπο μέχρι πρόσφατα.
Και όμως…. Όπως είπαμε και στα προηγούμενα σχετικά άρθρα, τα μικρόβια μπορεί να είναι οι χειρότεροι εχθροί μας, αλλά μπορούν να είναι επίσης οι καλύτεροι φίλοι μας.  Αυτό το τεστ, θα βοηθήσει σε αυτό το τελευταίο, πιστεύουν οι επιστήμονες  που ασχολήθηκαν να το φτιάξουν και έγραψαν και τη σχετική εργασία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό BMC Genomics.
Ο καθηγητής Eshel Ben-Jacob  από το Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και η συνεργάτης του Alexandra Sirota-Madi  παρατηρώντας τα γονίδια 500 ομάδων μικροβίων, διαπίστωσαν πως το υψηλότερο σκορ σε αυτό το τεστ  IQ που οι ίδιοι έφτιαξαν, το έχουν τρεις  ομάδες βακτηρίων, του είδους Paenibacillus.  Μία από αυτές (Paenibacillus vortex)απεικονίζεται στην εικόνα που βλέπετε και είναι παρμένη από το σχετικό άρθρο, τις πληροφορίες του οποίου σας μεταφέρω.
Τι νόημα έχει αυτό το τεστ και τα αποτελέσματά του, είμαι βέβαιη πως θα αναρωτιέστε, φίλες και φίλοι μου. Η σημασία του λοιπόν είναι, πως όσο πιο μεγάλο το σκορ κάποιας ομάδας μικροβίων σε αυτό, τόσο καλύτερα αυτά μπορούν να εργαστούν ομαδικά, να επικοινωνούν και να αυξάνονται. Και αυτό ελπίζουν οι επιστήμονες πως θα βοηθήσει μελλοντικά τη γεωργία και όχι μόνον.
Είναι γνωστό στις μέρες μας πως τα βακτήρια του εδάφους ζουν σε συμβιωτική αρμονία με τις ρίζες των φυτών, τρώγοντας ζάχαρη από αυτές ενώ συγχρόνως βοηθούν εκείνες να απορροφήσουν συστατικά από το έδαφος. Γι αυτό τα βακτήρια τώρα χρησιμοποιούνται στη γεωργία προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα των φυτών και να γίνουν αυτά πιο ανθεκτικά στις ασθένειες.
Με το τεστ IQ που δημιούργησαν οι επιστήμονες που ανέφερα πιο πάνω, θα μπορούν να βρεθούν τα καταλληλότερα για αυτή τη δουλειά  βακτήρια και να χρησιμοποιηθούν αυτά σαν εργοστάσια βιοτεχνολογίας βοηθώντας σημαντικά την γεωργία να απαλλαγεί από λιπάσματα και εντομοκτόνα.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου