ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (3)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τις συμβουλές των άρθρων της Αγιουρβεδικής διατροφής, αρχίζοντας από την άποψη των συγγραφέων πως το μαγείρεμα της τροφής είναι ιεροτελεστία (sadhana), σύμφωνα με την Αγιουρβέδα. Γι αυτό πρέπει να πιάνουμε την τροφή στα χέρια μας με εκτίμηση και ευγνωμοσύνη, ώστε να βάζουμε σε αυτή καλή ενέργεια κατά την παρασκευή της. Η Αγιουρβέδα διδάσκει πως όσο περισσότερο πιάνουμε με τα χέρια τη τροφή που παρασκευάζουμε, τόσο το καλύτερο. Πρέπει επομένως να χρησιμοποιούμε τα χέρια μας όσο περισσότερο μπορούμε, ζυμώνοντας, ανακατεύοντας, σερβίροντας (!) ακόμη και τρώγοντας , ώστε να μεταφέρουμε αλλά και να εισπράττουμε ενέργεια από τη τροφή μας.
Πρέπει να συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη διαδικασία παραγωγής της τροφής μας, με το να φυτεύουμε, να καλλιεργούμε και να κάνουμε εμείς οι ίδιοι τη συγκομιδή όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων της τροφής μας. Μη μου θυμώσετε αν σας ξαναθυμίσω πως σας έχω επανειλημμένα συστήσει να μεγαλώνετε ακόμη και σε γλάστρες τις σαλάτες και τα μυρωδικά σας χόρτα. Από άλλους λόγους ορμώμενη βέβαια, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: βελτίωση της υγείας μας.
Ποτέ μην μαγειρεύετε, πιάνετε στα χέρια σας ή τρώτε την τροφή σας όντας θυμωμένοι ή καταθλιπτικοί. Αυτό μεταφέρεται στο φαγητό και σε αυτούς που θα το καταναλώσουν, λένε οι συγγραφείς των άρθρων αυτών. Κρατείστε στον νου σας μία αίσθηση αγάπης όσο μαγειρεύετε. Σκεφθείτε και φανταστείτε πώς τα λαχανικά που κρατάτε στα χέρια σας για να μαγειρέψετε προήλθαν από ένα σπόρο, πώς απορροφούσαν θρεπτική ενέργεια από τη γη και τον ουρανό, πώς ωρίμασαν και πώς κόπηκαν. Νοιώστε την τροφή να απελευθερώνει την καλή της ενέργεια σε σας και σε όποιους άλλους μοιράζονται μαζί σας το φαγητό που μαγειρέψατε καθώς το τρώτε με εκτίμηση.
Προκειμένου να προσλάβουμε την περισσότερη ενέργεια (chi) από το φαγητό που τρώμε, θα πρέπει, όπως λένε οι πιο πάνω συγγραφείς να τρώμε χωρίς να μας απασχολεί η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, διάβασμα ή κουβέντες. Πρέπει να τρώμε όσο πιο συχνά μπορούμε με σιωπή και τη προσοχή μας επικεντρωμένη στην τροφή μας, ώστε να εκτιμούμε τη γεύση της, την υφή της και τις υπόλοιπες ιδιότητές της. Να νοιώθουμε την ενέργειά της τροφής μας και την ενεργητική της είσοδο στο σώμα μας.
Είμαι βέβαιη πως σε μερικούς από εσάς θα φαίνονται οι πιο πάνω συμβουλές αστείες, και είμαι ακόμη πιο βέβαιη πως τις περισσότερες από τις πολυάσχολες φίλες που καθημερινά κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την δουλειά τους, τις δουλειές του σπιτιού, την εξυπηρέτηση των παιδιών και του συζύγου τους (αξέχαστο το σχετικό τραγούδι «είμαι ή Άννα Παναγιωταρά …..» θα τις εξοργίσουν τόσο, που θα κλείσουν τον υπολογιστή τους….
Γι αυτό σπεύδω να τους πω : σας καταλαβαίνω απόλυτα. Όμως, η Αγιουρβέδα είναι μία πανάρχαιη μέθοδος με αποδεδειγμένα πολύ καλά αποτελέσματα στη θεραπεία νοσημάτων και είναι πολύς ο κόσμος που την επιλέγει αντί της κλασσικής δυτικής ιατρικής στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν οργανωμένες Αγιουρβεδικές κλινικές.
Τα θέματα των ενεργειών όχι μόνον στην τροφή μας, αλλά και στην λειτουργία του οργανισμού μας και στην επικοινωνία μεταξύ μας, είναι θέματα που μετά την πρόοδο της κβαντικής φυσικής γίνονται όλο και λιγότερο ….μεταφυσικά και ερευνώνται όλο και περισσότερο. Είμαι βέβαιη λοιπόν, πως με την πρόοδο αυτών των ερευνών, πολλές από τις απόψεις των παραγκωνισμένων από την δυτική επιστήμη Ανατολικών φιλοσοφιών και μεθόδων θα αποδειχθούν σοφές και σωστές.
Συνεχίζεται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου