Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Υγιεινή διατροφή/αγιουβερδική (2)

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ (2)
Γεια σας φίλοι μου
Σε όσους από εσάς χαμογελάσατε διαβάζοντας τις τελευταίες προτάσεις του προηγούμενου άρθρου της Αγιουρβεδικής διατροφής, απευθύνονται τα πιο κάτω λόγια του σημερινού μου άρθρου:
Μη ξεχνάτε φίλοι μου πως και εμείς, οι άνθρωποι, εκπέμπουμε βιοφωτόνια. Και η εκπομπή αυτή εξαρτάται από τον βαθμό της ενεργειακής μας εναρμόνισης. Αυτές είναι επιστημονικές διαπιστώσεις όπως θα έχετε διαβάσει στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες, Εκδ. Αρχέτυπο), και όχι δικές μου απόψεις. Επομένως, η συναισθηματική μας κατάσταση, αφού επηρεάζει την εναρμόνισή μας, επηρεάζει και την εκπομπή των βιοφωτονίων μας. Αυτά δε τα τελευταία εκπεμπόμενα από το κορμί μας καθώς μαγειρεύουμε είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, πολύ πιθανόν να επηρεάζουν την ενέργεια που περιέχεται και στην τροφή που μαγειρεύουμε. Μπορεί κάποιοι να το βλέπετε αυτό σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αν το σκεφθείτε όμως λίγο, θα δείτε πως είναι μία λογική σκέψη.
Όχι πως εμπιστεύομαι και πολύ τη λογική βέβαια, αφού ξέρω πως στηρίζεται στις πεπερασμένες πέντε αισθήσεις μας, όπως πολλές φορές σας έχω αναφέρει, αλλά όπου μπορεί να βοηθήσει να γίνουν κατανοητά κάποια πράγματα, την χρησιμοποιώ, αφού μόνον αυτή είναι ικανή να πείσει τα πρακτικά τεχνοκρατικά μυαλά, που δύσκολα μπορούν να ξεκολλήσουν από πάνω της.
Ελπίζω να μη χαμογελάτε πια ειρωνικά και να συνεχίσετε καλοπροαίρετα το διάβασμα του άρθρου αυτού, με τις υπόλοιπες πληροφορίες από τα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής.
Πριν συνεχίσω, θα πρέπει εδώ να σας πως η λέξη Αγιουρβέδα (Ayurveda), είναι μία σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις λέξεις -AYUS = Ζωή, Ζωτική Δύναμη, Υγεία και -VEDA = Ολοκληρωμένη Γνώση, Επιστήμη. Η σύνθετη λοιπόν αυτή λέξη σημαίνει πρακτικά «Επιστήμη της ζωής».
Σύμφωνα με αυτή την Επιστήμη της Ζωής λοιπόν, η τροφή (φυτική, ζωική), καθώς μεγαλώνει, παίρνει ενέργεια από τον ήλιο, τη γη, τον αέρα, τη βροχή και από τις κοσμικές ενέργειες, λένε οι συγγραφείς των άρθρων που σας ανέφερα στην προηγούμενη κουβέντα μας. Και όσο πιο μικρός είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την συγκομιδή της τροφής έως την κατανάλωσή της, τόσο περισσότερη ενέργεια αυτή μεταφέρει στο άτομο που την καταναλώνει. Γι αυτό η δεύτερη συμβουλή της Αγιουβερδικής διατροφής είναι να καταναλώνουμε προϊόντα που δεν χρειάζονται πολύ καιρό να ταξιδέψουν μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας. Και βέβαια είναι καλύτερα να καταναλώνουμε προϊόντα βιολογικά ώστε να μην περιέχουν χημικά που απορροφώνται από το σώμα μας καθώς τα τρώμε.
Είδατε που έχω δίκιο να σας προτείνω συνεχώς να αρχίσετε να καλλιεργείτε έστω και σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας, τουλάχιστον τα σαλατικά σας; Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να παίρνετε όλη τους την ενέργεια και καθόλου χημικά. Πιστέψτε με….
Όπως καταλαβαίνετε, σύμφωνα με την πιο πάνω συμβουλή, είναι καλύτερα τα φρέσκα προϊόντα από τα κατεψυγμένα, καθώς και το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό από το ξαναζεσταμένο, ιδιαίτερα αν αυτό έχει μένει κάποια 24ωρα στο ψυγείο και ακόμη χειρότερα εάν είναι ξαναζεσταμένο στον φούρνο μικροκυμάτων!... (έχουμε ξαναμιλήσει γι αυτό το θέμα παλαιότερα)
Εγώ στη στήλη των υγιεινών συνταγών σας δίνω συνταγές που στην πλειοψηφία τους θέλουν πολύ λίγη ώρα για να γίνουν. Υπάρχουν ασφαλώς και άλλες παρόμοιες. Μπορείτε να μαγειρέψετε μέσα σε μισή ώρα φαγητά πολύ νόστιμα και απλά, που θα προσφέρουν σε σας και την οικογένειά σας πλούσια σε ενέργεια τροφή. Δοκιμάστε κάποιες που ταιριάζουν περισσότερο στα γούστα σας και αν εξοικειωθείτε με αυτές , θα σας φαίνονται ακόμη ευκολότερες. 
Εδώ θα πρέπει να σας επιστήσω την προσοχή και στα φαγητά που διαλέγετε στις διάφορες ταβέρνες και τα εστιατόρια. Εκεί τα έτοιμα φαγητά, που μπορεί να έχουν μείνει στο ψυγείο τους αρκετές ημέρες, ζεσταίνονται σε φούρνους μικροκυμάτων και σας προσφέρονται ..... αχνιστά!... Μην τα προτιμάτε. Διαλέξτε καλύτερα πιάτα της ώρας, ψητά ή βραστά. Σίγουρα θα είναι καλύτερα για την υγεία σας.
Ξέρουμε πως το να τρώμε υγιεινά είναι ζωτικής σημασίας για την καλή κατάσταση του οργανισμού μας. Η διατροφή επηρεάζει τη διάθεσή μας, το ενεργειακό μας επίπεδο και πολλές άλλες πλευρές της ζωής μας. Είναι και άλλες οι παράμετροι που κάνουν την τροφή μας υγιεινή, εκτός από τα να είναι αυτή όσο γίνεται πιο φρέσκια και μαγειρεμένη με αγάπη. Θα σας τις απαριθμήσω και τις υπόλοιπες αμέσως πιο κάτω, όπως αναφέρονται στα άρθρα της Αγιουρβεδικής διατροφής:
Συνεχίζεται

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια!
    το άρθρο αυτό με βοηθά πολύ και με "εμψυχώνει" συγχρόνως!
    είμαι ένα άτομο που, δυστυχώς, τρώω για να ζω (χωρις αυτό να σημαίνει πως έχω πρόβλημα βάρους) και ειδικότερα δεν βρίσκω καμία ευχαρίστηση κατά την ώρα του φαγητού!
    αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν τρώω μόνη, δηλαδή τις περισσότερες μέρες του χρόνου (ζω μόνη μου)
    πολλές φορές δεν μαγειρεύω καν για μένα και τρώω κάτι γρήγορο και έτοιμο (fast food).
    κάθε φορά καταλαβαίνω πως η τροφή, που αναγκαστικά τρώω, δεν με ευχαριστεί.
    ελπίζω διαβάζοντας τα άρθρα αυτά να μπορέσω να αλλάξω στάση απέναντι στο φαγητό!!
    ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι πολύ όταν μαθαίνω πως η δουλειά μου σε αυτή την ιστοσελίδα βοηθάει έστω και λίγους από τους αναγνώστες να βελτιώσουν την ζωή τους και την υγεία τους.
    Ευχαριστώ για το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή