Σελίδες

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (8)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ


Γεια σας φίλοι μου
Η μουσική φαίνεται τελευταία να εμπνέει πολλούς νέους ανθρώπους να κάνουν χιούμορ με αυτήν. Όπως και να έχει, είναι καλό να γελάς ακούγοντας και λίγη μουσική συγχρόνως. Δεν νομίζετε;
Με αγάπη

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (14)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....

Τίποτα δεν μπορεί να προσθέσει περισσότερη δύναμή στη ζωή σας από την συγκέντρωση όλων των ενεργειών σας σε ένα περιορισμένο πακέτο στόχων.

~Nido Qubein~

                                    Και

Η επίμονη αυτοσυγκέντρωση είναι κάτι που μαθαίνεται. Δεν γεννιέται κανείς μαζί της. Είναι κάτι που πετυχαίνεται με καθημερινή εξάσκηση.

~Steve Siebold~

Από το βιβλίο «Secrets of the World Class» του Steve Siebold

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (4)

Γεια σας φίλοι μου
Έναν ακόμη θάμνο που τώρα τον χειμώνα γεμίζει κόκκινα μπαλάκια και στολίζει πολύ όμορφα τον κήπο μου, θα σας δείξω σήμερα. Λέγεται «ναντίνα». Τη άνοιξη γεμίζει άσπρα λουλούδια σε τσαμπιά, που τον χειμώνα μετατρέπονται σε τσαμπιά με κόκκινα μπαλάκια. Ο τρελός καιρός της Κέρκυρας έκανε τις δικές μου ναντίνες να ανθίσουν και πάλι τώρα, όπως βλέπετε, και έτσι οι θάμνοι μου έχουν αυτόν τον καιρό μικτή εικόνα άνοιξης και χειμώνα. 
Τώρα τον χειμώνα, κόβοντας κλωνάρια για να βάλουμε στα βάζα μας, τα κόβουμε έτσι, ώστε να φέρουμε το φυτό στο ύψος και το μέγεθος γενικά που θέλουμε. Κάνουμε έτσι δηλαδή το κλάδεμά του, γιατί την άνοιξη που ανθίζει δεν του αρέσει να το κλαδεύουν. Αν το αφήσετε ακλάδευτο, ψηλώνει και μεγαλώνει αρκετά.  
 Είναι φυτό πολύ εύκολο στη συντήρησή του. Μπορείτε να το διατηρήσετε και σε γλάστρα στη βεράντα σας. Από την εμπειρία μου μαζί του, διαπίστωσα πως αγαπάει και αυτό τα όξινα εδάφη, όπως οι γαρδένιες και οι καμέλιες, γι αυτό και θα πρέπει να του ρίχνετε συχνά σίδηρο αν θέλετε να έχετε καλή ανθοφορία και έντονο χρώμα κόκκινο στα μπαλάκια του.
 Από αυτά τα τελευταία, καθώς πέφτουν στο έδαφος, φυτρώνουν καινούργια φυτά την άνοιξη, τα οποία μπορείτε να μεταφυτεύσετε όπου θέλετε. Μη ξεχνάτε να βάζετε λίγα και σε μικρά γλαστράκια για να έχετε να χαρίζετε σε φίλους. Οι σωστοί ερασιτέχνες κηπουροί πάντα χαρίζουν φυτά, όπως έχουμε ξαναπεί, και γιατί αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος απόκτησης φυτών χωρίς κόστος, αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο εάν κάποτε τα δικά μας αρχικά φυτά χαλάσουν θα υπάρχει πάντα σε κάποιον άλλον φιλικό κήπο το φυτό αυτό ώστε να αποκτήσουμε ξανά κομμάτι του για φύτεμα.
Μη ξεχνάτε φίλοι μου επίσης να παραχώνετε τώρα τον χειμώνα τα υπολείμματα των λαχανικών και των φρούτων που μένουν στη κουζίνα σε διάφορες γωνιές του κήπου σας. Το έχουμε ξαναπεί σε παλιότερη κουβέντα μας, πως αυτός είναι ένας πολύ ωραίος, φθηνός και άκοπος τρόπος λίπανσης του κήπου. Μέσα στα δεματάκια αυτά μη ξεχνάτε να βάζετε και τα τσόφλια από τα αβγά σας.
Με αγάπη

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (5)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ (5, τελευταίο)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα κλείνοντας την κουβέντα μας για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, θα σας πω δυό λόγια και για τους ιούς που έχει βρεθεί πως κατοικούν στο έντερό μας. Οι νεώτερες έρευνες σε αυτό τον τομέα έχουν καταλήξει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Περίπου 1200 είδη ιών κατασκηνώνουν εκεί και συμβιώνουν μαζί μας!.... Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ιοί που τρώνε μικρόβια, πράγμα που δεν βλάπτει καθόλου τον ανθρώπινο οργανισμό. Αντίθετα βοηθάει στην ισορροπία των 10 τρισεκατομμυρίων!!! βακτηρίων (500 περίπου είδη) που ζουν μέσα στο ανθρώπινο έντερο. Μέσα στα έντερά μας δηλαδή ζει και ….. βασιλεύει μία ολόκληρη κοινωνία ιών και βακτηρίων που με τη ισορροπία της, βοηθάει την πέψη των τροφών μας. Διασπά τα άμυλα, τα σάκχαρα και τις πρωτεΐνες, που δεν θα μπορούσε αλλιώς ο ανθρώπινος οργανισμός να πέψει.
Και το πιο εκπληκτικό είναι πως από τις έρευνες προέκυψε το συμπέρασμα πως τα είδη των ιών που ζουν στο ανθρώπινο έντερο είναι μοναδικά για τον κάθε άνθρωπο, όπως ακριβώς τα δακτυλικά του αποτυπώματα!....
Το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες και πολλές έρευνες τώρα γίνονται στον τομέα αυτόν.
Με αγάπη


Πηγή: http://www.msnbc.msn.com/id/38248460/ns/technology_and_science-science
          http://www.nature.com/news/2010/100714/full/news.2010.353.html

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Άσκηση (21)

  ΑΣ  ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
Πώς πάμε από άσκηση αυτές τις μέρες; Την ξεχάσαμε τελείως; Εγώ όχι όμως. Γι αυτό βρίσκομαι εδώ, για να σας την θυμίζω και αυτήν όπως και όλα όσα βοηθούν την υγεία σας (σωστή διατροφή, διαχείριση συναισθημάτων, ενεργειακή εναρμόνιση, γέλιο).
Αντί να σας δώσω ένα ακόμη βιντεάκι, σκέφτηκα σήμερα να σας προτείνω, άντρες και γυναίκες να ασκηθείτε, καθαρίζοντας λίγο το σπίτι σας. Αν μάλιστα το κάνετε παρέα, όσοι από εσάς είσαστε ζευγάρια, ακόμη καλύτερα. Θα μου πείτε όμως  πως μάλλον το σκέφτηκα λίγο αργά. Λόγω ημερών πιθανότατα θα έχετε τελειώσει πια με τη καθαριότητα του σπιτιού. Δεν πειράζει όμως, κρατείστε τις συμβουλές μου για την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε το σπίτι σας. Σίγουρα δεν θα αργήσει και πολύ αυτή να έρθει….
Πολλές από τις δουλειές του σπιτιού είναι πολύ καλή άσκηση για το σώμα μας. Σήμερα λοιπόν σας προσκαλώ να καθαρίσετε τις πόρτες σας. Εσωτερικές, εξωτερικές και τζαμόπορτες. Διαλέξτε όποιο καθαριστικό προτιμάτε, αν και το απλό ξύδι είναι ότι καλύτερο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις τζαμόπορτες και λίγο σαπούνι πιάτων είναι το καλύτερο καθαριστικό για τις υπόλοιπες πόρτες. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα καταφέρετε να κάνετε αυτό το καθάρισμα μία καλή άσκηση για το σώμα σας.
     Τεντώνεστε λοιπόν πρώτα πολύ για να φτάσετε όσο πιο ψηλά   μπορείτε (σηκώνεστε και στις μύτες των ποδιών σας) και στη συνέχεια λυγίζετε τα γόνατα και φτάνετε να καθαρίζετε το χαμηλότερο σημείο σε βαθύ κάθισμα. Επαναλαμβάνοντας πολλές φορές αυτή την εναλλαγή θέσεων (καλό τέντωμα- βαθύ κάθισμα) δυναμώνετε πολύ ωραία τους μυς των μηρών και των γλουτών σας, τα γόνατα και τους αστραγάλους σας. Ενώ η συνεχής κίνηση των χεριών σας καθώς τρίβουν τις επιφάνειες πότε με το δεξί και πότε με το αριστερό χέρι, ασκούν πολύ καλά τα μπράτσα, τους πήχεις και τους αγκώνες σας.
Αν συνοδέψετε το καθάρισμα αυτό και με μία όμορφη ρυθμική μουσική, το όφελος θα είναι διπλό, γιατί θα ευχαριστήσετε και τη ψυχή σας. Και μη ξεχνάτε πως το νόημα της πραγματικότητας εξαρτάται από την δική μας άποψη για αυτήν. Από εμάς δηλαδή εξαρτάται αν θα το θεωρήσουμε αυτό ευχάριστη γυμναστική ή αγγαρεία. 
Με αγάπη

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (3)

Γεια σας φίλοι μου
Χρόνια καλά, με υγεία!....
Μια που λόγω των εορτών οι περισσότεροι θα έχετε φάει αρκετά κρεατικά, (παρ ότι δεν καταλαβαίνω γιατί μία τέτοια γιορτή πρέπει να στηρίζεται σε αιματοχυσία τόσων χιλιάδων ζώων!...) σκέφτηκα πως είναι ευκαιρία να σας δώσω μία συνταγή πολύ δροσερή για όσπρια, έτσι για να σπάσετε για λίγο την μονοτονία της συνεχούς κρεατοφαγίας αυτών των ημερών.
Αυτά ισχύουν βέβαια για όσους αντέχουν οικονομικά αυτή την συνεχή κρεατοφαγία. Οι υπόλοιποι, μη στενοχωριέστε καθόλου. Είσαστε από τους τυχερούς!.... Μπορεί να πιστεύετε πως στερείστε μία από τις απολαύσεις της ζωής, δεν είναι όμως έτσι ακριβώς. Η αλήθεια είναι πως όταν πεινάει κανείς πολύ, ένα κομμάτι ψωμί και λίγο κρεμμύδι ή δύο ελιές , φαντάζουν τόσο στα μάτια του, όσο και στο μυαλό του, σαν η μεγαλύτερη απόλαυση. Και είναι πράγματι, απόλαυση και ματιών και κοιλιάς και ψυχής.
Ενώ τα πλουσιοπάροχα γεύματα με τα αβγά ορτυκιών, τα χαβιάρια, τα γουρουνόπουλα κ.λ.π. δεν είναι παρά απόλαυση ψυχών που έχουν χάσει την έννοια των αξιών της ζωής, και αποζητούν την δικαίωση της ύπαρξής τους μέσα από κάθε είδους επίδειξη πλούτου. Τα καλοστημένα αυτά τραπέζια με τους φασιανούς, μαζί με τα χρυσαφικά στα χέρια και τους λαιμούς, όπως και τα «σινιέ» ρούχα και αξεσουάρ των παρευρισκομένων συνθέτουν μία θλιβερή εικόνα ψυχικού ξεπεσμού και απαξίωσης του θαύματος της ζωής.
Είναι άλλο πράγμα το να χορταίνεις τη σωματική σου πείνα και να παίρνεις τα απαραίτητα για τη ζωή σου θρεπτικά συστατικά και άλλο το να καταντάς το πολύτιμο κορμί σου παραγεμισμένη σακούλα απορριμμάτων, στοιβάζοντας μέσα της ότι τραβάει την προσοχή των ματιών και της μύτης σου, μόνον και μόνον από πείνα ψυχική! Δεν μπορεί να κορεσθεί η ψυχική πείνα με φαγώσιμα, ούτε με τα πιο ακριβά και σπάνια από αυτά, δυστυχώς. Ούτε βέβαια με τα ακριβά κοσμήματα και τα "σινιέ" ρουχαλάκια...
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με τις σκέψεις που παιδεύουν το μυαλό μου αυτές τις ημέρες. Θα συνεχίσουμε όμως αυτή τη κουβέντα μία άλλη φορά. Και τώρα στη συνταγή μας, που είναι, σας βεβαιώνω, νοστιμότατη, εκτός από πολύ υγιεινή.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Φακές με ρύζι, κάρι και γιαούρτι
1 φλ. φακές χοντρές
1 φλ. ρύζι άγριο αναποφλοίωτο, ανάμικτο (όλα τα χρώματα)
6 κ.σ. λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
1-2 μπαχάρια
1 κ. σ. κάρι
1 κύβος λαχανικών (προεραιτικά)
1 γιαούρτι πρόβιο -κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά (4%), ή γίδινο

Μουσκεύουμε από το βράδυ σε νερό τις φακές μαζί με το ρύζι. Την επομένη σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα υλικά μας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σε σιγανή φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι μας κομμένο να καραμελώσει, περίπου για ένα τέταρτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο στουμπισμένο (ετικ. «οι συνταγές μου»,31 ) και ψιλοκομμένο και τις φακές με το ρύζι. Ρίχνουμε και το κάρι και τα γυρίζουμε για λίγο όλα μαζί στο λάδι. Στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με νερό, προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι και , αν θέλουμε, ένα κύβο λαχανικών.
Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή (γιατί το κάρυ καίει αρκετά και ο κύβος λαχανικών έχει αρκετό αλάτι) και βράζουμε το φαγητό μας προσθέτοντας λίγο – λίγο ζεστό νερό, προσέχοντας να μη παραβράσουν οι φακές μας και να μείνουν αρκετά στεγνές. Τις αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας τα φαγητό μας με λίγο μαϊντανό.
Εάν θέλετε προσθέτε από πάνω και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη.

* Εάν δεν βρείτε ανάμικτο ρύζι, χρησιμοποιείστε 1/2 φλ. μπασμάτι αναποφλοίωτο, και από 1/4 φλ. κόκκινο και μαύρο ρύζι.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία-(8)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα μαζί με τις ευχές μου, αποφάσισα να σας μιλήσω για ένα ακόμη «θαύμα» του οργανισμού μας και όχι μόνον (συμβαίνει και σε άλλα ζώα και στα φυτά), που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα και χάρισε το βραβείο Νόμπελ στους ερευνητές που το ανακάλυψαν, Andrew Fire και Craig Mello. Έναν μηχανισμό με τον οποίο ο οργανισμός μας κάνει κάποια γονίδια να σωπαίνουν. Να μη δίνουν δηλαδή εντολές για την παραγωγή των πρωτεϊνών για τις οποίες είναι αυτά υπεύθυνα. Ανήκει η ανακάλυψη αυτή στην Επιγενετική, την καινούργια αυτή επιστήμη που ερευνά το πώς αλλάζουν οι εντολές που περιέχονται στα γονίδιά μας, από διάφορους παράγοντες.
Μη θεωρήσετε πως όλα αυτά είναι ιατρική και βιολογία και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για εσάς. Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δείχνουν τη μαγεία, την πολυπλοκότητα και την τεράστια ευφυΐα αυτού του οργανισμού που αποτελεί το σώμα μας, που με τόση απαξίωση παιδεύουμε οι περισσότεροι από εμάς , με το να μην το αντιμετωπίζουμε με την σοβαρότητα, την εκτίμηση και την αγάπη που του αξίζει, προσφέροντάς του άσκηση, σωστή διατροφή, διαχείριση συναισθημάτων και εναρμόνιση των ενεργειών του. Αυτό προσπαθώ να σας πω μέσα από τη σειρά των άρθρων που περιγράφουν τον μαγικό κόσμο του κορμιού μας. Όταν κάποιος συνειδητοποιήσει αυτή τη μαγεία, τη τεράστια ενέργεια, που κρύβεται μέσα του, αυτόματα θα αλλάξει συμπεριφορά απέναντι σε αυτό το σώμα που του έχει προσφερθεί για να απολαμβάνει το θαύμα αυτής της ζωής, και θα του φέρεται με τον απαιτούμενο σεβασμό και αγάπη, σταματώντας κακές έξεις και συμπεριφορές που το καταστρέφουν και οδηγούν σε νόσο.
Όπως έχουμε ξαναπεί λοιπόν (ετικέτα «ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας», 4), όλες οι λειτουργίες στο σώμα μας γίνονται μέσω παραγωγής των ειδικών για κάθε περίπτωση πρωτεϊνών από τα κύτταρα, μετά από εντολή που έρχεται σε αυτά μέσω του RNA (αντιγραφέας του DNA) από το DNA. Η εντολή που δίνει κάθε γονίδιο (κομμάτι του DNA), αντιγράφεται δηλαδή από το RNA και μεταφέρεται έξω από τον πυρήνα του κυττάρου, μέσα στον οποίο βρίσκεται κλεισμένο για προφύλαξη το DNA, και φτάνει στη περιοχή του κυττάρου όπου συνθέτονται οι πρωτεΐνες.
Οι Νομπελίστες ερευνητές ανακάλυψαν λοιπόν πως όταν ο αντιγραφέας του DNA αποτελείται από μία (μονή) αλυσίδα αμινοξέων, τότε αυτός αντιγράφει καλά την εντολή από τα γονίδια που βρίσκονται στο DNA και τη μεταφέρει έξω στο κυτταρόπλασμα όπου συντίθεται η ανάλογη πρωτεΐνη. (αρ. άνω γωνία κάτω εικόνας)
Όταν όμως ο αντιγραφέας (RNA) αποτελείται από δύο αλυσίδες αμινοξέων (όπως δηλαδή ακριβώς και το DNA, πράγμα που συμβαίνει σε πολλούς ιούς), τότε ένας καταρράκτης αντιδράσεων δημιουργείται, που κάνει το γονίδιο του οποίου την εντολή έχει αντιγράψει το RNA, να σιωπήσει. Να μη μεταφερθεί δηλαδή στο κύτταρο η εντολή αυτού του γονιδίου για την παραγωγή πρωτεΐνης.
Η λειτουργία αυτή έχει ρόλο προστατευτικό για τον οργανισμό, εναντίον των ιών. Στον άνθρωπο βέβαια υπάρχουν και άλλοι τρόποι άμυνας εναντίον των ιών μέσω των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας (σας έχω μιλήσει και γι αυτό στην ετικέτα «ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/ανοσοποιητικό»), πράγμα που δεν συμβαίνει όμως σε χαμηλότερους, στην σκάλα της εξέλιξης, οργανισμούς.
Ακούστε (όσοι βέβαια από εσάς ενδιαφέρεστε), με πόση σοφία παλεύει ένας οργανισμός τους ιούς, καταστρέφοντας το RNA που περιέχουν και κάνοντας έτσι τα δικά τους γονίδια να σωπάσουν, ώστε να μη μπορούν αυτοί να πολλαπλασιαστούν παράγοντας τις απαραίτητες πρωτεΐνες που θα τους κράταγαν στη ζωή:
‘Οταν το RNA που περιέχει τον κώδικα ενός γονιδίου έχει διπλή έλικα, όπως συμβαίνει με πολλούς ιούς, και βρεθεί μέσα σε ένα δικό μας κύτταρο, κολλάει αμέσως επάνω του μία πρωτεΐνη που λέγεται «Dicer», η οποία αναγκάζει αυτό το διπλής έλικας RNA να σπάσει σε κομμάτια. Σε αυτά τα κομμάτια έρχεται τώρα και κολλάει μία άλλη πρωτεΐνη που λέγεται RISC. Μόλις γίνει αυτό, η μία έλικα του RNA που υπάρχει σε αυτά τα σύμπλοκα κομμάτια (τα ενωμένα με τη RISC) καταστρέφεται, ενώ η άλλη χρησιμεύει σαν κράχτης για την ανίχνευση παρόμοιων μικρών μονών αλυσίδων RNA που περιέχουν εντολές του DNA αυτού του ιού. Αν τώρα ένα τέτοιο μικρό κομμάτι RNA που περιέχει την ίδια εντολή με αυτό που είναι ενωμένο με τη πρωτεΐνη RISC (προερχόμενο από τον ιό) βρεθεί στον ίδιο χώρο, ελκώμενο από αυτήν θα κολλήσει επάνω της φτιάχνοντας και πάλι διπλή αλυσίδα, η οποία με τη σειρά της θα διασπαστεί επειδή θα κολλήσει επάνω της μία πρωτεΐνη Dicer κ.ο.κ. Ο κύκλος έτσι καταστροφής των αντιγραφέων (RNA) συνεχίζεται, και ο ιός δεν μπορεί να δώσει εντολές στο κύτταρό μας να παράγει τις πρωτεΐνες που εκείνος χρειάζεται για να επιζήσει, αφού όλες οι εντολές του με αυτόν τον τρόπο απενεργοποιούνται.
Μαγικό!.... Έτσι;
Ο ρόλος αυτής της λειτουργίας δεν είναι μόνον η καταστροφή ιών αλλά και η προστασία των ίδιων μας των γονιδίων από αλλαγές θέσεων που αυτά υφίστανται λόγω κακής αντιγραφής τους πολλές φορές, αλλά δέν κρίνω σκόπιμο να σας κουράσω περισσότερο με τόσες πολλές ειδικές γνώσεις.  
Μπορείτε να δείτε στην επάνω αλλά και στην κάτω εικόνα σχηματικά, όσα σας ανέπτυξα (κάντε κλικ επάνω τους, και δεύτερο κλικ, για να τις μεγενθύνετε). Στην κάτω εικόνα υπάρχει σχηματικά και το πείραμα που έκαναν οι δύο νομπελίστες επιστήμονες που ανακάλυψαν αυτό το φαινόμενο της απενεργοποίησης του RNA ενίοντας σε ποντίκια πότε μονές και πότε διπλές έλικες RNA που μετέφεραν εντολή ενός γονιδίου που προκαλούσε σύσπαση στους μυς των ποντικιών (στη μέση αριστερά).
Με αγάπη

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (13)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ...



 Η υγεία είναι το πραγματικό αγαθό και όχι τα κομμάτια από χρυσό ή ασήμι.



~Mahatma Gandhi~

Από το βιβλίο «Attitude is everything» του Vicki Hitzges

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (7)

Γεια σας φίλοι μου
Ο κήπος μου επιτέλους άρχισε να γίνεται φθινοπωρινός, με τα κιτρινοκόκκινα χρώματα που παίρνουν τα φυλλώματα των οπωροφόρων δέντρων. Αχλαδιές, μηλιές, δαμασκηνιές, ροδιές , το ένα μετά το άλλο τα δέντρα αλλάζουν χρώμα και λίγο-λίγο χάνουν τα φύλλα τους και απογυμνώνονται, περιμένοντας την άνοιξη για να ξαναφουντώσουν. Τις ελάχιστες μέρες που ο ήλιος φωτίζει αυτό τον καιρό το νησί μας, κάνει τον κήπο να μοιάζει με νεραϊδότοπο έτσι όπως φωτίζονται από τις ακτίνες του  όλα αυτά τα χρυσοκόκκινα φυλλώματα....
Κάποιες γωνιές του κήπου όμως το φθινόπωρο και τα πρώτα κρύα του χειμώνα, δεν λένε ακόμη να τις αγγίξουν. Μια μικρή αζαλέα συνεχίζει να ανθίζει όπως βλέπετε, πάνω από τα αργυρόχρωμα φύλλα ενός «ελίχρυσουμ πετιολάρε». Αυτό το τελευταίο είναι ένα χαμηλό φυτό (σας έχω ξαναμιλήσει γι αυτό) που έρπει και καλύπτει τα κενά που υπάρχουν στα παρτέρια ανάμεσα στα λουλούδια, ομορφαίνοντάς τα κιόλας με την αντίθεση που κάνουν τα γκριζωπά φυλλαράκια του με το έντονο πράσινο των φύλλων των περισσότερων λουλουδιών.
Άλλο ένα φυτό με γκρίζα φύλλα που έχω χρησιμοποιήσει στον κήπο για αντίθεση είναι η αρτεμίσια. Εύκολο στη συντήρησή του φυτό που πολύ εύκολα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα (μικρά κλαδιά βουτηγμένα σε ορμόνη ριζοβολίας). Στη φωτογραφία τη βλέπετε να αναδεικνύει , έτσι όπως είναι φυτεμένη στη βάση του, το τρελό…. "πουλί" μου  (στρελίτζια είναι το όνομά του -strelitzia-)που άνθισε και αυτό τώρα ξεγελασμένο από τον καιρό.
Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω για όσους φίλους ή φίλες ρωτούν και ξαναρωτούν πότε πρέπει να λιπαίνουν τα διάφορα φυτά τους : στον κήπο, λιπαίνουμε με κοπριά ή λίπασμα κατά το τέλος Φεβρουαρίου και στη συνέχεια άλλη μια φορά τον Απρίλιο. Εγώ προσωπικά, τον Μάιο προσθέτω και σίδηρο σε όλα τα φυτά μου. Διαπίστωσα πως με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο γερά και έχουν καλύτερη ανθοφορία.
Στις γλάστρες όμως συνεχίζουμε να λιπαίνουμε με λίπασμα μία φορά τον μήνα τα φυτά μας, σταματώντας μόνον τον Αύγουστο που κάνει πολλή ζέστη και τους δύο χειμωνιάτικους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, που κάνει πολύ κρύο. 
Μη ξεχνάτε όμως πως οι καμέλιες και οι γαρδένιες  εκτός από λίπασμα, θέλουν και σίδηρο σχεδόν σε κάθε δεύτερο πότισμα, όλο τον χρόνο. Πολλή ανάγκη για σίδηρο έχουν επίσης οι αζαλέες, οι ορτανσίες, τα ροδόδεντρα και οι ναντίνες.
Με αγάπη

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (4)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ (4)
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα μιλήσουμε για τα πρεβιοτικά. Αυτά διαφέρουν από τα προβιοτικά που συζητήσαμε μέχρι τώρα. Δεν πρόκειται για άλλο είδος μικροβίων, αλλά για φυτικές ίνες. Οι φυτικές είναι δύο ειδών. Αυτές που διαλύονται στο νερό (υδατοδιαλυτές) και αυτές που δεν διαλύονται (μη υδατοδιαλυτές). Όλες οι ίνες περνούν απείραχτες από το λεπτό μας έντερο στο παχύ. Εκεί τώρα αυτές που δεν διαλύονται στο νερό (περιέχονται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη) δεν υφίστανται καμία ζύμωση από τα μικρόβια του εντέρου. Συγκρατούν απλώς νερό και κάνουν με αυτό τον τρόπο τα κόπρανά μας μαλακότερα και ευκολότερη έτσι την αφόδευση.
Οι διαλυτές όμως ίνες φθάνοντας στο παχύ μας έντερο, υφίστανται ζύμωση από τα βακτήρια που υπάρχουν εκεί. Αποτελούν στην πραγματικότητα το καύσιμο για την ανάπτυξη αυτών των βακτηρίων. Και όταν αυτό συμβαίνει, όταν δηλαδή τα μικρόβια του εντέρου μας τρέφονται καλά με την απαραίτητη ποσότητα και το κατάλληλο είδος διαλυτών φυτικών ινών, το αποτέλεσμα είναι κάποια εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας, όπως:

• Αυξάνει δραματικά ο αριθμός των «καλών» μικροβίων στο έντερό μας
• Αυτά τα καλά βακτήρια στη συνέχεια παράγουν όξινη ουσία που χρησιμοποιείται από το έντερό μας
για την καλή του υγεία
• Ελαττώνονται κάποια δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια στο έντερό μας
• Αυξάνει η απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου (βοήθεια για την οστεοπόρωση!)
• Δυναμώνουν τα κόκαλα και αυξάνει η πυκνότητά τους (βοήθεια για την οστεοπόρωση!)
• Διατηρείται ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα στο παχύ έντερο
• Ρυθμίζεται καλύτερα το σάκχαρο του αίματος
• Φαίνεται να υπάρχουν οφέλη ως προς τη καθυστέρηση της γήρανσης, και τη βελτίωση της παχυσαρκίας (σε πρόσφατες έρευνες)
• Σε ζώα φαίνεται να μειώνεται η εμφάνιση πολυπόδων και καρκίνων στο έντερο.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες για τις οποίες υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός ερευνητικών εργασιών είναι η ινουλίνη και η ολιγοφρουκτόζη. Αυτές βρίσκονται στο σκόρδο, τις μπανάνες, τα πράσα, τις αγκινάρες, το σιτάρι, την αγαύη και σε κάποια λαχανικά ρίζες.
Μία άλλη διαλυτή ίνα που περιγράφτηκε πρόσφατα είναι η γαλακτο-ολιγοσακχαρίδη. Αυτή υπάρχει στο μητρικό γάλα. Πολύ λίγες προς το παρόν οι έρευνες για αυτή τη μη διαλυτή ίνα, αλλά είναι πραγματικά θαυμαστό το ότι η μητέρα με το γάλα της δίνει στο μωρό της την απαραίτητη τροφή για τα μικρόβια του εντέρου του.
Παρ ότι θα χρειαστούν ακόμη πολλές έρευνες για να ξεδιαλύνει καλά ο ρόλος των πρεβιοτικών στην υγεία μας, είναι βέβαιο πως δεν πρέπει να λείπουν από την διατροφή μας τα πρεβιοτικά με τη μορφή ινών από αναποφλοίωτους σπόρους, λαχανικά και φρούτα, λένε οι επιστήμονες.
Συνεχίζεται

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (15)

                                                       Γεια σας φίλοι μου
Από την Ιατρική επιστήμη προέρχονται τα καλά νέα που σήμερα θα σας ανακοινώσω. Αφορούν τον νέο, πολλά υποσχόμενο, κλάδο της ιατρικής, την λεγόμενη «Αναγεννητική Ιατρική». Σκοπεύω να σας μιλήσω εκτενώς για αυτήν κάτω από την ετικέτα της Ολιστικής Ιατρικής σε λίγο καιρό.
Προς το παρόν όμως ακούστε τα καλά νέα. Αφορούν την θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Του διαβήτη που εμφανίζεται κυρίως στους νέους ανθρώπους και που θεραπεύεται μέχρι τώρα μόνον με ενέσεις ινσουλίνης, γιατί σε αυτή τη πάθηση καταστρέφονται τα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ορμόνη ινσουλίνη.
Ομάδα επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown, κατάφεραν να μετατρέψουν σε ποντίκια, αρχέγονα κύτταρα από όρχεις σε παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη για τα ποντίκια. Όμως αυτή τη φορά, λένε οι ερευνητές πως βρίσκονται πολύ πιο κοντά στη παραγωγή αρκετής ποσότητας ινσουλίνης που χρειάζεται για την θεραπεία ανθρώπων. Και επιπλέον τα αρχέγονα κύτταρα των όρχεων μετατρέπονται πολύ ευκολότερα σε αρχέγονα κύτταρα που μοιάζουν με τα εμβρυϊκά πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα, γιατί έχουν τα γονίδια που χρειάζονται γι αυτό, λένε οι πιο πάνω ερευνητές και δεν χρειάζονται πολλή επεξεργασία.
Και για τις γυναίκες έχουν βρεθεί αντίστοιχα κύτταρα από άλλον ιστό, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με παρόμοιο τρόπο για τη θεραπεία του διαβήτη στις γυναίκες, όπως είπαν οι ερευνητές.
Φαντάζεστε να είναι σε λίγο καιρό δυνατόν να μας παίρνουν με μία σύριγγα λίγα κύτταρα από τους όρχεις μας ή από κάποιον άλλο ιστό και βάζοντάς τα στη συνέχεια στο πάγκρεάς μας να τα καταφέρουμε να παράγουμε και πάλι την δική μας ινσουλίνη και να απαλλαγούμε έτσι από το βάσανο του διαβήτη και τα συνεχή τρυπήματα της ινσουλινοθεραπείας; Δεν θα είναι καταπληκτικό;
Η Αναγεννητική Ιατρική είναι ένας καινούργιος σπουδαίος ιατρικός κλάδος για τον οποίο θα μιλήσουμε σύντομα αναλυτικότερα. 
Εύχομαι τα νέα αυτά να οδηγήσουν γρήγορα σε ανακούφιση αρκετούς νέους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με τις σημερινές θεραπείες ανάμεσά μας.

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σούπες (3)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα είμαι πάλι κοντά σας με μία πολύ νόστιμη, υγιεινή αλλά και επίκαιρη (για τις γιορτινές ημέρες που έρχονται) συνταγή. Θα σας δώσω μία συνταγή για κολοκυθόσουπα.
Η κίτρινη κολοκύθα, όπως και όλες οι άλλες ποικιλίες κολοκύθας που βρίσκουμε στην αγορά τώρα τον χειμώνα, είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, φυλικό οξύ, σύμπλεγμα βιταμινών Β, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο, όπως έχουμε ξαναπεί. Δεν είπαμε όμως την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε γι αυτήν, πως η κολοκύθα θεωρείται ότι προστατεύει τους πνεύμονες των καπνιστών από το εμφύσημα και τον καρκίνο, κι αυτό γιατί το βενζο(α)πυρένιο που υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου προκαλεί μείωση της βιταμίνης Α στον οργανισμό, βιταμίνη που υπάρχει πλούσια σε ποσότητα σε αυτό το λαχανικό.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Κολοκυθόσουπα, βελουτέ
1μικρή κολοκύθα                                               
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ξινόμηλο μεγάλο
1 μικρή γλυκοπατάτα
Λίγο ξύδι βαλσαμικό
6 κ.σ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Μίγμα μπαχαρικών : από 1 κουτ.γλ.
Σπόροι μάραθου
Κόλιαντρο
Μπούκοβο (όχι καυτερό)
Κανέλλα (πολύ κοφτό)
Πάπρικα

Κόβουμε στη μέση τη κολοκύθα, βγάζουμε τα σπόρια της, τη ραντίζουμε με λίγο ξύδι βαλσαμικό και τη βάζουμε ανάποδα (με το δέρμα επάνω) στο φούρνο, επάνω σε λαδόκολλα να ψηθεί και να μαλακώσει (περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμ. στον αέρα). Μαζί ψήνουμε και τη γλυκοπατάτα με το φλούδι της.
Αν δεν βρούμε μκρή κολοκύθα, βάζουμε μισή μεγάλη και τη κόβουμε σε χοντρές φέτες για να την ψήσουμε στον φούρνο. Ψημένη ξεφλουδίζεται πολύ πιο εύκολα και είναι και πιο νόστιμη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψημένη με αυτόν τον τρόπο κολοκύθα και στο γλυκό που σας είχα δώσει τη συνταγή του πριν λίγες ημέρες. Μόνον που θα πρέπει να μειώσετε λίγο το αλεύρι στη περπίπτωση αυτή, για να μη σας γίνει πολύ πηχτή η ζύμη, μια που ψημένη η κολοκύθα δεν βγάζει πολύ νερό.  
Ξεφλουδίζουμε τη ψημένη κολοκύθα λοιπόν και την γλυκοπατάτα. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε μέσα εκεί  τα μπαχαρικά για να βγάλουν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα και όταν μαλακώσουν και αυτά, τη κολοκύθα σε κομμάτια, το μήλο και τη γλυκοπατάτα. Ανακατεύουμε λίγο όλα τα υλικά, προσθέτουμε νερό (2 δάχτυλα επάνω από τα υλικά) και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όλα καλά. Πολτοποιούμε στο μίξερ και αν το μίγμα είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μία βράση. Λίγο πριν τη σερβίρουμε, προσθέτουμε ένα γιαούρτι πρόβιο-κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό για στόλισμα.


Δοκιμάστε την. Είναι νοστιμότατη!

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (12)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ... 


Πολλοί από τους αποτυχημένους της ζωής είναι άνθρωποι που δεν κατάλαβαν πόσο κοντά στην επιτυχία βρισκόντουσαν πριν τα παρατήσουν....


~Thomas Edison~

Από το βιβλίο «212 the extra degree»
του Sam L. Parker Mac Anderson

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (3)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  ΚΑΙ  ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ  (3)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας σήμερα τη κουβέντα μας για τα προβιοτικά, θέλω να μιλήσουμε για μία ακόμη τροφή που είναι πολύ καλή πηγή προβιοτικών και που εύκολα μπορεί κανείς να προμηθευτεί στη χώρα μας. Πρόκειται για το ξινολάχανο (το γνωστό «σάουερκράουτ» των Γερμανών που συνοδεύει πολύ όμορφα τα λουκάνικα και το χοιρινό κότσι τους). Ξινολάχανο μπορούμε να αγοράσουμε σε βάζα στα σουπερ μάρκετ, αλλά δεν είναι δύσκολο να το φτιάξουμε και μόνοι μας. Μπορείτε να βρείτε οδηγίες γι αυτό στην ιστοσελίδα
http://boingboing.net/2009/01/12/making-sauerkraut-is.html. Στην ουσία δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να αφήσουμε ψιλοκομμένο λάχανο να υποστεί ζύμωση και να ξινίσει, μόνον υπό την επίδραση αλατιού. Η ζύμωση αυτή γίνεται αναερόβια, γι αυτό θα χρειαστεί να σκεπάσουμε το αλατισμένο λάχανο με ένα πιάτο ή ένα στρογγυλό ξύλο ανάλογο σε διάμετρο με το εύρος του δοχείου στο οποίο έχουμε τοποθετήσει το λάχανο και να βάλουμε και ένα βάρος από πάνω (π,χ, μία πέτρα). Η ζύμωση θα χρειαστεί δύο ή και περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.
Το ξινολάχανο εκτός από τα προβιοτικά που περιέχει (lactobacillus και pediococcus) είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και πεπτικά ένζυμα. Το υγρό της ζύμωσης θεωρείται ότι θεραπεύει τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα.
Για όσους τώρα θέλουν να συμπεριλάβουν το ξινολάχανο και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε υγιεινότερη διατροφή, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν συνοδευτικό ψητού κοτόπουλου ή γαλοπούλας, ή να γεμίσουν με αυτό λεπτές φέτες καπνιστής ή βραστής γαλοπούλας ή φέτες ψημένης μελιτζάνας (πολύ νόστιμα ορεκτικά).
Προβιοτικά μπορεί να προμηθευτεί κανείς και από τα φαρμακεία, σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας ή σκόνης. Έχει σημασία να αναγράφεται στη συσκευασία πως πρόκειται για ζωντανούς μικροοργανισμούς. Οι παρενέργειές που μπορεί να προκαλέσουν, είναι συνήθως ήπιες. Πολύ σπάνια μπορεί να είναι σοβαρές, ιδιαίτερα σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.
Υπάρχουν μάλιστα και έρευνες πρόσφατες που μελετούν την πιθανότητα τα προβιοτικά του εντέρου να έχουν σχέση και με τη καλή κατάσταση του δέρματος μέσω μηνυμάτων που ανταλλάσσουν αυτά τα δύο. (http://www.nutraingredients.com/Research/Probiotics-may-send-signals-from-gut-to-skin )

Συνεχίζεται

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ενεργειακή εναρμόνιση-coherence- (1)

Γεια σας φίλοι μου
Για την ενεργειακή εναρμόνιση του οργανισμού μας, σας έχω μιλήσει αρκετές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα (Ολιστική Ιατρική 5,6). Ακόμη και ανάμεσα σε κουβέντες για κηπουρική, έχω αναφερθεί σε αυτή. Ο λόγος είναι πως αποτελεί αυτή η εναρμόνιση ( ή κατ’ άλλους «συμφωνία, συνοχή, coherence») τη βάση της καλής λειτουργίας ολόκληρου του σώματός μας για την αποφυγή ασθενειών. Και όσο και αν φαίνεται στα πιο τεχνοκρατικά μυαλά απίθανο, αυτή η εναρμόνιση ή συμφωνία οδηγεί και σε καλύτερη και ευκολότερη ζωή. Τους λόγους σας τους έχω εξηγήσει αναλυτικά στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες, Εκδ. Αρχέτυπο 2010) και δεν θα σας κουράσω ξανά με τα ίδια, άλλωστε υπάρχει στο βιβλίο πλούσια βιβλιογραφία και μπορεί όποιος θέλει να ανατρέξει σε αυτή για να ενημερωθεί και να ψάξει τα θέματα αυτά περισσότερο.
Σήμερα θέλω να σας ενημερώσω για μία νέα έρευνα που έκανε επάνω στο θέμα αυτό το Ινστιτούτο HeartMath της Αμερικής. Το Ινστιτούτο αυτό ασχολείται εδώ και χρόνια, όπως σας έχω ξαναπεί, με έρευνες στον τομέα αυτό και έχει δημιουργήσει μικρά, εύχρηστα και φθηνά μηχανήματα, με τα οποία μπορεί να βοηθηθεί να τα καταφέρει να εναρμονίσει τη λειτουργία της καρδιάς του, όποιος το επιθυμεί, ή και ολόκληρου του οργανισμού του. Αντί δηλαδή να περιμένει να βιώσει κανείς τα αποτελέσματα των μεθόδων χαλάρωσης, ύπνωσης και οραματισμών που σας δίνω και εγώ σε αυτό εδώ το μπλοκ και στα βιβλία μου, μπορεί να αγοράσει από αυτούς ένα μικρό μηχανάκι που δείχνει το βαθμό εναρμόνισής του, όποτε θελήσει να τον ελέγξει. Κάτι σαν biofeedback δηλαδή. Αυτά για όσους επιθυμούν να ελέγχουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, αλλά και για τους …. άπιστους Θωμάδες. Για τα τεχνοκρατικά μυαλά δηλαδή που αμφισβητούν αυτά που αιώνες τώρα γνωρίζουν και εφαρμόζουν οι σοφοί όλων των θρησκειών.
Δείτε π.χ. στην εικόνα πώς καταγράφεται στο μηχάνημα η διακύμανση των εναλλαγών του ρυθμού της καρδιάς όταν το άτομο δεν είναι εναρμονισμένο (αριστερά) και πώς όταν αυτό είναι εναρμονισμένο (δεξιά). Βλέπετε πώς ομαλοποιείται η εναλλαγή του ρυθμού, όταν κάποιος παύει να έχει άγχος και νοιώθει εκτίμηση ή ευγνωμοσύνη (θετικό συναίσθημα)!; Το ίδιο όπως καταλαβαίνετε συμβαίνει και σε όλες τις άλλες λειτουργίες του οργανισμού μας.
Το Ινστιτούτο αυτό λοιπόν ανακοίνωσε πρόσφατα μία νέα του έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου/Αυγούστου 2010, του περιοδικού Alternative Therapies in Health and Medicine με τον τίτλο Achieving Collective Coherence: Group Effects on Heart Rate Variability Coherence and Heart Rhythm Synchronization.
Στη έρευνα την οποία διεξήγαγε ο Steven M. Morris, PhD, εθελοντές εκπαιδεύτηκαν στην εναρμόνιση, με τις μεθόδους του Ινστιτούτου HeratMath, και στη συνέχεια τρία από αυτά τα εκπαιδευμένα άτομα τοποθετήθηκαν κοντά σε ένα μη εκπαιδευμένο άτομο για να ελέγξουν οι ερευνητές αν οι τρεις εναρμονισμένοι εθελοντές μπορούσαν συλλογικά να επηρεάσουν τον βαθμό εναρμόνισης του μη εκπαιδευμένου και εναρμονισμένου ατόμου.
Ο Morris διαπίστωσε πως περίπου στις μισές από τις περιπτώσεις, η εναρμόνιση της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού (ΜΚΡ) των μη εκπαιδευμένων εθελοντών ήταν καλύτερη από την αρχική τους και ήταν αυτή τόσο καλύτερη όσο μεγαλύτερη προσπάθεια έκαναν όλοι οι συμμετέχοντες στην ομάδα να εναρμονιστούν.
Ο ερευνητής συμπέρανε πως όσο πιο καλή ενεργειακή εναρμόνιση είχαν οι συμμετέχοντες τόσο μεγαλύτερη επίδραση είχαν στην εναρμόνιση του καρδιακού ρυθμού των μη εκπαιδευμένων εθελοντών. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν πως ένα εναρμονισμένο ενεργειακό πεδίο μπορεί να δημιουργηθεί ή να επαυξηθεί σε δύναμη από τη πρόθεση και την προσπάθεια μικρών ομάδων ατόμων που έχουν εκπαιδευτεί να στέλνουν αυτήν την εναρμονισμένη τους πρόθεση σε κάποιο άτομο στόχο, λέει ο ερευνητής. Και συμπληρώνει, πως το ενεργειακό αυτό πεδίο ήταν ακόμη πιο εναρμονισμένο όσο πιο μεγάλη άνεση (οικιότητα) υπήρχε ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Η ένδειξη αυτή του συγχρονισμού του καρδιακού ρυθμού των συμμετεχόντων υποστηρίζει την πιθανότητα της βιοεπικοινωνίας καρδιάς- με- καρδιά, υποστηρίζει ο Morris.
Δεν θα προσθέσω τίποτα άλλο για να μην χαλάσω την μαγεία αυτής της τελευταίας πρότασης. Σας αφήνω απλά να την σκεφθείτε…..

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Χειμώνας (3)

Γεια σας φίλοι μου

Το δενδρύλλιο με το άγνωστο σε μένα όνομα, που έχω φυτέψει πίσω από την μαόνια μου (που σας έδειξα σε προηγούμενη κουβέντα μας), εκείνο με τα μεγάλα φύλλα που θυμίζει τροπικό φυτό, άνθισε αυτές τις ημέρες και σας το φωτογράφισα. Δεν είναι καταπληκτικό;
Δείτε πώς γεμίζει πρώτα λευκωπά κομπάκια σε τσαμπιά και στη συνέχεια αυτά τα κομπάκια ανοίγουν σε μικρές μπάλες που αποτελούνται από μικροσκοπικά λευκά ανθάκια (κάντε κλικ επάνω στις φωτογραφίες αν θέλετε να τις δείτε μεγαλύτερες).
Είναι ένα πολύ όμορφο φυτό που πολλαπλασιάζεται μόνο του όπου τοποθετηθεί. Γεμίζει γύρω του μικρά καινούργια φυτά. Στη συνέχεια ξεριζώνει κανείς τα μικρά φυτά με προσοχή και τα φυτεύει όπου αλλού επιθυμεί το φθινόπωρο συνήθως που οι βροχές ευνοούν τη ριζοβολία.
Εκτός από την ομορφιά που αυτή την εποχή προσθέτει στον κήπο, είναι πολύ ωραίο και σε ανθοδέσμη συνδυασμένο με λίγα κλαριά κυδωνίαστρου με κόκκινα μπαλάκια και λίγο κισσό πανασέ. Είναι ένας ιδανικός συνδυασμός ανθοδέσμης είτε για στόλισμα του δικού μας σπιτιού είτε για δώρο σε κάποιους φίλους, ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές ημέρες. Δείτε αυτή που έφτιαξα εγώ χθες για να στολίσει την είσοδο του σπιτιού μου και πέστε μου αν συμφωνείτε.

Θέλω σήμερα όμως να απαντήσω και σε μερικούς φίλους ή φίλες που ρωτούν συχνά, πότε κλαδεύουμε τα φυτά μας. Λοιπόν φίλοι μου, τα πολυετή φυτά, αυτά που χαλάνε και σαπίζουν τα φύλλα τους με το τέλος του καλοκαιριού, αλλά παραμένουν στη γη τα ριζώματά τους και ξανανθίζουν την επόμενη χρονιά, τα κόβουμε μέχρι το έδαφος όταν χαλάσουν τελείως τα φύλλα τους, προς το τέλος του καλοκαιριού δηλαδή. Τους θάμνους που ανθίζουν την άνοιξη, (όπως η φωτίνια που με ρωτάτε συχνά) καθώς και τα οπωροφόρα δέντρα, τα κλαδεύουμε όλα προς το τέλος του χειμώνα (τον Φεβρουάριο). Τη ίδια εποχή λιπαίνουμε κιόλας τα φυτά μας για να είναι έτοιμα και δυνατά να πετάξουν τα καινούργια τους κλαδιά και να ανθίσουν, μόλις μπει η άνοιξη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούμε άφοβα να κλαδεύουμε ξανά τους θάμνους μας για να διατηρηθούν στο σχήμα και το μέγεθος που εμείς επιθυμούμε.  Οσο για τα οπωροφόρα σε παλαιότερη κουβέντα μας σας έχω δείξει αναλυτικά πότε και πώς πρέπει να τα κλαδεύουμε ξανά, για καλύτερη καρποφορία. Μπορείτε να ξαναδείτε το άρθρο κάνοντας κλικ εδώ.  
Με αγάπη

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (11)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ... 



Όταν φτάνετε στο τέλος του σχοινιού σας, κάντε ένα κόμπο και κρεμαστείτε από αυτόν.



~Φραγκλίνος Ρούσβελτ~

Από το βιβλίο "The Best Way Out is Always Through"
του BJ Gallagher

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Χαλάρωση (26)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ ..... ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ

Γεια σας φίλοι μου
Η σημερινή μου πρόταση γαι χαλάρωση είναι πάλι με τη συνοδεία της μουσικής ενός πιάνου. Εύχομαι να σας αρέσει.
Enjoy....