Σελίδες

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/γλυκά (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω μία πολύ υγιεινή συνταγή για γλυκό, που μου έμαθε η φίλη που με φιλοξένησε πριν λιγες ημέρες στο Πήλιο. Είναι ένα είδος κολοκυθόπιτας χωρίς φύλλο. Πανεύκολο γλυκό και πολύ υγιεινό, τόσο χάρη στην κολοκύθα που περιέχει όσο και στο σουσάμι. Για το σουσάμι και τα ω3 λιπαρά οξέα που αυτό περιέχει σας έχω ήδη μιλήσει στις σελίδες της υγιεινής διατροφής. Όσο για την κολοκύθα που είναι συγγενικό φυτό με το πεπόνι και το αγγούρι, είναι τροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, κάλλιο, μαγγάνιο, φυλικό οξύ καθώς και σε ω3 λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης και  ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και χαλκό.
Αναφέρεται πως η κολοκύθα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθάει επίσης την υπερτροφία του προστάτη. (η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στον κήπο της φίλης που με φιλοξένησε). 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
 Κολοκυθόπιτα
1 κιλό κολοκύθι τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
1 ποτ. νερού λάδι                                  
1 ποτ. νερού πορτοκάλι (χυμό)
1 κ. γλ. κανέλα
1 κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη
1 ποτ. νερού ζάχαρη καστανή (όχι γεμάτο)
2 ποτ. νερού αλεύρι ολικής άλεσης (κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κ. γλ. σόδα και 1 κ.γλ. μπέκιν πάουντερ (ανακατεμένα στο αλεύρι)
1 χούφτα σταφίδες που τις έχουμε αφήσει από το βράδυ να φουσκώσουν σε μίγμα από ούζο και κονιάκ
Αρκετό σουσάμι για το πασπάλισμα

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί μας, και το πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι, να σκεπαστεί ο πάτος του ταψιού. Από πάνω στρώνουμε το μίγμα των υλικών μας, αφού πρώτα τα έχουμε όλα ανακατέψει καλά μέσα σε ένα δοχείο. Τελειώνουμε πασπαλίζοντας το γλυκό μας και πάλι με σουσάμι ώστε να καλυφθεί καλά η επιφάνειά του. Ψήνουμε το γλυκό στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.
Καλή σας επιτυχία


*αν θέλετε μπορείτε κατά την άποψή μου να προσθέσετε και μία χούφτα χοντροκομμένα καρύδια στο μίγμα σας, θα γίνει το γλυκό σας έτσι ακόμη πιο νόστιμο και ωφέλιμο. 

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (7)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....




"Δεν ξέρουμε ποιοί είμαστε μέχρι να διαπιστώσουμε τι μπορούμε να κάνουμε"




~Martha Grimes


Από το βιβλίο «Oh Thank Goodness It’s Not Just Me»
των Lisa Hammond και  BJ Gallagher

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (12)

Γεια σας φίλοι μου
Είναι σε όλους μας γνωστό πως βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από ακτινοβολίες που είναι καρκινογόνες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ή οι διάφορες ιατρικές ακτινολογικές εξετάσεις. Και ενώ οι γιατροί πίστευαν πως αυτός ο κίνδυνος λιγόστευε με την ηλικία, νέες έρευνες αποδεικνύουν πως αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζαμε έως τώρα, αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του το περιοδικό Time.
Σε μία μελέτη που έγινε αναλύοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης καρκίνου μεταξύ των ατόμων που επέζησαν από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία το 1940, οι ερευνητές με επικεφαλής τον David Brenner από το τμήμα Ακτινολογικής Έρευνας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Columbia διαπίστωσαν πως στη μέση ηλικία ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς καρκίνο εξ αιτίας ακτινοβολίας είναι διπλάσιος απ ότι είχαν δείξει προηγούμενες έρευνες.
Παλαιότερα πίστευαν πως η ακτινοβολία επηρεάζει τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται ταχέως, πράγμα που συμβαίνει στα παιδιά και πως αυτό κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα σε καρκίνους που δημιουργούνται από γονιδιακές αλλαγές που οφείλονται σε ακτινοβολίες.
Πρόσφατα όμως ερευνητές του καρκίνου διαπίστωσαν πως η ανάπτυξη όγκων μπορεί να γίνει και από κύτταρα που βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο, κύτταρα δηλαδή που είναι έτοιμα να πολλαπλασιασθούν ανώμαλα, ακόμη και με το πιο μικρό ερέθισμα, όπως οι ακτίνες Χ. Και με την ηλικία είναι γνωστό πως αυτά τα κύτταρα αυξάνουν.
Οι πιο πάνω ερευνητές λοιπόν, βρήκαν πως η ακτινοβολία μπορεί να είναι σημαντικός καρκινογόνος παράγοντας για την μέση ηλικία και το εύρημα, όπως καταλαβαίνετε έχει μεγάλη σημασία, γιατί εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τους γιατρούς στις μέρες μας. Όπως λένε οι ερευνητές ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου από την ακτινοβολία βρέθηκε πως είναι διπλάσιος απ ότι παλαιότερα πίστευαν στην ηλικία των 50 ετών και γιαυτό εξετάσεις που εκθέτουν τον ασθενή σε αυτόν τον κίνδυνο (αξονικές τομογραφίες, μαστογραφίες κ.λ.π.) καλό θα είναι να επανεξετασθούν ως προς το όφελος που προσφέρουν στον κόσμο σε σχέση με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Καλό θα είναι αυτό να το έχουν κατά νου και οι ογκολόγοι συνάδελφοι, οι οποίοι συστήνουν πολύ συχνούς ελέγχους με αξονικές τομογραφίες στους καρκινοπαθείς ασθενείς που παρακολουθούν, παρ ότι η πορεία της κατάστασης των ασθενών μπορεί να εκτιμηθεί και με απλούστερες εξετάσεις. Δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου είδους καρκίνου σε ασθενείς που θεραπεύθηκαν με επιτυχία από τον πρώτο τους καρκίνο, πράγμα που βλέπουμε όλο και πιο συχνά στην εποχή μας.
Με αγάπη

Πηγή:

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (4)

Γεια σας φίλοι μου
Οι πολλές βροχές της Κέρκυρας και ο μαλακός καιρός, έχουν κάνει τους κήπους να θυμίζουν άνοιξη και πάλι. Τα τριαντάφυλλα στον δικό μου, ανθίζουν και λαμπυρίζουν στολισμένα με τις στάλες της βροχής κάτω από τον ήλιο που παίζει συνεχώς κρυφτό με τα σύννεφα.
Πιο κάτω οι κίτρινες μαργαρίτες βρίσκονται και πάλι στις δόξες τους, ενώ ένα είδος καλαμιού που δυστυχώς δεν ξέρω το όνομά του, (μία καλή ηλικιωμένη φίλη που δεν ζει πια μου είχε δώσει πριν χρόνια μία ριζούλα), έχει ανθίσει και γεμίζει τον κήπο με ένα λεπτό άρωμα που θυμίζει λίγο από υάκινθο και λίγο από γιασεμί. Μήπως κανείς σας ξέρει πώς λέγεται; (φωτ. κάτω δεξιά). Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με κομμάτι από βλαστό και λίγη ρίζα. Γεμίζει δε το μέρος που θα το φυτέψετε γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα. Θέλει ήλιο αλλά όχι απαραίτητα πολύ. Μπορώ ευχαρίστως να δώσω σε όποιον ή όποια μου ζητήσει κομμάτι του για να φυτέψει.
Στον λαχανόκηπο τώρα, μαζεύω ακόμη κολοκύθια, πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ έσπειρα ρόκα, σπανάκι, μαρούλια και φύτεψα κρεμμυδάκια.
Από μια βόλτα μου στο Πήλιο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο γύρισα γεμάτη σπόρους και μικρά φυτά από μια φίλη με την ίδια τρέλα για τον κήπο με μένα, που με φιλοξένησε. Θα σας τα δείξω στην επόμενη κουβέντα μας γιατί με την συνεχή βροχή χθες και σήμερα, δεν τα κατάφερα να τα φωτογραφήσω. Ελπίζω ο τρελός καιρός της Κέρκυρας να μου δώσει την ευκαιρία να τα φυτέψω και να μην μου σαπίσουν. Θα σας πω σύντομα τις εντυπώσεις μου από το ταξίδι και θα σας δείξω φωτογραφίες, στην σελίδα «τα ταξίδια μου».
Με αγάπη

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (3)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (3η συνέχεια, τελευταία)
Γεια σας φίλοι μου
Θα ολοκληρώσουμε σήμερα την κουβέντα μας για τις  αρθρίτιδες με όσα ερευνητικά έχουν αποδειχθεί πως βοηθούν, από πλευράς διατροφής και σκευασμάτων, εκτός από τις γνωστές σε όλους κλασικές θεραπείες με αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη που δημιουργούν δυστυχώς πρόσθετα προβλήματα στον οργανισμό.
Από τα πολλά λοιπόν σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν για την ανακούφιση της αρθρίτιδας φαίνεται πως λίγα είναι αυτά που κάποιες σοβαρές έρευνες έχουν αποδείξει σχετική τους ωφέλεια. Και λέω «σχετική» γιατί δεν είναι αρκετές οι ερευνητικές εργασίες ούτε μεγάλος ο αριθμός των μελετημένων σθενών, ώστε να μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πως τα αποτελέσματα είναι θετικά. Τα σκευάσματα αυτά λοιπόν είναι:
1. Χονδροϊτίνη (chondroitine)
2. Γλυκοζαμίνη (glucosamine)
Τα πιο πάνω πουλιούνται και μεμονωμένα και σε συνδυασμό, αλλά δεν έχει αποδειχθεί πως ο συνδυασμός τους είναι σημαντικά αποτελεσματικότερος από την μεμονωμένη χρήση τους.
3. Βρομιλίνη (bromelain)
Η ουσία αυτή έχει βρεθεί στον ανανά και υπάρχει εργασία που έχει δείξει αποτελέσματα όμοια με αυτά των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
4. ASU (avocado-soybean unsaponifiable).
Υπάρχουν εργασίες που έχουν δείξει αποτελέσματα από αυτό το σκεύασμα που περιέχει λάδι από αβοκάντο και φασόλια σόγιας.
5. GLA. (Gamma linolenic acid) 
Αυτό είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να φτιάξει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ω-6 λιπαρά οξέα που προάγουν την φλεγμονή. Βρίσκεται στα σκευάσματα «evening primrose oil», «black currant oil», και «borage oil».
Υπάρχουν εργασίες που αναφέρουν πως σκευάσματα σαν τα πιο πάνω ανακουφίζουν σημαντικά τον πόνο της αρθρίτιδας.
Ως προς τη διατροφή τώρα, παρ ότι έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορες δίαιτες που ελαττώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή στις αρθρίτιδες, τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως αληθεύει. Μία επομένως σωστή υγιεινή διατροφή, σαν αυτή που πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα έχουμε αναφέρει, είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβουλέψει κανείς κάποιον που υποφέρει από αρθρίτιδα να ακολουθήσει, γιατί έτσι δεν θα έχει και περιττό βάρος που επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
Από πλευράς βιταμινών, είναι απαραίτητη η ικανοποιητική πρόσληψη βιταμίνης C και D. Αλλά ενώ η πρώτη ως υδατοδιαλυτή βιταμίνη δεν αθροίζεται στον οργανισμό και γιαυτό μπορεί να την πάρει κανείς χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη, η δεύτερη είναι σωστό να παίρνεται μόνον αφού μετρήσει κανείς τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής στο αίμα του και βεβαιωθεί πως είναι χαμηλά.
Η προσθήκη επίσης στην υγιεινή διατροφή πιπερόριζας (ginger) και κουρκουμά (tumeric) μπορεί να βοηθήσει όπως φαίνεται από έρευνες στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας.
Για αυτές τις δύο ρίζες με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες θα μιλήσουμε όμως σύντομα στη σελίδα της υγιεινής διατροφής.
Με αγάπη



               http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=21644

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (6)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....


"Η επιτυχία της αγάπης βρίσκεται στην αγάπη και όχι στο αποτέλεσμα της αγάπης. Και βέβαια είναι φυσικό στην αγάπη να θέλει κανείς το καλύτερο γι αυτόν που αγαπά, αλλά είτε γίνει αυτό είτε όχι, δεν αλλάζει την αξία αυτού που έχουμε κάνει".



-Μητέρα Τερέζα-




Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (4)


ΑΣ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ .....


Γεια σας φίλοι μου
Eλπίζω να γελάσετε όσο και εγώ, με το μικρό αυτό βίντεο που ένας αγαπητός φίλος μου έστειλε.
Enjoy....

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (5)

ΟΞΙΝΕΣ  ΚΑΙ  ΑΛΚΑΛΙΚΕΣ  ΤΡΟΦΕΣ
Γεια σας φίλοι μου
Για το θέμα της οξύτητας και της αλκαλικότητας του οργανισμού μας και το ρόλο που παίζει η διατροφή σε αυτό, σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα, επ’ ευκαιρία ενός γράμματος που πήρα από κάποιον αναγνώστη της ιστοσελίδας.
Εύκολα μπορεί κανείς να μετρήσει πόσο αλκαλικό ή όξινο είναι το περιβάλλον στον οργανισμό του, με ειδικά χαρτάκια που μετρούν το pΗ, που πουλιούνται στα φαρμακεία. Το pΗ (προφέρεται πε-χα) είναι δείκτης των ιόντων υδρογόνου που περιέχονται σε ένα υδατικό διάλυμα. Συγκεκριμένα, είναι ο αρνητικός λογάριθμος του αριθμού των ιόντων υδρογόνου του διαλύματος. Με τα χαρτάκια αυτά λοιπόν μπορούμε να μετρήσουμε το pH στο σάλιο ή τα ούρα μας. Οι τιμές αυτές διαφέρουν από τις φυσιολογικές τιμές του pH του αίματός μας, η μέτρηση του οποίου γίνεται με ειδικά μηχανήματα. Έτσι ενώ το φυσιολογικό pH του αίματός μας είναι ελαφρά αλκαλικό (7,3 – 7,4) και τιμές κάτω από αυτές δείχνουν πως το περιβάλλον στο σώμα μας είναι όξινο, στο σάλιο μας το ph θεωρείται φυσιολογικό μέχρι και την τιμή 6,8. Μέτρηση γύρω στο 6,5 δείχνει σχετική οξύτητα ενώ πολύ σοβαρή οξύτητα δείχνουν οι τιμές κάτω από 4,5.
Το όξινο περιβάλλον του οργανισμού μας σχετίζεται με τον καρκίνο γιατί τα καρκινικά κύτταρα δεν αντέχουν σε αλκαλικό παριβάλλον, αλλά και με τις καρδιοπάθειες, την οστεοπόρωση, τις αρθρίτιδες, ακόμη και τις πέτρες νεφρών και χοληδόχου κύστης. Γιατί το σώμα προκειμένου να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα το pΗ του, μετακινεί αφαιρώντας ή αποθέτοντας μέταλλα σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως τα κόκαλα, τους μαλακούς ιστούς, τα υγρά του σώματος και το σάλιο, και δημιουργούνται έτσι διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας.
Οξύτητα στον οργανισμό μας προκαλούν διάφορες ασθένειες. Εκτός όμως από αυτές, σημαντικό ρόλο στην οξύτητα ή την αλκαλικότητα του οργανισμού παίζει και η διατροφή μας. Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος είναι μία από τις αιτίες δημιουργίας όξινου περιβάλλοντος στο σώμα μας, ενώ βελτίωση της οξύτητας του οργανισμού μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή ζάχαρης και γενικά γλυκαντικών ουσιών και την κατανάλωση λεμονιού και μηλόξυδου (οργανικού, που παράγεται από μήλα που μένουν και σαπίζουν σε ξύλινα βαρέλια). Τέτοια μηλόξυδα μπορεί να βρει κανείς σε καταστήματα που πουλούν βιολογικά προϊόντα. Τα κοινά μηλόξυδα προέρχονται από απόσταξη και δεν περιέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως το λεμόνι και το μηλόξυδο, αν και όξινες τροφές δημιουργούν αλκαλικό pH στον οργανισμό, βοηθούν δηλαδή την αλκαλοποίησή του.
Σε γενικές γραμμές τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς και οι αναποφλοίωτοι σπόροι θεωρούνται αλκαλικές τροφές ενώ το κρέας, τα γαλακτοκομικά, οι γλυκαντικές ουσίες, τα αναψυκτικά, η μπύρα, τα σπορέλαια, όπως και το λευκό αλεύρι, θεωρούνται όξινες τροφές και πρέπει να αποφεύγονται.
Δεν χρειάζεται όπως βλέπετε να κάνετε κάτι το ιδιαίτερο ή να σας γίνει εμμονή η αναζήτηση αλκαλικών τροφών. Η υγιεινή διατροφή στο σύνολό της είναι αυτό που λέει και το όνομά της. Είναι υγιεινή, προστατεύει δηλαδή την υγεία μας με κάθε τρόπο. Επομένως μας προστατεύει και από την οξύτητα του σώματος που είναι παράγοντας προδιάθεσης σε νοσήματα.
Λιγοστέψτε λοιπόν την κατανάλωση κρέατος σε όλες τις μορφές του, φάτε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς και ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση ανάλατους), αποφύγετε τη ζάχαρη και τα προϊόντα που την περιέχουν και προτιμήστε το αναποφλοίωτο ρύζι καθώς και τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης.  χωρίς όμως να φτάνετε σε υπερβολές που θα σας καταπιέζουν ψυχολογικά και θα λειτουργούν επάνω σας σαν στρες, δημιουργώντας και πάλι στο σώμα σας ανεπιθύμητες αντιδράσεις. 
Μη ξεχνάτε το "παν μέτρον άριστον"...... 
Με αγάπη

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Χαλάρωση (23)

ΚΑΙ  ΤΩΡΑ  ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας φίλοι μου
Μια πολύ όμορφη μουσική σας χαρίζω σήμερα, για χαλάρωση, που θα σας φτιάξει και το κέφι συγχρόνως, αν δεν είσαστε σε πολύ καλή διάθεση. Εγώ την απόλαυσα. Ελπίζω και εσείς.....
Με αγάπη

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (2)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (2η συνέχεια)

Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζοντας σήμερα την κουβέντα μας για τις αρθρίτιδες, θα σας παρουσιάσω τις συμβουλές που πρόσφατα ανακοίνωσε για το θέμα αυτό το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι συμβουλές αυτές λοιπόν είναι:
1. Αυξήστε το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων. Αυτές οι ασκήσεις έχουν σκοπό την αύξηση της κινητικότητας και της ευελιξίας των αρθρώσεων. Για να αυξήσετε το εύρος της κίνησης της άρθρωσής σας, ανοιγοκλείστε την άρθρωση όσο μπορείτε και στη συνέχεια προσπαθήστε να αυξήσετε το εύρος αυτής της κίνησης, λίγο περισσότερο ακόμη. Αυτό μπορείτε να το κάνετε οποτεδήποτε, ακόμη και αν η άρθρωσή σας είναι πρησμένη και πονάει, αρκεί να το κάνετε μαλακά.

2. Δυναμώστε τους μυς σας. Αυτές οι ασκήσεις χρησιμοποιούν αντίσταση για να δυναμώσουν τους μυς που στηρίζουν την άρθρωση που πάσχει. Οι δυναμωμένοι μύες υποστηρίζουν καλύτερα μία άρθρωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το βάρος του ίδιου του σώματός σας σαν αντίσταση.
π.x. Καθίστε σε μία καρέκλα. Τώρα προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς την βοήθεια των χεριών σας. Αυτά χρησιμοποιείστε τα μόνον για ισορροπία. Προσπαθήστε να στηρίζεστε μόνον στους μυς των μηρών σας, για να τους δυναμώσετε. Σταθείτε για λίγο όρθιοι και μετά ξανακαθίστε, χρησιμοποιώντας πάλι μόνον τους μηρούς σας. Αυτή η απλή άσκηση θα βοηθήσει τα γόνατά σας, δυναμώνοντας τους μυς των μηρών σας. Έχει αποδειχθεί ερευνητικά πως η ενδυνάμωση των μυών των μηρών είναι εξ ίσου αποτελεσματική με αεροβική γυμναστική και με τα αποτελέσματα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην ελάττωση του πόνου και της δυσκαμψίας. Μόνον αποφύγετε να κάνετε αυτήν την άσκηση όταν η αρθρίτιδά σας είναι σε έξαρση.

3. Βελτιώστε την αντοχή των αρθρώσεων. Αεροβικές ασκήσεις, όπως περπάτημα, κολύμπι και ποδήλατο βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων σας, πράγμα που αυξάνει την αντοχή και γενικότερα την υγεία σας. Φροντίστε να διαλέγετε δραστηριότητες που θα έχουν μικρές επιπτώσεις στις αρθρώσεις σας και αποφύγετε δραστηριότητες που τις καταπονούν, όπως το τζόκιν. Αν όμως έχετε έξαρση των συμπτωμάτων σας, περιμένετε αυτά να υποχωρήσουν πριν αρχίσετε τις ασκήσεις αυτές βελτίωσης της αντοχής σας.

Συνεχίζεται….


Πηγή: www.health.harvard.edu/healthbeat (April 21 2009)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (11)

 
Γεια σας φίλοι μου
Ένα πολύ καλό νέο που αφορά την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αναφέρθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Time. Το ευχάριστο νέο ανακοινώθηκε από ερευνητές, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο. Επιστήμονες της βιοτεχνολογικής εταιρείας Chronix Biomedical παρουσίασαν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για ένα τεστ που μπορεί να διαγνώσει πολύ έγκαιρα στο αίμα αρχικά στάδια καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Το τεστ στηρίζεται στην ιδέα πως τα κύτταρα των όγκων συνεχώς πολλαπλασιάζονται και νεκρώνονται. Το τεστ λοιπόν αυτό μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη τμημάτων του DNA αυτών των νεκρωμένων καρκινικών κυττάρων στο αίμα. Η ευαισθησία της δοκιμασίας είναι 92% για τους δύο πιο πάνω αναφερθέντες καρκίνους και καθώς ο γενετικός κώδικας είναι μοναδικός για κάθε είδος καρκίνου η ειδικότητα της δοκιμασίας (τεστ) φτάνει το 100%. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας διαγνωστικής μεθόδου που στηρίζεται σε μία εξάταση αίματος. Τα οφέλη δεν είναι μόνον για την έγκαιρη αρχική διάγνωση αλλά και για την παρακολούθηση μετά από επιτυχή θεραπεία.
Προς το παρόν η εταιρεία Chronix έχει δοκιμάσει το τεστ αυτό σε καρκινικούς ιστούς από μαστό και προστάτη. Τώρα ετοιμάζεται μελέτη για την επιβεβαίωση της αξίας του τεστ και στο αίμα πραγματικών καρινοπαθών ασθενών. Ο Dr Howard Umovitz, υπεύθυνος της έρευνας είναι πάντως πολύ αισιόδοξος….

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (5)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....


"Το κλειδί για την επιτυχία μας στη ζωή είναι το να καταλάβουμε ότι ελέγχουμε τη μοίρα μας. Για να το θέσω πιο απλά, όταν αποφασίσουμε πώς θέλουμε να είναι η ζωή μας, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη και να προχωρήσουμε εμπρός".


-Mac Anderson-




Από το βιβλίο "Charging the Human Battery"

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Άσκηση (18)

ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ
Γεια σας φίλοι μου
Ας ξυπνήσουμε λίγο το κορμί μας με αυτές τις πολύ εύκολες ασκήσεις που μαζί με τη μουσική σε ρυθμό μάμπο, μας κάνουν να νοιώθουμε πως χορεύουμε με κέφι.
Σηκωθείτε από τις πολυθρόνες και κουνείστε τους μυς σας. Πόσοι άραγε από εσάς δοκιμάζετε να ασκηθείτε με αυτά τα εύκολα βίντεο που κατά καιρούς σας δίνω; Δεν μου έχετε στείλει κανένα μήνυμα επάνω σε αυτό το θέμα.
Εγώ σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα προσπαθώ να σας μυήσω και στους πέντε τρόπους αντιμετώπισης του στρες. Την σωστή διατροφή, την άσκηση, την χαλάρωση ή /και την ενεργειακή εναρμόνιση, την διαχείριση των συναισθημάτων σας και το γέλιο. Δεν ξέρω σε τι βαθμό το έχω επιτύχει με κάποιους από εσάς, θα συνεχίσω όμως να προσπαθώ να σας πείσω, γιατί αυτός είναι κατά την άποψή μου ο πιο σωστός τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε την υγεία σας και την ζωή σας γενικότερα. Θα ήθελα πολύ ένα σχόλιό σας επάνω σε αυτό το θέμα....

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (4)

Γεια σας φίλοι μου
Μία πολύ εύκολη, νόστιμη και υγιεινή βραστή σαλάτα, σας προτείνω σήμερα.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Φασολάκια και πατάτες με κουκουνάρια
Βράζουμε πατάτες κομμένες σε κομμάτια και φασολάκια (να μην παραβράσουν) και τα σουρώνουμε.
Τα ανακατεύουμε όσο είναι ακόμη ζεστά, με σάλτσα φτιαγμένη με:
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι πρόβιο κατσικίσιο με 4% λιπαρά, 1 κ.γ. φουσκωτό, μουστάρδα μέτρια σε γεύση, 1 σκ. λιωμένο σκόρδο. 1 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό, μία πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι.
Όταν κρυώσουν προσθέτουμε στο μίγμα ντοματίνια (προεραιτικά) κομμένα στη μέση και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και κουκουνάρια (κατά προτίμηση καβουρδισμένα)

Η πιο πάνω σαλάτα συνοδεύει πολύ ωραία σολομό ψητό ή μαγειρεμένο στον ατμό.

* Γα να καβουρδίσουμε τα κουκουνάρια αρκεί να τα βάλουμε σε μία λαδόκολλα και να τα ψήσουμε για λίγο κάτω από το γκριλ της κουζίνας, ανακατεύοντάς τα μερικές φορές. Τα φυλάμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο για πολύ καιρό. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με αμύγδαλα. Αυτά τα τελευταία τα ψήνουμε με το φλούδι τους και στη συνέχεια τα σπάζουμε στο μούλτι και τα φυλάμε στο ψυγείο και αυτά, μέσα σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Τα έχουμε πάντα έτσι έτοιμα για χρήση.
Βέβαια καβουρδίζοντας τους σπόρους αυτούς χαλάμε λίγα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα έλαιά τους, γι αυτό όσοι είσαστε αποφασισμένοι να τρώτε απολύτως υγιεινά θα αποφύγετε να τους καβουρδίσετε, αν και το καβούρδισμα τους κάνει πολύ πιο νόστιμους και αρωματικούς για τις σαλάτες. Στις φρουτοσαλάτες αντίθετα ταιριάζει πολύ η γεύση των ωμών κουκουναρόσπορων.
Με αγάπη

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (1)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για τις αρθρίτιδες αποφάσισα να μιλήσουμε σήμερα, γιατί είναι αυτές ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς, ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Στην Ιατρική, οι λέξεις που τελειώνουν σε –ίτις (ή –ίτιδα στην δημοτική), δηλώνουν φλεγμονή (αμυγδαλίτις ή αμυγδαλίτιδα, εκκολπωματίτις ή εκκολπωματίτιδα, ωτίτις ή ωτίτιδα κ.λ.π.). Η φλεγμονή τώρα, χαρακτηρίζεται από τέσσερα φυσικά σημεία: οίδημα (πρήξιμο), θερμότητα, ερυθρότητα και πόνο. Όταν λοιπόν μιλάμε για αρθρίτιδα, εννοούμε πως κάποια άρθρωσή μας πονάει, είναι πρησμένη, κόκκινη και ζεστή.
Οι πιο πολλοί πιστεύουν πως ανεξάρτητα από την αιτία της αρθρίτιδας, πρέπει να ξεκουράζουν την άρθρωση που τους πονάει και αυτό είναι λάθος. Γι αυτό αποφάσισα να μιλήσουμε σήμερα για το θέμα αυτό, όχι για να σας κάνω ιατρική ανάλυση των αιτίων της αρθρίτιδας, που είναι ένα θέμα καθαρά ιατρικό.
Πρόσφατη, σχετικά, λοιπόν ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (21 Απριλίου 2009), λέει πως αντίθετα, ο κόσμος που υποφέρει από αρθρίτιδα εάν δεν ασκείται συστηματικά, πληρώνει το αντίτιμο σε πόνο, κούραση και ακαμψία της άρθρωσης. Η συστηματική άσκηση βοηθάει να διατηρείται η λειτουργικότητα μιας άρθρωσης αλλά και ανακουφίζει από τα πιο πάνω συμπτώματα.
Το 2007, σε μία εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Research and Therapy αναφέρθηκε πως ηλικιωμένες γυναίκες μπορούν να προλάβουν τον πόνο της οστεοαθρίτιδας με το να γυμνάζονται με μέτριας έντασης φυσική άσκηση δύο φορές την εβδομάδα. ( μην ξεχνάτε πως μια τέτοια άσκηση είναι και η κηπουρική!...).
Γιατί ξέρετε η κούραση μπορεί να είναι μέρος της φλεγμονής και των φαρμάκων, οφείλεται όμως και σε μυϊκή αδυναμία και μειωμένη αντοχή. Τα δύο αυτά τελευταία οφείλονται στο ότι οι μυς μένουν σε αδράνεια, όταν δεν χρησιμοποιούμε την άρθρωσή μας. Και όταν ένας μυς δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να χάσει 3% από την λειτουργικότητά του κάθε μέρα και 30% από τη μάζα του κάθε εβδομάδα!!!...
Με έναν καλό φυσιοθεραπευτή λοιπόν πρέπει να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα ασκήσεων. Αυτές που θα βοηθήσουν τη δική σας ή τις δικές σας αρθρώσεις που πάσχουν.
Θα συνεχίσουμε όμως σε επόμενη κουβέντα μας.

Με αγάπη

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω λίγο για την ομάδα λαχανικών που έχει το όνομα «σταυρανθή» ή "ανθοκραμβοειδή". Σε αυτή την ομάδα ανήκουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ρόκα, το σινάπι (μουστάρδα), τα άγρια γογγύλια και κάποια άλλα λαχανικά που δεν συναντάμε στη χώρα μας.
Τα λαχανικά αυτής της ομάδας εκτός από ίνες, περιέχουν επίσης βιταμίνες (Α,Ε, Β, C, φυλικό οξύ), κάλιο, μαγγάνιο και ω3 λιπαρά οξέα.
Η πιο σπουδαία όμως ιδιότητά τους είναι η αντικαρκινική. Τα λαχανικά της ομάδας αυτής έχουν μελετηθεί με πληθώρα ερευνητικών εργασιών και έχει αποδειχθεί πως βοηθούν πολύ στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Ένα με δύο φλιτζάνια από αυτά τα λαχανικά λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνονται οπωσδήποτε ημερησίως από τους καρκινοπαθείς ασθενείς.
Πριν από αρκετά ήδη χρόνια, το 1996 σε τεύχος του περιοδικού Journal of the American Dietetic Association δημοσιεύθηκε μία ανασκόπηση στην οποία διαπιστώθηκε πως το 70% των ερευνών που είχαν γίνει μέχρι τότε για τις δράσεις αυτών των λαχανικών είχε καταλήξει στο ότι τα λαχανικά  αυτά έχουν αντικαρκινική δράση. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες πολλές εργασίες που μελέτησαν και απέδειξαν την αντικαρκινική δράση αυτών των λαχανικών.
Διάφορα από τα συστατικά τους συνδέθηκαν με αυτή την ιδιότητά τους, όπως η σουλφοραφάνη (sulforaphane), η ινδολο 3-καρμπινόλη (indole 3 – carbinol) και η κραμπίνη (crambene). Οι ουσίες αυτές έχει βρεθεί πως προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου, όπως μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, ήπατος, οισοφάγου μήτρας αλλά και από το λέμφωμα.
Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως τα πιο πάνω λαχανικά ελαττώνουν σε σημαντικό βαθμό και το οξειδωτικό στρες (22%) μετά από τρεις μόλις εβδομάδες κατανάλωσης, πράγμα που εκτός από την αντιμετώπιση του καρκίνου βοηθάει και στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης και των καρδιοπαθειών.
Είναι καλό να καταναλώνονται τα σταυρανθή ωμά ή λίγο βρασμένα, κατά προτίμηση στον αχνό, για να μην χάνονται τα πολύτιμα συστατικά τους. Και δεν χρειάζεται να έχει κανείς ατμομάγειρα για να το κάνει αυτό. Ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι είναι αρκετό. Βάζουμε μέσα εκεί τα λαχανικά μας με πολύ λίγο νερό (μισό φλιτζάνι) περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο για να διατηρηθεί ο ατμός και κλείνουμε το καπάκι. Παρακολουθούμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό αν χρειαστεί. Προσέχουμε να βγάλουμε τα λαχανικά μόλις μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν. Τα τρώμε με λίγο λαδολέμονο στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σκόρδο ή μουστάρδα, αν μας αρέσει.
Για τα ωμά τώρα λαχανικά, εκτός από τη ρόκα που μαζί με λίγα φύλλα σιναπιού κάνουν μία πολύ νόστιμη σαλάτα που ταιριάζει πολύ με φλούδες παρμεζάνας ή τριμμένο ροκφόρ*, μπορούμε να καταναλώσουμε και το μπρόκολο και το κουνουπίδι, κομμένα σε μικρά μπουκετάκια, βουτώντας τα σε μία εύκολη και υγιεινή σάλτσα φτιαγμένη με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (κατά προτίμηση πρόβιο-κατσικίσιο), αβοκάντο, σκόρδο, λίγο λάδι και λεμόνι, αλάτι και πιπέρι (όλα μαζί ανακατεμένα στο μούλτι).
Το καλό είναι πως οι εκπληκτικές ιδιότητες αυτών των λαχανικών διατηρούνται και στα κατεψυγμένα, και έτσι εύκολα μπορεί κανείς να τα έχει στο σπίτι του ακόμη και αν δεν μπορεί να επισκέπτεται συχνά τον μανάβη του.

*αν διατηρούμε το ροκφόρ στην κατάψυξη, μπορούμε εύκολα να το τρίψουμε με τον τρίφτη του τυριού πάνω από τις σαλάτες μας.
Mε αγάπη

           http://timesofindia.indiatimes.com/...
           http://www.viewzone.com/broccoli.html
           http://breastcancer.about.com/od/cancerfightingfoods/a/crucifers.htm
  


Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (3)

                                        
                                           
 ΑΣ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ
                                       
Γεια σας φίλοι μου
Δεν ξέρω αν τον γνωρίζετε αυτόν τον καπαληκτικό πιανίστα που είναι συγχρόνως και ένας εκπληκτικός χιουμορίστας (ο ηλικιωμένος κύριος). Λέγεται Victor Borge. Ελπίζω να γελάσετε αρκετά, απολαμβάνοντας συγχρόνως μουσική και ταλέντο.
Enjoy

 

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (3)

Γεια σας φίλοι μου
Όσοι από εσάς έχετε κήπο θα αγαπάτε όσο και εγώ το φθινόπωρο, πιστεύω. Αυτή την εποχή ο λουλουδόκηπος έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά. Όλα δείχνουν πιο πράσινα, αναζωογονημένα από τη βροχή και πολλά από τα λουλούδια είναι ακόμη ανθισμένα. Το κουραστικό πότισμα είναι πια παρελθόν και αυτό κάνει την απόλαυση του κήπου ακόμη μεγαλύτερη. Περπατάς ανάμεσα στα παρτέρια και ευλογείς τη ζωή και όποια δύναμη σε δημιούργησε και σου χάρισε ένα τόσο μεγάλο δώρο. Όσοι και όσες δεν έχετε κήπο ή γλάστρες να απολαύσετε, κάντε μικρές βόλτες στην εξοχή όποτε βρίσκετε ευκαιρία και απολαύστε εκεί τη φύση. ‘Η βγείτε και περπατείστε σε δρόμους προαστιακούς και απολαύστε τους κήπους που περιποιούνται άλλοι. Το ότι ανήκουν σε άλλους δεν τους κάνει λιγότερο απολαυστικούς. Βγείτε έξω, παρατηρείστε τα λουλούδια και τα δέντρα και επικοινωνήστε με τη φύση. Ακόμη και με την φθινοπωρινή βροχή είναι πολύ όμορφη μία βόλτα στη φύση. Απολαύστε αυτή την εποχή, μην την αφήσετε να περάσει χωρίς να την έχετε χαρεί. Έχει μία ιδιαίτερη μαγευτική μελαγχολία…..

Στον κήπο μου τώρα κάποιες ντάλιες μένουν ακόμη ανθισμένες, (εικόνα επάνω αριστερά) ενώ πιο πέρα δύο λαντάνες με παστέλ χρώματα κίτρινο και ροζ, συνδυάζονται όμορφα χρωματικά με το γαλάζιο πλουμπάγκο (εικόνα επάνω δεξιά). Σε ένα άλλο παρτέρι έχω συνδυάσει το πλουμπάγκο, κλαδεμένο αυτή τη φορά σε χαμηλό σχήμα, με μία λαγκεστρίμια νάνα σε χρώμα φούξια (εικόνα κάτω αριστερά).
Με ένα κλικ μπορείτε αν θέλετε να  μεγαλώσετε τις εικόνες.
Με αγάπη

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (4)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....


Η επιτυχία δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις θα είσαι επιτυχημένος, η.






- Herman Cain -
Από το βιβλίο " finding joy. Simple Secrets to a Happy Life"