Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για τις αρθρίτιδες αποφάσισα να μιλήσουμε σήμερα, γιατί είναι αυτές ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς, ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Στην Ιατρική, οι λέξεις που τελειώνουν σε –ίτις (ή –ίτιδα στην δημοτική), δηλώνουν φλεγμονή (αμυγδαλίτις ή αμυγδαλίτιδα, εκκολπωματίτις ή εκκολπωματίτιδα, ωτίτις ή ωτίτιδα κ.λ.π.). Η φλεγμονή τώρα, χαρακτηρίζεται από τέσσερα φυσικά σημεία: οίδημα (πρήξιμο), θερμότητα, ερυθρότητα και πόνο. Όταν λοιπόν μιλάμε για αρθρίτιδα, εννοούμε πως κάποια άρθρωσή μας πονάει, είναι πρησμένη, κόκκινη και ζεστή.
Οι πιο πολλοί πιστεύουν πως ανεξάρτητα από την αιτία της αρθρίτιδας, πρέπει να ξεκουράζουν την άρθρωση που τους πονάει και αυτό είναι λάθος. Γι αυτό αποφάσισα να μιλήσουμε σήμερα για το θέμα αυτό, όχι για να σας κάνω ιατρική ανάλυση των αιτίων της αρθρίτιδας, που είναι ένα θέμα καθαρά ιατρικό.
Πρόσφατη, σχετικά, λοιπόν ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (21 Απριλίου 2009), λέει πως αντίθετα, ο κόσμος που υποφέρει από αρθρίτιδα εάν δεν ασκείται συστηματικά, πληρώνει το αντίτιμο σε πόνο, κούραση και ακαμψία της άρθρωσης. Η συστηματική άσκηση βοηθάει να διατηρείται η λειτουργικότητα μιας άρθρωσης αλλά και ανακουφίζει από τα πιο πάνω συμπτώματα.
Το 2007, σε μία εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Research and Therapy αναφέρθηκε πως ηλικιωμένες γυναίκες μπορούν να προλάβουν τον πόνο της οστεοαθρίτιδας με το να γυμνάζονται με μέτριας έντασης φυσική άσκηση δύο φορές την εβδομάδα. ( μην ξεχνάτε πως μια τέτοια άσκηση είναι και η κηπουρική!...).
Γιατί ξέρετε η κούραση μπορεί να είναι μέρος της φλεγμονής και των φαρμάκων, οφείλεται όμως και σε μυϊκή αδυναμία και μειωμένη αντοχή. Τα δύο αυτά τελευταία οφείλονται στο ότι οι μυς μένουν σε αδράνεια, όταν δεν χρησιμοποιούμε την άρθρωσή μας. Και όταν ένας μυς δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να χάσει 3% από την λειτουργικότητά του κάθε μέρα και 30% από τη μάζα του κάθε εβδομάδα!!!...
Με έναν καλό φυσιοθεραπευτή λοιπόν πρέπει να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα ασκήσεων. Αυτές που θα βοηθήσουν τη δική σας ή τις δικές σας αρθρώσεις που πάσχουν.
Θα συνεχίσουμε όμως σε επόμενη κουβέντα μας.
Με αγάπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου