Σελίδες

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/οστεοπόρωση (2)

Οστεοπόρωση (2)
Γεια σας φίλοι μου
Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να συνεχίσουμε την κουβέντα μας για την οστεοπόρωση. Είναι μία νόσος πολύ συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Το ένα τρίτο των γυναικών ηλικίας 60-70 ετών παγκοσμίως εκτιμάται πως εμφανίζει την νόσο και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στα δύο τρίτα για τις ηλικίες άνω των 80 ετών. Παρ όλα αυτά, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, και στις γυναίκες ιδιαίτερα, η απώλεια οστού μπορεί να αρχίσει ακόμη και από την ηλικία των 25 ετών. Γι αυτό είναι απαραίτητο να χτίζει κανείς γερά κόκκαλα και να φτάνει το μάξιμουμ της οστικής πυκνότητας, πριν τα 30 του χρόνια.

Η οστεοπόρωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελεί το δεύτερο σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Και ενώ χορηγούνται στους πάσχοντες διάφορα φάρμακα, στη πραγματικότητα δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο αυτή.

Η έγκαιρη ανακάλυψη της νόσου είναι σημαντική για την σωστή της αντιμετώπιση. Η διάγνωσή της γίνεται σε ακτινολογικά εργαστήρια, όπου μπορεί να μετρηθεί με ειδικές μεθόδους η οστική πυκνότητα διαφόρων σημείων του σκελετού μας.

Η σωστή αντιμετώπισή της όμως, δεν είναι μόνον τα διάφορα φάρμακα, αλλά και η σωστή διατροφή, η άσκηση και γενικά η αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτά τα τελευταία γίνονται όλο και περισσότερο αναγκαία, καθώς πρόσφατα, έρευνες ιατρικές έχουν δείξει πως τα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπισή της έχουν σημαντικές παρενέργειες.
Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και ο λόγος που αποφάσισα να σας μιλήσω εδώ για την νόσο αυτή.
Τα νέα, αναλυτικά, που έχουν να κάνουν με τις παρενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται στην οστεοπόρωση έχουν ως εξής:

1. Ασβέστιο
Πολύ πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ 2010;341:c3691)από τους ερευνητές Bolland και συν. τα αποτελέσματα μια μετα-ανάλυσης που έδειξαν πως οι γυναίκες που έπαιρναν ασβέστιο παρουσίασαν 30% περισσότερα Εμφράγματα Μυοκαρδίου από αυτές που δεν έπαιρναν τέτοιο φάρμακο. Οι ερευνητές ανέλυσαν 15 μελέτες που είχαν γίνει σε γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά χωρίς να παίρνουν συγχρόνως και βιταμίνη D και κατέληξαν στο πιο πάνω συμπέρασμα.
Ως εκ τούτου συνιστούν στις γυναίκες να παίρνουν για την οστοπόρωσή τους ασβέστιο, βιταμίνη D, (υπάρχει μελέτη που έδειξε πως γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου συγχρόνως με βιταμίνη D, δεν παρουσίασαν παρόμοια προβλήματα από το καρδιαγγειακό τους σύστημα) και διφωσφονικά (γνωστά Ελληνικά σκευάσματα είναι το fosamax, actonel κ.λ.π.) ή εκλεκτικούς διαμορφωτές υποδοχέων οιστρογόνων (φάρμακα που δίνονται και στον καρκίνο του μαστού, όπως το Nolvadex).

Οι υπεύθυνοι της σύνταξης του πιο πάνω περιοδικού, σε άρθρο τους, στο ίδιο τεύχος επισημαίνουν και εκείνοι, πως τα σκευάσματα ασβεστίου, μόνα τους, μπορεί να αυξάνουν την πυκνότητα του οστού αλλά δεν επηρεάζουν τη συχνότητα των καταγμάτων, όπως φαίνεται από τη βιβλιογραφία, ενώ συγχρόνως αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και γιαυτό δεν χρειάζονται σε άτομα που τρέφονται σωστά.
Η βιταμίνη D από την άλλη, συνεχίζουν στο άρθρο τους, μπορεί να λιγοστεύει τους θανάτους από καρδιαγγειακά επεισόδια που προκαλούνται από τη χορήγηση ασβεστίου, όμως δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες πληροφορίες που να λένε πως οι συνήθεις δόσεις βιταμίνης D που χορηγούνται με ή χωρίς ασβέστιο, λιγοστεύουν τα κατάγματα.
Επομένως, καταλήγουν, κανένα από τα δύο πιο πάνω συμπληρώματα δεν πρέπει να δίνεται χωρίς τη σύγχρονη χορήγηση ενός από τα φάρμακα που βοηθούν πραγματικά την οστεοπόρωση, όπως τα διφωσφονικά και οι εκλεκτικοί διαμορφωτές υποδοχέων οιστρογόνων.

Το πρόβλημα είναι όμως πως, δυστυχώς, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως και τα διφωσφονικά είναι φάρμακα που βλάπτουν τη λειτουργία της καρδιάς μας.
Υπάρχουν πειραματικά δεδομένα από την άλλη, που λένε πως όσοι έχουν μειωμένο ποσό ασβεστίου στο αίμα τους έχουν κατά 170%  μεγαλύτερο κίνδυνο ασβέστωσης των αγγείων τους (πράγμα που οδηγεί σε αρτηριοσκλήρυνση και καρδιαγγειακά προβλήματα) ενώ σε αυτούς που παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου ο κίνδυνος φαίνεται να μειώνεται κατά 62%
Αρκετά μπερδεμένα τα πράγματα όπως βλέπετε.
Θα σταματήσω όμως εδώ για σήμερα, για να μη σας κουράσω περισσότερο και θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Με αγάπη

Φωτογραφία: αριστερά βλέπετε το οστεοπορωτικό κόκαλο και δεξιά το φυσιολογικό
Πηγή: http://medicinesocialjustice.blogspot.com/2010/08/calcium-heart-attack-and-osteoporosis.html
        http://www.lef.org/featured-articles/Flawed-Analysis-Misleads-Public-About-Calcium-Heart-Attack-Risk.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου