Σελίδες

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (4)

Σ Ο Κ Ο Λ Α Τ Α (2)
Θα συνεχίσουμε σήμερα φίλοι μου το θέμα της σοκολάτας που ανοίξαμε στη προηγούμενη κουβέντα μας.
Όπως είπαμε οι βασικές της ιδιότητες οφείλονται κυρίως στο κακάο που αυτή περιέχει και τα δικά του συστατικά. Μιλήσαμε την προηγούμενη φορά για τα φλαβονοειδή που αυτό περιέχει και την ευνοϊκή επίδρασή τους στην οξείδωση της κακής μας χοληστερίνης (LDL).
Εκτός όμως από αυτή τη δράση τους, τα φλαβονοειδή έχουν ευνοϊκή επίδραση και στη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών μας, όπως έχουν διαπιστώσει ερευνητές από όλο τον κόσμο. Το ενδοθήλιο είναι το λεπτό εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος των αρτηριών μας. Αυτό είναι υπεύθυνο να παράγει νιτρικό οξύ, μία χημική ουσία που χαλαρώνει και διευρύνει τα αγγεία μας και κρατάει μαλακό το εσωτερικό τους. Τη λειτουργία αυτή του ενδοθηλίου φαίνεται να βοηθάει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, ενώ τα φλαβονοειδή του κακάο βρέθηκε πως μπορούν ακόμη και να αναστρέψουν τη βλάβη του ενδοθηλίου που προκαλεί το κάπνισμα, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες, αλλά και τη βλάβη που προκαλεί το γήρας , σύμφωνα με ερευνητές του Χάρβαρντ.
Το κακάο όμως, εκτός από τα ωφέλιμα για την υγεία μας φλαβονοειδή που αναφέραμε, περιέχει και λίπος, το γνωστό βούτυρο του κακάο. Το λίπος αυτό περιέχει κατά το ένα τρίτο του ολεϊκό οξύ, αυτό το γνωστό και τόσο ωφέλιμο για την υγεία μας μονοακόρεστο λίπος που περιέχεται στο λάδι της ελιάς, ενώ σε ποσοστό 28-45% περιέχει στεαρικό οξύ (stearic acid, από την Ελληνικότατη λέξη στέαρ που σημαίνει λίπος), ένα κορεσμένο λίπος που βρίσκεται πιο συχνά στα ζωϊκά παρά στα φυτικά λίπη. Αυτό το στεαρικό οξύ όμως, παρ ότι ανήκει στα κορεσμένα λίπη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα παρόμοια λίπη δεν είναι βλαβερό για την υγεία μας γιατί ο οργανισμός μας το μεταβολίζει σε ολεϊκό οξύ και πάλι.(http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4747) To  υπόλοιπο τώρα τρίτο της περιεκτικότητας σε λίπος του κακάο, αποτελείται από ένα ακόμη κορεσμένο λίπος, το παλμιτικό οξύ το οποίο αυξάνει την χοληστερίνη. Ερευνητικές όμως μελέτες έχουν δείξει πως η σοκολάτα δεν αυξάνει τελικά τη χοληστερίνη στον οργανισμό μας, πιθανώς λόγω του συνδυασμού των διαφόρων συστατικών που περιέχει.
Ένα άλλο απαραίτητο για την υγεία μας συστατικό που περιέχει η σοκολάτα είναι τα αμινοξέα. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, φαινυλαλανίνη και τυροσίνη, αμινοξέα που αποτελούν τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών του οργανισμού μας. Δύο όμως από αυτά τα αμινοξέα έχουν και μία άλλη μοναδική ιδιότητα. Είναι πρόδρομοι της αδρεναλίνης ( βασικής ορμόνης για την αντιμετώπιση του στρες) καθώς και της ντοπαμίνης, ενός νευρομεταβιβαστή που μεταφέρει σήματα μεταξύ των νεύρων και του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ντοπαμίνη δημιουργεί αισθήματα ευχαρίστησης, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες ευθύνονται και για κάποιες από τις δυσάρεστες επιπτώσεις της σοκολάτας στον οργανισμό, όπως είναι οι ημικρανίες που εμφανίζουν κάποια άτομα, όταν την καταναλώνουν.
Θα σταματήσω για σήμερα όμως για να μη σας κουράσω και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Και για να σας ευχαριστήσω, σας δίνω ένα μικρό βίντεο με μία πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή για σοκολάτα.
Enjoy….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου