Σελίδες

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (8)

Καλή σας μέρα φίλοι μου
Θυμάστε που σας είχα πει σε προηγούμενη κουβέντα μας πως χρησιμοποιώ διάλυμα πράσινου σαπουνιού αντί για εντομοκτόνα στον κήπο μου; Εξ ίσου καλό διάλυμα για την ίδια δουλειά είναι και νερό μέσα στο οποίο έχουμε αφήσει να σαπίζουν για λίγες μέρες τσουκνίδες. Τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο στον κήπο του ερασιτέχνη κηπουρού. Αφού ξεχορταριάσουμε τον κήπο μας την άνοιξη, τις τσουκνίδες που μαζεύουμε τις χρησιμοποιούμε άλλες για φαγητό ( κάνουν πολύ νόστιμη σούπα, αν τους προσθέσετε λίγο κρεμμύδι, πράσο, άνηθο και μαϊντανό, και μία πατάτα. Τα βράζετε όλα μαζί, προσθέτετε την ανάλογη ποσότητα λαδιού και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Χρησιμοποιείτε μόνον τις τρυφερές κορυφές από τις τσουκνίδες) και άλλες για εντομοκτόνο, αφού τις αφήσουμε να σαπίσουν σε νερό για λίγες μέρες, όπως σας είπα. Στο μικρό βιβλίο που σας παρουσιάζω θα βρείτε εκτός από τις δικές μου, πολλές ακόμη παρόμοιες συμβουλές.
Ο λόγος που σήμερα με έκανε να σας ξαναμιλήσω για εντομοκτόνα που δεν είναι χημικά, είναι γιατί διάβασα μία τελευταία ιατρική εργασία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, στις 17 Μαίου στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics, στην οποία αναφέρεται πως παιδιά στων οποίων τα ούρα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες οργανοφωσφορικών (εντομοκτόνα) εμφάνισαν σε μεγάλο ποσοστό την νευρολογική νόσο που λέγεται "σύνδρομο ελαττωμένης προσοχής και υπερδιέγερσης" (attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ). Και είναι φυσικό, όπως λένε οι ερευνητές, γιατί ο τρόπος που τα οργανοφωσφορικά δρουν σαν εντομοκτόνα είναι η καταστροφική επίδραση που έχουν στον νευρικό σύστημα των εντόμων. Τα εντομοκτόνα αυτά λοιπόν όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα που τα παιδιά καταναλώνουν, βλάπτουν και τον δικό τους εγκέφαλο.
Σας το είπα και σε άλλη κουβέντα που είχαμε. Είμαστε τα πιο καταστροφικά κύτταρα αυτού του πλανήτη. Καταστρέφουμε και αυτόν και τον εαυτό μας. Πότε όμως θα το καταλάβουμε επιτέλους όλοι και θα αναλάβουμε δράση, ώστε να ανατρέψουμε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς;
Προσπαθήστε ακόμη και σε γλάστρες μαζί με του λουλούδια σας να καλλιεργήσετε και λίγα λαχανικά. Δεν είναι όπως σας έχω πολλές φορές πει η κηπουρική μόνον μία ευεργετική για την υγεία απασχόληση, αποδίδει και καρπούς που είναι ευεργετικοί (αν τους φροντίσετε κατάλληλα) για την υγεία και την δική σας και των παιδιών σας.
Όσοι από εσάς έχετε γονείς που ζουν σε χωριό και σας στέλνουν λαχανικά, προσέξτε το καλά! Οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους χωρικούς ραντίζουν πολύ με χημικά τους κήπους τους, όπως διαπίστωσα, και χρησιμοποιούν και πολλά χημικά λιπάσματα. Θεωρούν πως αυτοί ….ξέρουν και δεν δέχονται συμβουλές για βιολογικούς τρόπους καλλιέργειας. Μπορεί τελικά τα προϊόντα από το χωριό που σας στέλνουν οι γονείς ή οι παππούδες σας να είναι πολύ χειρότερα για την υγεία σας, απ' ότι νομίζετε. Ρωτήστε τους και απαιτήστε να σας απαντήσουν με ειλικρίνεια.
Με αγάπη


Σημ. Τη φωτογραφία με τις τριανταφυλλιές που έχουν ανθίσει επάνω από τη λιμνούλα μου, την έβαλα για να σας φτιάξω λιγάκι το κέφι. Την τράβηξα χθές, και σήμερα όπως κοιτάω από το παράθυρο, κάτω από μία συνεχή βροχή που έχει αρχίσει από την χθεσινή νύχτα, δεν έμεινε ούτε ένα τριαντάφυλλο όρθιο....Έχουν όλα ακουμπίσει και προσκυνάνε την γη που τα ποτίζει.... Έτσι είναι η ζωή. Σε λίγες μέρες το καταστροφικό για σήμερα αποτέλεσμα αυτής της βροχής θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα και ομορφότερα τριαντάφυλλα!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου