Σελίδες

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Άσκηση (7)

ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
Σιγά- σιγά προχωράμε στις ασκήσεις μας όλο και περισσότερο. Σήμερα σας δίνω ένα αρχικό μάθημα της γυμναστικής που λέγεται πιλάτες. Είναι μία ήρεμη γυμναστική που βοηθάει κυρίως τη στάση του σώματος και τους μυς της πλάτης και της κοιλιάς. Παράλληλα χρησιμοποιεί την αναπνοή στις ασκήσεις, κάτι παρόμοιο με τη γιόγκα, πράγμα που βοηθάει στη ψυχική χαλάρωση. Σας συνιστώ να ξεκινήσετε τη καθημερινή γυμναστική σας με ένα από τα βιντεάκια που σας έχω δώσει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου για να ζεσταθείτε, να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα και στη συνέχεια να ασκηθείτε στο σημερινό μας βίντεο. Δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε περισσότερο από δεκαπέντε λεπτά συνολικά  από το χρόνο σας, γι αυτό η δικαιολογία πως δεν έχετε χρόνο δεν ευσταθεί. Αποφασίστε να δώσετε καθημερινά στον εαυτό σας λίγη αγάπη και φροντίδα. Το κορμί σας θα σας το ανταποδώσει, χαρίζοντάς σας υγεία.
Προσέξετε πώς πρέπει να μαζεύετε στην εκπνοή τις πλευρές και τη κοιλιά σας, στην αρχική άσκηση, τόσο σφιχτά που να ανασηκώνετε λίγο η λεκάνη σας. 
Δεν είναι καθόλου δύσκολες ασκήσεις. Απόφαση χρειάζεται μόνον, για να προσπαθήσετε.
Χθες πήρα ένα e-mail από μία φίλη που μου γράφει πως έχει αρχίσει να αλλάζει η ζωή της, ξεκίνησε να καλλιεργεί λίγα λαχανικά, να κάνει χαλάρωση και πως νοιώθει πολύ πιο ευτυχισμένη. Μου έδωσε μεγάλη χαρά αυτή η είδηση. Εύχομαι να υπάρχουν και άλλοι ανάμεσά σας, άνδρες και γυναίκες που έχουν αρχίσει να αλλάζουν νοοτροπία ζωής. Θα ήθελα πολύ να με ενημερώνατε. Να ξέρω αν ο κόπος μου σε αυτή την ιστοσελίδα δεν πάει χαμένος....       

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ενεργειακή εναρμόνιση -coherence- /Ασκήσεις(1)

Γεια σας φίλοι μου

Σας έχω ήδη μιλήσει σε προηγούμενες κουβέντες μας για την ενεργειακή εναρμόνιση του οργανισμού μας. Τις λεπτομέρειες θα τις βρείτε όπως έχουμε ήδη πει στα βιβλία μου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρχέτυπο και Λοράνδου. Εκεί θα μάθετε ποιες και πόσες ενέργειες έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα επιστημονικά να λειτουργούν στο σώμα μας, τι τις εναρμονίζει και τι τις αποδιοργανώνει, πως επηρεάζουν τα στρες τις ενέργειες και την υγεία μας, πώς θα προφυλαχθούμε από αυτά και άλλα πολλά. Εδώ όμως σκέφτηκα να σας βοηθήσω επάνω σε αυτά τα θέματα, δίνοντάς σας κάποιες συμβουλές για πρακτική εφαρμογή αυτής της ενεργειακής εναρμόνισης, που είναι απαραίτητη για την υγεία μας.

Οι διάφορες προσευχές και διαλογισμοί αποσκοπούν στο ίδιο πράγμα, μόνο που τώρα πια τα πράγματα έχουν αρκετά διερευνηθεί επιστημονικά και ξέρουμε ότι δεν φτάνει μόνον να χαλαρώνει κανείς και να προσεύχεται απλά ή να διαλογίζεται, για να επιτύχει αυτή την εναρμόνιση. Υπάρχουν μάλιστα, όπως σας είπα σε προηγούμενη κουβέντα μας, μηχανήματα τώρα, που μετρούν με κάποια ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στα χέρια ή όπου αλλού, τον βαθμό της ενεργειακή μας εναρμόνισης (coherence). Για το κατά πόσο μπορούν στη συνέχεια να την διορθώσουν όμως, δίνοντας μικρή ποσότητα ρεύματος, όπως σας έχω ήδη πει, αμφιβάλλω. Επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα αυτό, ξέρω ότι αυτό είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο.

Θα προσπαθήσω λοιπόν μέσα από μία σειρά πρακτικών μαθημάτων να βοηθήσω όσους από εσάς πιστέψετε πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την υγεία σας, όσο και η σωστή σας διατροφή ή η γυμναστική.
Θεωρώ ότι είναι καλύτερα, αφού διαβάσετε και καταλάβετε τις οδηγίες που θα σας δώσω ευθύς αμέσως, να τις αντιγράψετε σε ένα χαρτί (για να μπορείτε να ρίχνετε μια ματιά όποτε το θελήσετε) και στη συνέχεια να προσπαθήσετε (είναι πανεύκολο) να χαλαρώσετε με τον τρόπο που θα σας περιγράψω.

Η χαλάρωση είναι το πρώτο στάδιο της ενεργειακής εναρμόνισης.
Βάζετε λοιπόν στο κέντρο της οθόνης του υπολογιστή σας, την φωτογραφία του δάσους που εμφανίζεται στο επάνω μέρος αυτού του άρθρου, μεγενθύνοντάς την. (Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της….). Κάθεστε αναπαυτικά στη καρέκλα σας με τα χέρια ακουμπισμένα χαλαρά επάνω στα πόδια σας (με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω, κατά προτίμηση) και συγκεντρώνετε στη συνέχεια τη προσοχή σας στην εικόνα. Παρατηρείστε τις λεπτομέρειες στα φυλλώματα, τους κορμούς και τη ύψη των δέντρων, το φως και τις σκιές…
Φροντίστε να μεταφερθείτε με τη φαντασία σας εκεί και στη συνέχεια επικεντρώστε τη προσοχή σας στο βάθος της εικόνας, εκεί που χάνεται η συνέχεια του δρόμου. Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε την προσοχή σας σε αυτό το σημείο και να διώξετε όλες τις σκέψεις που τριγυρίζουν στο μυαλό σας, ενώ αναπνέετε ήρεμα από τη μύτη με λίγο βαθύτερες αναπνοές από συνήθως. Φροντίστε η εκπνοή σας να είναι πιο μεγάλη, σε διάρκεια, από την εισπνοή σας (αυτή είναι μία σημαντική λεπτομέρεια, γιατί οδηγεί σε διέγερση του παρασυμπαθητικού νευρικού μας συστήματος που μας χαλαρώνει). Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε με υπομονή στο βάθος του δάσους, ώστε να αδειάσει το μυαλό σας από τις συνηθισμένες σκέψεις που .…χορεύουν συνήθως μέσα του. Θα βοηθούσε ίσως κάποιους περισσότερο, το να λένε νοερά τον ήχο "σοοοοο......." στην εισπνοή και τον ήχο "χαααμμμμμμ...." στην εκπνοή. 

Σύμφωνα με το βιβλίο "Όι θεραπευτικές δυνάμεις της μουσικής" από τις εκδόσεις FAGOTTO οι ήχοι αυτοί είναι οι ήχοι που βοηθούν το τσάκρα της καρδιάς. Και όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου, έχει επιστημονικά αποδειχθεί πως η εναρμόνιση της καρδιακής λειτουργίας είναι αυτή που συμβάλλει κυρίως στην εναρμόνιση όλων των υπολοίπων ενεργειών στο σώμα μας. Έχει φτάσει όπως βλέπετε ο καιρός που η σοφία των παλαιών ανατολικών θρησκειών έχει αρχίσει να εξηγείται από την επιστήμη και αυτό είναι πολύ παρήγορο.

Ας συνεχίσουμε όμως τη προσπάθεια χαλάρωσης: Αν παρ όλη τη συγκέντρωση στην αναπνοή σας και τη νοερή απαγγελία των ήχων που προανέφερα έρχεται κάποια σκέψη στο νου σας, κάντε την, χωρίς προσπάθεια να την καταπιέσετε, και στη συνέχεια διώξτε την ήρεμα σαν συννεφάκι που διαλύεται μακριά, και γυρίστε πίσω τη προσοχή σας πάλι στο βάθος του δάσους, εκεί που χάνεται το τέλος του δρόμου…..
Με υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρετε να μείνετε προσηλωμένοι στο συγκεκριμένο σημείο για 15 περίπου λεπτά χωρίς άλλες σκέψεις. Στη περίπτωση αυτή, σίγουρα η αναπνοή σας θα γίνει πιο αργή, και θα νοιώσετε πολύ πιο χαλαροί.

Δοκιμάστε το και θα ήθελα πολύ να μάθω τις εντυπώσεις σας, για να μπορέσω να σας βοηθήσω περισσότερο. Η χαλάρωση, όπως σας είπα ήδη, είναι ένα πρώτο στάδιο για την επίτευξη της ενεργειακής εναρμόνισης του οργανισμού μας, που οδηγεί σε υγεία και ευεξία.
Αν κάποιοι από εσάς νοιώσετε να χάνετε λίγο την επαφή σας με τη πραγματικότητα, μη ταραχθείτε και μην ανησυχήσετε. Αυτό σημαίνει πως έχετε οδηγηθεί σε κατάσταση"τρανς", ελαφριάς ύπνωσης δηλαδή, και επομένως η χαλάρωσή σας είναι πολύ πιο αποδοτική.
Enjoy…..

Σημ. Θα πρέπει να σας πω να κλείσετε ή να χαμηλώσετε τα τηλέφωνά σας στο διάστημα της άσκησης, για να μη σας τρομάξει ο ήχος τους, αν κάποιος σας καλέσει την ώρα που θα έχετε χαλαρώσει.
Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: μην απογοητευθείτε αν δεν το πετύχετε με την πρώτη. Ανάλογα με το βαθμό του στρες που έχει ο καθένας μας συσσωρεύσει, θα αργήσει περισσότερο ή λιγότερο να τα καταφέρει να χαλαρώσει. Η επανάληψη όμως της άσκησης με υπομονή και επιμονή, όπως σας είπα, θα φέρει στο τέλος σίγουρα αποτέλεσμα. Περιμένω τις εντυπώσεις σας.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Άσκηση (6)

 ΑΣ   ΑΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας
Σήμερα σας έχω μία πιο ολοκληρωμένη γυμναστική πρόταση και πολύ εύκολη. Δυστυχώς οι οδηγίες είναι στα αγγλικά, αλλά βλέποντας την ομάδα, μπορείτε πολύ καλά να επαναλάβετε τις ασκήσεις, ακόμη και αν δεν ξέρετε τη γλώσσα. Είναι απλούστατη γυμναστική για όλες τις ηλικίες και μπορείτε να επαναλάβετε το βίντεο αρκετές φορές συνεχόμενα, όσο εσείς θέλετε και αντέχετε. 
Σας παρακαλώ να αρχίσετε να γυμνάζεστε, έστω και με τα βιντεάκια που σας δίνω εγώ σε αυτό εδώ το μπλογκ. Είναι απαραίτητο να κινούμε αρκετά τους μυς μας καθημερινά, για να παράγεται ικανοποιητική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύτταρά μας, πράγμα απαραίτητο για τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας, όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου.
Βάλτε λίγη άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, πάντα υπάρχει μέσα στο εξαντλητικό από τις δουλειές μας 24ωρο, ένα τέταρτο, τουλάχιστον, διαθέσιμο για την υγεία μας. 
Ελάτε σηκωθείτε από τη καρέκλα σας και ..... πάμε.....  

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος.Αν.-Φθιν. (17)

Γεια σας φίλοι μου
Πρωί πρωί σήμερα βγήκα στο κήπο γιατί άρχισαν βλέπετε τα ποτίσματα....και επι τη ευκαιρία τράβηξα και μερικές φωτογραφίες.
Τέλειωσαν οι βροχές που μας ταλαιπώρισαν εφέτος τόσο πολύ εδώ στο νησί μας. Αλλά τα αντίθετα πάνε πάντα όπως ξέρετε παρέα. Δεν υπάρχει καλό χωρίς κακό, τα πάντα είναι άθροισμα αντιθέτων...Έτσι τώρα είμαι αναγκασμένη να αφιερώνω αρκετή ώρα στο πότισμα καθημερινά, πράγμα που θα γίνεται όλο και πιο χρονοβόρο όσο ζεσταίνει ο καιρός. Και αυτό όμως έχει το καλό και το κακό του. Από τη μια χάνω χρόνο από το διάβασμα και τα γραψίματά μου, από την άλλη όμως βρίσκομαι πολύ περισσότερη ώρα στον κήπο ανάμεσα στα λουλούδια και τα φυτά,  βλέπω τις ανάγκες τους και επικοινωνώ μαζί τους, πράγμα που μου προσφέρει μεγάλη χαλάρωση και ηρεμία.
Οι αναρριχόμενες τριανταφυλλιές είναι τώρα στις δόξες τους. Άρχισαν η μία μετά την άλλη να ανθίζουν στον κήπο, ενώ οι θαμνώδεις φτιάχνουν ακόμη τα μπουμπούκια τους. Σήμερα εμφανίστηκαν και οι κίτρινες ίριδες με το εκπληκτικό τους χρώμα. Δεν είναι πολύ όμορφες; Ενώ πιο πέρα κοντά στη παλιά μάντρα του κήπου ένας μικρός θάμνος που δυστυχώς δεν ξέρω το όνομά του (και αυτός προέρχεται από κάποιο κομματάκι που κάποια φίλη μου έδωσε πριν από καιρό) στέκεται  δίπλα σε ένα πανασέ μικρόφυλλο κισσό, με τα λεπτεπίλεπτα ροζ λουλούδια του να κοιτούν ντροπαλά προς τη γη. Δεν είναι πολύ όμορφος ο συνδυασμός τους;
Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις αυτήν την εποχή στους κήπους. Απλά στέκεσαι, κοιτάς, μυρίζεις, αφουγκράζεσαι και επικοινωνείς με όλες τις αισθήσεις σου με το μεγαλείο της δημιουργίας….

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (2)

Φίλοι μου γεια σας
Μία καινούργια ιατρική έρευνα για το θέμα της θεραπείας της ψηλής χοληστερίνης έρχεται να με δικαιώσει για τις συμβουλές που σας είχα δώσει σε παλαιότερες κουβέντες μας (Διατροφ. Συμβουλές 6,7,8) για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη χοληστερίνη σας φυσικά, προσθέτοντας στη διατροφή σας συστατικά όπως τα φιστίκια Αιγίνης, το σουσάμι, το αβοκάντο, και ψάρια όπως ο σολομός, ο γάδος κ.λ.π. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς δοκίμασαν να εφαρμόσουν αυτές τις διατροφικές συμβουλές και τι αποτελέσματα είχαν. Δεν με ενημερώνετε βλέπετε….
Η ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet πολύ πρόσφατα όμως δικαιώνει αυτή τη προσπάθειά μου να σας πείσω να δοκιμάσετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας πρώτα και μετά να καταφύγετε σε χάπια για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης σας. Τα φάρμακα βλέπετε, σαν χημικές ουσίες που είναι , προκαλούν στρες στο οργανισμό όταν μπουν μέσα του και ενώ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για το οποίο είναι φτιαγμένα, συγχρόνως αποδιοργανώνουν ή βλάπτουν κάποια άλλη λειτουργία του οργανισμού. Έχουν δηλαδή όπως όλοι ξέρετε παρενέργειες.
Για τα συγκεκριμένα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, τις γνωστές σας στατίνες ( lipitor, zocor κ.λ.π.) η έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και διερεύνησε 13 μελέτες που έγιναν σε σύνολο 90.000 ατόμων, έδειξε πως μπορούν ν προκαλέσουν σε ένα ποσοστό 9%, σακχαρώδη διαβήτη στα άτομα που τα καταναλώνουν. Μπορεί το ποσοστό να μη σας φαίνεται τόσο τρομερό, όμως σύμφωνα με τον David Preiss που ηγείται της μελέτης αυτής, κάθε 1000 άτομα που παίρνουν στατίνες, μέσα σε ένα χρόνο, ένα άτομο θα εμφανίσει διαβήτη, ενώ βέβαια πέντε άλλοι θα αποφύγουν καρδιακά επεισόδια και πιθανούς θανάτους. (http://businessweek.com/news/20...)
Η παρενέργεια αυτή λοιπόν δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο να πάρετε τα φάρμακα αυτά όσοι τα χρειάζεστε, είναι καλό όμως να το ξέρετε και να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, αν τα χρησιμοποιείτε. Άλλωστε αυτή δεν είναι η μόνη παρενέργεια αυτών των φαρμάκων. Μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και διέγερση, ενώ μπορεί να οδηγήσουν τον οργανισμό σας σε νεφρική ανεπάρκεια, νευρικές βλάβες, αμνησία και σε έλλειψη του ενζύμου Q10. Οι παρενέργειες αυτές ήταν γνωστές από παλαιότερα.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, θέλω εγώ να σας ενημερώσω πως αλλάζοντας τη διατροφή σας έχετε να κερδίσετε πολλά οφέλη, όσον αφορά την υγεία σας. Είναι τελείως ανόητο να βομβαρδίζετε τον οργανισμό σας με περισσότερα στρες, γεμίζοντάς τον χαπάκια, αντί να φροντίσετε να διαφυλάξετε τη σωστή του λειτουργία με νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα. Όσον αφορά τη χοληστερίνη σας, σας υπενθυμίζω πως δεν αρκεί μόνον να μην τρώτε λιπαρά φαγητά, για να την αντιμετωπίσετε. Χρειάζεται να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φιστίκια Αιγίνης (και γενικά ξηρούς καρπούς), σουσάμι ή ταχίνι, αβοκάντο, κανέλλα, και ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο μπακαλιάρος. Ένας δε πολύ σημαντικός παράγων όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης σας είναι η γενικότερη αντιμετώπιση του στρες στη ζωή σας. Γιατί είναι αυτό που κάνει βλαβερή τη χοληστερίνη για τον οργανισμό σας, οξειδώνοντάς την.
Με αγάπη

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ (2)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ (2)
Γεια σας φίλοι μου
Σας έλεγα χθες, στη φιλοσοφική μου φλυαρία σχετικά με το βούισμα που κάνουν οι μέλισσες μέσα στα άνθη της πορτοκαλιάς μου, πως μου θυμίζει τη μουσική της δημιουργίας. Σε πολλούς θα φάνηκε τρελό. 
Αν κλείσετε όμως τώρα τα μάτια και σκεφθείτε τι οργασμός κίνησης και μεταφοράς ενέργειας γίνεται κάθε στιγμή μέσα στο κορμί σας, καθώς τα τρισεκατομμύρια κύτταρά σας επικοινωνούν με ηλεκτρονικό ή χημικό τρόπο, ουσίες και ενέργειες μεταφέρονται μέσα από δρόμους καλά οργανωμένους, χωρίς η περιβόητη λογική σας να το παίρνει είδηση, δεν νομίζετε και πάλι πως ακούτε ένα θόρυβο όμοιο με τη βουή των μελισσών; Όλα μέσα μας τρέχουν με ταχύτητες φωτός, ηλεκτρόνια, φωτόνια, πρωτόνια, και εκατομμύρια χημικές αντιδράσεις γίνονται κάθε λεπτό. Αν μπορούσατε να τα αντιληφθείτε όλα αυτά δεν νομίζετε πως θα ακούγατε κάτι ανάλογο γύρω σας με το βόμβο των μελισσών;

Δεν σας τα λέω όλα αυτά για να κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση. Η εικόνα αυτή που σας δίνω είναι μια εικόνα πραγματικότητας, άσχετα αν οι «λειψές» πέντε αισθήσεις μας δεν μπορούν να την αντιληφθούν. Είναι μία πραγματική εικόνα που μπορεί να βοηθήσει πολύ και την υγεία σας, σαν θεραπευτικός οραματισμός. 

Είναι ένας γενικός οραματισμός που μπορεί να βοηθήσει κάθε πάθηση. Βάζετε ένα από τα μουσικά βιντεάκια που σας έχω δώσει για χαλάρωση να παίζει, ή οποιαδήποτε άλλη χαλαρωτική μουσική σας αρέσει, κλείνετε τα μάτια, και αναπνέετε από τη μύτη ήρεμα και βαθιά, χωρίς να σκέπτεστε τίποτα άλλο εκτός από τον αέρα που μπαίνει και βγαίνει από τα ρουθούνια σας. 
Αν σας έρχονται διάφορες σκέψεις, μη πιέζεστε να τις καταπνίξετε, κάντε τες και στη συνέχεια αφήστε τες να φύγουν ήρεμα, σαν συννεφάκια, και ξαναγυρίστε τη προσοχή σας στην ανάσα σας. Εάν τελειώσει στο μεταξύ η μουσική, μην ασχοληθείτε ξανά με αυτήν. 
Όταν νιώσετε πως μπορείτε να παρακολουθείτε χωρίς άλλες σκέψεις την αναπνοή σας, φέρτε στο νου σας την εικόνα που σας περιέγραψα προηγουμένως. Τη κίνηση και κυκλοφορία όλως των ενεργειών και των χημικών αντιδράσεων μέσα στο κορμί σας. 
Νιώστε τες σαν τις μέλισσες που τριγυρίζουν βουίζοντας μέσα στα λουλούδια της πορτοκαλιάς. Νιώστε τις ενέργειες να κινούνται από τα δάχτυλα των ποδιών σας μέχρι τα μαλλιά σας, νιώστε όλα σας τα τμήματα να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες. Απολαύστε όλον αυτό τον οργασμό κίνησης που γίνεται μέσα σας. Παρακολουθήστε τον για λίγο, νοιώθοντας πως όλα λειτουργούν όπως πρέπει. 
Αν νιώσετε πως κάπου τα πράγματα δεν πάνε καλά, εστιάστε την προσοχή σας στο μέρος αυτό του σώματός σας και στείλτε του αγάπη και κατανόηση. Κάτι εκεί έχει μπλοκάρει την ενέργειά σας. Με την προσοχή σας και την αγάπη σας μπορείτε να βοηθήσετε να ξεμπλοκαριστεί, όσο και αν αυτό σας φαίνεται παράξενο και ίσως και απίθανο. 
Δοκιμάστε, δεν έχετε άλλωστε τίποτα να χάσετε….

Συνήθως κάποια αρνητικά συναισθήματα είναι αυτά που δημιουργούν παρόμοια προβλήματα. Συναισθήματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε με τη λογική μας, άρα δεν φταίμε γι αυτά.  Αν ασχοληθούμε όμως λίγη ώρα με αυτόν τον τρόπο, κάθε μέρα, με τον οργανισμό μας, μπορούμε να τον βοηθήσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας. Εύχομαι κάποιοι από εσάς να με πιστέψουν και να δοκιμάσουν. Ενημερώστε με, ίσως μπορέσω να σας βοηθήσω περισσότερο. 

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (16)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα ασχολήθηκα και πάλι με τη κηπουρική και νοιώθω την ανάγκη να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου. Οι καπουτσίνοι γεμίζουν σιγά – σιγά όλα τα παρτέρια του κήπου, και δεν μπορώ να μη σας τους δείξω. Ομόρφυναν πολύ, όπως βλέπετε, το παρτέρι που έχω φτιάξει γύρω από μία πορτοκαλιά.
Η πορτοκαλιά είναι από πάνω ολάνθιστη, αυτόν τον καιρό, και η μυρωδιά της σε τρελαίνει. Και μέσα στα φυλλώματά της μέλισσες βουίζουν ρουφώντας το νέκταρ. Αυτός ο βόμβος, μου δημιουργεί μία ψυχική ανάταση. Κλείνω τα μάτια και νομίζω πως ακούω τη μουσική του σύμπαντος. Την θεωρεία των χορδών της μοντέρνας φυσικής, σκέφτομαι, και νομίζω πως αυτές οι υπερχορδές κάποια παρόμοια μουσική θα πρέπει να παράγουν, καθώς δημιουργούν σύμπαντα και αστέρια.
Ο βόμβος των μελισσών εμένα μου θυμίζει τη μουσική της δημιουργίας και με κάνει πολύ ευτυχισμένη. Φοβάμαι πως σε πολλούς θα φαίνομαι τρελή, αλλά δεν πειράζει. Ο καθένας μας είναι μοναδικός, τόσο στην εμφάνιση όσο και στις σκέψεις και τα συναισθήματα. Θα πρέπει όχι μόνον να αναγνωρίζουμε τη μοναδικότητα των άλλων, αλλά και να τη σεβόμαστε. Πολλές φορές πίσω από λόγια και σκέψεις που φαίνονται με τη λογική μας τρελά, κρύβονται μεγάλες αλήθειες. Δεν πρέπει λοιπόν να βιαζόμαστε να απορρίπτουμε κάθε τι μη λογικό. Είναι άλλωστε πολύ πεπερασμένη αυτή η λογική μας, αφού στηρίζεται στις πέντε αισθήσεις μας που είναι και αυτές πεπερασμένες. Μήπως βλέπουμε την υπεριώδη ή την υπέρυθρη ακτινοβολία, ή μήπως ακούμε τους υπερήχους; Το ότι δεν βλέπουμε ή δεν ακούμε κάτι δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Απλά είναι οι πέντε αισθήσεις μας λίγες για να μας δώσουν την πλήρη εικόνα της πραγματικότητας. Η λογική μας έτσι στηρίζεται σε λειψές πληροφορίες, άρα δεν πρέπει κατά την άποψή μου, να τη θεωρούμε ως το πιο σημαντικό στοιχείο της ύπαρξής μας.
Συγχωρήστε μου τη φιλοσοφική φλυαρία, και απολαύστε αυτό το καταπληκτικό φυτό με τα μπλε λουλούδια που ανθίζει αυτόν τον καιρό στον κήπο. Δεν ξέρω αν το προσέξατε στη φωτογραφία που σας έβαλα στη προηγούμενη κουβέντα μας. Ήταν μικρή η φωτογραφία και όσοι δεν κάνατε επάνω της κλικ για να τη μεγενθύνετε δεν θα το διακρίνατε. Μία φίλη μου έδωσε κάποτε ένα κοτσανάκι και το φύτεψα. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε. Δεν μπόρεσα όμως να βρω το όνομά του, μέχρι σήμερα. Κάνει πολύ όμορφα λουλούδια, αυτά τα μεγάλα μπλε τσαμπιά, και ανθίζει ασταμάτητα από τώρα έως τον χειμώνα. Αν κάποιες φίλες ή φίλοι στην Κέρκυρα θέλετε μερικά κοτσανάκια για να τα φυτέψετε στον κήπο σας, μη διστάσετε να μου το ζητήσετε. Τα φυτά άλλωστε, λένε, πρέπει να τα μοιράζεσαι. Έτσι αν κάποτε χαλάσει κάποιο δικό σου θα το αποκτήσεις ξανά από τους φίλους στους οποίους το χάρισες.
Και ας κλείσουμε τη σημερινή κουβέντα μας με μία τελευταία φωτογραφία της γλυτσίνιας που έχω στην πίσω μεριά του σπιτιού. Άρχισε να ρίχνει τα εκπληκτικά και μυρωδάτα λουλούδια της και να τα αντικαθιστά με φύλλα. Έτσι σε λίγο, το εκπληκτικό μωβ σκηνικό της πίσω αυλής μου θα είναι πια παρελθόν.
Τι να κάνουμε; Τίποτα δεν είναι αιώνιο στη ζωή. Η κηπουρική με τις συνεχείς εναλλαγές των ανθισμένων φυτών και των καρπών σε κάνει να το καταλαβαίνεις αυτό καλά και να το αποδέχεσαι. Μη φοβάστε δεν θα συνεχίσω τις φιλοσοφίες. Θα σας αφήσω εδώ και θα τα ξαναπούμε μιαν άλλη φορά.
Με αγάπη

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (7)

Γεια σας φίλοι μου
Η πρώτη μου σπορά (ντοματίνια, ντομάτες, μελιτζάνες, αγγουράκια, πιπεριές) άρχισε να αποδίδει. Τα μικρά φυτά ορθώνουν σιγά-σιγά το ανάστημά τους από τα δοχεία όπου τοποθέτησα πριν τρεις περίπου εβδομάδες τους σπόρους τους.
Το μέγεθος που βλέπετε είναι έτοιμο να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερα ατομικά δοχεία, όπου θα μεγαλώσουν λίγο περισσότερο για να είναι μεγάλα και ανθεκτικά, ώστε να φυτευτούν έξω στον κήπο, μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Στο μεταξύ θα φυτέψω στον κήπο αυτές τις ημέρες μερικά έτοιμα μεγαλύτερα αγορασμένα φυτά, ώστε να αρχίσει σχετικά γρήγορα η συγκομιδή καρπών.
Όταν τα δικά μου φυτά θα είναι έτοιμα για φύτεμα στη γη, στα μικρά δοχεία που βλέπετε, θα σπείρω μερικούς ακόμη σπόρους. Αυτό το κάνω, γιατί επειδή δεν ψεκάζω με εντομοκτόνα τα φυτά μου, κάποια χαλάνε γρήγορα, και χρειάζομαι καινούργια, για να τα αντικαταστήσω. Κάνω λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, διαδοχικές σπορές. Είναι μία καλή λύση, για να έχει κανείς, νέα γερά φυτά σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Για το ψέκασμα τώρα, αντί για εντομοκτόνα, χρησιμοποιώ σαπούνι πράσινο σε σκόνη, 1 κουτ. σούπας για κάθε κιλό νερού, περίπου. Το σαπουνόνερο αυτό κάνει τις μελίγκρες να κολλάνε και να καταστρέφονται και είναι πολύ πιο ακίνδυνο, όπως καταλαβαίνετε. Όσο για τους μύκητες, ψεκάζω με διάλυμα χαλκού και ασβέστη ( υπάρχει έτοιμο σε σκόνη), κάθε εβδομάδα, όσο δεν υπάρχουν ακόμη καρποί επάνω στα φυτά. Όταν βγουν οι καρποί το ψέκασμα αυτό πρέπει να σταματήσει.
Προς το παρόν ο κήπος μου με προμηθεύει με ρόκα, όπως σας έχω ξαναπεί, για τις σαλάτες μου, με κρεμμυδάκια, με σέσκουλα και εδώ και λίγες μέρες με αγκινάρες. Τις πρώτες, σας τις φωτογράφησα πριν τις κόψω.
Το δεματάκι που βλέπετε να ετοιμάζεται για ….ταφή υπό το άγρυπνο βλέμμα της Σίσσυ, της γάτας μου δηλαδή, είναι ένας εύκολος τρόπος που βρήκα για να εμπλουτίζω το χώμα του κήπου με θρεπτικά συστατικά. Όλο το χειμώνα λοιπόν, όλα τα φυτικά μου σκουπίδια τα μαζεύω, τα τυλίγω λίγα-λίγα σε χαρτί και παραχώνω τα δεματάκια αυτά στα παρτέρια του κήπου όπου την άνοιξη πρόκειται να φυτέψω λαχανικά. Αυτός είναι ένας ευκολότερος τρόπος που ανακάλυψα, αντί του γνωστού «κομπόστ». Τα παραχώνω στο έδαφος και τα σκουλήκια του εδάφους μαζί με τη βροχή, κάνουν την υπόλοιπη δουλειά.
Από πλευράς λουλουδιών τώρα, σας φωτογράφησα το πρώτο κατάλευκο λουλούδι μιας κληματίδας, καθώς και τους νάρκισσους (καπουτσίνους) που με διάφορα χρώματα εμφανίστηκαν αυτές τις ημέρες στον κήπο. Πορτοκαλί ανάμεσα στις άσπρες κάλες και ωχροκίτρινοι σε άλλο μέρος του κήπου. Το ξέρετε πως τα λουλούδια τους τρώγονται και δίνουν εκτός από χρώμα και μία πολύ ωραία πιπεράτη γεύση στις σαλάτες; Ενώ οι σπόροι τους μπορούν να γίνουν τουρσί και να χρησιμοποιηθούν αντί για κάπαρη;

Με πολλή αγάπη

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (1)

Γεια σας φίλοι μου
Θα σας στενοχωρήσω λίγο σήμερα, αλλά τι να κάνουμε, όσοι αγαπούν ….παιδεύουν, το λέει και η παροιμία μας. Θα σας μιλήσω λοιπόν για τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για την υγεία μας η διατροφή μας με καλοψημένα ή επεξεργασμένα (μπέικον, λουκάνικα κ.λ.π) κρέατα, επ’ ευκαιρία ενός άρθρου που δημοσίευσε πρόσφατα το BBC. Το πολύ πρόσφατο άρθρο, αναφέρεται σε ερευνητική εργασία που έγινε σε 1700 άτομα και ανακοινώθηκε εφέτος, στην Αμερική σε συνέδριο για τον καρκίνο. Η εργασία διήρκεσε 12 χρόνια και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ανάλογα με τη κληρονομικότητα κάποιοι άνθρωποι μεταβολίζουν δυσκολότερα από άλλους, το καλοψημένο κρέας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από τους υπολοίπους να πάθουν καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, όπως βρήκαν οι ερευνητές. Αιτία είναι κάποιες ουσίες που παράγονται στο καλοψημένο κρέας καθώς και στα επεξεργασμένα κρέατα, που λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες. Οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες και έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα πάνω από 17 από αυτές.
Κάτι σημαντικό που επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι πως γι αυτούς που καπνίζουν, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Εκτός όμως από τον καρκίνο της κύστεως, στον οποίο αναφέρεται η πιο πάνω έρευνα, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, πράγμα που επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια σε πειραματόζωα :
Άλλος ένας καρκίνος που συσχετίσθηκε σε πρόσφατες ερευνητικές εργασίες με τη κατανάλωση καλοψημένου κρέατος, είναι ο καρκίνος του παγκρέατος. Και σε αυτή τη περίπτωση βρήκαν οι ερευνητές να ενισχύεται η καρκινογόνος δράση των ετεροκυκλικών αμινών που δημιουργούνται στα καλοψημένα κρέατα από το κάπνισμα. Οι καπνιστές είναι δηλαδή περισσότερο ευάλωτοι στην καρκινογόνο επίδραση του καλοψημένου κρέατος.


Με τον όρο καλοψημένα, εννοούμε τόσο τα ψητά στη σχάρα όσο και τα τηγανητά κρέατα. Και μάλιστα οι ερευνητές ισχυρίζονται πως ακόμη και με το κοτόπουλο αλλά και το ψάρι συμβαίνει το ίδιο πράγμα, όχι όμως στον ίδιο βαθμό που αυτό συμβαίνει με το κρέας. Το συμπέρασμά τους είναι λοιπόν να καταναλώνει κανείς λιγότερο κρέας και επεξεργασμένα προϊόντα του και να τα προτιμάει μαγειρεμένα σε σιγανή φωτιά. Για τα κρέατα στα κάρβουνα, συστήνουν σε όσους επιμένουν να τα καταναλώνουν, να μην έρχονται αυτά σε επαφή με τις φλόγες και να ψήνονται περισσότερη ώρα σε σιγανή φωτιά.

Το κάπνισμα δεν είναι μόνον καρκινογόνο για τους πνεύμονες, επαναλαμβάνω, ενισχύει και τη καρκινογόνο δράση του καλοψημένου και επεξεργασμένου κρέατος, μη το ξεχνάτε.
Η διατροφή μας είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την υγεία μας. Πρέπει να το καταλάβουμε και να κάνουμε κάτι για να τη βελτιώσουμε, επιτέλους. Ιδιαίτερα να το διδάξουμε αυτό με το παράδειγμά μας, στα παιδιά μας.
Σας εύχομαι κάθε καλό…

Πηγές:


1. Well-done Meat Intake, Heterocyclic Amine Exposure, and Cancer Risk
Wei Zheng, M.D., Ph.D. and Sang-Ah Lee, Ph.D.
Department of Medicine, Vanderbilt Epidemiology Center, Vanderbilt-Ingram Cancer Center, Vanderbilt University School of Medicine, Nashville, TN, USA.
2. Red meat intake, doneness, polymorphisms in genes that encode carcinogen-metabolizing enzymes and colorectal cancer risk
Michelle Cotterchio,1,2 Beatrice A. Boucher,1 Michael Manno,1 Steven Gallinger,3 Allan B. Okey,4 and Patricia A. Harper5
3. Dietary Mutagen Exposure and Risk of Pancreatic Cancer
Donghui Li,1 Rena Sue Day,4 Melissa L. Bondy,2 Rashmi Sinha,5 Nga T. Nguyen,1 Douglas B. Evans,3 James L. Abbruzzese,1 and Manal M. Hassan1

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ (1)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ - ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ (1)
Ερευνητές χρησιμοποιώντας σπινθηρογράφημα εγκεφάλου με το μηχάνημα PET (positron emission tomography) έχουν πια διαπιστώσει, πως τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου διεγείρονται όταν κάποιος φαντάζεται κάτι, με αυτά που διεγείρονται όταν το βιώνει στη πραγματικότητα. Έτσι, η δημιουργία φανταστικών εικόνων προκειμένου να βοηθηθεί κάποιος στην αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων (θεραπευτικός οραματισμός) αποτελεί στις μέρες μας μία από τις θεραπείες που ονομάζονται συμπληρωματικές. Χρησιμοποιούνται δηλαδή σαν συμπλήρωμα στις κλασσικές ιατρικές θεραπείες και υποβοηθούν το αποτέλεσμα αυτών των τελευταίων.
Έχει αποδειχθεί ότι ο θεραπευτικός οραματισμός βοηθάει την ελάττωση της ναυτίας , της κούρασης και της απώλειας των μαλλιών στους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, καθώς επίσης ότι βελτιώνει γενικά την ψυχική διάθεση των καρκινοπαθών ασθενών.
Έχει αποδειχθεί επίσης πως τέτοιοι οραματισμοί, μπορούν αν προηγηθούν ενός χειρουργείου, να μειώσουν το άγχος και το φόβο που προκαλεί η επέμβαση. Σε έναν αριθμό μελετών έχει βρεθεί πως οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο χρειάζονται λιγότερα συνολικά παυσίπονα μετά την επέμβαση και πως συνήθως βγαίνουν από το νοσοκομείο 2-3 ημέρες νωρίτερα από αυτούς που δεν την χρησιμοποιούν. (Mayo Clinic. Guide to alternative medicine2007. )
Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι εικόνες έχουν μεγάλη επίδραση στον εγκέφαλό μας και πως μία έντονη εικόνα αρρώστιας θα μπορούσε να προκαλέσει και τα συμπτώματα αυτής της αρρώστιας. Φυλές ιθαγενών από την άλλη, χρησιμοποιούν και σήμερα ένα είδος τέτοιου θεραπευτικού οραματισμού που προτρέπει τον ασθενή να οραματισθεί τον εαυτό του γερό και υγιή, βελτιώνοντας έτσι την κατάστασή του.
Και ο Φρόυντ και ο Γιουγκ έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό. Οι μοντέρνες δε έρευνες έχουν δείξει πως οι φανταστικές εικόνες προκαλούν φυσιολογικές, βιοχημικές και ανοσολογικές αλλαγές στον οργανισμό, που επιδρούν στην υγεία μας.
Η απλούστερη λοιπόν εικόνα που μπορεί κανείς να φτιάξει με την φαντασία του για να προσφέρει βοήθεια στον εαυτό του, όποιο και να είναι το πρόβλημα υγείας που τον απασχολεί, είναι να τον οραματίζεται γερό και χαρούμενο. Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας.
Για τον πόνο τώρα ειδικότερα, κάποιοι οραματισμοί που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής: 1.Ονειρευτείτε για λίγο την εικόνα του εαυτού σας όπως ήταν πριν τον πόνο αυτό, ή όπως θα θέλατε να είναι χωρίς τον πόνο αυτόν. Κάντε την άσκηση αυτή όσο πιο πολλές φορές μπορείτε μέσα στην ημέρα.
2.Μπορείτε επίσης να φανταστείτε το σημείο που πονάει σαν να υπάρχει εκεί μία αναμμένη φωτιά και πως τη σβήνετε εσείς ρίχνοντας επάνω της κρύο νερό.
3.Ή μπορείτε να φανταστείτε το πονεμένο σας σημείο σαν κάτι πολύ ζεστό που το δροσίζετε βάζοντας επάνω του παγάκια.
Όσο πιο πολύ πιστέψετε και ασχοληθείτε με την φανταστική σας εικόνα, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχετε, γιατί τόσο περισσότερο πείθεται ο εγκέφαλός σας να αναλάβει δράση.
Ο οραματισμός σας αυτός θα επιτύχει ακόμη περισσότερο αν τον κάνετε αφού προηγουμένως χαλαρώσετε λίγο ακούγοντας ένα από τα μουσικά βιντεάκια που σας έχω κατά καιρούς βάλει σε αυτό το μπλογκ. Ακούστε πρώτα τη μουσική με κλειστά τα μάτια, πάρτε μερικές ήρεμες και αργές ανάσες και στη συνέχεια φτιάξτε την φανταστική σας εικόνα όπως σας τη περιέγραψα πιο πάνω και ασχοληθείτε για λίγο με αυτή. Δοκιμάστε και ενημερώστε με αν δεν σας κάνει κόπο για τα αποτελέσματα.
Θα τα ξαναπούμε….

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/ζυμαρικά (1)

Γεια σας φίλοι μου
Έφαγα προχθές στο σπίτι μια καινούργιας φίλης ένα πολύ νόστιμο και πάρα πολύ εύκολο σε εκτέλεση, πιάτο με ζυμαρικά. Σήμερα σας το φωτογράφισα, μια που το επανέλαβα στο σπίτι μου γυρίζοντας από τη δουλειά, πρώτον γιατί μου άρεσε πολύ η γεύση του και δεύτερον γιατί λόγω μεγάλης βιασύνης έπρεπε να μαγειρέψω και να φάω κάτι μέσα σε δέκα λεπτά. Και αυτό το πιάτο είναι ότι πρέπει για μια τέτοια περίπτωση. Είναι δε τόσο νόστιμη και πλήρης τροφή, που με τη συνοδεία μιας φρέσκιας σαλάτας αποτελεί μία πολύ καλή λύση για ένα ξαφνικό κάλεσμα κάποιων φίλων στο σπίτι. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά ολικής άλεσης (σέλινα ή βίδες) και βάλετε και μερικά καρύδια σπασμένα στη σαλάτα σας, το γεύμα σας θα είναι ότι καλύτερο από πλευράς συστατικών και αντιοξειδωτικών τόσο για σας όσο και για τους καλεσμένους σας.
Η ρίγανη θεωρείται το καλύτερο αντιοξειδωτικό στον κόσμο σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις παγκοσμίως. Χρησιμοποιείστε την όσο περισσότερο μπορείτε στη διατροφή σας. 
Enzoy…

Σέλινα ή βίδες με λαχανικά και φέτα (3 μερίδες)
Μισό πακέτο ζυμαρικά
3 κουταλιές κατεψυγμένα κομμένα λαχανικά (ή μερικά φρέσκα φασολάκια, καρώτα και αρακάς)
3 μπουκετάκια από φρέσκο μπρόκολο κομμένα σε μικρά κομματάκια
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
3 κουταλιές κατεψυγμένο καλαμπόκι ή φρέσκο βρασμένο
Λίγο τυρί φέτα (κατά προτίμηση κατσικίσια), περίπου 3 μικρές μερίδες
3 κουταλιές κέτσαπ (όχι πολύ γεμάτες)
3 κουταλιές λάδι
Ρίγανη, αλάτι, πιπέρι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε βραστό αλατισμένο νερό, μαζί με όλα τα λαχανικά εκτός από το καλαμπόκι. Τα σουρώνουμε και προσθέτουμε το καλαμπόκι, το λάδι, τη φέτα τριμμένη με το χέρι, τη ρίγανη, το πιπέρι και τη κέτσαπ. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη αλάτι αν χρειάζεται. 
Καλή σας όρεξη.

Χαλάρωση (10)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας
Απολαύστε εικόνες της Ανταρκτικής με υπόκρουση την εκπληκτική για χαλάρωση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και αφεθείτε να ταξιδέψετε στο όνειρο.... Ελέγξετε όλους τους μυς σας και χαλαρώστε όποιους από αυτούς νοιώθετε σφιγμένους. Ανασαίνετε ήρεμα και βαθιά από τη μύτη.
Όταν το βίντεο τελειώσει βάλτε το να παίζει και πάλι, και ακούστε το με κλειστά τα μάτια αυτή τη φορά, φέρνοντας στη μνήμη σας όσες από τις εικόνες θυμόσαστε, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Επαναλάβετε την άσκηση αυτή όσες φορές επιθυμείτε. Θα βοηθήσει πολύ την υγεία σας μειώνοντας το στρες σας.
Enzoy....

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (4)

Γεια σας
Σήμερα αποφάσισα να σας εξηγήσω τι είναι και πώς λειτουργούν τα γονίδιά μας, αφού αυτά ευθύνονται για όλες τις λειτουργίες των κυττάρων μας, δηλαδή ολόκληρου του οργανισμού μας. Αυτά έχουν γραμμένες επάνω τους, με κώδικα, τις εντολές που κάνουν τα κύτταρά μας να λειτουργούν. Ο κώδικας αυτός βρίσκεται επάνω στο DNA (αποτελείται, χονδρικά, από διαφορετικά χημικά μόρια). Ένα κομμάτι δηλαδή του DNA που περιέχει μία πλήρη εντολή για κάποια λειτουργία του κυττάρου αποτελεί ένα γονίδιο. Το DNA όμως βρίσκεται μέσα στους πυρήνες των κυττάρων μας και δεν βγαίνει από εκεί. Πώς λοιπόν δίνει τις εντολές στο υπόλοιπο κύτταρο για να λειτουργήσει αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Τα κύτταρά μας έχουν μέσα τους έναν πυρήνα (η σκούρα περιοχή στο κέντρο της δεξιάς φωτογραφίας). Μέσα σε αυτόν τον πυρήνα υπάρχουν τα χρωμοσώματα, που βλέπετε στη φωτογραφία που βρίσκεται στην αρχή αυτού του άρθρου. Αυτά αποτελούνται από καλά περιτυλιγμένο DNA (αριστερή και κάτω φωτογραφία). Το DNA είναι περιτυλιγμένο και γύρω από κάποιες πρωτεΐνες που λέγονται ιστόνες αλλά και γύρω από τον εαυτό του πολλές φορές,  και φτιάχνει τελικά τα χρωμοσώματα που ευθύνονται για τη κληρονομικότητά μας. Γιατί αυτά, κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται στα δύο, μοιράζονται στη μέση και τα μισά μεταφέρονται στο καινούργιο κύτταρο, όπου στη συνέχεια διπλασιάζονται και πάλι, για να είναι έτοιμα για την καινούργια διαίρεση του κυττάρου. Δεν ζουν για πάντα, όπως ίσως πολλοί γνωρίζετε τα κύτταρά μας, συνεχώς αυτά ανανεώνονται. Καινούργια παράγονται συνεχώς και τα παλιά πεθαίνουν. Δεν υπάρχει βλέπετε τίποτα στατικό στη φύση.
Τα γονίδια είναι, επομένως, πολύ-πολύ μικρά κομματάκια αυτών των χρωμοσωμάτων, όπως καταλαβαίνετε. Επειδή τώρα τα χρωμοσώματα είναι καλά κλεισμένα και προστατευμένα μέσα στους πυρήνες των κυττάρων μας, η «φύση» έχει προνοήσει να φτιάξει έναν περιπατητικό σαρωτή (scanner) που λέγεται RNA. Αυτό το μόριο, (η μεγάλη ροζ κουκίδα που βλέπετε στην εικόνα) ξετυλίγει το DNA από τις ιστόνες, (πρωτείνες που εμφανίζονται με πράσινο χρώμα στη φωτογραφία) και το σκανάρει, αντιγράφει τις κωδικοποιημένες εντολές που βρίσκονται εκεί (την αλληλουχία των διαφόρων χημικών μορίων δηλαδή που υπάρχουν στο κομμάτι αυτό του DNA) και στη συνέχεια βγαίνει έξω από τον πυρήνα και τις δίνει στα διάφορα όργανα του κυττάρου προκειμένου αυτά να τις εκπληρώσουν με τις αντίστοιχες λειτουργίες τους.
Δεν είναι πραγματικά μαγικός αυτός ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας; Δεν νοιώθετε περήφανοι που υπάρχετε, όταν αντιλαμβάνεστε όλη αυτή τη σοφία που κρύβετε μέσα σας; Θα ήθελα πολύ να με ενημερώσετε αν κάποια στιγμή κάποιοι από εσάς αρχίσετε να το αισθάνεστε. Έως τότε...
Να στε πάντα καλά

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Άσκηση (5)

 ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
Δεν ξέρω πόσο σας έχω πείσει μέχρι τώρα να σηκωθείτε από τη καρέκλα σας και να γυμναστείτε έστω και λίγο, αλλά δεν το βάζω κάτω. Σήμερα σας βρήκα ένα ακόμη βιντεάκι που θα σας βοηθήσει να κουνηθείτε λιγάκι. Όπως βλέπετε μικροί και μεγάλοι μπορούν να ασκηθούν έτσι απλά με εύκολες κινήσεις, ενώ η παραλία και η καλοκαιρινή αίσθηση αυτού του βίντεο θα βοηθήσει να ανέβει λίγο και η ψυχολογία σας. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, και ας βρέχει ακόμη στο νησί μας. Ετοιμαστείτε.....

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (14)

Γεια σας φίλοι μου
Σίγουρα θα πιστέψατε πως σας ξέχασα, μένοντας σε σιωπή τόσες ημέρες…. Δεν είναι όμως έτσι. Απλά έλειπα, γιατί ταξίδεψα. Επισκέφθηκα την Κωνσταντινούπολη, θα σας μιλήσω αναλυτικότερα γι αυτό το ταξίδι μου, σε άλλη μας συνάντηση. Γυρίζοντας όμως βρήκα ανθισμένη τη γλυτσίνια (πασχαλιά, κατά τους Κερκυραίους) στη πίσω αυλή του σπιτιού μου και δεν κρατήθηκα να μη σας τη φωτογραφίσω. Δεν είναι κούκλα; Ξέρετε το κλάδεμά της κάθε χρόνο (μετά το τέλος του Φλεβάρη, μόλις τελειώσουν οι παγωνιές) είναι ίδιο με αυτό των αναρριχόμενων τριανταφυλλιών, αν θέλετε να βγάζει σε μεγάλα τσαμπιά τα μυρωδάτα λουλούδια της. Και η άνθησή τους είναι περίπου σύγχρονη. Έβγαλε τα πρώτα της λουλούδια και η κόκκινη αναρριχόμενη τριανταφυλλιά μου, όπως βλέπετε, που μεγάλωσε από ένα κλαδάκι που μου έδωσε μια καλή φίλη και έμπηξα στο έδαφος πριν λίγα χρόνια, την εποχή που κλάδευε εκείνη τη δική της. Τόσο απλό είναι να αποκτήσετε αν θέλετε τριανταφυλλιές. Βάζετε στο χώμα μερικά κλαδιά την εποχή που του κλαδέματος και περιμένετε. Αυτό είναι όλο. Κάποια από αυτά θα πιάσουν και θα βγάλουν τα πρώτα τους φυλλαράκια την άνοιξη.
Το κούρεμα τώρα της γλυτσίνιας όπως και της αναρριχόμενης τριανταφυλλιάς, για όσους δεν το ξέρετε, γίνεται ως εξής : Αφήνουμε ανέπαφα τα κλαριά που θέλουμε να αναρριχηθούν και να ανθίσουν και κόβουμε τελείως, όλα τα αδύναμα μικρά ή ξερά πλαϊνά κλαδιά, ενώ τα καλύτερα πλαϊνά κλαδιά τα κλαδεύουμε αφήνοντας ανέπαφα ένα με δύο μάτια. Αυτά είναι που θα μεγαλώσουν και θα ανθίσουν την άνοιξη, προκαλώντας τον θαυμασμό μας.
Δοκιμάστε να το κάνετε μόνοι σας, είναι πολύ εύκολη δουλειά. Φροντίστε μόνον να φοράτε χοντρά γάντια όταν κλαδεύετε τις τριανταφυλλιές, γιατί είνάι επώδυνο το σίμπημα από τα αγκάθια τους. 
Ανθισαν όμως όπως βλέπετε στον κήπο και οι άγριες γλαδιόλες, καθώς και κάποιες μπλε ίριδες ανάμεσά τους,  ενώ λίγο πιο κει φάνηκαν τα πρώτα, μαγευτικά σε ποικιλία χρώματος, λουλούδια μιας μικρής παιώνιας. Το ξέρετε πως χρειάζονται πέντε χρόνια για να ανθίσει ένα πρωτοφυτεμένο ρίζωμα παιώνιας; Μην απογοητευθείτε λοιπόν αν αγοράσετε μία μικρή παιώνια και δεν την δείτε να ανθίζει αμέσως. Εξαρτάται η άνθισή της από το πόσο καιρό είναι φυτεμένο το ρίζωμά της. Σας το έχω ξαναπεί νομίζω, η κηπουρική ασκεί την υπομονή μας και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της ζωής.   
Με αγάπη

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/ενεργειακοί θεραπευτές (3 )

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ (3ο, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Λίγα ακόμη λόγια θέλω να προσθέσω σήμερα και να κλείσω αυτό το τόσο ενδιαφέρον κεφάλαιο των ενεργειακών θεραπευτών.
Ο γιατρός, χειρουργός, των Ηνωμένων Πολιτειών, Richard Carmona, και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είναι από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Εναλλακτικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, της Αμερικής (NHI). Στο βιβλίο του με τίτλο «The enrgy healling experements», εκδ. 2007, λέει ο ίδιος στην εισαγωγή του: « ανοίξτε το μυαλό σας και αφήστε τις προκαταλήψεις σας κατά μέρος. Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις και είναι πολλά ακόμη αυτά που δεν γνωρίζουμε και πρέπει να μάθουμε. Ωστόσο, εκεί που η επιστήμη στηρίζει την ενοποιημένη άσκηση της ιατρικής ας την χρησιμοποιήσουμε (εννοεί την σύγχρονη χρήση κλασσικής και συμπληρωματικής ιατρικής). Όπου δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη, ας ξεκινήσουν ή ας συνεχιστούν οι έρευνες. Τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς πρέπει να πλησιάσουν την ενεργειακή ιατρική με ανοιχτό μυαλό».
Στο βιβλίο του αυτό που σας προανέφερα περιγράφει αρκετά πειράματα επάνω σε αυτά τα θέματα των ενεργειακών θεραπευτών, που έκανε ο ίδιος ή συνάδελφοί του. Λέει κάπου στην αρχή του, πως ανακάλυψε τελικά μέσα από αυτή την ερευνητική του πορεία ότι η Δυτική επιστήμη και κοινωνία, έχει συνηθίσει να βλέπει τον κόσμο μέσα από την υλιστική του άποψη και έχει αγνοήσει μία βασική πραγματικότητα. Το ότι η ενέργεια και όχι η ύλη βρίσκεται κάτω από τα πάντα και παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην υγεία και την θεραπεία.
Για όσους από εσάς ενδιαφέρεστε να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο στα Αγγλικά, αυτό έχει εκδοθεί από τον εκδ. οίκο ATRIA BOOKS της Ν. Υόρκης.
Δεν θα σας κουράσω περισσότερο με γενικολογίες. Θα σας αναφέρω ένα από τα ενδιαφέροντα πειράματα που περιγράφονται στο βιβλίο: ερευνητές δημιούργησαν στρες σε ποντίκια χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ρεύμα. Παρατήρησαν ότι το στρες αυτό δημιουργούσε αιμορραγίες στο έντερο των ποντικών. Όταν όμως σε ποντίκια με το ίδιο στρες ενεργειακοί θεραπευτές (δάσκαλοι του Ρέικι, συγκεκριμένα, σε αυτή τη περίπτωση) έβαλαν τα χέρια τους διαλογιζόμενοι μπροστά στα κλουβιά των ποντικών, οι βλάβες στο έντερο από το ηλεκτρικό ρεύμα ελαχιστοποιήθηκαν, τόσο σε αριθμό όσο και σε έκταση, σε σύγκριση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου. Το ενδιαφέρον εύρημα σε αυτό το πείραμα ήταν πως χέρια απλών ανθρώπων, που δεν ήξεραν να συγκεντρώνονται και να αυξάνουν την ενέργειά τους, είχαν επίσης κάποιο αποτέλεσμα, πάρα πολύ μικρότερο βέβαια, στα στρεσαρισμένα με το ρεύμα ποντίκια. Ένδειξη πως όλοι μας εκπέμπουμε κάποια ποσότητα ενέργειας, πράγμα βέβαια πολύ γνωστό τώρα πια και μετρημένο.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η συνήθεια να χαϊδεύουμε τη κοιλίτσα των παιδιών μας όταν πονάει, ή κάποιο μέλος τους, προσπαθώντας να τα ανακουφίσουμε. Μέσα μας βαθειά υπάρχει η γνώση, γεννιόμαστε με αυτήν. Είναι η «ανόητη» λογική μας που αναπτυσσόμενη όσο μεγαλώνουμε, μας κατεβάζει στο χαμηλό υλιστικό επίπεδο. Ευτυχώς πρωτοπόροι ερευνητές, όλων των επιστημών, μας ξαναφέρνουν κοντά στην πραγματικότητα σιγά-σιγά με τα πειράματά τους. Στη καθαρά ενεργειακή μας φύση.
Θα τα ξαναπούμε…..

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (4)

Γεια σας
Ξέρετε πως ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος, όσον αφορά τις πρωτεΐνες που περιέχει, και όχι μόνον, είναι ο μπακαλιάρος; Μαζί με τον γάδο, είναι ψάρια πλούσια σε βιταμίνες Β και D, φωσφόρο, κάλλιο, σελήνιο καθώς και τα περίφημα Ω3 λιπαρά οξέα, τόσο προστατευτικά για την υγεία μας, για τα οποία έχουμε μιλήσει σε προηγούμενη κουβέντα μας. (Διατροφικές συμβουλές 10)
Οι πατάτες από την άλλη, περιέχουν πολλά χρήσιμα για τον οργανισμό μας συστατικά στη φλούδα τους, που βέβαια καθαρίζουμε, και μάλιστα αφού τη πλύνουμε πρώτα καλά, για να μην περάσουν με το εργαλείο ή το μαχαίρι που τις καθαρίζουμε μέσα στη σάρκα τους τα χημικά με τα οποία είναι αυτές πασπαλισμένες για να μη σαπίζουν και χαλάνε όσο βρίσκονται αποθηκευμένες, αλλά και αυτά με τα οποία οι καλλιεργητές γεμίζουν το έδαφος, από τη μία για λίπανση και από την άλλη για απαλλαγή από τα έντομα.
Βρήκα όμως πριν λίγες μέρες σε σούπερ μάρκετ (μεγάλης αλυσίδας) τα πατατάκια που σας φωτογράφισα, οργανικά μεγαλωμένα, που τρώγονται με τη φλούδα τους (χρώμα βαθύ ροζ) και που είναι ιδανικά για βράσιμο στον αχνό. Μαγειρεύονται ταχύτατα, και είναι πεντανόστιμα.
Αναζητήστε τα και δοκιμάστε τα. Δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα και είναι ιδανικά για πατατοσαλάτες. Τα συνδύασα λοιπόν με μπακαλιάρο και ιδού η ευκολότατη συνταγή:


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μπακαλιάρος σε λαδόκολλα 
Χοντρά κομμάτια μπακαλιάρου (καλά ξαλμυρισμένου)
Μαϊντανός
Άνηθος
Ξύσμα και χυμός λεμονιού
Πιπέρι (πράσινο κατά προτίμηση)




Πασπαλίζουμε με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα βάζουμε σε λαδόκολλα, αφού τα πασπαλίσουμε καλά με αρκετό μίγμα άνηθου-μαϊντανού-ξύσμα λεμονιού. Ρίχνουμε από πάνω 1κ.γ. χυμό λεμονιού ή κρασί λευκό (ότι επιθυμείτε) και τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε πακετάκι, με τις άκρες τυλιγμένες προς τα επάνω για να μη χυθεί ο ζωμός που θα βγάλει το ψάρι, όπως ψήνεται. Στη συνέχεια τυλίγουμε το πακετάκι αυτό σε αλουμινόχαρτο και το τοποθετούμε σε ταψάκι. Ρίχνουμε στο ταψί λίγο λευκό κρασί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα. Συνοδεύεται πολύ ωραία με πατατοσαλάτα.
Προσοχή: ποτέ να μη τυλίγετε κατευθείαν τα τρόφιμά σας σε αλουμινόχαρτο για να τα μαγειρέψετε. Είναι πολύ βλαβερή για την υγεία σας αυτή η συνήθεια.



Πατατοσαλάτα
Πατάτες οργανικές κομμένες σε κομμάτια και βρασμένες στον ατμό με τη φλούδα τους. Στη συνέχεια τις λιώνουμε ελαφρά με ένα πηρούνι και τις ανακτεύουμε με:
Κρεμμύδι ξερό που το έχουμε για μισή περίπου ώρα αφήσει, κομμένο σε ροδέλες, μέσα σε 1 -2 κ.σ. ξύδι ελαφρύ (ξύδι ρυζιού ή μηλόξυδο) και ζεστό νερό (να το σκεπάζει) και στη συνέχεια το έχουμε στύψει καλά.
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πιπεριά Φλωρίνης ψημένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη σε βάζο)
Αλάτι, πιπέρι
Περιχύνουμε τη πατατοσαλάτα μας με μίγμα από λάδι, ξύδι, λεμόνι και λίγη μουστάρδα. (Οι ποσότητες εξαρτώνται από το γούστο σας) Χτυπάμε καλά τα υλικά αυτά σε ένα μικρό βαζάκι  (βιδώνουμε το καπάκι του και το κουνάμε σαν σέικερ δηλαδή) για να διαλυθεί η μουστάρδα. Αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να την παραλείψετε.
Πανεύκολο και πολύ υγιεινό φαγητό, με ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και πολύ ελαφριά γεύση.
Enjoy