Σελίδες

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (2)

Φίλοι μου γεια σας
Μία καινούργια ιατρική έρευνα για το θέμα της θεραπείας της ψηλής χοληστερίνης έρχεται να με δικαιώσει για τις συμβουλές που σας είχα δώσει σε παλαιότερες κουβέντες μας (Διατροφ. Συμβουλές 6,7,8) για το πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη χοληστερίνη σας φυσικά, προσθέτοντας στη διατροφή σας συστατικά όπως τα φιστίκια Αιγίνης, το σουσάμι, το αβοκάντο, και ψάρια όπως ο σολομός, ο γάδος κ.λ.π. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς δοκίμασαν να εφαρμόσουν αυτές τις διατροφικές συμβουλές και τι αποτελέσματα είχαν. Δεν με ενημερώνετε βλέπετε….
Η ερευνητική εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet πολύ πρόσφατα όμως δικαιώνει αυτή τη προσπάθειά μου να σας πείσω να δοκιμάσετε να βελτιώσετε τη διατροφή σας πρώτα και μετά να καταφύγετε σε χάπια για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης σας. Τα φάρμακα βλέπετε, σαν χημικές ουσίες που είναι , προκαλούν στρες στο οργανισμό όταν μπουν μέσα του και ενώ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα για το οποίο είναι φτιαγμένα, συγχρόνως αποδιοργανώνουν ή βλάπτουν κάποια άλλη λειτουργία του οργανισμού. Έχουν δηλαδή όπως όλοι ξέρετε παρενέργειες.
Για τα συγκεκριμένα φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης, τις γνωστές σας στατίνες ( lipitor, zocor κ.λ.π.) η έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, και διερεύνησε 13 μελέτες που έγιναν σε σύνολο 90.000 ατόμων, έδειξε πως μπορούν ν προκαλέσουν σε ένα ποσοστό 9%, σακχαρώδη διαβήτη στα άτομα που τα καταναλώνουν. Μπορεί το ποσοστό να μη σας φαίνεται τόσο τρομερό, όμως σύμφωνα με τον David Preiss που ηγείται της μελέτης αυτής, κάθε 1000 άτομα που παίρνουν στατίνες, μέσα σε ένα χρόνο, ένα άτομο θα εμφανίσει διαβήτη, ενώ βέβαια πέντε άλλοι θα αποφύγουν καρδιακά επεισόδια και πιθανούς θανάτους. (http://businessweek.com/news/20...)
Η παρενέργεια αυτή λοιπόν δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο να πάρετε τα φάρμακα αυτά όσοι τα χρειάζεστε, είναι καλό όμως να το ξέρετε και να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, αν τα χρησιμοποιείτε. Άλλωστε αυτή δεν είναι η μόνη παρενέργεια αυτών των φαρμάκων. Μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και διέγερση, ενώ μπορεί να οδηγήσουν τον οργανισμό σας σε νεφρική ανεπάρκεια, νευρικές βλάβες, αμνησία και σε έλλειψη του ενζύμου Q10. Οι παρενέργειες αυτές ήταν γνωστές από παλαιότερα.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, θέλω εγώ να σας ενημερώσω πως αλλάζοντας τη διατροφή σας έχετε να κερδίσετε πολλά οφέλη, όσον αφορά την υγεία σας. Είναι τελείως ανόητο να βομβαρδίζετε τον οργανισμό σας με περισσότερα στρες, γεμίζοντάς τον χαπάκια, αντί να φροντίσετε να διαφυλάξετε τη σωστή του λειτουργία με νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα. Όσον αφορά τη χοληστερίνη σας, σας υπενθυμίζω πως δεν αρκεί μόνον να μην τρώτε λιπαρά φαγητά, για να την αντιμετωπίσετε. Χρειάζεται να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με φιστίκια Αιγίνης (και γενικά ξηρούς καρπούς), σουσάμι ή ταχίνι, αβοκάντο, κανέλλα, και ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο μπακαλιάρος. Ένας δε πολύ σημαντικός παράγων όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης σας είναι η γενικότερη αντιμετώπιση του στρες στη ζωή σας. Γιατί είναι αυτό που κάνει βλαβερή τη χοληστερίνη για τον οργανισμό σας, οξειδώνοντάς την.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου