Σελίδες

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (2)


Πάσχα έρχεται φίλοι μου, αλλά πολλοί από εμάς δεν τρώμε κρέας, ούτε μας αρέσει η εικόνα του σφαγμένου αρνιού δεμένου επάνω στη σούβλα να σιγοψήνεται από τη φωτιά. Άλλοι πάλι ξετρελαίνονται από τη μυρωδιά και την όλη διαδικασία του εθίμου. Εμένα από παιδί κάτι σε αυτό το έθιμο μου θύμιζε τον Αθανάσιο Διάκο και μου προκαλούσε τύψεις και θλίψη, όσο και αν σας φαίνεται τρελό, κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων.
Εγώ πάντως συνταγές με κρέας δεν έχω να σας δώσω, αφού το έχω καταργήσει από τη διατροφή μου εδώ και καιρό, ωστόσο υπάρχουν συνταγές εξ ίσου νόστιμες, πολύ πιο υγιεινές που θυμίζουν συνταγές Πασχαλινές των γιαγιάδων μας, όπως αυτή που αποφάσισα να σας περιγράψω σήμερα.
Σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το φαγητό με ρύζι αναποφλοίωτο και των τριών αποχρώσεων (μπεζ, κόκκινο, μαύρο),που θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων, γιατί έτσι θα πάρετε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το σκέτο γνωστό μας λευκό αποφλοιωμένο ρύζι. Θα πρέπει βέβαια να το μουσκέψετε στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, για να μαλακώσει, αλλά και για να αποβάλει τοξικές ουσίες που όλοι οι σπόροι, λίγο ή πολύ περιέχουν.
Ξέρετε όταν χρησιμοποιούμε σπόρους, θα πρέπει να τους προετοιμάζουμε σωστά, γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το φυτικό οξύ είναι ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στους σπόρους και εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου και ψευδάργυρου από το έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που δίαιτες πλούσιες σε σπόρους όταν αυτοί δεν προετοιμάζονται σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ελλείψεις μετάλλων και απώλεια οστικής μάζας. Και ενώ μπορεί η προσθήκη σπόρων στη δίαιτα να οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, όπως νομίζουν πολλοί, το αποτέλεσμα αυτό είναι μόνον προσωρινό, και μπορεί στη συνέχεια να προκληθεί ευερέθιστο έντερο και άλλα συμπτώματα.
Υπάρχουν και άλλα συστατικά στους σπόρους που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα μπορούν να βρουν πληροφορίες στο http://www.westonaprice.org/
Πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν να μουσκεύουμε τους σπόρους που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας, σε χλιαρό νερό, καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να αποφεύγουμε τις βλαβερές τους επιδράσεις στον οργανισμό και να κερδίζουμε τα οφέλη τους. Ισχύει αυτό ξέρετε και για τις φακές, που συνήθως δεν τις μουσκεύουμε και είναι λάθος. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σπόρους στο ψωμί που εσείς θα ζυμώσετε και θα αφήσετε να φουσκώσει κανονικά, δεν χρειάζεται να τους μουσκέψετε προηγουμένως. Η υγρασία και η ζέστη που αναπτύσσεται στη ζύμη που φουσκώνει, κάνει την ίδια δουλειά με το μούσκεμα. Για τα έτοιμα πολύσπορα ψωμιά όμως, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη γιατί δεν γνωρίζω τις συνθήκες φουσκώματός τους. Και τώρα η συνταγή μας
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Τσιγαροσαρμάς με μανιτάρια
½ κιλό μανιτάρια διάφορα κομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι ανάμικτο αναποφλοίωτο, πλυμένο καλά, μουσκεμένο από το βράδυ σε χλιαρό νερό και σουρωμένο στη συνέχεια.
3 φλ. ζωμό λαχανικών ή ένα κύβο λαχανικών (βιολογικό) διαλυμένο σε 3 φλ. νερό
Αλάτι (μπορούμε και να το αποφύγουμε αν χρησιμοποιήσουμε τον κύβο λαχανικών), Πιπέρι
2 αυγά
2 γιαούρτια (πρόβια-κατσικίσια με χαμηλά λιπαρά)
1 κ.σ. αλεύρι
Στρώνω το μίγμα των υλικών, εκτός από τα τρία τελευταία, σε ταψί και το περιχύνω με τα τρία τελευταία υλικά χτυπημένα καλά, να διαλυθεί το αλεύρι.
Ψήνω σε μέτριο φούρνο (180ο C ) μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
Καλή σας όρεξη

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Ερασιτεχνική κηπουρική/Διακ.φυλ. (4)

Γεια σας φίλοι μου
Όχι δεν είναι φλεγόμενη βάτος (!...) είναι η φωτίνια που έχω στον κήπο μου. Είναι στις δόξες της αυτή την εποχή. Θάμνος αειθαλής και ανθεκτικός βγάζει αυτήν την εποχή τα καινούργια φύλλα του, που είναι αρχικά κατακόκκινα και ξεχωρίζει αυτή την εποχή ανάμεσα στα άλλα φυτά του κήπου. Σε λίγο θα βγάλει και λουλούδια και το θέαμα θα γίνει ακόμη ωραιότερο. Δεν θέλει ιδιαίτερη περιποίηση, εκτός από καθάρισμα από τα αγριόχορτα γύρω από τη ρίζα της και κοπριά, μία - δύο φορές τον χρόνο (Φεβρουάριο συνήθως και Μάιο), η ακόμη καλύτερα λίπασμα από φύκια όπως έχουμε ξαναπεί για να γλυτώνουμε από τα πολλά αγριόχορτα.
Μπορείτε να τη βάλετε και σε μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι σας και να τη κλαδεύετε στο μέγεθος που ταιριάζει στο χώρο σας. Θα τη κλαδεύετε κατά τον Φεβρουάριο για να είναι έτοιμη να βγάλει τα καινούργια κόκκινα φύλλα της αυτή την εποχή.
Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπετε τη φωτίνια από μία άλλη πλευρά φωτογραφημένη. Ο κλαδεμένος, άδειος από φύλλα θάμνος που βρίσκεται μπροστά της (λέγεται βερβερίδα) σε λίγο θα γεμίσει με μπορντώ φύλλωμα, και θα ταιριάζει πολύ με τα λουλούδια που θα έχει στο μεταξύ βγάλει η φωτίνια. Θα σας τη ξαναφωτογραφίσω.
Μπήκε η άνοιξη για τα καλά. Τα φυτά ανανεώνονται για να την υποδεχθούν. Εσείς;…. Άραγε σας έχω μέχρι τώρα επηρεάσει καθόλου στο να ζήσετε λίγο καλύτερα και σωστότερα, αυτή τη μικρή αλλά γεμάτη μεγαλείο ζωή σας;
Δεν μου αφήνετε σχόλια και έτσι δεν ξέρω τι σκέφτεστε και τι αισθάνεστε. Να’ στε πάντως καλά…. όπου και αν βρίσκεστε, εκεί έξω, στον μικρό μας πλανήτη.

Σημ. Μπορείτε να μεγενθύνετε τις φωτογραφίες αν κάνετε κλικ επάνω τους. 

Άσκηση (4)

 ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας φίλοι μου
άλλη μια χορευτική γυμναστική για να αρχίσετε όμορφα την ημέρα σας. Κουνηθείτε στο ρυθμό του μάμπο. Μη παιδεύεστε να κάνετε με ακρίβεια τις κινήσεις. Απλά κουνείστε όσο πιο πολύ μπορείτε, όλα τα σημεία του κορμιού σας.
Enzoy....


Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (3)

Γεια σας φίλοι μου
‘Όπως είναι γνωστό η νανοτεχνολογία αποτελεί κλάδο πολύ μοντέρνο της τεχνολογίας, παρ όλα αυτά το μεγαλείο και η σοφία της φύσης, μας έχει προλάβει γι άλλη μια φορά, όπως φαίνεται από τις καινούργιες ανακαλύψεις που αφορούν τη λειτουργία του οργανισμού μας. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα εκπληκτικό παράδειγμα βιολογικής μοριακής νανο- μηχανικής μέσα στο σώμα μας. Αφορά τα κανάλια νερού που ανακαλύφθηκαν τη τελευταία δεκαετία πως υπάρχουν στα τοιχώματα των κυττάρων μας και τον τρόπο που το νερό ρέει μέσα από αυτά ανάμεσα στα κύτταρα, χωρίς να διαταράσσεται η ηλεκτρική ισορροπία των κυττάρων. (http://www.mpibpc.mpg.de/english/reports/mpf/index.html)
Στα τοιχώματα των κυττάρων μας λοιπόν (στις κυτταρικές μεμβράνες, όπως λέγονται) υπάρχουν κάποιες πρωτεΐνες που σχηματίζουν πολύ λεπτά κανάλια με το σπειροειδές τους σχήμα. Μέσα από αυτά τα κανάλια διακινούνται περίπου τρία δισεκατομμύρια μόρια νερού το δευτερόλεπτο ανά κανάλι, ενώ συγχρόνως εμποδίζεται η έξοδος ή η είσοδος από εκεί άλλων ιόντων ( φορτισμένων σωματιδίων δηλαδή) που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ηλεκτρική ισορροπία των κυττάρων. Τρεις συνεργαζόμενες επιστημονικές ερευνητικές ομάδες, διαφορετικών εθνικοτήτων, κατάφεραν να ανακαλύψουν αυτή τη λειτουργία, (Ιαπωνία, Βασιλεία, Γκέτινγκεν).
Οι ερευνητές ανακάλυψαν με τεχνικές ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, πως αυτές οι πρωτεΐνες (τις ονόμασαν «ακουαπορίνες», από το λατινικό «άκουα», που σημαίνει νερό) φτιάχνουν στη κυτταρική μεμβράνη κανάλια μήκους 2 νανομέτρων (εκατομμυριοστών του χιλιοστού) και εύρους μόλις 0,3 νανομέτρων, απ όπου μόνον ένα μόριο νερού μπορεί να περάσει τη φορά.
Το νερό ξέρετε, μπορεί να διασπαστεί σε ιόντα υδρογόνου (τα γνωστά σαν «πρωτόνια» που έχουν θετικό ηλεκτρικό φορτίο) και σε υδροξύλια (που έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο). Τα πρωτόνια τώρα, αν παραχθούν, ενώνονται στη συνέχεια με γειτονικά μόρια νερού, το σύμπλεγμα επειδή είναι ασταθές ξαναδιασπάται, νέα πρωτόνια παράγονται τα οποία ενώνονται με τα γειτονικά μόρια νερού και ούτω καθεξής. Καθώς το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται, τα θετικά φορτία των πρωτονίων μετακινούμενα από μόριο σε μόριο νερού, δημιουργούν ηλεκτρική ενέργεια, τον γνωστό «πρωτονισμό». Είναι αυτή μία από τις πολλές ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας.
Αυτή την ενέργεια δεν τη χρειάζεται όμως πάντα ο οργανισμός μας. Το νερό πρέπει να μπορεί να περνά από κύτταρο σε κύτταρο, χωρίς να διαταράσσεται η ηλεκτρική κατάσταση του κυττάρου, και γιαυτό η φύση έφτιαξε αυτόν τον εκπληκτικό νανοτεχνολογικό μηχανισμό των ακουαπορινών που σας έλεγα προηγουμένως. Τα κανάλια που αυτές οι πρωτεΐνες φτιάχνουν στη κυτταρική μεμβράνη των κυττάρων, διακινούν τα μόρια του νερού με ένα τρόπο που μοιάζει με νερόμυλο, και δεν τα αφήνουν να διασπαστούν, ώστε να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Τα αμινοξέα (τα συστατικά δηλαδή από τα οποία αποτελούνται οι πρωτεΐνες) που βρίσκονται στο εσωτερικό των καναλιών, σπρώχνουν από σημείο σε σημείο τα μόρια του νερού με τακτικό τρόπο , πράγμα που αυξάνει την ταχύτητα κίνησής τους μέσω του καναλιού. Λειτουργούν σαν τα φτερά του νερόμυλου που σας έλεγα προηγουμένως.
Δεύτερον αυτά τα αμινοξέα ενώνονται προσωρινά με χημικούς δεσμούς με τα διερχόμενα μόρια νερού (όπως τα σπρώχνουν από σημείο σε σημείο), εμποδίζοντας έτσι να ενωθούν αυτά με πρωτόνια, ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Η όλη διαδικασία είναι ένα εκπληκτικό παράδειγμα βιολογικής μοριακής νανο- μηχανικής που η φύση τελειοποίησε στη διάρκεια αιώνων.
Στην αριστερή εικόνα βλέπουμε σε μεγένθυση το σπειροειδές σχήμα των ακουαπορινών (μοιάζουν με σερπαντίνες) και τα μόρια του νερού που περνούν από μέσα τους (ροζ μπαλάκια). Στην δεξιά εικόνα βλέπουμε κάτω το νερό που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο (ροζ μπαλάκια), τη μεμβράνη του κυττάρου (κίτρινο και πράσινο χρώμα) και το νερό έξω από το κύτταρο (ροζ μπαλάκια στο επάνω μέρος της εικόνας). Μέσα στη περιοχή της κυτταρικής μεμβράνης διακρίνονται καθαρά οι ακουαπορίνες (μπλε χρώμα) και τα μόρια του νερού που περνούν από μέσα τους.
Καταλαβαίνετε τώρα πόσο πρέπει να εκτιμήσετε αυτό το κορμί που σας έδωσε η φύση; Είναι ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος, πραγματικά. Αγαπήστε τον και φροντίστε τον λοιπόν, όπως του αξίζει.

Με αγάπη






Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Χαλάρωση (8)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ 
Γεια σας
τι πιο χαλαρωτικό για τη ψυχή από το να "βλέπει" πως υπάρχουν τόσο ταλαντούχα παιδιά, που  τραγουδούν τραγούδια σαν αυτό; Ευτυχώς υπάρχουν πολλές ελπίδες για βελτίωση της ζωής σε αυτό το πλανήτη, όσο και αν οι απαισιόδοξοι δεν θέλουν να το πιστεύουν και όσο και αν ταλαιπωρούμε τα νιάτα συνειδητά ή ακόμη και ασυνείδητα. Εκείνα κουβαλούν με τη γέννησή τους μεγάλο απόθεμα σοφίας, που δεν καταστρέφεται εύκολα.  Μην απελπίζεστε λοιπόν.
Enjoy

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (3)


Γεια σας φίλοι μου
Για να κλείσουμε το κεφάλαιο των διατροφικών συμβουλών για την μείωση της χοληστερίνης σας, άλλο ένα θαυματουργό διατροφικό συστατικό που βοηθάει σε αυτό θα σας δώσω σήμερα. Πρόκειται για το πολύ γνωστό μας σουσάμι (και το ταχίνι φυσικά).
Το θαυματουργό αυτό σποράκι, περιέχει σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, όπως χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο , μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β1 και φυτικές ίνες. Οι φυτοστερόλες που περιέχει το σουσάμι (ουσίες με παρόμοια χημική δομή με αυτή της χοληστερίνης, που εκτός από τη μείωση της χοληστερίνης ενισχύουν επίσης τη δράση του ανοσοποιητικού) περιέχονται επίσης στη σόγια, το καλαμπόκι και στον κουκουναρόσπορο. Το σουσάμι όμως φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα από αυτές. Είναι επομένως μία ακόμη τροφή που θα σας βοηθήσει να κατεβάσετε φυσικά τα επίπεδα της χοληστερίνης σας -Nutrition Research (2005;25:559–67), -Journal of Agricultural and Food Chemistry (Vol 53, pp. 9436-9445),. Προσθέσετε την στη διατροφή σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ταχίνι στο ψωμί σας με λίγο μέλι για πρωϊνό ή μέλι με σουσάμι και κανέλα, σουσάμι στα λαδολέμονα ή λαδόξυδα με τα οποία περιχύνετε τις σαλάτες σας, σουσάμι στο ψωμί που ζυμώνετε μόνοι σας, παστέλι για σνακ (αν δεν είσαστε διαβητικοί), πανάρισμα σε σουσάμι του κοτόπουλου ή του σολομού που θα ψήσετε στο φούρνο. Η συνταγή που θα σας δώσω σήμερα αφορά αυτόν τον τελευταίο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σολομός με σουσάμι στο φούρνο 
Σολομός σε φιλέτα (χωρίς κόκαλο) 4 μερίδες
Σουσάμι άσπρο και μαύρο (ή μόνον άσπρο)
Σόγια σος 4 κ.σ.
Ξύδι βαλσαμικό 2 κ.σ.
Wostershire sauce (προεραιτικό) 2 κ.γ. (θα βρείτε το μπουκαλάκι σε όλα τα σούπερ- μάρκετ)
Προσοχή: Δεν βάζουμε αλάτι, γιατί η σόγια σος είναι αρκετά αλμυρή


Βάζουμε τα φιλέτα του σολομού σε ένα μικρό ανοξείδωτο ταψάκι ή πυρέξ, τα περιχύνουμε με τα υγρά συστατικά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τη μαρινάτα, τα στεγνώνουμε λίγο με χαρτί κουζίνας και τα αλείφουμε με μουστάρδα ( με ήπια γεύση) και αμέσως μετά τα γυρίζουμε μέσα στο μίγμα σουσαμιού(τα πανάρουμε). Τα ξαναβάζουμε στο ταψάκι που έχει τη μαρινάτα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ( 180 βαθμούς) για περίπου 20-30 λεπτά. Αν στο μεταξύ στεγνώσουν τα υγρά τους, προσθέτουμε λίγο νερό, έτσι ώστε να μείνει στο τέλος λίγο ζουμάκι για να περιχύσουμε σερβίροντας το σολομό. Συνοδεύεται πολύ ωραία με κινόα (Διατροφικές συμβουλές 6). Σε αυτή τη περίπτωση θα προσθέσετε στη κινόα που θα βράσετε σε ζωμό λαχανικών, αφού κρυώσει και την αφρατέψετε ανακατεύοντάς την με ένα πιρούνι, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανό και κρεμμύδι καλά πλυμένο και στημένο, λάδι καιλεμόνι.
Καλή σας όρεξη

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (6)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα πρωί-πρωί βγήκα να φυτέψω τα φασολάκια μου και σκέφτηκα ότι πολλοί από εσάς πιθανόν να μην ξέρουν πως δεν πρέπει να φυτεύουμε τα ίδια λαχανικά στις ίδιες γλάστρες (εννοώ στο ίδιο χώμα) ή στα ίδια μέρη του κήπου κάθε χρονιά. Το κάθε λαχανικό καταναλώνει διαφορετικά στοιχεία από το έδαφος και γι αυτό η αλλαγή βοηθάει να μην αδειάζει το χώμα μας από κάποια συστατικά και να έχουμε έτσι πιο γερά λαχανικά. Σας δίνω λοιπόν κάποια σχεδιαγράμματα που δείχνουν πώς πρέπει να εναλλάσσετε τις καλλιέργειές σας. Δεν πειράζει αν είναι γραμμένα στα Αγγλικά, στα εικονίδια φαίνονται νομίζω αρκετά καθαρά τα είδη των λαχανικών. Κάθε αριθμός αντιπροσωπεύει λαχανικά που καταναλώνουν τα ίδια στοιχεία από το έδαφος. Στον αριθμό 1 π.χ. βρίσκονται οι μπάμιες, τα φασολάκια και ο αρακάς. Δεν πρέπει επομένως εκεί που έχουμε φυτέψει τη μία χρονιά φασολάκια να φυτέψουμε την επόμενη χρονιά αρακά, γιατί το έδαφος θα είναι αδύνατο  και δεν θα προκόψουνε τα φυτά μας. Στη θέση αυτή όμως μπορούμε όπως βλέπετε να σπείρουμε μπρόκολλο ή σπανάκι.   Η αλλαγή δεν είναι απαραίτητη όπως φαίνεται στα σχεδιαγράμματα για τα αρωματικά χόρτα, τα σπαράγγια και τις φράουλες , που μπορείτε να τα ξαναφυτέψετε στο ίδιο μέρος.
Ελπίζω να σας έχω πείσει να φυτέψετε κάτι εφέτος, έστω και τον μαϊντανό και τον άνηθό σας σε γλαστρούλες στο μπαλκόνι σας. Τώρα αν βάλετε και καμιά γλάστρα με μαρουλάκια και κρεμμυδάκια, θα ήταν ακόμη καλύτερα βέβαια, και τα παιδάκια σας αν τα βάζατε να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία, θα μάθαιναν το μεγαλείο που κρύβεται μέσα σε ένα τόσο δα σποράκι, πράγμα που   θα τα βοηθούσε χωρίς πολλά λόγια να αρχίσουν να καταλαβαίνουν και το μεγαλείο της ζωής γενικότερα, και αυτό περισσότερο από οποιαδήποτε κατήχηση θα τα βοηθούσε να ζήσουν τη ζωή τους υγιεινότερα στο μέλλον.

Με αγάπη

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (2)


Επειδή στις προηγούμενες διατροφικές συμβουλές μου μιλήσαμε για το πρόβλημα της ψηλής χοληστερίνης, σήμερα αποφάσισα να σας δώσω μία συνταγή με αβοκάντο, που επίσης έχει αποδειχθεί πως χαμηλώνει την χοληστερίνη στο αίμα μας. Η δράση του αυτή οφείλεται στο ολεϊκό οξύ που περιέχει, που ανήκει στα μονακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι λαχανικό πλούσιο επίσης σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, Β6 και C, φυτικές ίνες, Κάλιο, φιλικό οξύ, καθώς και χαλκό. (www.webmed.com/diet/features/avocado-advantage), (www.all-about-lowering-cholesterol.com/avocado
Δοκιμάστε φίλοι μου πριν αρχίσετε να παίρνετε φάρμακα για τη χοληστερίνη σας να αλλάξετε τη διατροφή σας, όχι μόνον περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη (παχιά κρέατα) αλλά προσθέτοντας σε αυτή συστατικά όπως αυτά που σας συστήνω (φιστίκια Αιγίνης και αβοκάντο) που θα βοηθήσουν το πρόβλημά σας. Και αν δεν δείτε αποτέλεσμα, τότε καταφεύγετε στα χάπια.
Στη πιο κάτω συνταγή, ο συνδυασμός του αβοκάντο με τα καρώτα, αυξάνει (λόγω του ολεϊκού οξέος) τη βιοδιαθεσιμότητα των καρωτινοειδών που περιέχονται τόσο στα καρώτα όσο και στο ίδιο το αβοκάντο, με αποτέλεσμα το πιάτο μας να γίνεται ακόμη θρεπτικότερο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σαλάτα με αβοκάντο και καρώτα (2-3 άτομα)
1 αβοκάντο
1 καρώτο μεγάλο
½ κρεμμύδι
Αλάτι ,πιπέρι, ρίγανη, λάδι, λεμόνι
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ένα μικρό μπολ με 1 κ.σ. ξύδι ελαφρό (μηλόξυδο ή ξύδι ρυζιού) και λίγο βραστό νερό για να το σκεπάσει. Το αφήνουμε εκεί μέχρι να τελειώσουμε το κόψιμο των λαχανικών μας.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες το αβοκάντο. Το ραντίζουμε με το μισό λεμόνι για να μη μαυρίσει. Από πάνω κόβουμε με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες το καρώτο σε λεπτές λουρίδες.
Στη συνέχεια στύβουμε καλά το κρεμμύδι μας και το προσθέτουμε από επάνω. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι και το υπόλοιπο μισό λεμόνι μας.
Καλή σας όρεξη
Σημ. 1. Αν θέλετε η σαλάτα σας να γίνει ένα πιο πλούσιο πρώτο πιάτο, αντικαθιστάτε τη ρίγανη με άνηθο και προσθέτετε στο αβοκάντο που κόψατε, μισό φιλέτο πέστροφα καπνιστή σε κομματάκια (φωτογραφία).
2. Μπορείτε να λιώσετε το αβοκάντο στο μούλτι, με λίγο χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, να προσθέσετε αν θέλετε και λίγο άνηθο και γιαούρτι και να χρησιμοποιήσετε αυτή τη σάλτσα, αντί για μαγιονέζα στο ψάρι σας το βραστό.
3. Μπορείτε επίσης να το αλέσετε στο μούλτι με λίγο σκόρδο, γιαούρτι, αλατοπίπερο, να ψιλοκόψετε μέσα λίγη ντομάτα και μαϊντανό (το γνωστό γκουαγκαμόλε) και να το χρησιμοποιήσετε σε σάντουιτς ή επάνω σε ψητό κοτόπουλο.
Μικρές συμβουλές για όσους δεν ξέρουν πώς να κόψουν το αβοκάντο: το χαράζουμε στη μέση γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι (βάζουμε το μαχαίρι τόσο βαθιά μέχρι να βρούμε την αντίσταση από το κουκούτσι). Στη συνέχεια γυρίζουμε αντίθετα μα τα χέρια μας τα δύο κομάτια, μέχρι να ξεχωρίσουν και βγάζουμε το κουκούτσι, πιέζοντάς το με τη μύτη του μαχαιρού μας.
Το αβοκάντο δεν ωριμάζει επάνω στο δέντρο αλλά αφού κοπεί. Αν όταν το αγοράσετε είναι αρκετά σκληρό, το αφήνετε να ωριμάσει τυλιγμένο σε εφημερίδα, ή μέσα σε μία χάρτινη σακκούλα για λίγες μέρες, μέχρι να το νοιώσετε μαλακό στη πίεση του χεριού σας. Αν πάλι σας παραωριμάσει και δεν μπορείτε να το ξεφλουδίσετε με το μαχαίρι, μπορείτε με ένα μεγάλο κουτάλι να βγάλετε τη ψύχα από τη φλούδα για να το χρησιμοποιήσετε.   

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (1)

Φυστίκια Αιγίνης, τα θαυματουργά!  (Pistachios, the «magic»nuts)
Πριν λίγα χρόνια, όταν εργαζόμουν ακόμη στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, ανακάλυψα πως είχα ψηλή χοληστερίνη. Οι φίλοι συνάδελφοι που το συζητήσαμε μου συνέστησαν βέβαια να πάρω φάρμακα, μια που έτσι και αλλιώς η διατροφή μου ήταν πολύ υγιεινή. Δεν το έκανα, επειδή σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, σημασία δεν έχει τόσο η τιμή της χοληστερίνης, όσο η οξείδωσή της από τα στρες της ζωής. Η οξειδωμένη χοληστερίνη είναι αυτή που βλάπτει τα αγγεία μας και τη καρδιά μας. Τα στρες όμως εγώ τα αντιμετωπίζω εδώ και αρκετό καιρό με τους τρόπους που σας συστήνω και εσάς στο βιβλίο που έγραψα πρόσφατα και θεωρώντας πως δεν κινδυνεύω από τη ψηλή μου χοληστερίνη, δεν πήρα φάρμακα.
Εκείνον τον καιρό όμως, από μία περίεργη σύμπτωση, είχα μια μεγάλη όρεξη να τρώω φιστίκια Αιγίνης. Έτρωγα καθημερινά τουλάχιστον 2-3 χούφτες, ανάλατα φρέσκα φυστίκια. Το επόμενο εξάμηνο που εξέτασα τη τιμή της χοληστερίνης μου, ήταν τόσο χαμηλή, που οι συνάδελφοι που είδαν την εξέταση δεν πίστευαν στα μάτια τους, αλλά ούτε και εγώ. Αναρωτιόμασταν ποια μπορεί να ήταν η αιτία, και όταν τους είπα την σκέψη μου πως μπορεί να ήταν η κατανάλωση των φυστικιών, γέλασαν όλοι με τη καρδιά τους. Εγώ έψαξα τότε λίγο το θέμα χωρίς αποτέλεσμα, και όλα ξεχάστηκαν. Παρ όλα αυτά συνέχισα να τρώω αρκετά φυστίκια Αιγίνης, όπως και άλλους ξηρούς καρπούς που ξέρω πως βοηθούν πολύ την αντιμετώπιση του στρες και δεν ασχολήθηκα ξανά με τη χοληστερίνη μου.
Πριν λίγες ημέρες όμως, όταν μία φίλη μου με ρώτησε με ποιόν τρόπο να δοκιμάσει να ρίξει τη ψηλή χοληστερίνη της πριν αρχίσει να παίρνει φάρμακα, θυμήθηκα το θέμα και σκέφτηκα να το ξαναψάξω. Η έρευνά μου είχε αποτελέσματα αυτή τη φορά και σας τα παρουσιάζω.
1. Στο συνέδριο της Πειραματικής Βιολογίας που έγινε τον Απρίλιο του 2007 στην Ουάσιγκτον ανακοινώθηκε εργασία στην οποία οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα φυστίκια Αιγίνης (1-2 χούφτες ημερησίως) μαζί με μία υγιεινή δίαιτα, κατεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και προστατεύουν τα αγγεία και τη καρδιά μας, όπως δημοσιεύτηκε στο ScienceDaily (Μάϊος 2007). Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να βρει όποιος το επιθυμεί, στη διεύθυνση
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/04/070430125516.htm
2. Έναν χρόνο αργότερα δημοσιεύεται και άλλο σχετικό άρθρο με παρόμοια αποτελέσματα (Σεπτ. 2008). Το νέο άρθρο αφορά έρευνα από Αμερικανούς και Άγγλους ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.
(http://www.webmed.com/cholesterol-management/news/20080911/pistachios-may-lower-ldl-cholesterol
3. Και στις 30 Νοεμβρίου του 2009 στο διαδίκτυο στη θέση Αbout.com(http://cholesterol.about.com/od/cholesterolloweringfoods/a/pistachio.htm) δημοσιεύεται άλλη μία μελέτη στην οποία βρέθηκε πως η κατανάλωση αυτών των φιστικιών ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης και βοηθάει τη καρδιακή λειτουργία, χωρίς όμως να βρεθεί σε αυτήν μεγάλη μείωση της «κακής» χοληστερίνης.
Το θέμα όπως βλέπετε ψάχνεται με ενδιαφέρον από τους ερευνητές και η κατάληξη προς το παρόν είναι η γενική άποψη ότι τα φιστίκια αυτά βοηθούν την καρδιά μας ρυθμίζοντας τη χοληστερίνη μας.
Σκέφτομαι αυτές τις μέρες να πάω να βρω τους φίλους συναδέλφους μου στο Νοσοκομείο, για να πάρω ….το αίμα μου πίσω. Τι λέτε και σεις;
Φάτε φιστίκια Αιγίνης λοιπόν. Είναι και τόσο νόστιμα… Στη τελευταία άλλωστε μελέτη που σας ανέφερα, οι ερευνητές δηλώνουν πως παρ ότι τα φιστίκια αυτά έχουν πολλές θερμίδες, δεν βρέθηκε καμία αύξηση βάρους στα άτομα που τα κατανάλωναν συμμετέχοντας στη μελέτη!
Enjoy…. Λοιπόν, χωρίς τύψεις, αλλά όχι και υπερβολές! 1-2 χουφτίτσες την ημέρα, είπαμε, και να είναι ανάλατα.

Με αγάπη

Άσκηση (3)

  ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ    ΤΩΡΑ  
Γεια σας
Σήμερα σας έχω μία πιο ολοκληρωμένη γυμναστική πρόταση και πολύ εύκολη. Δυστυχώς οι οδηγίες είναι στα αγγλικά, αλλά βλέποντας την ομάδα, μπορείτε πολύ καλά να επαναλάβετε τις ασκήσεις, ακόμη και αν δεν ξέρετε τη γλώσσα. Είναι απλούστατη γυμναστική για όλες τις ηλικίες και μπορείτε να επαναλάβετε το βίντεο αρκετές φορές συνεχόμενα, όσο εσείς θέλετε και αντέχετε. 
Σας παρακαλώ να αρχίσετε να γυμνάζεστε, έστω και με τα βιντεάκια που σας δίνω εγώ σε αυτό εδώ το μπλογκ. Είναι απαραίτητο να κινούμε αρκετά τους μυς μας καθημερινά, για να παράγεται ικανοποιητική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύτταρά μας, πράγμα απαραίτητο για τη καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Δύο είναι οι απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε υγεία. Πρώτον να παράγεται αρκετή ενέργεια μέσα στο σώμα μας καθημερινά. Δεύτερον, όλες οι ενέργειες που παράγονται στο οργανισμό μας να βρίσκονται σε συμφωνία ή εναρμόνιση (coherence), όπως σας έχω ήδη εξηγήσει στην ενότητα "Νέα εποχή στην ιατρική".
Σκεφθείτε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας. Αν από τη μια δεν κινείται το αμάξι να την γεμίσει και την καταναλώνετε για να ακούτε το ραδιόφωνο από την άλλη, το αυτοκίνητό σας δεν θα έχει ενέργεια για να λειτουργήσει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το κορμί σας. Δεν γίνεται υγεία χωρίς καθόλου άσκηση.
Βάλτε λοιπόν λίγη άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, πάντα υπάρχει μέσα στο εξαντλητικό από τις δουλειές μας 24ωρο, ένα τέταρτο, τουλάχιστον, διαθέσιμο για την υγεία μας. 
Ελάτε σηκωθείτε από τη καρέκλα σας και ..... πάμε.....  

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/γλυκά (2)

Γεια σας
Σήμερα λέω να σας δείξω το πολύ υγιεινό επιδόρπιο που ετοίμασα για τους φίλους μου στο δείπνο που σας έλεγα στη προηγούμενη κουβέντα μας.


ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Ανανάς ψητός
Στην ουσία είναι φρούτο και όχι γλυκό, μένει όμως κανείς με την εντύπωση πως έφαγε γλυκό, γιατί όταν ψήνονται τα φρούτα, καραμελώνει η τόσο υγιεινή τους ζάχαρη ( η φρουκτόζη) και δίνει αυτή την όμορφη αίσθηση της καραμέλας στο στόμα. Αντί για ανανά μπορεί κανείς να ψήσει και ροδάκινα, όταν είναι η εποχή τους, μπανάνες κ.λ.π. Αυτό το επιδόρπιο μπορούν άφοβα να το απολαύσουν και οι διαβητικοί φίλοι σας. 
Δύο λόγια τώρα για το πώς θα καθαρίσετε τον ανανά σας, για τους…. πρωτάρηδες μαγείρους και μαγείρισσες.
Κόβουμε τα δύο άκρα του, και μετά καθαρίζουμε τη φλούδα του, έχοντας στήσει τον ανανά μας όρθιο επάνω στο ξύλο κοπής, με μεγάλο μαχαίρι όπως βλέπετε στη φωτογραφία λίγη-λίγη, με προσοχή για να μη πετάμε πολλή ψίχα.
Στη συνέχεια τον κόβουμε σε ροδέλες με πάχος 1 1/2 περίπου δάκτυλο και με ένα κοφτερό μικρό μαχαίρι χαράζουμε γύρω – γύρω το μικρό στρογγυλό ξυλώδες μέρος που υπάρχει στο κέντρο του ανανά και το αφαιρούμε.
Σε τηγάνι γκριλ ελαφρά λαδωμένο, κατά προτίμηση κεραμικό (για υγιεινότερο ψήσιμο), ψήνουμε τις φέτες του ανανά. Τις αραδιάζουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε γύρω αν θέλουμε και λίγα ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι ή άλλα ξερά φρούτα της αρεσκείας μας (πλούσια σε αντιοξειδωτικά) και το επιδόρπιό μας είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πλούσιο, λιώνουμε λίγη μαύρη σοκολάτα (70-80% κακάο) με ελάχιστο γάλα σε μπεν μαρί ,τη ρίχνουμε επάνω στα φρούτα και πασπαλίζουμε στη συνέχεια με καβουρδισμένα και σπασμένα αμύγδαλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σοκολάτα με μερέντα και τα αμύγδαλα με φουντούκια αν το προτιμάτε.

Συμβουλή: Τα αμύγδαλα ή άλλους ξηρούς καρπούς μπορείτε να τα καβουρδίσετε στο γκριλλ της κουζίνας σας χωρίς να τα αποφλοιώσετε επάνω σε μία λαδόκολλα που θα στρώσετε στο ταψί σας και στη συνέχεια να τα σπάσετε στο μούλτι. Μη πετάτε άδικα τα θρεπτικά στοιχεία που υπάρχουν στη φλούδα τους, όταν καβουρδιστούν και σπάσουν δεν γίνεται αυτή αντιληπτή.
Μπορείτε αν θέλετε να τα πασπαλίσετε πριν τα ψήσετε με λίγη μαύρη ζάχαρη, ώστε να καραμελώσουν και να τα ρίξετε επάνω στα φρούτα σας τα ψημένα, χωρίς τη σοκολάτα, αν το προτιμάτε. Έχετε όπως βλέπετε πολλές επιλογές.
Enzoy....

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (2)

Γεια σας
Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο για τη γήρανση των κυττάρων μας και κατ επέκταση, του οργανισμού μας. Γιατί γερνάμε λοιπόν;
Έχει ανακαλυφθεί πως τα τελικά μέρη των χρωμοσωμάτων μας (που περιέχουν το DNA μας) που λέγονται «τελομερή» μικραίνουν σε μήκος κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται και πολλαπλασιάζονται, πράγμα που οδηγεί σιγά-σιγά στη καταστροφή των κυττάρων, αφού λιγοστεύει συνεχώς το DNA τους, που περιέχει όλες τις πληροφορίες για τη λειτουργία τους.
Η σημασία αυτών των τελομερών αναγνωρίστηκε πρόσφατα, όταν τρεις επιστήμονες πήραν το 2009 το βραβείο Νόμπελ στην Φυσιολογία και την Ιατρική έχοντας ανακαλύψει τη δομή αυτών των τελομερών και τον τρόπο που αυτά προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τη καταστροφή.
Ο οργανισμός μας όμως, διαθέτει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ένζυμο τελομεράση. Το ένζυμο αυτό επιδιορθώνει το κατεστραμένο DNA στα τελικά τμήματα των χρωμοσωμάτων μας και έτσι το κακό διορθώνεται.
Δεν λειτουργεί όμως αυτός ο μηχανισμός άμυνας εξ ίσου καλά για όλους μας, δυστυχώς. Η κληρονομικότητα παίζει και εδώ το ρόλο της, όπως έχουν δείξει κάποιες επιστημονικές έρευνες. Υπάρχουν άτομα που διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτό το ένζυμο, όπως συμβαίνει στους αιωνόβιους Ιουδαίους Ασκενάζι και τα παιδιά τους, που μελετήθηκαν από ερευνητές της Ιατρικής σχολής «Albert Einstein» της Αμερικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό "Proceedings of the National Academy of Sciences".
Πρόσφατα όμως στο περιοδικό "Circulation" δημοσιεύθηκε μία άλλη μελέτη από Σουηδικό Πανεπιστήμιο (Saarland) στην οποία βρέθηκε πως αθλητές με συνεχή προπόνηση, έχουν μακρύτερα τελομερή στα χρωμοσώματα των λευκών τους αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με άτομα που αθλούνται λιγότερο, πράγμα που δείχνει, κατά τους ερευνητές, πως η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας (γιατί η έρευνα αφορούσε τα λευκά αιμοσφαίρια των αθλητών) όσο και στην καθυστέρηση γενικότερα της γήρανσης και θα συνεχίσουν να ερευνούν το θέμα, όπως δήλωσαν, περισσότερο μελετώντας και άλλα κύτταρα.
Μπορούμε τελικά να νικήσουμε τη κληρονομικότητα με διάφορους τρόπους, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά και στο βιβλίο μου, αρκεί να το πληροφορηθούμε και να το προσπαθήσουμε. Η νέα επιστήμη που ασχολείται με αυτό το θέμα λέγεται Επιγενετική (Epigenetics)
Με αγάπη

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (5)

Γεια σας
Καιρός για σπορά φίλοι μου. Αυτό τον μήνα μπορούμε να σπείρουμε στο χώμα του κήπου μας απ’ ευθείας (αν έχουμε την τύχη να διαθέτουμε κάτι τέτοιο ), ή σε γλάστρες για το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας, ρόκα, αντίδια, σέσκουλα, μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, αρακά, φασόλια, καρώτα , παντζάρια.
Για τα φασόλια ξέρετε υπάρχουν ποικιλίες που δεν γίνονται πολύ ψηλές (αναρριχόμενες) και μπορούν να μεγαλώσουν άνετα σε μια μεγάλη γλάστρα με ένα καλάμι για στήριγμα. Θα βάλετε απλώς τα όσπρια σε απόσταση περίπου 10-15 εκ. το ένα από το άλλο και μόλις 1-2 εκ. μέσα στο χώμα, όχι πιο βαθιά. Θα θυμάστε άλλωστε όταν ήμασταν παιδιά που μεγαλώναμε φασόλια σε βαμβάκι... Δεν χρειάζεται να μπουν σε μεγάλο βάθος, γιατί δεν θα βλαστήσουν. Καλύτερα ακόμη, να  τα μουσκέψετε πρώτα, όλη τη νύχτα σε νερό.
Είναι μαγικό να τα βλέπετε να ανθίζουν και στη συνέχεια να μαζεύετε τα τρυφερά φασολάκια από το φυτό πριν σκληρύνουν και κάνουν ίνες. Δεν θα χρειάζεται να τα καθαρίσετε, απλά τα μαγειρεύετε και τα απολαμβάνετε… Γιατί ανάμεσα στα άλλα σας λουλούδια να μην ανθίζουν και μερικές φασολιές; Κάποιες έχουν πολύ ενδιαφέροντα λουλούδια, όπως βλέπετε.
Τώρα θα σπείρουμε επίσης ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες σε μικρές γλάστρες, με τον τρόπο που σας περιέγραψα στο «Ερασιτέχνης κηπουρός 2» . Μόνο που σε αυτή τη περίπτωση, όταν μεγαλώσουν αρκετά και φτάσουν την πλαστική μεμβράνη, τα ξεσκεπάζουμε, τα ποτίζουμε κανονικά και όταν μεγαλώσουν και άλλο και φτάσουν τα 10-15 εκ. τα βγάζουμε με προσοχή ένα – ένα (με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού του καφέ) και τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση. Σε μεγάλες γλάστρες μπορείτε άνετα να τα μεγαλώσετε και στη βεράντα και το μπαλκόνι σας. Σε κάθε γλάστρα, ανάλογα με το μέγεθός της μπορείτε να φυτέψετε 2-3 ντοματιές, πιπεριές ή μελιτζανιές. Μη σπείρετε όμως πάρα πολλούς σπόρους στα αρχικά γλαστράκια, για να μπορέσετε να βγάλετε εύκολα τα μικρά φυτά για μεταφύτευση.
Η παρακολούθηση ενός σπόρου να γίνεται φυτό, να ανθίζει και στη συνέχεια να σου χαρίζει καρπούς, είναι τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας, διαδικασία που σας κάνει χωρίς να το καταλάβετε να συνειδητοποιείτε το μεγαλείο της ζωής και της δημιουργίας, πράγμα που βελτιώνει τη ψυχική διάθεση. Προσπαθήστε το, ιδίως όσοι έχετε μικρά παιδιά.
Και βέβαια σας δίνεται έτσι και η ευκαιρία να φάτε ένα προϊόν υγιεινό, χωρίς χημικά και εντομοκτόνα.
Με αγάπη

Χαλάρωση (7)

ΕΛΑΤΕ   ΝΑ   ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ
Γεια σας
Άλλος ένα Βαγγέλης για το σημερινό σας τρίλεπτο χαλάρωσης σε αυτό το μπλοκ.  Απολαύστε τον... 

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (6)

Συμφωνία ή εναρμόνιση (coherence)
 
Ένας όρος που ακούγεται όλο και περισσότερο στις μέρες μας στην επιστημονική κοινότητα. Γιατροί, βιολόγοι, φυσικοί, όλοι μαζί προσπαθούν να εξιχνιάσουν τη νέα κατάσταση που έχει ανακαλυφθεί πως παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας. Τη κατάσταση της «αρμονίας» ή «συμφωνίας» η οποία φαίνεται, όπως σας έχω ήδη πει σε προηγούμενες κουβέντες μας, πως κρατάει το κλειδί της υγείας μας.
Σας έχω κάνει αρκετές φορές νύξη για τις ενέργειες που παράγονται στο σώμα μας. Έχουν μέχρι τώρα βρεθεί μερικές , όπως θα διαβάσετε και στο βιβλίο μου, αλλά είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν και πολλές άλλες ακόμη που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Μάλιστα πιστεύω προσωπικά, πως τα γνωστά «κανάλια» του βελονισμού δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά διάφοροι τέτοιοι ενεργειακοί δρόμοι μέσα στο κορμί μας (όπως πίστευαν και αυτοί που τους ανακάλυψαν) και όχι νευρικοί δρόμοι όπως πιστεύει έως τώρα η ιατρική κοινότητα.
Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο ενδιαφέροντα και σαν γιατρός, δεν ξέρω πια τι να πρωτοδιαβάσω… για να νοιώσω …κάπως ενημερωμένη!
Για να κάνω όμως τα πράγματα κάπως απλά και κατανοητά και για τους μη γιατρούς, βιολόγους και φυσικούς (με λίγα λόγια τους μη ενημερωμένους) και για να καταλάβετε ακόμη καλύτερα όσες πληροφορίες θα βρείτε στο βιβλίο μου, (όσοι βέβαια από εσάς το διαβάσουν) είναι καλύτερα να αρχίσω από την αρχή: από την ερμηνεία αυτής της «μαγικής» λέξης coherence. Μία λέξη που ακούγεται όλο και περισσότερο διεθνώς.
Σύμφωνα με την wikipedia λοιπόν η λέξη σημαίνει μία κατάσταση κατά την οποία κυματομορφές (όπως οι ενέργειες ) βρίσκονται σε αλληλοεπίδραση τοπική (spatial) ή χρονική (temporal). Αυτή η αλληλοεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε άθροιση της ενέργειας ή σε ελάττωση μέχρι εξαφάνισής της ανάλογα με τη φάση στη οποία βρίσκονται αυτές οι κυματομορφές. (Αν βρίσκονται δηλαδή στην ίδια φάση αθροίζονται, όπως περίπου συμβαίνει με το φως στα Lazer, ενώ αν βρίσκονται στην αντίθετη φάση αναιρούνται).
Αυτή η εναρμόνιση, επαναλαμβάνω, μπορεί να αφορά ενέργειες από σήματα που προέρχονται από διαφορετικά σημεία του χώρου (spatial coherence) ή να αφορά σήματα που παρατηρούνται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές (temporal coherence).
Όσοι από εσάς δεν ενδιαφέρονται για επιστημονικές λεπτομέρειες, θα πρέπει να συγκρατήσουν από όλα τα πιο πάνω χοντρικά, ότι όταν κάποιες ενέργειες βρίσκονται σε συμφωνία (coherence), τότε αυτές μπορούν να αθροίζονται και να ενισχύονται ή να αλληλοαναιρούνται και να μειώνονται.
Αυτό λοιπόν, όπως έχουν καταλήξει τώρα οι ερευνητές, είναι το κλειδί της υγείας μας. Η συμφωνία ή εναρμόνιση (δικός μου όρος για καλύτερη κατανόηση) όλων των ενεργειών που παράγονται στο κορμί μας.
Ανάλογα δηλαδή με τις ανάγκες του ο οργανισμός μας, χρειάζεται κάποιες ενέργειες που παράγονται μέσα του ενισχυμένες, ενώ άλλες ελαττωμένες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν όλες του οι ενέργειες βρίσκονται σε συμφωνία ή εναρμόνιση, ώστε να μπορούν να αλληλεπιδρούν.
Γιατί το είπαμε και στη προηγούμενη κουβέντα μας : ο οργανισμός μας είναι ένα πυκνό πεδίο όπου ενέργειες ηλεκτρικές και μαγνητικές αλληλεπιδρούν για να πραγματοποιεί αυτός τις λειτουργίες του, πράγμα που όταν γίνεται σωστά (όταν υπάρχει εναρμόνιση, προσθέτουμε τώρα) μας χαρίζει ισορροπία και υγεία.
Εύχομαι να μη σας κούρασα με τις πολλές επαναλήψεις , σήμερα, είναι όμως έννοιες καινούργιες για πολλούς και θέλω να τις κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο κατανοητές.
Για να μη με βαρεθείτε περισσότερο θα σταματήσω εδώ, αλλά θα τα ξαναπούμε…..

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/θαλασσινά (2)

Σας υποσχέθηκα να σας δώσω όλες τις συνταγές που πριν λίγες μέρες μαγείρεψα για κάποιους φίλους. Σήμερα λοιπόν σας δίνω τη δεύτερη: "σουπιές με πιπεριές". Χρησιμοποίησα σουπιές κατεψυγμένες και κομμένες σε χοντρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια εγώ έκοψα σε λουρίδες (γιατί αυτές υπήρχαν στη κατάψυξή μου). Εσείς όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες αν το επιθυμείτε. Αν το φαγητό το χρησιμοποιήσετε σαν πρώτο πιάτο, θα το σερβίρετε μόνο του και θα το συνοδέψετε με ψωμί (γιατί είναι νοστιμότατο το ζουμάκι του...).Άν όμως το χρησιμοποιήσετε σαν κύριο γεύμα, μπορείτε να το συνοδέψετε με ρύζι, κατά προτίμηση "μπασμάτι" το οποίο δεν χρειάζεται κάψιμο με βούτυρο ή λάδι (γλυτώνουμε έτσι αρκετά λιπαρά) και εύκολα αφρατεύει αν το ανακατέψουμε με ένα πιρούνι, όταν πρόκειται να το σερβίρουμε.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σουπιές με πιπεριές (για 4 άτομα)
6 κ.σ. λάδι
600 γρ. σουπιές
1 κρεμμύδι μεγάλο κομένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη (ψιλοκομμένη )
1 κόκκινη, πράσινη και κίτρινη πιπεριά
1 ποτ. κρ. κρασί

Στο λάδι και σε σιγανή φωτιά, γυρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις σουπιές κομμένες σε λουρίδες και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Τις σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και 1 ποτ.κρ. νερό και ψήνουμε σκεπασμένο το φαγητό σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λουρίδες, αλάτι και πιπέρι και αποτελειώνουμε το ψήσιμο προσέχοντας να μην παραβράσουν και λειώσουν οι πιπεριές.

Μικρές συμβουλές: 1. οι πιπεριές κόβονται ευκολότερα με τη φλούδα από κάτω, στη βάση κοπής, γιατί έτσι δεν γλιστρούν.  
2. το σκόρδο, όσο πιο λιωμένο και ψιλοκομμένο είναι, τόσο περισσότερο απελευθερώνει τις θρεπτικές του ουσίες. Γι αυτό είναι καλό να το λιώνουμε πρώτα χτυπώντας τη γροθιά μας επάνω σε ένα μαχαίρι που βάζουμε από πάνω του και ύστερα να το ψιλοκόβουμε.
3. όσο πιο πολλά χρώματα έχει η σαλάτα ή το φαγητό μας, τόσο πιο πολλά διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία μας προσφέρει. Γιαυτό φροντείστε να είναι τουλάχιστον τρίχρωμες οι σαλάτες σας. Και βέβαια μη ξεχνάτε πως η σαλάτα είναι απαραίτητο συμπλήρωμα κάθε γεύματος. Αν μάλιστα τη φάτε πριν από το κυρίως φαγητό σας, σας βοηθάει να φάτε στη συνέχεια λιγότερο, πράγμα πολύ βολικό για όσους θέλουν να αδυνατίσουν.
Καλή σας όρεξη....

Ερασιτέχνης κηπουρός/Διακ.φυλ. (3)

Γεια σας

Με μία ακόμη φωτογραφία από το κήπο μου, μια που ο καιρός το επιτρέπει, θα σας δείξω πώς αξιοποίησα ένα χώρο γύρω από μία μεγάλη πορτοκαλιά που υπήρχε στο κήπο. Έφτιαξα γύρω της ένα παρτέρι, στο οποίο φύτεψα περιμετρικά διάφορους μικρούς θάμνους και λουλούδια. Κοντά στο δέντρο όμως που ο χώρος έπρεπε να μείνει κενός για να μπορεί να σκαλίζεται το έδαφος και να λιπαίνεται το δέντρο κανονικά, έβαλα τρεις μεγάλες γλάστρες στις οποίες φύτεψα κάλλες (τα λουλούδια που βλέπετε σε πρώτο πλάνο). Για να μη φαίνονται όμως οι γλάστρες και να μη διαταράσσεται η συνέχεια του πράσινου στο μάτι, φύτεψα μέσα στις γλάστρες και λίγο κισσό πανασέ με μικρά φύλλα, που καθώς κρέμεται και ξεχειλίζει από τις γλάστρες, κρύβει την ύπαρξή τους από το μάτι.
Και άλλα φυτά από αυτά που τα λέμε "αναρριχώμενα" μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ίδια δουλειά, τη κάλυψη της γλάστρας δηλαδή. Μπορεί να είναι φυτά με απλή πρασινάδα όπως ο κισσός ή φυτά που ανθίζουν. Απλά αντί να τα στηρίξουμε κάπου για να αναρριχηθούν, τα φήνουμε να πέσουν προς τα κάτω και να καλύψουν έτσι τις γλάστρες μας.
Όταν λοιπόν είναι καιρός να περιποιηθώ το δέντρο, τραβάω τις γλάστρες πιο εκεί, σκαλίζω και λιπαίνω το δέντρο και στη συνέχεια τις ξαναβάζω στη θέση τους. Αν σας φαίνεται κουραστικό, σκεφθείτε πως αυτό είναι κάτι που γίνεται μόνον δύο φορές τον χρόνο. Άνοιξη και Φθινόπωρο. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο όμως απολαμβάνουν τα μάτια μου ένα πολύ όμορφο θέαμα χρωμάτων και πράσινου.
Με αγάπη

Άσκηση (2)

 ΑΣ   ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ  
Γεια σας
Σήμερα σας προσκαλώ να ασκηθείτε με ένα διαφορετικό τρόπο. Σας βρήκα ένα εκπληκτικό μικρό βίντεο με νεαρούς μουσικούς. Λατρεύω τα νιάτα και παρακολουθώ τις εξελίξεις τους σε όλους τους τομείς.
Εμπρός λοιπόν σηκωθείτε και κουνηθείτε στο ρυθμό τους. Αφήστε το σώμα σας ελεύθερο!....
Παίξτε το ξανά και ξανά χορεύοντας μέχρι να κουραστείτε. Θα βοηθήσετε έτσι πολύ την υγεία σας.
Ακόμη και αν βρίσκεστε καθηλωμένοι σε αναπηρικό καροτσάκι, μπορείτε να κουνήσετε τα χέρια και το κορμό σας στο ρυθμό τους. Θα σας κάνει καλό!
Απολαύστε τους...

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (5)

Γεια σας φίλοι μου
Ο Αϊνστάιν είπε πριν από ενενήντα χρόνια, με τη περίφημη εξίσωσή που απέδειξε ότι η ενέργεια ισούται με την μάζα (ύλη) επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο, πως στη καινούργια φυσική (την κβαντική) δεν υπάρχει χώρος για ύλη και πεδίο. Υπάρχει μόνο το πεδίο. Η ύλη είναι απλώς μία περιοχή του χώρου όπου το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο είναι πιο πυκνό.
Ως πεδίο, ορίζεται περιοχή του χώρου όπου ασκείται η ενέργεια κάποιων δυνάμεων. π.χ. ηλεκτρικό πεδίο, μαγνητικό, ηλεκτρομαγνητικό, κ.λ.π. Τα πεδία αυτά δυνάμεων που αρχικά θεωρούνταν τοπικά, αργότερα έγινε αντιληπτό από τους φυσικούς ότι είναι καθολικά, δηλαδή υπάρχουν σε όλα τα σημεία του χώρου και του χρόνου. Έτσι γνωρίζουμε τώρα, ότι υπάρχει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, όπου αναπτύσσονται και εξελίσσονται τα διάφορα ηλεκτρικά και μαγνητικά φαινόμενα, το καθολικό βαρυτικό πεδίο στο οποίο ασκείται η αμοιβαία έλξη αντικειμένων από απόσταση και τελευταία έχει διατυπωθεί η άποψη της ύπαρξης του πεδίου Higs στο οποίο αποδίδεται η δημιουργία της μάζας (ύλης) και το οποίο γίνεται προσπάθεια να αποδειχτεί στον πασίγνωστο τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε στο CERN, στην Ελβετία.
Το σώμα μας κατ’ επέκταση που αποτελείται από κύτταρα, τα κύτταρα από μόρια, τα μόρια από άτομα, τα άτομα από κβάντα (υποατομικά σωματίδια), είναι και αυτό ένα πυκνό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Αυτά τα κβάντα που μας αποτελούν, είναι, σύμφωνα με τη καινούργια φυσική, συγχρόνως σωματίδια αλλά και ηλεκτρομαγνητικά κύματα ( ύλη δηλαδή και ενέργεια) ενώ κατ’ άλλους είναι παλλόμενες ενεργειακές χορδές.
Πρέπει λοιπόν να συνηθίσουμε να σκεφτόμαστε τον οργανισμό μας σαν ένα πυκνό πεδίο όπου ενέργειες ηλεκτρικές και μαγνητικές αλληλεπιδρούν για να πραγματοποιεί αυτός τις λειτουργίες του, πράγμα που όταν γίνεται σωστά μας χαρίζει ισορροπία και υγεία.
Μπορεί οι χειρουργοί να κόβουν και να ράβουν το κορμί μας, όταν χρειαστεί. Ποιός όμως τελικά το γιατρεύει στη πραγματικότητα; Ποιος αναπλάθει τους κατεστραμμένους ιστούς; Ο οργανισμός μας. Αυτός έχει τη μεγαλοφυΐα και μόνον αυτός μπορεί να θεραπεύει και να αναπτύσσει τους ιστούς.
Σε προηγούμενες συναντήσεις μας σας ανέπτυξα πώς το ανοσοποιητικό μας πολεμάει τους εχθρούς μας τα μικρόβια. Είδατε σοφία; Είδατε συγχρονισμό; Είδατε αυτοθυσία από αυτά τα νοήμονα και όμως τόσο μικρά σε μέγεθος όντα;
Στη σημερινή φωτογραφία, τραβηγμένη από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σας δείχνω ένα τέτοιο νοήμον μικροσκοπικό ον, ένα κύτταρό μας. Θυμίζει γαλαξία, δεν νομίζετε; Κάθε κύτταρό μας είναι ένας μικρός γαλαξίας με τα κβάντα που κινούνται μέσα του να αντιπροσωπεύουν τους πλανήτες.
Εκατό τρισεκατομμύρια τέτοια εκπληκτικά σε νοημοσύνη και ικανότητες κύτταρα απαρτίζουν αυτό που λέμε «σώμα» μας. Συνειδητοποιείτε τώρα πόση αξία έχει αυτό το σώμα; Πόση αξία έχει ο καθένας από εμάς; Πόσο εκπληκτικές οντότητες είμαστε; Πόσο πρέπει να σεβόμαστε την εκπληκτική μοναδικότητα ο ένας του άλλου και πόση σημασία έχει η ισορροπία όλως αυτών των ενεργειών μέσα μας προκειμένου να είμαστε και να αισθανόμαστε «καλά»;
Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε νάστε καλά και να προσπαθήσετε να αγαπήσετε το σώμα σας και τη μοναδικότητά σας.....






Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Υγιεινή διατροφή/σούπες (1)

Γεια σας
Προχθές περιποιήθηκα κάπους φίλους στο σπίτι και επειδή δεν είχα τη διάθεση να βγω έξω για ψώνια, μαγείρεψα με ότι υλικά υπήρχαν στο ψυγείο και τα ντουλάπια μου. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, οι καλεσμένοι μου ενθουσιάστηκαν, και έτσι αποφάσισα να σας δώσω τις συνταγές.
Όσο και αν προσπάθησαν πάντως οι φίλοι μου, στάθηκε αδύνατο να καταλάβουν τι περιείχε η σούπα που τους σερβίρισα, σαν πρώτο πιάτο. Τους άρεσε πολύ, μου ζητούσαν τη συνταγή και όταν τους είπα πως ήταν ένα απλό κουνουπιδάκι, νόμιζαν πως τους κοροϊδεύω. Σας τη δίνω λοιπόν να την δοκιμάσετε και εσείς.
Και μη ξεχνάτε πως είναι μία καλή ευκαιρία να φάνε τα παιδιά σας το τόσο θρεπτικό κουνουπίδι, που συνήθως δεν τους πολυαρέσει....
Είδατε που  όλο και περισσότερο εκπαιδεύομαι στο στήσιμο αυτού του μπλογκ;  προνόησα να φωτογραφήσω τη σούπα μου για να σας τη δείξω.    

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Σούπα κουνουπίδι (βελουτέ)
1 κουνουπίδι μικρό
1 πράσο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια ή ένα μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. τσ. γάλα
1 κύβος λαχανικών
νερό μέχρι τη μέση των λαχανικών
αλάτι, μοσχοκάρυδο
1 γιαούρτι (πρόβιο – κατσικίσιο, κατά προτίμηση)

Τα βράζουμε όλα μαζί στη χύτρα ταχύτητας 15’ (εκτός από το γιαούρτι και το μσχοκάρυδο) και τα πολτοποιούμε στη συνέχεια στο μπλέντερ. Αραιώνουμε το μίγμα με λίγο νερό μέχρι να πετύχουμε τη σύσταση που επιθυμούμε αν μας φαίνεται πολύ πηχτό, το αφήνουμε να πάρει μία βράση, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι, που το έχουμε ανακατέψει καλά στο κεσεδάκι του για να ενσωματωθεί εύκολα μέσα στη σούπα.
Πανεύκολο, δεν συμφωνείτε;
Σερβίρουμε τη σούπα, αν μας αρέσει, με κρουτόν σκόρδου.


Σημ. Προσέξτε τη ποσότητα μοσχοκάρυδου που θα τρίψετε μέσα στη σούπα αφού τη πολτοποιήσετε. Βάλτε λίγο και μετά προσθέστε περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα σας. Μη βάλετε πολλή ποσότητα από την αρχή γιατί έχει δυνατή γεύση.
Το γάλα και το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσετε, προτιμήστε να είναι με χαμηλά λιπαρά. 
Καλή επιτυχία.