Σελίδες

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (2)


Πάσχα έρχεται φίλοι μου, αλλά πολλοί από εμάς δεν τρώμε κρέας, ούτε μας αρέσει η εικόνα του σφαγμένου αρνιού δεμένου επάνω στη σούβλα να σιγοψήνεται από τη φωτιά. Άλλοι πάλι ξετρελαίνονται από τη μυρωδιά και την όλη διαδικασία του εθίμου. Εμένα από παιδί κάτι σε αυτό το έθιμο μου θύμιζε τον Αθανάσιο Διάκο και μου προκαλούσε τύψεις και θλίψη, όσο και αν σας φαίνεται τρελό, κάτι τέτοιο. Τέλος πάντων.
Εγώ πάντως συνταγές με κρέας δεν έχω να σας δώσω, αφού το έχω καταργήσει από τη διατροφή μου εδώ και καιρό, ωστόσο υπάρχουν συνταγές εξ ίσου νόστιμες, πολύ πιο υγιεινές που θυμίζουν συνταγές Πασχαλινές των γιαγιάδων μας, όπως αυτή που αποφάσισα να σας περιγράψω σήμερα.
Σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το φαγητό με ρύζι αναποφλοίωτο και των τριών αποχρώσεων (μπεζ, κόκκινο, μαύρο),που θα βρείτε στα καταστήματα βιολογικών τροφίμων, γιατί έτσι θα πάρετε πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το σκέτο γνωστό μας λευκό αποφλοιωμένο ρύζι. Θα πρέπει βέβαια να το μουσκέψετε στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, για να μαλακώσει, αλλά και για να αποβάλει τοξικές ουσίες που όλοι οι σπόροι, λίγο ή πολύ περιέχουν.
Ξέρετε όταν χρησιμοποιούμε σπόρους, θα πρέπει να τους προετοιμάζουμε σωστά, γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το φυτικό οξύ είναι ένα οργανικό οξύ που βρίσκεται στους σπόρους και εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού, σιδήρου και ψευδάργυρου από το έντερο. Αυτός είναι ο λόγος που δίαιτες πλούσιες σε σπόρους όταν αυτοί δεν προετοιμάζονται σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές ελλείψεις μετάλλων και απώλεια οστικής μάζας. Και ενώ μπορεί η προσθήκη σπόρων στη δίαιτα να οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, όπως νομίζουν πολλοί, το αποτέλεσμα αυτό είναι μόνον προσωρινό, και μπορεί στη συνέχεια να προκληθεί ευερέθιστο έντερο και άλλα συμπτώματα.
Υπάρχουν και άλλα συστατικά στους σπόρους που μπορεί να βλάψουν την υγεία μας, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω. Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα μπορούν να βρουν πληροφορίες στο http://www.westonaprice.org/
Πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν να μουσκεύουμε τους σπόρους που χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας, σε χλιαρό νερό, καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να αποφεύγουμε τις βλαβερές τους επιδράσεις στον οργανισμό και να κερδίζουμε τα οφέλη τους. Ισχύει αυτό ξέρετε και για τις φακές, που συνήθως δεν τις μουσκεύουμε και είναι λάθος. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σπόρους στο ψωμί που εσείς θα ζυμώσετε και θα αφήσετε να φουσκώσει κανονικά, δεν χρειάζεται να τους μουσκέψετε προηγουμένως. Η υγρασία και η ζέστη που αναπτύσσεται στη ζύμη που φουσκώνει, κάνει την ίδια δουλειά με το μούσκεμα. Για τα έτοιμα πολύσπορα ψωμιά όμως, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη γιατί δεν γνωρίζω τις συνθήκες φουσκώματός τους. Και τώρα η συνταγή μας
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Τσιγαροσαρμάς με μανιτάρια
½ κιλό μανιτάρια διάφορα κομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι ανάμικτο αναποφλοίωτο, πλυμένο καλά, μουσκεμένο από το βράδυ σε χλιαρό νερό και σουρωμένο στη συνέχεια.
3 φλ. ζωμό λαχανικών ή ένα κύβο λαχανικών (βιολογικό) διαλυμένο σε 3 φλ. νερό
Αλάτι (μπορούμε και να το αποφύγουμε αν χρησιμοποιήσουμε τον κύβο λαχανικών), Πιπέρι
2 αυγά
2 γιαούρτια (πρόβια-κατσικίσια με χαμηλά λιπαρά)
1 κ.σ. αλεύρι
Στρώνω το μίγμα των υλικών, εκτός από τα τρία τελευταία, σε ταψί και το περιχύνω με τα τρία τελευταία υλικά χτυπημένα καλά, να διαλυθεί το αλεύρι.
Ψήνω σε μέτριο φούρνο (180ο C ) μέχρι να ροδίσει το φαγητό.
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου