Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή /αναψυκτικά (6)

Πόσο καταστροφικά είναι για την υγεία τα αναψυκτικά
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολύ καιρό έχω να σας κατηγορήσω (!) τα αναψυκτικά και αποφάσισα να το κάνω σήμερα, μια που διάβασα και πάλι πρόσφατα ένα σχετικό άρθρο.
Τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τα ανθρακούχα (κόκα κόλα, πέψι κόλα κ.λ.π.) ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και διαταράσσουν την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου (φυσική μας άμυνα) οδηγώντας σε αύξηση του μύκητα Candida με καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία και τη διάθεση.
Αυτό που κάνει τα αναψυκτικά αυτά αεριούχα, είναι η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα το οποίο διαλυόμενο στο νερό σε χαμηλή συγκέντρωση (0,2 – 1,0 %) δημιουργεί διττανθρακικό οξύ (Η2CO3) που κάνει το υγρό να γίνεται όξινο (ph 3-4) και του δίνει χαρακτηριστική γεύση. Η οξύτητα αυτή όμως οδηγεί τον οργανισμό να αποβάλει ασβέστιο, για να ισορροπήσει το ph του, με αποτελέσματα άσχημα για τα κόκαλά μας. Χρειάζεται πάρα πολύ νερό να πιει κάποιος για να ισορροπήσει  την οξύτητα που ένα τέτοιο αναψυκτικό μπορεί να δημιουργήσει στον οργανισμό του.
Το κακό είναι όμως, πως εξ αιτίας των γλυκαντικών ουσιών που αυτά τα αναψυκτικά περιέχουν (χειρότερα ακόμη οι «light” μορφές τους), κάνουν αυτούς που τα καταναλώνουν να θέλουν όλο και περισσότερο αυτή τη γλυκιά γεύση στο στόμα τους, με αποτέλεσμα αυτοί να χρησιμοποιούν αυτά αντί για νερό όποτε θέλουν να ξεδιψάσουν, βλάπτοντας τα κόκαλα και τα δόντια τους και όχι μόνον.
Γιατί πολλές μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει πως τα ανθρακούχα αναψυκτικά (κανονικά και light) αυξάνουν τον κίνδυνο για : καρδιακά επεισόδια, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, οστεοπόρωση, σακχαρώδη διαβήτη, λιπώδη διήθηση του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια και παχυσαρκία.
Αλλά κα γενικότερα τα αναψυκτικά, (όχι μόνον τα ανθρακούχα) λόγω των γλυκαντικών τους ουσιών, ερευνητές λένε σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal οf Nutrition, πως αλλάζουν τον μεταβολισμό μας, έτσι ώστε οι μυς μας να καίνε ζάχαρη για ενέργεια, αντί για λίπος. Πιστεύουν δε πως αυτή η διαταραχή στα αντίστοιχα γονίδιά μας μπορεί να είναι και μόνιμη.... 
Νέες έρευνες έχουν δείξει επίσης πως και μόνον 2 αναψυκτικά την εβδομάδα είναι ικανά, εξ αιτίας αυτών των γλυκαντικών τους ουσιών, να διπλασιάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος!!!..
Σας τα έχω ξαναπεί. Στο τελευταίο μάλιστα σχετικό άρθρο σας είπα πως περιέχουν αυτά τα αναψυκτικά και καρκινογόνες ουσίες, και πως ζητήθηκε από τις εταιρίες να αναγραφεί αυτό επάνω στην ετικέτα τους. Μπορείτε να δείτε το πρώτο άρθρο της σειράς για τα αναψυκτικά κάνοντας κλικ εδώ
Μετά από όλα αυτά, πιστεύω πως καλό είναι να σας θυμίζω πότε-πότε πως:
Ο μόνος σωστός τρόπος να σβήνετε τη δίψα σας είναι το φυσικό νερό.
Με αγάπη

Πηγή: http://www.dailymail.co.uk

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / υγεία (49)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τρεις από τους κανόνες αντιμετώπισης του στρες, το γέλιο (με παρακολούθηση 10λεπτων χιουμοριστικών βίντεο), η χαλάρωση και η διαχείριση συναισθημάτων  (με παρακολούθηση 12λεπτων CDs), όταν προστέθηκαν στην θεραπεία μιας ομάδας καταθλιπτικών ασθενών, οδήγησαν σε πολύ καλύτερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε αυτή την ομάδα, συγκριτικά με άλλη ομάδα  καταθλιπτικών  ασθενών που έπαιρναν μόνον την φαρμακευτική τους αγωγή και γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη ερευνητών της ψυχονευροανοσολογίας,  που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό   International Journal of Psychiatry in Medicine.
Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, αν και η προσθήκη τριών συγχρόνως μεθόδων αντιμετώπισης του στρες, δεν αφήνει περιθώριο να πει κανείς ποια απ’ όλες τις μεθόδους οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτό.
Προσωπικά πιστεύω όμως, όπως πολλές φορές σας έχω πει, πως κάθε μία από τις πέντε μεθόδους αντιμετώπισης του στρες, προσθέτει ένα λιθαράκι στην βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού. Και πως εάν είχαν εφαρμοστεί και οι υπόλοιπες δύο μέθοδοι αντιμετώπισης του στρες (κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε στο σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο) στην ομάδα αυτή των ασθενών (άσκηση και σωστή διατροφή δηλαδή) τα αποτελέσματα στη βελτίωση της κατάστασης των καταθλιπτικών αυτών ασθενών θα ήταν ακόμη πιο σημαντικά.
Είναι πάντως πολύ παρήγορο που επιτέλους οι έρευνες στρέφονται στην αντιμετώπση του στρες για τη βελτίωση ασθενειών, ακόμη και αυτών  που θεωρούνται ψυχικές.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Υγιεινές συνταγές/τάρτες (3)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Μία πολύ εύκολη, υγιεινή και νόστιμη τάρτα θα σας δείξω σήμερα, που μπορεί να χρησιμεύσει τόσο σαν πρώτο πιάτο όσο και σαν ένα ελαφρύ γεύμα συνοδευόμενο από μία σαλάτα.
Την πολύ εύκολη στη παρασκευή της βάση της τάρτας, σας την έχω δώσει εδώ. αφού τη στρώσετε στη ταρτιέρα σας, την βάζετε στο ψυγείο, όσο ετοιμάζετε τη γέμιση: 

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Τάρτα με κολοκύθια
4-5 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1-2 κ.σ. δυόσμο χοντροκομμένο
3-4 κ.σ. τυρί φέτα σε τρίμματα
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
6 κ.σ. λάδι
Πιπέρι
2 αβγά
Γιαούρτι (ένα κεσεδάκι _πρόβιο κατσικίσιο- μείον ένα ποτηράκι του καφέ)

Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε σε σιγανή φωτιά τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι και μόλις εξατμιστεί λίγο, βάζουμε στο τηγάνι και τα κολοκύθια, δυναμώνουμε τη φωτιά και τα μαραίνουμε και αυτά, ανακατεύοντας, .
Όταν τα κολοκύθια μαραθούν,  βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όσο η γέμιση κρυώνει, ψήνουμε την βάση της τάρτας στο φούρνο, (αφού την τρυπήσουμε με το πιρούνι σε διάφορες μεριές), στους 180 βαθμούς μέχρι να στεγνώσει και να κιτρινίσει ελαφρά. 
Τη βγάζουμε από τον φούρνο, στρώνουμε επάνω της τη γέμιση, και από πάνω ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα με το γιαούρτι που περίσσεψε από το κεσεδάκι που χρησιμοποιήσαμε για τη βάση της τάρτας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι η τάρτα μας να ροδίσει.
Καλή σας όρεξη

* Αλάτι εγώ δεν βάζω, επειδή υπάρχει η φέτα. Βάλτε μόνο αν θέλετε μία πρέζα αλάτι στην ζύμη της τάρτας. 

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη (14)

Στατίνες : βλάπτουν αντί να ωφελούν ;...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για το θέμα της χοληστερίνης και το κατά πόσο ευθύνεται αυτή ή όχι για την αρτηριοσκλήρυνση που οδηγεί σε καρδιακά προβλήματα και υπέρταση σας έχω μιλήσει αρκετές φορές.  Στη στήλη "Υγιεινή διατροφή/χοληστερίνη" θα βρείτε όλα τα σχετικά άρθρα ( κλικ εδώ).
Σας θυμίζω πως η φλεγμονή στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων που προκαλεί το στρες , είναι ο κύριος λόγος που δημιουργεί την αρτηριοσκλήρυνση και πως πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει σωστά τα στρες της ζωής για να προφυλάξει τα αγγεία του. Όσο για την χοληστερίνη, ο σωστός τρόπος να κατεβάσει κανείς τις τιμές της στο αίμα, είναι η σωστή διατροφή. Δεν αρκεί δηλαδή να αποφεύγει κανείς τα λίπη, πρέπει και να τρώει τροφές που βοηθούν στο κατέβασμα της χοληστερίνης. Στη στήλη της υγιεινής διατροφής, θα βρείτε πολλά άρθρα που σας έχω γράψει γι αυτό το θέμα.
Σήμερα σας τα ξαναθυμίζω όλα αυτά, με αφορμή ένα νέο άρθρο που διάβασα για τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την υπερχοληστεριναιμία, τις στατίνες.
Μέχρι τώρα, είχαν ήδη ενοχοποιηθεί αυτές  για την δημιουργία σακχ. Διαβήτη, και εξασθένιση των μυών, ακόμη και του καρδιακού (!). Αναφέρονται περίπου 300 παρενέργειες αυτού του φαρμάκου, που με τόση ευκολία δίνεται στον κόσμο,  ακόμη και διαταραχές της μνήμης και γνωσιακές διαταραχές έχουν αναφερθεί.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetes Care έδειξε πως οι διαβητικοί που έπαιρναν στατίνες  είχαν μεγαλύτερη εναπόθεση ασβεστίου τόσο στα στεφανιαία αγγεία τους, όσο και στην αορτή τους, απ’ ότι αυτοί που δεν έπαιρναν το φάρμακο.  Οι ασβεστώσεις σε αυτά τα αγγεία, είναι γνωστό πως οδηγούν στα καρδιακά επεισόδια, πράγμα που υποτίθεται πως προσπαθούν να μειώσουν οι στατίνες.
Δεν  έχει μείνει δηλαδή πια κανένας λόγος για την χρήση αυτών των φαρμάκων, λένε οι συγγραφείς του άρθρου.
Και μη ξεχνάτε φίλες και φίλοι, πως, όπως σας έχω ξαναπεί,  οι στατίνες  εκτός των άλλων, μειώνουν το συνένζυμο Q10 στον οργανισμό, που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, γι αυτό και όσοι εξακολουθείτε να τις παίρνετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να παίρνετε και μία κάψουλα Q10 των 100 mg την ημέρα.

Με αγάπη

Πηγή: http://www.liveinthenow.com

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/συζητήσεις (3)


Η αντίληψή μας για την πραγματικότητα είναι αυτή που μετράει...


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σκεφτήκατε μήπως ποτέ, τι μας προσφέρουν της ζωής οι δυσκολίες;
Φέρτε για λίγο στο νου σας μια ζωή ήσυχη, χωρίς προβλήματα, όπου όλα κυλούν στους ίδιους ρυθμούς, μονότονα την μία μέρα μετά την άλλη.
Είναι αυτό άραγε αυτό που η ψυχή μας επιθυμεί; Είναι αυτό ευτυχία;
Είναι ο άνθρωπος φτιαγμένος να τρώει, να πίνει, να κοιμάται και να καταναλώνει; Δεν οδηγεί αυτό σε στασιμότητα πνευματικής ανάπτυξης; Δεν μετατρέπει αυτή η ζωή τον άνθρωπο σε ένα καλοζωισμένο ζώο;
Τα προβλήματα επιβίωσης είναι αυτά που οδήγησαν το είδος μας στην πνευματική ανάπτυξη που βρίσκεται τώρα. 
Η ανάγκη για την επίλυση προβλημάτων, η προσπάθεια να ξεπεραστούν δύσκολες καταστάσεις, οδηγούν τους ανθρώπους σε επικοινωνία, τους αναγκάζουν να μοιραστούν φόβους, σκέψεις και αγωνίες, τους κάνουν να ομαδοποιούνται για αύξηση της δύναμής τους, να αποκτούν στόχους, να προσπαθούν να βρουν λύσεις, να ανακαλύπτουν καινούργιες δυνατότητες που έχουν και που μέχρι τότε έμεναν στην αφάνεια ανεκμετάλλευτες. 
Με λίγα λόγια οι δυσκολίες είναι αυτές που μεγαλώνουν τη ζωή, που κάνουν τις μέρες να διαφέρουν η μία από την άλλη και να αποκτούν ενδιαφέρον. Που αναπτύσσουν τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου και οδηγούν το είδος στο επόμενο στάδιο εξέλιξης.
Μη με παρεξηγήσετε. Δεν θέλω με αυτό να πω πως είναι καλύτερα να υποφέρουν οι άνθρωποι και να ταλαιπωρούνται. Θέλω μόνον να πω, πως δεν πρέπει να βλέπουμε σαν «καταστροφή» τα όποια δύσκολα ή άσχημα μας βρίσκουν στη ζωή. Μπορούμε να τα δούμε και με άλλα μάτια. Σαν αφορμή π.χ. για ανάπτυξη πνευματική, η για την σύσφιξη προσωπικών σχέσεων, ή για την ομαδοποίηση και την προσπάθεια ανάπτυξης κοινών στόχων με τα μέλη της ομάδας,  ή ότι άλλο σκεφτεί ο καθένας, που θα μπορέσει να αλλάξει και να εμπλουτίσει αυτή την καθημερινότητα που του  φαίνεται δύσκολη και προβληματική.
Η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι, το πώς όμως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και η αντίληψη της πραγματικότητας, είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει με συνεχή άσκηση και προσπάθεια και να μας χαρίσει ηρεμία και δύναμη, όποια κατάσταση και αν αντιμετωπίζουμε. 
Είναι γνωστό το ποτήρι που άλλοι το βλέπουν μισοάδειο και άλλοι μισογεμάτο. Η πρώτη αντίληψη αυτής της πραγματικότητας οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα (απελπισία... σε  λίγο δεν θα έχω πια νερό να πιώ...) και άσχημο αντίκτυπο στην υγεία και τη ζωή, ενώ η δεύτερη, κρατάει τον άνθρωπο υγιή, χαρίζοντάς του ελπίδα (ευτυχώς... έχω ακόμη μισό ποτήρι νερό να πιω ...) και του δίνει την ευκαιρία να συνεχίσει να προσπαθεί για κάτι καλύτερο.  Η κατάσταση είναι η ίδια, η αντίληψη όμως αλλάζει, και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά.
Αν μπορούσαμε να βλέπουμε όλες τις καταστάσεις σαν ευκαιρίες για κάτι που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, η ζωή μας θα άλλαζε τελείως και θα αποκτούσε ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον ενός ταξιδιού.

Αυτή ήταν άλλη μία συζήτηση που κάναμε πρόσφατα, με θέμα την αντίληψη της πραγματικότητας και τη σημασία που έχει αυτή για τη ζωή μας, με τις ομάδες που κάνουν μαζί μου χαλάρωση και διαχείριση συναισθημάτων (ενεργειακή εναρμόνιση) εδώ στην Κέρκυρα.
Με αγάπη 

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.