Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινή διατροφή (18)

Σόγια, το θαυματουργό φασόλι
Γεια σας
Για την σόγια αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα φίλες και φίλοι μου, όπως σας είχα πριν λίγες ημέρες υποσχεθεί. Το μικρό αυτό θαυματουργό φασόλι, που εδώ και 3.000 χρόνια καλλιεργείται στην Κίνα, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια μπήκε στη Δυτική διατροφή.
Το φασόλι αυτό είναι ίσως το λαχανικό του οποίου οι θρεπτικές ιδιότητες έχουν περισσότερο από κάθε άλλο ερευνηθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Είναι τροφή πλούσια σε μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, κάλλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ω3 λιπαρά οξέα, Βιταμίνες Β2 και Κ, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες οι οποίες αντίθετα με τις πρωτεΐνες του κρέατος έχουν την ιδιότητα να χαμηλώνουν την τιμή της γνωστής ως «κακής» χοληστερίνης (LDL), ενώ αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL).
Και δεν είναι μόνον αυτές οι ιδιότητες που κάνουν τη σόγια ένα πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος. Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωσή της βοηθάει την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων.
Συγχρόνως, η τροφή αυτή με τις ισοφλαβόνες που περιέχει, βοηθάει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μέσω αγγειοδιαστολής. Στην αγγειοδιαστολή αυτή βοηθάει και η παραγωγή νιτρικού οξέος που προκαλεί η κατανάλωση σόγιας. Η δράση της αυτή όμως δεν έχει ακόμη με ακρίβεια διευκρινισθεί ερευνητικά.
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ιδιότητα αυτού του θαυματουργού λαχανικού είναι, όπως δείχνουν οι ιατρικές έρευνες, ότι προστατεύει τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση από τις εξάψεις και την οστεοπόρωση. Μισό φλιτζάνι σόγιας την ημέρα είναι αρκετό για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να απολαύσουν όλα της τα οφέλη. Στην περίπτωση αυτή, νιφάδες σόγιας τριμμένες επάνω από σαλάτες, σούπες ή βραστά λαχανικά είναι μία πολύ καλή λύση.
Άλλες συνηθισμένες μορφές με τις οποίες μπορεί να καταναλωθεί η σόγια είναι η μορφή του κιμά και του τυριού (τόφου). Οι μορφές αυτές χρειάζονται αρκετά μπαχαρικά προκειμένου να αποκτήσουν νοστιμιά. Αξίζει όμως τον κόπο να προσπαθήσει κανείς να φέρει αυτές τις τροφές στα μέτρα του από πλευράς γεύσης, μια που είναι τόσα πολλά τα οφέλη τους για τον οργανισμό.
Μη ξεχνάμε βέβαια πάντα να προσέχουμε να χρησιμοποιούμε βιολογική σόγια γιατί κυκλοφορεί πολύ η μεταλλαγμένη μορφή της.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (35)

Από τον δηλητηριώδη κρόκο, έρχεται μία αντικαρκινική βόμβα!
Γεια σας
Πολύ ενθαρρυντικά νέα που αφορούν την θεραπεία του καρκίνου έχω σήμερα να σας ανακοινώσω. Ο φθινοπωρινός κρόκος, είναι ένα πολύ όμορφο αλλά θανατηφόρο φυτό. Περιέχει μία τοξίνη που μοιάζει με το αρσενικό, την κολχίνη, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο. Η ουσία αυτή έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο φάρμακο «κολχικίνη» που χρησιμοποιείται στην ιατρική  για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας.
Τώρα ερευνητές ανακάλυψαν πως μπορεί η ουσία αυτή, κατάλληλα τροποποιημένη, να αποτελέσει μια έξυπνη βόμβα που εκρήγνυται μόνον όταν έρθει σε επαφή με καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας τελείως ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.
Το νέο φάρμακο με την προσωρινή ονομασία ICT2588, είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των καρκινικών όγκων. Όπως είπε τον προηγούμενο μήνα στο The Irish Times ο Κέβιν Άνταμς, από το Ινστιτούτο Θεραπείας του καρκίνου στο  πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να κάνουν τη δύναμη της κολχικίνης αβλαβή για τα υγιή κύτταρα και τοξική για τα αγγεία που τροφοδοτούν τους όγκους με αίμα, αφήνοντάς τους έτσι να πεινάσουν και να μειωθούν ή και να εξαφανιστούν τελείως σε κάποιες περιπτώσεις, όπως φάνηκε στα ποντίκια επάνω στα οποία έγινε η έρευνα.
Μία και μόνον μάλιστα ένεση του φαρμάκου κατάφερε να οδηγήσει κάποια από τα ποντίκια σε πλήρη ύφεση της νόσου, ενώ σε κάποια άλλα επιβράδυνε κατά πολύ την πρόοδο της νόσου.
Το πιο πάνω φάρμακο καταστρέφει καρκίνους του στήθους, του εντέρου, του προστάτη και των πνευμόνων στα πειραματόζωα. Ενεργοποιείται και δουλεύει μόνον όταν έρθει σε επαφή με το ένζυμο ΜΜΤ1 που χρησιμοποιούν οι καρκινικοί όγκοι για να επεκταθούν στους γύρω ιστούς.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Μedical NewsToday οι ερευνητές συζητούν τώρα με σπόνσορες για τα χρήματα που θα χρειαστούν προκειμένου να γίνουν τα πειράματα σε ανθρώπους, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο St. James' στο Leeds.
Ελπίζω τα νέα αυτά να χαροποιήσουν πολλούς από τους καρκινοπαθείς φίλους που ταλαιπωρούνται με τις γνωστές μέχρι τώρα χημειοθεραπείες. Πλησιάζει επιτέλους αγαπητές και αγαπητοί μου η ώρα που και ο καρκίνος θα είναι μία χρόνια, αλλά θεραπευόμενη αρρώστια, όπως τόσες άλλες (καρδιοπάθειες, υπέρταση κ.λ.π.)
Με αγάπη

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/RAS (5)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Φτάσαμε λοιπόν στο κρίσιμο ερώτημα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τις καταγραφές που υπάρχουν στο υποσυνείδητό μας και να αλλάξουμε έτσι τις συμπεριφορές που κατευθύνονται από αυτές τις καταγραφές και καθορίζουν τη ζωή μας;
Πρώτα-πρώτα να αποφασίσουμε εμείς να αλλάξουμε αυτές τις συμπεριφορές.
Όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο, όταν επικεντρωνόμαστε σε ένα στόχο, αναγκάζουμε το RAS να μας αφήνει να προσέχουμε πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσε μέχρι τότε άχρηστα για την ζωή και την επιβίωσή μας. Όσο πιο πολύ επικεντρωνόμαστε στον στόχο μας, λοιπόν, τόσο πιο εύκολο γίνεται να περάσουν στο υποσυνείδητό μας καινούργια ερεθίσματα σχετικά με αυτόν τον στόχο, τα οποία στη συνέχεια θα μας οδηγήσουν σε νέες συμπεριφορές . 
Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα.  Δεν πρέπει να περιμένει κανείς να το πετύχει αυτό μέσα σε λίγο διάστημα. Γι αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
Σημαντική βοήθεια όμως προσφέρουν οι διάφορες τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού και προσευχής, οι οποίες οδηγούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί στα α-κύματα, σε κατάσταση «τρανς» δηλαδή, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται αυτή.  Είναι μία κατάσταση αυτούπνωσης, κατά την οποία η λειτουργία του RAS όπως έχουμε πει καταργείται και επομένως τα καινούργια ερεθίσματα περνούν πολύ πιο εύκολα στον εγκέφαλο, λιγοστεύοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται κανείς για να αλλάξει απόψεις και συμπεριφορές.
Ο τρίτος τρόπος είναι η ύπνωση από κάποιον ειδικό. Κατ αυτήν, με το RAS και πάλι κατηργημένο, δίνονται οδηγίες από τον θεραπευτή προς τον υπνωτισμένο, που καθοδηγούν τον εγκέφαλό του σε αλλαγή παλαιών καταγραφών με νέες , ευνοϊκότερες για την ζωή του. 
Στην επόμενη κουβέντα μας θα συζητήσουμε το γιατί σας τα ανέλυσα όλα αυτά.
Έως τότε σας εύχομαι να είστε όλοι καλά
Με αγάπη

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (6)

Θετικά συναισθήματα (3, τελευταίο)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όπως πολλές φορές σας έχω πει σε αυτήν και άλλες στήλες ετούτης της ιστοσελίδας, η βάση της υγείας μας είναι η εναρμονισμένη λειτουργία  όλων των ενεργειών που παράγονται στο σώμα μας (coherence).  Και είναι πολλές αυτές οι ενέργειες , όπως φως, ηλεκτρισμός, πρωτονισμός (αυτός είναι ηλεκτρισμός που παράγεται από τη διάσπαση των μορίων του νερού) κ.λ.π.
Όλες αυτές οι ενέργειες επηρεάζονται από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργεί γύρω της η καρδιά μας με τον ηλεκτρισμό που παράγουν τα κύτταρά της, καθώς και το μικρότερο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που παράγει γύρω του ο εγκέφαλός μας με τον ηλεκτρισμό που παράγουν τα δικά του κύτταρα. Όταν αυτά τα δύο ηλεκτρομαγνητικά πεδία βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, τότε όλες οι ενέργειες στο σώμα μας εναρμονίζονται και αυτές.  Ο οργανισμός μας σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί όπως πρέπει χαρίζοντάς μας υγεία.
Και τι είναι αυτό που οδηγεί αυτά τα δύο ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε εναρμόνιση; Τα θετικά συναισθήματα!!!...
Αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί πια ερευνητικά. Το έχουμε πει και ξαναπεί σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα, όμως θα συνεχίσω να σας το επαναλαμβάνω, γιατί είναι μία πολύ "νέα" έννοια αυτή στην ιατρική και είμαι σίγουρη πως χρειάζεται πολύς χρόνος και πολλές επαναλήψεις για να γίνει καλά αντιληπτή και να αρχίσουν όλοι να ενδιαφέρονται γι αυτήν και να της δίνουν τη θέση που της πρέπει στη θεραπεία όλων των νοσημάτων.   
Το αμερικανικό ινστιτούτο HeartMath, έχει κάνει πολλές έρευνες επάνω σε αυτό το θέμα και έχει φτιάξει πολλά μηχανήματα βιοανάδρασης με τα οποία μπορεί κάποιος να  βοηθηθεί να αλλάξει τα αρνητικά του συναισθήματα και να τα μετατρέψει σε  θετικά. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση της αλλαγής της λειτουργίας της καρδιάς του σε μία οθόνη υπολογιστή, όταν αλλάζουν τα συναισθήματα που αυτός βιώνει, από αρνητικά σε θετικά.  
Το ίδιο Ινστιτούτο κάνει συνεχώς σεμινάρια επάνω στα θέματα αυτά, προβάλλει άρθρα σχετικά στο διαδίκτυο και εκδίδει βιβλία με παρόμοια θέματα.
Σε πρόσφατο άρθρο του μάλιστα γράφει πως ο τρόπος να αυξήσουμε την αντοχή μας σε όλα τα δύσκολα με τα οποία αυτή η εποχή μας βομβαρδίζει, δεν είναι άλλος από την επίτευξη αυτής της ενεργειακής μας εναρμόνισης.
Οι τρόποι που το Ινστιτούτο αυτό δίνει για την διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων όμως είναι προσωρινοί, και θα πρέπει να επαναλαμβάνονται οι ασκήσεις καθημερινά εφ’ όρου ζωής, εάν κανείς έχει γεμάτο το υποσυνείδητό του με αρνητικές μνήμες.  
Εδώ βρίσκεται, όπως ίσως θα καταλάβατε, ο συνδετικός κρίκος των άρθρων της διαχείρισης των συναισθημάτων αυτής της στήλης, με τα άρθρα στα οποία σας περιέγραψα την λειτουργία του RAS. (Ετικέτα: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ/RAS)
Αν λοιπόν οι διάφορες ασκήσεις διαχείρισης των συναισθημάτων (και υπάρχουν πολλές, δοσμένες από διάφορους ψυχολόγους), γίνουν με το άτομο να βρίσκεται σε κατάσταση τρανς (α-κύματα εγκεφάλου), το αποτέλεσμα γίνεται κάποια στιγμή μόνιμο, το άτομο απαλλάσσεται από πολλά αρνητικά συναισθήματα που έχουν τη βάση τους σε εμπειρίες του  παρελθόντος, και μπορεί πια πολύ πιο εύκολα να διαχειρίζεται καινούργια αρνητικά συναισθήματα και να τα αντικαθιστά με θετικά, που βοηθούν την υγεία του, ψυχική και σωματική.  
Εύχομαι να σας έδωσα να καταλάβετε πόσο σημαντικό κομμάτι για την ζωή και την υγεία μας είναι η διαχείριση των συναισθημάτων μας και να έγιναν αυτά τα τελευταία άρθρα η αφορμή για να προσπαθήσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με την ενεργειακή σας εναρμόνιση (coherence).Τεχνικές γι αυτήν σας έχω ήδη δώσει μερικές, στην αντίστοιχη στήλη αυτής της ιστοσελίδας και σύντομα θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο μου με πολλές και αναλυτικές οδηγίες.
Με αγάπη

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σόγια (2)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου.
Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φτιάξω αυτό το φαγητό, αλλά πάντα ένιωθα πως τρώω σόγια στη θέση του κιμά, όσο και αν προπαθούσα να το νοστιμέψω με διάφορα μυρωδικά, Αυτή την φορά όμως τα κατάφερα. Τόσο εγώ όσο και ο φίλος και συνάδελφος που του έκανα με αυτά τα λαζάνια σήμερα το τραπέζι μείναμε ενθουσιασμένοι και αποφάσισα να σας δώσω τη συνταγή. Δοκιμάστε την οπωσδήποτε και δεν θα ξαναμαγειρέψετε κιμά, είμαι σίγουρη, τουλάχιστον για τα λαζάνια και τα μακαρόνια σας.
Θα μιλήσουμε για τη σόγια και στη στήλη της υγιεινής διατροφής σύντομα, μόνο φροντίστε να βεβαιώνεστε πως η σόγια που αγοράζετε είναι βιολογική γιατί κυκλοφορεί πολύ η μεταλλαγμένη μορφή της. Και αυτά τα μεταλλαγμένα προϊόντα φαίνεται πως θα μας βάλουν σε μεγάλους μπελάδες στο μέλλον.   

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ
Λαζάνια με κιμά σόγιας  (6 μερίδες)
1 φλ. σόγια 
3 φλ. νερό                                                        
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο πράσο ψιλοκομμένο
6 κ.σ. λάδι
Λαζάνια με κιμά σόγιας
1 καρώτο
4-5 κλωνάρια μαϊντανός
2-3 κλωνάρια άνηθος
2 ντομάτες λιαστές
2 σκ. σκόρδο

1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι νερό.
1 κ.γ. αλάτι

1 μπουκάλι γάλα 1lit(με χαμηλά λιπαρά)
3 κ.σ. φουσκωτές κορν-φλάουρ
1 φλ. τυρί πεκορίνο τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο

 1. Σάλτσα σόγιας : Σε ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και μαλακώνουμε μέσα το κρεμμύδι και το πράσο σε χαμηλή φωτιά.
Συγχρόνως σε άλλη μικρή κατσαρόλα, βάζουμε τη σόγια με το νερό (τριπλάσια ποσότητα) να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, κλείνουμε τη φωτιά, και αφήνουμε σκεπασμένη τη σόγια για 10’ να φουσκώσει. Στη συνέχεια την σουρώνουμε, την ξεπλένουμε κάτω από το νερό της βρύσης και την πιέζουμε με κουτάλι στο σουρωτήρι να βγουν όλα τα υγρά της.
Προσθέτουμε τη σόγια (όσο γίνεται πιο στεγνή) στο κρεμμύδι, καθώς και το σκόρδο, το καρώτο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τις λιαστές ντομάτες, που τα έχουμε λιώσει στο μεταξύ στο μούλτι. Δυναμώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε λίγο όλα μαζί τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και το νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε λίγο να πήξει η σάλτσα μας, όχι όμως πάρα πολύ,γιατί χρειάζονται λίγα υγρά τα λαζάνια για να μαλακώσουν. 
2. Λευκή σάλτσα (υποκατάστατο μπεσαμέλ): Στη κατσαρόλα που μαλακώσαμε τη σόγια βάζουμε το γάλα και τις 3 φουσκωτές κουταλιές κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να πήξει η σάλτσα μας. Την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το τριμμένο τυρί και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Σε πυρέξ τώρα βάζουμε λίγη από τη σάλτσα σόγιας και λίγη από τη λευκή μας σάλτσα και από πάνω στρώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε τη μισή από τη σάλτσα σόγιας που μας έχει μείνει και λίγη ακόμη λευκή σάλτσα και από πάνω στρώνουμε άλλη μια στρώση λαζάνια. Επαναλαμβάνουμε με την τελευταία στρώση σόγιας  και λίγη λευκή σάλτσα και τελειώνουμε με μία στρώση λαζάνια, επάνω από τα οποία βάζουμε όλη την υπόλοιπη λευκή μας σάλτσα (έχουμε φροντίσει να μείνει αρκετή) και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα και στη συνέχεια ανάβουμε για πέντε λεπτά το γκριλ για να κοκκινίσει το φαγητό μας.
Καλή σας όρεξη.
·         Αν δεν έχετε τη διάθεση να φτιάξετε άσπρη σάλτσα, η σάλτσα σόγιας αυτής της συνταγής είναι πάρα πολύ καλή και νοστιμότατη μόνη της επάνω σε μακαρόνια (αντί για μακαρόνια με κιμά).Σε αυτή τη περίπτωση όμως θα πήξετε τη σάλτσα περισσότερο.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Το ξέρετε ότι... (21)

Ένα καινούργιο στέλεχος σαλμονέλας, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά με τα οποία  μέχρι τώρα αντιμετωπίζαμε αυτό το μικρόβιο, έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και την Αμερική εξ αιτίας, προφανώς, της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στα ορνιθοτροφεία;
Το στέλεχος μεταδίδεται κυρίως με τα πουλερικά και τα προϊόντα τους, γι αυτό μην ξεχνάτε να πλένετε πολύ καλά τα χέρια και τα σκεύη σας όταν μαγειρεύετε πουλερικά, όσοι από εσάς επιμένετε να τα χρησιμοποιείτε στη διατροφή σας.

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.