Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (10)

ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΣ
Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε πριν από καιρό που σας είχα μιλήσει για τα κύτταρά μας και τον σκελετό τους, που τα συνδέει με όλα τα άλλα κύτταρα του σώματός μας; Αυτός ο σκελετός αποτελείται από τα ίδια ακριβώς συστατικά που είναι φτιαγμένο το μυοσκελετικό μας σύστημα, μόνον που δεν είναι όπως εκείνο σταθερός. Ο κυτταροσκελετός σπάει και αναδομείται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου, γιατί επάνω σε αυτόν κινούνται για να βρεθούν στην κατάλληλη θέση, όλα τα μόρια που συμμετέχουν στις λειτουργίες του. 
Οι μικροδοκίδες είναι οι μυες του κυττάρου, οι μικροσωληνίσκοι τα κόκκαλά του και τα μικρονημάτια οι τένοντές του.
Βρήκα λοιπόν ένα μικρό βίντεο, που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επάνω στο θέμα αυτό και αποφάσισα σήμερα να σας το δείξω. Σε αυτό θα δείτε στην αρχή την μεμβράνη που χωρίζει τα κύτταρα μεταξύ τους, και κομμάτια του σκελετού του κυττάρου, που βγαίνουν έξω από την μεμβράνη και ενώνουν τα κύτταρα μεταξύ τους (ζώσα ουσία).
Στη συνέχεια θα δείτε πώς φτιάχνονται, χαλούν και αναδομούνται συνεχώς τα διάφορα στοιχεία αυτού του σκελετού. Πρώτα θα δείτε να κατασκευάζονται και στη συνέχεια  να κατακερματίζονται τα μικρονημάτια (οι μύες του κυττάρου) και μετά οι μικροσωληνίσκοι (τα κόκκαλα του κυττάρου).
Η συνεχής αυτή ανακατασκευή αυτού του κυτταροσκελετού σκοπό έχει, όπως σας είπα και πιο πάνω, την κίνηση του ίδιου του κυττάρου αλλά και την κίνηση των διαφόρων μορίων μέσα του, προκειμένου να μετακινηθούν αυτά στο σημείο του κυττάρου που χρειάζεται να δράσουν. Γιατί αυτός ο σκελετός λειτουργεί, όπως θα δείτε, σαν οδικό δίκτυο μέσα στο κύτταρο. Επάνω του θα δείτε πρωτεΐνες σαν μικρά ανθρωπάκια να περπατούν και να σέρνουν μεγάλα μόρια για να τα μετακινήσουν και να τα οδηγήσουν στο μέρος του κυττάρου όπου χρειάζονται αυτά να χρησιμοποιηθούν. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία μέσα σε αυτόν τον τόσο μεγάλο (!!!...) μικρόκοσμο. Θαυμάστε το μυστήριο αυτό της ζωής.
Δείτε στη συνέχεια άλλες πρωτείνες  (σαν μικρά σφουγγαράκια), επάνω σε σχηματισμούς απο μικροδοκίδες (αυτή τη φορά σε σχήμα κύκλου), να εννώνονται με άλλα μόρια και να τα οδηγούν σε ένα μιττοχόνδριο όπου θα χρησιμεύσουν αυτά για την παραγωγή ενέργειας.  
Δείτε ένα μέρος της λειτουργίας των κυττάρων σας σε μεγέθυνση και θαυμάστε φίλοι μου το μεγαλείο της ύπαρξής σας.
Με αγάπη
               

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (10)

Γεια σας φίλοι μου
Ένα-ένα άρχισαν να ανθίζουν και τα υπόλοιπα δέντρα του κήπου, μετά την αμυγδαλιά μου. Γέμισε ροζ ανθάκια η άγρια δαμασκηνιά μου, ενώ η μικρή ήμερη ποικιλία της ντύθηκε λευκή νυφούλα. Το πιστεύετε πως αυτό το μικρούλι δεντράκι μου χάρισε δύο κιλά δαμάσκηνα το περασμένο καλοκαίρι; Κι όμως είναι αλήθεια. Ελπίζω εφέτος να μαζέψω ακόμη περισσότερα. Είναι ξέρετε ένα δέντρο που δεν χρειάζεται πολλή περιποίηση, ούτε πολλά ραντίσματα. Δεν το έχω κλαδέψει, όπως βλέπετε, καθόλου ακόμη γιατί είναι πολύ μικρό.
Αλλά εκτός από τη μικρή δαμασκηνιά και δύο μικροί θάμνοι στον κήπο, άνθισαν με άσπρα λουλούδια, αυτή την εποχή. Η μικρή λευκή τσιντόνια μου (hamaemelis, επί το επιστημονικότερον) και το λευκό μου δεντρολίβανο (φωτ.κάτω δεξιά). Το ξέρατε πως υπάρχει δεντρολίβανο που αντί για τα γνωστά μπλε –μωβ λουλουδάκια βγάζει άσπρα μικρά λουλούδια σαν και αυτά; Έχει και λίγο διαφορετική μυρωδιά και γεύση. Μία ενδιάμεση μυρωδιά ανάμεσα σε φασκόμηλο και δεντρολίβανο. Φτιάχνει πολύ ευωδιαστό τσάι. Το ξέρετε πως το αφέψημα του δεντρολίβανου γενικά, καταπραύνει τους σπασμούς της κοιλιακής χώρας, ενισχύει την μνήμη και θεωρείται απαραίτητο συμπλήρωμα της δίαιτας των διαβητικών;
Το μεγάλωσα από ένα μικρό κοτσάνι που έκοψα από έναν φιλικό κήπο πριν από δύο χρόνια. Κόβουμε το κοτσανάκι κοντά σε ένα κόμπο, το βουτάμε σε νερό και στη συνέχεια σε ορμόνη ριζοβολίας και το φυτεύουμε σε μικρό γλαστράκι, όπως έχουμε ξαναπεί. 
Αυτές τις μέρες άρχισα να κλαδεύω την αχλαδιά και τις μηλιές μου. Σας έχω δείξει πώς γίνεται και αυτή η δουλειά παλαιότερα. Έπρεπε να το  είχα κάνει αρκετά πιο πριν βέβαια, αλλά δεν μου το επέτρεψε ο Κερκυραϊκός καιρός.
 Τις πορτοκαλλιές και τις μανταρινιές κλαδεύουμε επίσης αυτή την εποχή, γιατί τώρα που τελειώνουν οι καρποί τους, πρέπει να αραιώσουμε τα εσωτερικά κλαδιά για να αναπνέουν τα δέντρα και να μπαίνει μέσα τους το φως του ήλιου. Συγχρόνως χαμηλώνουμε και το ύψος τους για να μπορούμε να τα ψεκάζουμε ευκολότερα, αλλά και να κόβουμε ευκολότερα τους καρπούς.
Είναι αρκετά κουραστική η δουλειά του κήπου αυτόν τον καιρό. Τα δέντρα χρειάζονται κλάδεμα, ενώ τα παρτέρια δεν προλαβαίνω να τα ξεχορταριάζω, γιατί η συνεχής βροχή στο νησί, έχει θεριέψει τα χόρτα και τις τσουκνίδες. Δεν παραπονιέμαι όμως, γιατί η γυμναστική αυτή με αναζωογονεί και μου χαρίζει μια απίστευτη ευφορία.
Με αγάπη

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Άσκηση (24)

Γεια σας
Πάει αρκετός καιρός που δεν σας έχω θυμίσει να ασκηθείτε. Χθες, καθώς ο καιρός στο νησί μας ήταν πολύ καλός, ήμουν όλη μέρα σχεδόν στον κήπο και κλάδευα και ξεχορτάριαζα. Κουράστηκα πολύ και μόλις μπήκα μέσα, σας σκέφτηκα. Όσους και όσες από εσάς ιδίως μένετε σε μεγάλες πόλεις χωρίς κήπους και στερείστε αυτή την μεγάλη απόλαυση της κηπουρικής. 
Σας βρήκα λοιπόν ένα μικρό βίντεο με πολύ όμορφες ασκήσεις για να σας ξεσηκώσω λιγάκι να σηκωθείτε και να ξεσκουριάσετε.... Όπως λέει η γυμνάστρια, θα πρέπει να κάνετε την κάθε άσκηση περίπου ένα λεπτό. Αλλά αν δεν μπορείτε τόσο, κάντε τες όσο εσείς αντέχετε. Είναι λίγο δυσκολότερες από άλλες που σας έχω δώσει παλαιότερα, όμως θα πρέπει να προχωράμε λίγο. Έτσι δεν είναι;
Δεν είναι πολλά 15 λεπτά απο την ημέρα σας να τα αφιερώσετε στην άσκησή σας. Κάντε μου τη χάρη και σηκωθείτε να δικιμάσετε τις ασκήσεις, είτε άντρες είσαστε είτε γυναίκες. Είναι μεγάλο το όφελος για την υγεία σας.
Με αγάπη
                              

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (3)

ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ  (3)
Γεια σας φίλοι μου
Θα μιλήσουμε σήμερα αναλυτικά, όπως σας υποσχέθηκα στη προηγούμενη κουβέντα μας για τις δράσεις των μικροβίων επάνω στη γη. Αυτές είναι πολλές και πολύ χρήσιμες για την ζωή μας γι αυτό και η καινούργια επιστήμη που αναπτύσσεται, η Μεταγονιδιακή, έχει τόσο μεγάλη σημασία.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:


1. Καθαριστές Οι κοινότητες των μικροβίων είναι σημαντικοί συνεργοί στο καθάρισμα της γης από βλαβερά, ακόμη και θανατηφόρα καμιά φορά, απόβλητα, τόσο φυσικά όσο και προερχόμενα από εμάς τους ανθρώπους. Κάποια μικρόβια μετατρέπουν βλαβερές χημικές ουσίες σε μορφές που δεν βλάπτουν ούτε τους ανθρώπους, ούτε το περιβάλλον.
1α. Kαταναλώνουν το μεθάνιο (αέριο του θερμοκηπίου) που διαφεύγει από χώρους υγειονομικής ταφής και από βάλτους, ενώ άλλα μετατρέπουν τα απόβλητα σε υγρά τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να καθαριστούν περισσότερο και να δώσουν  καθαρό νερό.

1β. Τα πρατήρια βενζίνης έχουν κάτω από το έδαφος, μεγάλες δεξαμενές, όπου αποθηκεύουν βενζίνη και πετρέλαιο. Η θλιβερή αλήθεια είναι πως αυτές οι δεξαμενές σε κάποια φάση της ζωής τους, χάνουν υγρά, τα οποία απορροφούνται από το υπέδαφος. Με τόσα πολλά πρατήρια σε όλη τη γη είναι απορίας άξιο το πώς το νερό που πίνουμε, όταν αυτό προέρχεται από το υπέδαφος (πηγάδια) δεν είναι αναμεμιγμένο με βενζίνη και πετρέλαιο.

Ο λόγος που το νερό αυτό διατηρείται καθαρό, είναι η δουλειά που μεγάλες κοινότητες μικροβίων κάνουν στο έδαφος!.... Μόλις πετρέλαιο ελευθερωθεί στο έδαφος, σχετικά κοιμισμένες ομάδες μικροβίων του εδάφους ξυπνάνε, διεγείρονται και εξουδετερώνουν τις καταστροφικές χημικές ουσίες του πετρελαίου. Και επειδή το πετρέλαιο αποτελείται από εκατοντάδες χημικές ουσίες, χρειάζεται ποικιλία μικροβίων να εργαστούν μαζί ώστε να τα εξουδετερώσουν όλα. Άλλα επιδρούν στην μία ουσία, άλλη στην άλλη και τελικά αυτές οι καταστροφικές χημικές ουσίες μετατρέπονται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό!....

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε ανάλογη μόλυνση της θάλασσας από πετρέλαιο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο χρήσιμο είναι με τη καινούργια επιστήμη την Μεταγενετική να μελετηθούν αυτά τα μικρόβια και οι τρόποι συνεργασίας τους, ώστε να μπορέσουμε να διευκολύνουμε το έργο τους για να βοηθήσουμε να κρατηθεί η γη μας καθαρή.

Συνεχίζεται

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σούπες (4)

ΧΟΡΤΟΣΟΥΠΑ  αγάπη μου
Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα αντί για συνταγή θα σας πω ένα κόλπο που κάνω εδώ και χρόνια και έχω πάντα μια χορτόσουπα με διαφορετική κάθε φορά γεύση, να ομορφαίνει το δείπνο μου, τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Σε ένα σακουλάκι λοιπόν φυλάω στη κατάψυξη, ότι μου περισσεύει από τα λαχανικά που έχω μαγειρέψει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Κομματάκια από λάχανο και καρώτα, κοτσάνια από μαϊντανό και άνηθο, κομμάτια από πράσα, κοτσάνια από μπρόκολα ή κουνουπίδια κομμένα σε κομμάτια καθώς και τα φυλλαράκια τους, τις σκληρές καρδιές που βγάζω όταν καθαρίζω το φινόκιο για σαλάτες, φύλλα από παντζάρια και γενικά ότι περισσεύει από λαχανικό. Πολλές φορές προσθέτω στο σακουλάκι μου και καμιά τσουκνίδα ή άλλο χόρτο που βγάζω όταν καθαρίζω τον κήπο.
Στο τέλος της εβδομάδας, με αυτά τα απομεινάρια των λαχανικών, στα οποία προσθέτω πάντα ένα κρεμμύδι και μία πατάτα, καθώς και μία χούφτα κόκκινες φακές ή/και μία χούφτα κεχρί (ότι υπάρχει στο ντουλάπι μου) και τέλος μία κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ, φτιάχνω μία σούπα.
Τα βράζω με νερό τόσο που να τα μισοσκεπάζει, τα πολτοποιώ μέσα στην κατσαρόλα με το «σωτήριο» μηχανάκι χειρός και …. έτοιμη μια νοστιμότατη σούπα, που επειδή τα λαχανικά που μου έχουν περισσέψει δεν είναι πάντα τα ίδια, διαφέρει κάθε φορά σε γεύση. Προσθέτω λίγο λάδι , την αφήνω να πάρει μία ακόμη βράση και …. απολαμβάνω μια χορτόσουπα βελουτέ, που με ζεσταίνει τα χειμωνιάτικα βράδια.
Δοκιμάστε αν θέλετε να με μιμηθείτε.
Με αγάπη

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (22)

Γεια σας φίλοι μου
Θα σας ανακοινώσω σήμερα, τα πρώτα αποτελέσματα μιας εκπληκτικής έρευνας της αναγεννητικής ιατρικής (για το τελευταίο σχετικό άρθρο μου μπορείτε να ανατρέξετε εδώ) . Ελπίζω να θυμάστε τα όσα σας εξήγησα σε προηγούμενες κουβέντες μας γι αυτόν τον καινούργιο κλάδο της ιατρικής. Πιστεύω να έχετε όλοι καταλάβει το μέγεθος της βοήθειας που μπορεί αυτή να προσφέρει στον άνθρωπο.
Η πρόσφατη αυτή έρευνα λοιπόν που έγινε από καρδιολόγους του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι της Αμερικής και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation Research: Journal of the American Heart Association κατέληξε στο συμπέρασμα πως βλαστοκύτταρα που πάρθηκαν από τον μυελό των οστών καρδιοπαθών που είχαν υποστεί εμφράγματα και τοποθετήθηκαν με κατάλληλη τεχνική στην περιοχή της βλάβης της καρδιάς τους (στον ιστό που είχε νεκρωθεί, δηλαδή), κατάφεραν να μειώσουν την έκταση του νεκρωμένου ιστού. Τα βλαστοκύτταρα όχι μόνον μετατράπηκαν σε καρδιακά κύτταρα τα ίδια, αλλά ώθησαν και την καρδιά να παράγει περισσότερα δικά της βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια έγιναν και αυτά φυσιολογικά καρδιακά κύτταρα. Το αποτέλεσμα ήταν μία σμίκρυνση της διατεταμένης από τη βλάβη καρδιάς κατά 15-20%, ενώ η νεκρωμένη περιοχή μειώθηκε κατά 18%.
Η έρευνα ήταν μία αρχική μελέτη σε έξι μόνον άτομα, για να δοκιμαστεί η ασφάλεια της τεχνικής. Ακολουθούν όμως δύο ακόμη έρευνες σε 60 άτομα αυτή τη φορά. Η μία θα γίνει για την τελειοποίηση της μεθόδου και η άλλη για να δουν οι επιστήμονες εάν αυτό θα λειτουργήσει το ίδο καλά με βλαστοκύτταρα από μυελό κάποιου δότη και όχι μόνον του ίδιου του ασθενούς.
Εκπληκτικά τα νέα φίλοι μου, όπως βλέπετε. Αυτή, μάλιστα, μπορεί να λέγεται Ιατρική με το γιώτα κεφαλαίο!...
Με αγάπη

Πηγή:
http://www.fiercebiotechresearch.com/?utm_medium=nl&utm_source=internal

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.