Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (4)

Γεια σας φίλοι μου
Ένα άρθρο που διάβασα σχετικά πρόσφατα και μου έκανε εντύπωση θέλω να μοιραστώ σήμερα μαζί σας.
Λέει πως όλο και μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων έχει αρχίσει να πείθεται πως οι άνθρωποι δεν είναι τα μόνα ζώα που έχουν πνευματικές και μυστικιστικές εμπειρίες (!!!).
Μελέτες συνεχίζουν να συσχετίζουν τέτοιες εμπειρίες με πολύ παλιές δομές του ανθρώπινου εγκέφαλου σε περιοχές του, που ίδιες υπάρχουν και σε πολλά άλλα ζώα. Οι εξωσωματικές εμπειρίες π.χ., συσχετίζονται με δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το επίπεδο της συνείδησης στα θηλαστικά.
Ο νευρολόγος Kevin Nelson από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και συγγγραφέας του βιβλίου «The Spiritual doorway in the Brain» λέει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως ακόμη και μία εξωσωματική εμπειρία δεν μπορεί να βιωθεί από ένα σκύλο ή μια γάτα, από τη στιγμή που τα ζώα έχουν τις αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου που ξέρουμε τώρα πως είναι υπεύθυνες για τέτοιες εμπειρίες στους ανθρώπους.
Οι μυστικιστικές εμπειρίες έχουν συνδεθεί με τον ρινεγκέφαλο στους ανθρώπους, μία περιοχή που υπάρχει και στα ζώα και που αν εξαιρεθεί από αυτά πειραματικά, κάνει τα ζώα να μην αντιδρούν στα ψυχεδελικά φάρμακα.
Άλλοι επιστήμονες (Mark Bekoff και Jane Goodall) παρατήρησαν χιμπατζήδες να χορεύουν χαλαρά, με εγκατάλειψη, κοντά σε καταρράκτες και να μένουν μετά να παρακολουθούν τα νερά σε μία κατάσταση έκστασης που πολύ θυμίζει την κατάσταση ύπνωσης ή «τρανς» στην οποία έρχονται οι άνθρωποι όταν διαλογίζονται !!!... Και όπως έγραψε ο Bekoff σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Psychology, πιθανόν και άλλα ζώα να ασχολούνται με τέτοια τελετουργικά, αλλά να μην έτυχε να πέσουν στην δική μας αντίληψη.
Ο νευρολόγος που σας ανέφερα στην αρχή του άρθρου αυτού, λέει πως αφού μόνον ο άνθρωπος έχει την ικανότητα με τον λόγο να μπορεί να περιγράψει πνευματικές εμπειρίες, δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να μάθουμε με ακρίβεια αν τα ζώα μπορούν να βιώνουν κάτι παρόμοιο. Αφού όμως τα πιο αρχαία τμήματα του εγκεφάλου μας τυχαίνει να είναι αυτά που σχετίζονται με την πνευματικότητα και τα ζώα έχουν και αυτά τα ίδια στον δικό τους εγκέφαλο, είναι λογικό να πιστεύουμε πως τα ζώα είναι και αυτά ικανά για πνευματικές εμπειρίες!....
Ας δούμε τα ζώα με ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό λοιπόν…. Δεν είμαστε, το χουμε πολλές φορές ξαναπεί, οι κύριοι αυτής της γης, ή και του σύμπαντος, όπως κάποιοι ίσως νομίζουν…. Είμαστε απλώς κύτταρα του ανθρώπινου ιστού επάνω στη γη, όπως έχουμε ξαναπεί, και αν τα κύτταρα των διαφόρων ιστών ενός οργανισμού δεν λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό  προς τους υπόλοιπους ιστούς (ζώα, φυτά, κ,λ.π.) ο οργανισμός δεν είναι βιώσιμος. Αυτό τουλάχιστον έχουμε μάθει από την βιολογία. Ας το έχουμε υπ' όψιν μας λοιπόν και ας πάρουμε τα μέτρα μας πριν καταστρέψουμε τον πλανήτη μας. 

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Σελίδες γέλιου (12)

ΕΛΑΤΕ  ΝΑ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ
Γεια σας φίλοι μου
Ένα e-mail που με έκανε πολύ να γελάσω πήρα σήμερα από μία φίλη και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας. Ελπίζω να γελάσετε και εσείς.

"Ένα κοτόπουλο διασχίζει τον δρόμο !

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ : Γιατί διέσχισε το δρόμο ???

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

Πλάτων: Για το καλό του. Στην άλλη πλευρά του δρόμου βρίσκεται η αλήθεια.
Αριστοτέλης: Είναι στη φύση του κοτόπουλου να διασχίζει τους δρόμους.
Γαλιλαίος: Κι όμως... τον διέσχισε
Μακιαβέλι: Ο σκοπός, να περάσει το κοτόπουλο το δρόμο, αγιάζει τα μέσα -όποια κι αν είναι αυτά.
Μαρξ: Ηταν ιστορικά αναπόφευκτο.
Δαρβίνος: Τα κοτόπουλα στο πέρασμα των αιώνων επιλέχτηκαν από τη φύση με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σήμερα γενετικώς ικανά να διασχίζουν δρόμους.
Φρόιντ: Το γεγονός ότι ασχολείστε με το εάν το κοτόπουλο διέσχισε το δρόμο αποδεικνύει ότι διακατέχεστε από σύνδρομα ανασφάλειας και ότι η σεξουαλικότητά σας είναι καταπιεσμένη..
Martin Luther King: Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κάθε κοτόπουλο θα είναι ελεύθερο να διασχίζει το δρόμο χωρίς να δίνει λογαριασμό για την πράξη του.
Yuri Gagarin: Για να πάει εκεί όπου κανένα άλλο κοτόπουλο δεν έχει πάει πριν.
Bill Gates: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλουμε ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο Chicken Office 2.005 που δεν διασχίζει μόνο το δρόμο, αλλά εκκολάπτει, αρχειοθετεί, σχεδιάζει και άλλα ενδιαφέροντα.
Ένας Ινδός: Εμείς έχουμε αγελάδες που κάνουν το ίδιο.
Κώστας Πρέκας: Αξιοσέβαστο κοτόπουλο, χαίρομαι που η ελληνική σου παιδεία, σου επιτρέπει να περνάς το δρόμο με το ήθος και το κάλλος των αρχαίων μας προγόνων...Να προσθέσω επίσης, ότι είναι ντροπή και διασυρμός να χαρακτηρίζεται η Επανάσταση, Χούντα και το κοτόπουλο το γνωρίζει καλώς.
Κώστας Ζουράρης: Ω υπερφίαλη όρνις, ω πουλοκλαίουσα, περιπεσούσα στις υποανθρωπιστικοαναλυτικές σου διακυμάνσεις, πώς θα διασχίσεις τον σπαρμένο με οιοφαινάκες υποσχέσεις δρόμο, ω κνώδαλο;
Γιώργος Καρατζαφέρης: Μόνο εγώ, εδώ στο Τηλεάστυ, τόλμησα να πω και να αποκαλύψω ότι το κοτόπουλο προήλθε από ισραηλίτικο αβγό...
Κώστας Καραμανλής: Εμείς με σεμνότητα και ταπεινότητα εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις σε όλα τα κοτόπουλα της Ελλάδος να διασχίζουν ανεμπόδιστα τους δρόμους, χωρίς παρέμβαση νταβατζήδων.
Γιώργος Παπανδρέου: Με τη βοήθεια του Δ.Ν.Τ. το κοτόπουλο θα βρει το δρόμο του!

Με αγάπη

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Χαλάρωση (29)

ΑΣ  ΧΑΛΑΡΩΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ....
Γεια σας φίλοι μου
Με μία αγαπημένη γνωστή  μελωδία σε πολύ όμορφη εκτέλεση σας προτείνω σήμερα να χαλαρώσετε.
Με αγάπη

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (5)

ΟΙ   ΣΥΝΤΑΓΕΣ   ΜΟΥ
 Σαλάτες
Γεια σας φίλοι μου
Χθες φτιάχνοντας την καθημερινή μου σαλάτα για να συνοδέψω ένα πιάτο από την νοστιμότατη ρεβιθάδα που είχα για μεσημεριανό φαγητό, σκέφτηκα να δοκιμάσω αντί για το γνωστό λαδολέμονο ή λαδόξιδο (ανάλογα με τα γούστα) κάτι άλλο επάνω στη σαλάτα μου. Έβαλα λίγο κεφίρ (ξινόγαλα) που είχα στο ψυγείο (θυμάστε την κουβέντα μας για τα προβιοτικά, στη σελίδα της υγιεινής διατροφής [32];). Το αποτέλεσμα ήταν παρά πολύ ενδιαφέρον και σας το προτείνω. Η υπόξινη γεύση του κεφίρ, ταιριάζει πολύ ωραία με τις πράσινες σαλάτες, όπως διαπίστωσα και έχετε συγχρόνως και το όφελος των προβιοτικών στη διατροφή σας. Αν θέλετε ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιά χτυπάτε για λίγο στο μούλτι το κεφίρ με κρεμμύδι, όπως σας είχα συστήσει να κάνετε και με το λαδολέμονο ή το λαδόξιδό σας σε παλαιότερη κουβέντα μας. Με τον τρόπο αυτό αποκτάτε νοστιμότατες και υγιεινότατες σάλτσες, μέσα σε ένα λεπτό, αντί να αγοράζετε τα έτοιμα μπουκάλια που είναι γεμάτα ανθυγιεινά υλικά.
Μία ακόμη προσθήκη στις πιο πάνω σάλτσες που αλλάζει τελείως τη γεύση τους όπως σας έχω ξαναπεί παλαιότερα, είναι λίγη κέτσαπ ή πιπεριά Φλωρίνης ψητή (βάζου ή δική σας) ή και (ανάλογα με τα γούστα σας) λίγο σκόρδο ή μουστάρδα.
Το κρεμμύδι που λιώνει είναι αυτό που δίνει στη σάλτσα την υφή μαγιονέζας, ενώ η γεύση του δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο αισθητή.
Για τη δική μου σαλάτα, έκοψα από τον κήπο μερικά φύλλα από μαρούλι, ρόκα, σινάπι καθώς και από έναν πολύ τρυφερό ζωχιό που βρήκα φυτρωμένο σε μια γωνιά, ένα φρέσκο κρεμμυδάκι και όπως πάντα έβαλα από πάνω και μερικά από τα ρόδια που φυλάω όλο τον χρόνο στην κατάψυξη, όπως σας έχω ξαναπεί. 
Με αγάπη



ΥΓ: 1. Κεφίρ θα βρείτε σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, κοντά στα γάλατα.
       2. Οι πιο πάνω σάλτσες ταιριάζουν πολύ όμορφα και με σαλάτες ψαρικών (γαρίδας, τόνου κ.λ.π) και μπορούν να αντικαταστήσουν πολύ ωραία και πολύ πιο υγιεινά την μαγιονέζα.
       3. Τα πράσινα σαλατικά μας τα κόβουμε πάντα με τα χέρια (δεν θυμάμαι εάν το έχουμε ξαναπεί αυτό), γιατί η επαφή τους με τη λεπίδα του μαχαιριού τα οξειδώνει και καταστρέφει πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.   

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σοφά λόγια (19)

ΚΑΠΟΙΟΣ      ΕΙΠΕ.......

"Ο καθένας πρέπει να βρει την ειρήνη μέσα του. Και αυτή η ειρήνη, στη πραγματικότητα, πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές συνθήκες." 



~Mahatma Gandhi~

Από το βιβλίο «Living a five star life» της Betty Mahalik



Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (14)

Γεια σας φίλοι μου
Η εποχή που θα σπείρουμε τα καλοκαιρινά λαχανικά μας έχει πλησιάσει πολύ και θα ήθελα πριν αρχίσουμε τη σπορά να σας πω μερικές συμβουλές.
Όσοι έχετε κήπο, καλό είναι αυτό τον καιρό να σκάψετε και να λιπάνετε με κοπριά τα παρτέρια στα οποία πρόκειται να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, σκάβουμε με το φτυάρι λουρίδες, βάθους όσο είναι το μέγεθος του φτυαριού μας. Γεμίζουμε με το χώμα που βγάζουμε από τη μία λουρίδα το άνοιγμα της διπλανής αφού πρώτα προσθέσουμε σε αυτήν καλά χωνεμένη κοπριά, την οποία ανακατεύουμε με το χώμα που ρίχνουμε. Έτσι τα παρτέρια μας θα είναι έτοιμα να δεχτούν τα μικρά φυτά μας, μόλις ζεστάνει λίγο ο καιρός.
Εγώ βέβαια, έθαβα όλον τον χειμώνα μέσα στα παρτέρια μου τα περισσεύματα από τα λαχανικά του μαγειρέματος και ρολά των χαρτιών υγείας κομμένα σε κομμάτια, όπως σας έχω ξαναπεί σε παλιότερη κουβέντα μας. Είναι ένας πολύ απλός και εύκολος τρόπος λίπανσης. Ωστόσο θα προσθέσω τώρα με τον πιο πάνω τρόπο και λίγη επιπλέον κοπριά φυτική (κόμποστ ή φύκια) ή ζωϊκή, ότι βρω στην ντόπια αγορά.
Και τώρα λίγα λόγια για τη σπορά. Πολλοί θα ξέρετε ίσως πως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα αν η σπορά γίνει σύμφωνα με την ανάλογη φάση του φεγγαριού, όπως πίστευαν οι παλαιότεροι. Και οι φάσεις αυτές του φεγγαριού είναι : το γέμισμα ( η περίοδος ανάμεσα στη νέα σελήνη και την πανσέληνο) και το άδειασμα (η περίοδος ανάμεσα στην πανσέληνο και την επόμενη νέα σελήνη).
Γενικά τα φυτά που είναι καλύτερο να σπέρνονται κατά τη φάση γεμίσματος του φεγγαριού, είναι τα φυτά που μας δίνουν τους καρπούς τους (ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες, αγγούρια κ.λ.π.) ή τους σπόρους τους (αρακάς, φακή, κουκιά, φασόλια κ.λ.π.) Όλα τα πιο πάνω φυτά είναι καλό να σπέρνονται, αλλά και να μεταφυτεύονται (όσα από αυτά το χρειάζονται) 2-3 ημέρες πριν από την πανσέληνο.
Στο άδειασμα τώρα του φεγγαριού, και ειδικότερα 2-3 ημέρες μετά την πανσέληνο είναι καλύτερο να σπέρνουμε τα φυτά που αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος (ραδίκι, λάχανο, σπανάκι, μαρούλι κ.λ.π.) ή αυτά που καλλιεργούμε για τις ρίζες και τους βολβούς τους (παντζάρι, καρώτο, πατάτα, κρεμμύδι κ.λ.π.)
Γαι να μιλήσουμε και λίγο για λουλούδια όμως, πρέπει να σας πω πως ο λουλουδόκηπός μου, παρά τις συνεχείς βροχές και την παγωνιά στο νησί, έχει αρχίσει να γίνεται ανοιξιάτικος, χωρίς τελικά να εμφάνισε ποτέ την χειμωνιάτικη εικόνα του. Ένα- δύο ανθάκια μικρά και καχεκτικά εμφανίστηκαν στα άδεια κλαδιά του χειμωνανθού μου, που διατηρεί δυστυχώς ακόμη πράσινα, κάποια από τα περσινά του φύλλα!...
Οι καπουτσίνοι  άρχισαν σε κάποιες μεριές του κήπου να εμφανίζονται ανθισμένοι, ενώ πιο δίπλα έβγαλαν τα όμορφα ροζ λουλουδάκια τους τα «αυτιά του ελέφαντα». Ένα γερό χαλάζι όμως (μεγέθους φουντουκιού!) που έπεσε στα μέρη μας προχθές ταλαιπώρησε αρκετά, όπως βλέπετε αυτά τα όμορφα ανθάκια, παρά το ότι ήταν προστατευμένα κάτω από μία νερατζιά στον κήπο.
Εύκολα πολύ στη καλλιέργειά τους φυτά, που ευδοκιμούν και στη σκιά, τόσο σε γλάστρες όσο και στο έδαφος. Μπορείτε πολύ εύκολα να τα πολλαπλασιάσετε αν θέλετε τα δεύτερα, κόβοντας έναν βλαστό κοντά στο έδαφος, αφήνοντάς τον για λίγες ημέρες μέσα σε ένα ποτήρι με νερό και φυτεύοντάς το στη συνέχεια σε γλαστράκι.
Οι καπουτσίνοι πολλαπλασιάζονται με τους σπόρους τους που τους μαζεύουμε όταν τα φυτά γεμίσουν από αυτούς και είτε τους φυτεύουμε είτε τους κάνουμε τουρσί και τους χρησιμοποιούμε αντι για κάπαρη. 
Με αγάπη

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.