Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (7)

 ΑΣ   ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ   ΤΩΡΑ...


Γεια σας φίλοι μου


Τους ξέρετε αυτούς τους καταπληκτικούς μουσικούς που κάνουν αστείες μουσικές παραστάσεις; Αν όχι σας συστείνω να τους δείτε και για να γελάσετε αλλά και για να απολαύσετε το ταλέντο και τις μουσικές τους ικανότητες.





Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (6)

Γεια σας φίλοι μου
Με έχει εκνευρίσει τόσο πολύ η συνεχής ασταμάτητη βροχή στο νησί μας!... δεν μπορώ να βγω έξω να ασχοληθώ με τον κήπο καθόλου, ενώ από την άλλη λόγω του συνεχούς …. ποτίσματος, τα χόρτα μεγαλώνουν με ταχύτητα αστραπής και γεμίζουν τα παρτέρια και κάθε γωνιά του χώρου.
Και το χειρότερο, δεν αφήνει αυτός ο καιρός να μεγαλώσουν τα σαλατικά μου. Μάταια περιμένω να κόψω ρόκα ή μαρουλάκια, έστω και μερικά φύλλα τους, για τη σαλάτα μου. Η συνεχής βροχή (ακόμη και χαλάζι έριξε πριν λίγες μέρες) δεν αφήνει να μεγαλώσει τίποτα. Δείτε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα μπρόκολα και τα μαρουλάκια μου…..(δεξ. εικ.) Το γκρι χρώμα που βλέπετε στο έδαφος, είναι στάχτη από το τζάκι μου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διώξει κανείς τα σαλιγκάρια από τα φυτά και συγχρόνως λιπαίνει και το έδαφος. Άλλο ένα φάρμακο για τον ίδιο σκοπό είναι η ….. μπύρα. Το ξέρατε; Βάζετε μικρά δοχεία με μπύρα σε διάφορα σημεία και τα σαλιγκάρια πηγαίνουν να πιουν, πέφτουν μέσα και ψοφάνε. Προσωπικά προτιμάω τη στάχτη, γιατί δεν τα σκοτώνει τα άμοιρα τα ζώα, τα διώχνει απλώς και πάνε σε άλλα σημεία του κήπου να βρουν τροφή. Δεν πειράζει να φάνε λίγα φυλλαράκια από θάμνους και λουλούδια, έτσι δεν είναι;
Ιδιαίτερα τα φύλλα από τις λαντάνες για τις οποίες σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα, δεν τα πειράζουν τα σαλιγκάρια. Είναι σκληρά και δεν τους αρέσουν. Όπως σκληρά είναι ολόκληρα τα φυτά αυτά και αντέχουν σε όλους τους καιρούς, ιδιαίτερα στη μεγάλη ξηρασία. Οι λαντάνες έχουν το χάρισμα να μην χρειάζονται πότισμα και να μένουν ανθισμένες μέχρι τα κρύα του χειμώνα. Προσφέρουν ομορφιά στον κήπο χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά είναι αρκετά παρεξηγημένο φυτό. Δεν το πολυχρησιμοποιούμε στους κήπους, ίσως επειδή το θεωρούμε πολύ συνηθισμένο. Εγώ αντίθετα τον κήπο μου έχω προσπαθήσει να τον ομορφύνω με φυτά που δεν χρειάζονται μεγάλη περιποίηση και πολύ καλοκαιρινό πότισμα. Και οι λαντάνες είναι ένα από αυτά. Έχω διάφορα χρώματα και ποικιλίες. Η χαμηλή ποικιλία, η έρπουσα, στολίζει πολύ όμορφα με το μωβ της χρώμα, δίπλα σε ένα θαμνώδες κυπαρισσάκι, έναν παλιό κορμό που άφησα για στολίδι σε μια γωνιά του κήπου, από μια αμυγδαλιά που ξεράθηκε. (αρ. εικ)
Σε προηγούμενη κουβέντα μας σας έδειξα ένα τρόπο να κλαδέψετε μία θαμνώδη λαντάνα στηρίζοντάς την σε μία σιδεριά. Στη πέργκολα που υπάρχει στη θέση που παρκάρω το αυτοκίνητο, έχω επίσης ανεβάσει μία λαντάνα με πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, κλαδεύοντάς την με αυτόν τον τρόπο και απελευθερώνοντάς την από τα χαμηλά κλαδιά της. Δεν είναι πολύ όμορφη; (δεξ.εικ.)
Αν όμως δεν τις κλαδέψετε τις λαντάνες, ώστε να γίνουν σαν μικρά δεντράκια, και να ξεχωρίζουν μέσα στον κήπο, θα πρέπει να φυτέψετε στο ίδιο σημείο του κήπου περισσότερες από μία μαζί, του ιδίου χρώματος, ώστε να ενισχυθεί το χρώμα των μικρών τους  λουλουδιών, όπως η νάνα κόκκινη ποικιλία που έχω βάλει εγώ σε μια γωνιά του κήπου και  σας φωτογράφησα (αρ. επάνω εικ).
Και μη ξεχάσετε να φυτέψετε αυτό τον καιρό βολβούς. Είναι η εποχή που τους φυτεύουμε.Τουλίπες, νάρκισσους, μανουσάκια, κρόκους, ζουμπούλια, γεμίστε με βολβούς τον κήπο και τις γλάστρες σας, για να έχετε μία πανδαισία χρωμάτων και μυρωδιάς την άνοιξη….
Εμένα κάποια από τα μανουσάκια μου τα μπέρδεψε ο ζεστός, υγρός καιρός και άνθισαν και αυτά τώρα. Στην εικόνα βλέπετε κάποια που σας φωτογράφισα δίπλα σε μία μικρή τριανταφυλλιά, που επιμένει να ανθίζει και αυτή ακόμη. Είμαι πολύ περίεργη να δω αν θα ξανανθίσουν και πάλι την άνοιξη ή αν θα μείνει ο κήπος εφέτος χωρίς μυρωδιές και χρώματα ανοιξιάτικα.....

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (6)

 Γεια σας φίλοι μου
σήμερα θα σας δώσω μια πολύ εύκολη και υγιεινή συνταγή με μανιτάρια πόρτο-μπέλο. Έτσι λέγονται τα μεγάλα καφετιά μανιτάρια  που είναι πολύ νόστιμα εκτός από θρεπτικά και που αντικαθιστούν πολύ ωραία το μπιφτέκι ακόμη και μέσα σε σάντουιτς με τη μορφή του μπέργκερ. Για να γίνουν πιο νόστιμα τα χορτοφαγικά μπέργκερ σας όμως, αλείψτε το ψωμί με πιπεριά Φλωρίνης (βάζου) λιωμένη με λίγο μαϊντανό και σκόρδο, και επάνω από το μανιτάρι σας (που θα το έχετε ψήσει όπως σας περιγράφω στην πιο κάτω συνταγή,ή σε μαντεμένιο τηγάνι-γκριλ) βάλτε λίγο καπνιστό τυρί και αφήστε το για λίγα λεπτά στο γκριλ να λιώσει. (είναι και αυτή  μία πολύ ωραία συνταγή για να απολαύσετε τα μανιτάρια πόρτο-μπέλο).
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Μανιτάρια πόρτο-μπέλο γεμιστά με λαχανικά (8 μανιτάρια -4 μερίδες)
1 κόκκινη
1 πράσινη
1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι (μεγάλο) κομμένο σε χοντρά κομμάτια (τέταρτα)
8 σκ. σκόρδο
Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα βάζετε όλα τα λαχανικά στο φούρνο, εκτός από τα μανιτάρια, και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς στον αέρα, αλάδωτα. Τα σκόρδα τα ψήνετε ακαθάριστα.
Στο πρώτο τέταρτο που ψήνονται τα λαχανικά, αφήνετε τα μανιτάρια να μαριναρισθούν σε μείγμα από : 8 κ. σ. λάδι, 6 κ.γ. βαλσάμικο, 4 σκελ. λιωμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. (τα βουτάτε στο μείγμα και από τις δύο πλευρές, ή τα αλείφετε με ένα πινέλο) και τα αφήνετε σε ένα πιάτο, να απορροφήσουν τη μαρινάτα. Αν στο μίγμα προσθέσετε και ένα κοφτό κουταλάκι πάπρικα καπνιστή, η γεύση θα .... απογειωθεί!
Στη συνέχεια βάζετε και τα μανιτάρια στη λαδόκολλα να ψηθούν (για άλλο ένα τέταρτο) στο πλάι από τα υπόλοιπα λαχανικά, τα οποία έτσι θα ψηθούν συνολικά μισή ώρα.
Βάζετε τα μανιτάρια στο πιάτο. Σε άλλο πιάτο ψιλοκόβετε τα υπόλοιπα ψητά λαχανικά και  τα προσθέτετε επάνω στα μανιτάρια. Ρίχνετε από πάνω όσο ζουμάκι έχει περισσέψει στη λαδόκολλα, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσθέτετε και λίγη ρίγανη και έχετε ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό πιάτο.
Καλή σας όρεξη

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Σοφά λόγια (10)

ΚΑΠΟΙΟΣ   ΕΙΠΕ....                                         


"Η πειθαρχία είναι η γέφυρα μεταξύ των στόχων και της πραγματοποίησής τους".


~Jim Rohn
Από το βιβλίο «The power of discipline,7 ways it can change your life»
του Brian Tracy

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Άσκηση (20)

ΑΣ  ΑΣΚΗΘΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ
Γεια σας φίλοι μου
το σημερινό μικρό βίντεο μοιάζει με αρχικό μάθημα μποξ, ωστόσο είναι φτιαγμένο για να σας βοηθήσει να γυμνάσετε τα χέρια και τα πόδια σας, με ρυθμό.
Όπως έχουμε πολλές φορές πει εκτός από σωστή διατροφή, καλή διαχείριση των συναισθημάτων μας, και χαλάρωση, είναι απαραίτητο μέσα στο 24ωρο τηςημέρας μας να ασκηθούμε τουλάχιστον μισή ώρα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα στρες της ζωής και να μην τα αφήσουμε να μας αρρωστήσουν.
Σηκωθείτε λοιπόν και κουνηθείτε, έστω και για λίγο.... Συνδυάστε δύο ή περισσότερα βιντεάκια, ανάλογα με το κέφι σας (ετικέτα : "άσκηση"). Εγώ θα σας το θυμίζω συχνά, και ας με βαρεθείτε.... 

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (1)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  και  ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ (1)
Γεια σας φίλοι μου
Αποφάσισα σήμερα να μιλήσουμε λίγο για τη προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και το ρόλο τους στη διατροφή μας. Ο ρόλος αυτός είναι σημαντικός και εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, άρα και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε. Και επειδή αυτές οι γνώσεις έχουν μεγάλη σημασία για τη επιλογή της διατροφής μας, θεωρώ σκόπιμο να ενημερώσω όσους από εσάς δεν γνωρίζουν το θέμα.

Α. προβιοτικά : Σύμφωνα λοιπόν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγούνται ζωντανοί στις πρέπουσες ποσότητες, προσφέρουν όφελος στην υγεία του ατόμου. Τα πιο γνωστά από τα μικρόβια αυτά που χρησιμεύουν σαν προβιοτικά είναι τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος (με πιο γνωστούς και συνηθισμένους τους γαλακτοβάκιλλους) (μωβ χρώμα στη δεξ. φωτογραφία) και τα μπιφιδοβακτήρια (με πιο γνωστό και συνηθισμένο τον γαλακτοβάκιλο bifidus) (αρ. φωτογραφία). Τα δεύτερα, υποβοηθώντας την πέψη συσχετίζονται με χαμηλότερες πιθανότητες αλλεργιών και θεωρείται πως προλαβαίνουν την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου. (1)
Στις αρχές του αιώνα μας τα προβιοτικά πίστευαν πως ευνοούν την υγεία μας βελτιώνοντας την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου (των μικροβίων δηλαδή που ζουν στο έντερό μας και υποβοηθούν την πέψη μας) και εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων που παράγουν τοξίνες. Στις μέρες μας όμως, η έρευνα έχει αποδείξει πως επιπλέον βοηθούν τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα, νόσο Κρον κ.λ.π.), προλαμβάνουν και βοηθούν τη διάρροια που προέρχεται από παθογόνα μικρόβια, τις ουρολοιμώξεις και διάφορα αλλεργικά νοσήματα.

Β. Πρεβιοτικά: Τα πρεβιοτικά είναι διαλυτές στο νερό φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, φτάνουν στο παχύ έντερο γιατί δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί το λεπτό μας έντερο, και εκεί, κατακρατώντας νερό, κάνουν τη κένωσή μας μεγαλύτερη, πιο μαλακή και εύκολη να αποβληθεί. Με λίγα λόγια βοηθούν τη δυσκοιλιότητα.
Οι διαλυτές όμως ίνες (τα πρεβιοτικά) διαλύονται στο νερό, όπως το λέει και το όνομά τους, και φθάνοντας στο παχύ μας έντερο υφίστανται ζύμωση από τα μικρόβια που βρίσκονται φυσιολογικά εκεί. Στη πραγματικότητα αποτελούν το καύσιμο που χρειάζονται αυτά τα μικρόβια για να αναπτυχθούν. Είναι δηλαδή το παχύ μας έντερο ένα εργοστάσιο ζύμωσης και ανάπτυξης ευνοϊκών για την υγεία μας βακτηρίων. (2) Αν λοιπόν εμείς το τροφοδοτούμε τακτικά με τις απαραίτητες διαλυτές φυτικές ίνες, εκείνο θα μας ανταμείψει με οφέλη για την υγεία μας όπως :

•Θα αυξάνει δραματικά τον αριθμό των ευνοϊκών για την υγεία μας βακτηρίων μέσα στο έντερό μας

• Αυτά τα «καλά» βακτήρια στη συνέχεια θα παράγουν ένα όξινο συστατικό που βοηθάει την υγεία των κυττάρων του παχέος εντέρου μας.

• Θα ελαττώνει κάποια πιθανά επικίνδυνα βακτήρια στο έντερό μας

• Θα αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου

• Θα δυναμώνει τα κόκαλά μας και θα αυξάνει την πυκνότητά τους

• Θα διατηρεί δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου μας

• Θα βοηθάει τη ρύθμιση του σακχάρου μας
Υπάρχουν επίσης μελέτες σε ζώα που δείχνουν πως το ισχυροποιημένο έτσι έντερό μας μπορεί και σταματάει σήματα από τα γονίδιά μας που οδηγούν σε πολύποδες και καρκίνο, όπως επίσης και μελέτες που αποδεικνύουν βελτιωτική δράση ως προς τη γήρανση, την όρεξη και την απώλεια βάρους.

Συνεχίζεται

Πηγές :1 http://en.wikipedia.org/wiki/Probiotic

           2. http://gicare.com/For-Physicians/Prebiotics.aspx

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.