Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινές συνταγές/σαλάτες (4)

Γεια σας φίλοι μου
Μία πολύ εύκολη, νόστιμη και υγιεινή βραστή σαλάτα, σας προτείνω σήμερα.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Φασολάκια και πατάτες με κουκουνάρια
Βράζουμε πατάτες κομμένες σε κομμάτια και φασολάκια (να μην παραβράσουν) και τα σουρώνουμε.
Τα ανακατεύουμε όσο είναι ακόμη ζεστά, με σάλτσα φτιαγμένη με:
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι πρόβιο κατσικίσιο με 4% λιπαρά, 1 κ.γ. φουσκωτό, μουστάρδα μέτρια σε γεύση, 1 σκ. λιωμένο σκόρδο. 1 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό, μία πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι.
Όταν κρυώσουν προσθέτουμε στο μίγμα ντοματίνια (προεραιτικά) κομμένα στη μέση και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και κουκουνάρια (κατά προτίμηση καβουρδισμένα)

Η πιο πάνω σαλάτα συνοδεύει πολύ ωραία σολομό ψητό ή μαγειρεμένο στον ατμό.

* Γα να καβουρδίσουμε τα κουκουνάρια αρκεί να τα βάλουμε σε μία λαδόκολλα και να τα ψήσουμε για λίγο κάτω από το γκριλ της κουζίνας, ανακατεύοντάς τα μερικές φορές. Τα φυλάμε σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο για πολύ καιρό. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με αμύγδαλα. Αυτά τα τελευταία τα ψήνουμε με το φλούδι τους και στη συνέχεια τα σπάζουμε στο μούλτι και τα φυλάμε στο ψυγείο και αυτά, μέσα σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Τα έχουμε πάντα έτσι έτοιμα για χρήση.
Βέβαια καβουρδίζοντας τους σπόρους αυτούς χαλάμε λίγα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα έλαιά τους, γι αυτό όσοι είσαστε αποφασισμένοι να τρώτε απολύτως υγιεινά θα αποφύγετε να τους καβουρδίσετε, αν και το καβούρδισμα τους κάνει πολύ πιο νόστιμους και αρωματικούς για τις σαλάτες. Στις φρουτοσαλάτες αντίθετα ταιριάζει πολύ η γεύση των ωμών κουκουναρόσπορων.
Με αγάπη

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αρθρίτιδα (1)

Α Ρ Θ Ρ Ι Τ Ι Δ Α (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για τις αρθρίτιδες αποφάσισα να μιλήσουμε σήμερα, γιατί είναι αυτές ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς, ιδιαίτερα τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Στην Ιατρική, οι λέξεις που τελειώνουν σε –ίτις (ή –ίτιδα στην δημοτική), δηλώνουν φλεγμονή (αμυγδαλίτις ή αμυγδαλίτιδα, εκκολπωματίτις ή εκκολπωματίτιδα, ωτίτις ή ωτίτιδα κ.λ.π.). Η φλεγμονή τώρα, χαρακτηρίζεται από τέσσερα φυσικά σημεία: οίδημα (πρήξιμο), θερμότητα, ερυθρότητα και πόνο. Όταν λοιπόν μιλάμε για αρθρίτιδα, εννοούμε πως κάποια άρθρωσή μας πονάει, είναι πρησμένη, κόκκινη και ζεστή.
Οι πιο πολλοί πιστεύουν πως ανεξάρτητα από την αιτία της αρθρίτιδας, πρέπει να ξεκουράζουν την άρθρωση που τους πονάει και αυτό είναι λάθος. Γι αυτό αποφάσισα να μιλήσουμε σήμερα για το θέμα αυτό, όχι για να σας κάνω ιατρική ανάλυση των αιτίων της αρθρίτιδας, που είναι ένα θέμα καθαρά ιατρικό.
Πρόσφατη, σχετικά, λοιπόν ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (21 Απριλίου 2009), λέει πως αντίθετα, ο κόσμος που υποφέρει από αρθρίτιδα εάν δεν ασκείται συστηματικά, πληρώνει το αντίτιμο σε πόνο, κούραση και ακαμψία της άρθρωσης. Η συστηματική άσκηση βοηθάει να διατηρείται η λειτουργικότητα μιας άρθρωσης αλλά και ανακουφίζει από τα πιο πάνω συμπτώματα.
Το 2007, σε μία εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arthritis Research and Therapy αναφέρθηκε πως ηλικιωμένες γυναίκες μπορούν να προλάβουν τον πόνο της οστεοαθρίτιδας με το να γυμνάζονται με μέτριας έντασης φυσική άσκηση δύο φορές την εβδομάδα. ( μην ξεχνάτε πως μια τέτοια άσκηση είναι και η κηπουρική!...).
Γιατί ξέρετε η κούραση μπορεί να είναι μέρος της φλεγμονής και των φαρμάκων, οφείλεται όμως και σε μυϊκή αδυναμία και μειωμένη αντοχή. Τα δύο αυτά τελευταία οφείλονται στο ότι οι μυς μένουν σε αδράνεια, όταν δεν χρησιμοποιούμε την άρθρωσή μας. Και όταν ένας μυς δεν χρησιμοποιείται, μπορεί να χάσει 3% από την λειτουργικότητά του κάθε μέρα και 30% από τη μάζα του κάθε εβδομάδα!!!...
Με έναν καλό φυσιοθεραπευτή λοιπόν πρέπει να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα ασκήσεων. Αυτές που θα βοηθήσουν τη δική σας ή τις δικές σας αρθρώσεις που πάσχουν.
Θα συνεχίσουμε όμως σε επόμενη κουβέντα μας.

Με αγάπη

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (4)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω λίγο για την ομάδα λαχανικών που έχει το όνομα «σταυρανθή» ή "ανθοκραμβοειδή". Σε αυτή την ομάδα ανήκουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ρόκα, το σινάπι (μουστάρδα), τα άγρια γογγύλια και κάποια άλλα λαχανικά που δεν συναντάμε στη χώρα μας.
Τα λαχανικά αυτής της ομάδας εκτός από ίνες, περιέχουν επίσης βιταμίνες (Α,Ε, Β, C, φυλικό οξύ), κάλιο, μαγγάνιο και ω3 λιπαρά οξέα.
Η πιο σπουδαία όμως ιδιότητά τους είναι η αντικαρκινική. Τα λαχανικά της ομάδας αυτής έχουν μελετηθεί με πληθώρα ερευνητικών εργασιών και έχει αποδειχθεί πως βοηθούν πολύ στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Ένα με δύο φλιτζάνια από αυτά τα λαχανικά λοιπόν, θα πρέπει να καταναλώνονται οπωσδήποτε ημερησίως από τους καρκινοπαθείς ασθενείς.
Πριν από αρκετά ήδη χρόνια, το 1996 σε τεύχος του περιοδικού Journal of the American Dietetic Association δημοσιεύθηκε μία ανασκόπηση στην οποία διαπιστώθηκε πως το 70% των ερευνών που είχαν γίνει μέχρι τότε για τις δράσεις αυτών των λαχανικών είχε καταλήξει στο ότι τα λαχανικά  αυτά έχουν αντικαρκινική δράση. Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες πολλές εργασίες που μελέτησαν και απέδειξαν την αντικαρκινική δράση αυτών των λαχανικών.
Διάφορα από τα συστατικά τους συνδέθηκαν με αυτή την ιδιότητά τους, όπως η σουλφοραφάνη (sulforaphane), η ινδολο 3-καρμπινόλη (indole 3 – carbinol) και η κραμπίνη (crambene). Οι ουσίες αυτές έχει βρεθεί πως προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου, όπως μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, ήπατος, οισοφάγου μήτρας αλλά και από το λέμφωμα.
Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως τα πιο πάνω λαχανικά ελαττώνουν σε σημαντικό βαθμό και το οξειδωτικό στρες (22%) μετά από τρεις μόλις εβδομάδες κατανάλωσης, πράγμα που εκτός από την αντιμετώπιση του καρκίνου βοηθάει και στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης και των καρδιοπαθειών.
Είναι καλό να καταναλώνονται τα σταυρανθή ωμά ή λίγο βρασμένα, κατά προτίμηση στον αχνό, για να μην χάνονται τα πολύτιμα συστατικά τους. Και δεν χρειάζεται να έχει κανείς ατμομάγειρα για να το κάνει αυτό. Ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι είναι αρκετό. Βάζουμε μέσα εκεί τα λαχανικά μας με πολύ λίγο νερό (μισό φλιτζάνι) περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο για να διατηρηθεί ο ατμός και κλείνουμε το καπάκι. Παρακολουθούμε και προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό αν χρειαστεί. Προσέχουμε να βγάλουμε τα λαχανικά μόλις μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν. Τα τρώμε με λίγο λαδολέμονο στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σκόρδο ή μουστάρδα, αν μας αρέσει.
Για τα ωμά τώρα λαχανικά, εκτός από τη ρόκα που μαζί με λίγα φύλλα σιναπιού κάνουν μία πολύ νόστιμη σαλάτα που ταιριάζει πολύ με φλούδες παρμεζάνας ή τριμμένο ροκφόρ*, μπορούμε να καταναλώσουμε και το μπρόκολο και το κουνουπίδι, κομμένα σε μικρά μπουκετάκια, βουτώντας τα σε μία εύκολη και υγιεινή σάλτσα φτιαγμένη με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (κατά προτίμηση πρόβιο-κατσικίσιο), αβοκάντο, σκόρδο, λίγο λάδι και λεμόνι, αλάτι και πιπέρι (όλα μαζί ανακατεμένα στο μούλτι).
Το καλό είναι πως οι εκπληκτικές ιδιότητες αυτών των λαχανικών διατηρούνται και στα κατεψυγμένα, και έτσι εύκολα μπορεί κανείς να τα έχει στο σπίτι του ακόμη και αν δεν μπορεί να επισκέπτεται συχνά τον μανάβη του.

*αν διατηρούμε το ροκφόρ στην κατάψυξη, μπορούμε εύκολα να το τρίψουμε με τον τρίφτη του τυριού πάνω από τις σαλάτες μας.
Mε αγάπη

           http://timesofindia.indiatimes.com/...
           http://www.viewzone.com/broccoli.html
           http://breastcancer.about.com/od/cancerfightingfoods/a/crucifers.htm
  


Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Σελίδες γέλιου (3)

                                        
                                           
 ΑΣ  ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ  ΤΩΡΑ
                                       
Γεια σας φίλοι μου
Δεν ξέρω αν τον γνωρίζετε αυτόν τον καπαληκτικό πιανίστα που είναι συγχρόνως και ένας εκπληκτικός χιουμορίστας (ο ηλικιωμένος κύριος). Λέγεται Victor Borge. Ελπίζω να γελάσετε αρκετά, απολαμβάνοντας συγχρόνως μουσική και ταλέντο.
Enjoy

 

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (3)

Γεια σας φίλοι μου
Όσοι από εσάς έχετε κήπο θα αγαπάτε όσο και εγώ το φθινόπωρο, πιστεύω. Αυτή την εποχή ο λουλουδόκηπος έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά. Όλα δείχνουν πιο πράσινα, αναζωογονημένα από τη βροχή και πολλά από τα λουλούδια είναι ακόμη ανθισμένα. Το κουραστικό πότισμα είναι πια παρελθόν και αυτό κάνει την απόλαυση του κήπου ακόμη μεγαλύτερη. Περπατάς ανάμεσα στα παρτέρια και ευλογείς τη ζωή και όποια δύναμη σε δημιούργησε και σου χάρισε ένα τόσο μεγάλο δώρο. Όσοι και όσες δεν έχετε κήπο ή γλάστρες να απολαύσετε, κάντε μικρές βόλτες στην εξοχή όποτε βρίσκετε ευκαιρία και απολαύστε εκεί τη φύση. ‘Η βγείτε και περπατείστε σε δρόμους προαστιακούς και απολαύστε τους κήπους που περιποιούνται άλλοι. Το ότι ανήκουν σε άλλους δεν τους κάνει λιγότερο απολαυστικούς. Βγείτε έξω, παρατηρείστε τα λουλούδια και τα δέντρα και επικοινωνήστε με τη φύση. Ακόμη και με την φθινοπωρινή βροχή είναι πολύ όμορφη μία βόλτα στη φύση. Απολαύστε αυτή την εποχή, μην την αφήσετε να περάσει χωρίς να την έχετε χαρεί. Έχει μία ιδιαίτερη μαγευτική μελαγχολία…..

Στον κήπο μου τώρα κάποιες ντάλιες μένουν ακόμη ανθισμένες, (εικόνα επάνω αριστερά) ενώ πιο πέρα δύο λαντάνες με παστέλ χρώματα κίτρινο και ροζ, συνδυάζονται όμορφα χρωματικά με το γαλάζιο πλουμπάγκο (εικόνα επάνω δεξιά). Σε ένα άλλο παρτέρι έχω συνδυάσει το πλουμπάγκο, κλαδεμένο αυτή τη φορά σε χαμηλό σχήμα, με μία λαγκεστρίμια νάνα σε χρώμα φούξια (εικόνα κάτω αριστερά).
Με ένα κλικ μπορείτε αν θέλετε να  μεγαλώσετε τις εικόνες.
Με αγάπη

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Σοφά λόγια (4)

ΚΑΠΟΙΟΣ  ΕΙΠΕ....


Η επιτυχία δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η ευτυχία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις θα είσαι επιτυχημένος, η.






- Herman Cain -
Από το βιβλίο " finding joy. Simple Secrets to a Happy Life"

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.